Przepis na kokosowe pancakesy
Jeszcze jeden pyszny przepis na placki do moje kolekcji – tym razem kokosowe placki.
Wyszły tak pyszne, że dzieciaki zjadły wszystkie, a moja córka czekała na zakończenie „sesji” zdjęciowej i pochłonęła głównego bohatera planu ;)
Placuszki są puszyste (mimo dość gęstego ciasta) i lekko kokosowe w smaku.
Świetnie smakują ze świeżymi owocami i czekoladą.
Jak zrobić kokosowe pancakesy?
Będziecie potrzebować tu mleczko kokosowe z puszki – ja tu najchętniej korzystam z mleczka firmy Real Thai, ale możecie użyć dowolne.
Jeśli po otwarciu puszki na wierzchu będziecie mieć grubą białą warstwę kokosa, to musicie ją dokładnie wymieszać z wodą, która zebrała się poniżej.
Dopiero takie dobrze wymieszane mleczko dodajemy do pozostałych składników na placki kokosowe.
A wszystko razem wystarczy wymieszać łyżką, jeśli nie chcecie, to musicie nawet uruchamiać miksera :)
Pancakes kokosowe smażyłam na patelni do jajek sadzonych (takiej z 4 otworami) i wyszło mi z podanej porcji ponad 20 placuszków – na później ostały się tylko 3 – ta część z sesji ;)
Ps. Polecam też naleśniki kokosowe :)
Kokosowe pancakes przepis

Kokosowe pancakes
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 duże jajko roztrzepane (użyłam rozmiar L)
- pół szklanki maślanki
- 3/4 szklanki mleczka kokosowego
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- owoce , czekolada, bita śmietana do podania
Instrukcja
- Zmieszaj razem suche składniki.200 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.1 duże jajko roztrzepane, pół szklanki maślanki, 3/4 szklanki mleczka kokosowego, 1 łyżka rozpuszczonego masła
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj - tylko do połączenia.
- Smaż placuszki na patelni teflonowej, albo na patelni lekko posmarowanej tłuszczem.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.owoce
Przepis znalazłam tutaj.