To mam kolejny przepis na niebanalne pancakesy :)

Tym razem wygrzebałam przepis na marchewkowe pancakes, a znalazłam go tutaj.

Placuszki wychodzą trochę inne niż zwykle, bo są bardzo delikatne i miękkie.

W środku kryją masę tartej marchewki – ale moje dzieci nawet się nie zorientowały, że właśnie zjadają warzywa :)

Marchewkę starłam na najmniejszych oczkach (ale takich wiórkowych) i pozostawiłam ją na noc zmieszaną z maślanką i odrobiną cukru pudru – tak zalecał przepis, chociaż do końca nie wiem, co to tak w zasadzie dało (myślę, że można spróbować, bez tego przeczekiwania).

Przygotowałam również do nich podany na stronie sos waniliowy i przyznaję, że świetnie się on komponuje z aromatycznymi pancakesami, serkiem mascarpone i orzechami (a sos jest świetnym połączeniem słodko-słonym).

Wyszło mi 10 placuszków o średnicy około 10-12 cm.

 

marchewkowe pancakesy2

marchewkowe pancakesy1

marchewkowe pancakesy zbiorowe

Marchewkowe pancakes

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

placuszki:

  • 3 średnie marchewki starte na drobnej tarce
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka wanilii

sos waniliowy:

Instrukcja
 

placuszki:

  • Marchewkę zalej maślanką i zasyp cukrem - wymieszaj dokładnie i odstaw na noc do lodówki (myślę, że można spróbować bez tego schładzania).
  • Zmieszaj razem suche składniki.
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  • Dodaj marchewkę do suchych składników zmiksuj i w trakcie dodaj mokre składniki.
  • Smaż placuszki z dwóch stron na rumiano.
  • Podawaj na ciepło polane sosem waniliowym, albo czekoladą.

sos waniliowy:

  • Umieść wszystkie składniki w garnuszku i podgrzewaj, aż sos lekko zgęstniej (mieszaj od czasu do czasu).
  • Sos możesz przechowywać w lodówce, podgrzej go przed podaniem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!