To mam kolejny przepis na niebanalne pancakesy :)
Tym razem wygrzebałam przepis na marchewkowe pancakes, a znalazłam go tutaj.
Placuszki wychodzą trochę inne niż zwykle, bo są bardzo delikatne i miękkie.
W środku kryją masę tartej marchewki – ale moje dzieci nawet się nie zorientowały, że właśnie zjadają warzywa :)
Marchewkę starłam na najmniejszych oczkach (ale takich wiórkowych) i pozostawiłam ją na noc zmieszaną z maślanką i odrobiną cukru pudru – tak zalecał przepis, chociaż do końca nie wiem, co to tak w zasadzie dało (myślę, że można spróbować, bez tego przeczekiwania).
Przygotowałam również do nich podany na stronie sos waniliowy i przyznaję, że świetnie się on komponuje z aromatycznymi pancakesami, serkiem mascarpone i orzechami (a sos jest świetnym połączeniem słodko-słonym).
Wyszło mi 10 placuszków o średnicy około 10-12 cm.

Marchewkowe pancakes
Składniki
placuszki:
- 3 średnie marchewki starte na drobnej tarce
- 1 szklanka maślanki
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka wanilii
sos waniliowy:
- 25 g masła
- pół szklanki cukru
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- około 2-3 łyżki maślanki
- 2 szczypty soli
- pół łyżeczki ekstraktu w wanilii
Instrukcja
placuszki:
- Marchewkę zalej maślanką i zasyp cukrem - wymieszaj dokładnie i odstaw na noc do lodówki (myślę, że można spróbować bez tego schładzania).
- Zmieszaj razem suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
- Dodaj marchewkę do suchych składników zmiksuj i w trakcie dodaj mokre składniki.
- Smaż placuszki z dwóch stron na rumiano.
- Podawaj na ciepło polane sosem waniliowym, albo czekoladą.
sos waniliowy:
- Umieść wszystkie składniki w garnuszku i podgrzewaj, aż sos lekko zgęstniej (mieszaj od czasu do czasu).
- Sos możesz przechowywać w lodówce, podgrzej go przed podaniem.
Moje ukochane jesienne placuszki z marchewką. Czasami daję trochę tartej dyni, czasami nie, zależy czy akurat mam na zbyciu. Zaletą jest szybkość, i nie ukrywam, cena takiego dania. Ileż kosztują marchewki… i reszta składników. A smak rewelacja. I obowiązkowo daję cynamon, który dobrze współgra z marchewkami. I mam jesienne śniadanko na rozgrzewkę :)