Przepis na proste placki z serkiem wiejskim
Placki z serkiem wiejskim, to przepis z książki „Placki niebanalnie” autorstwa Karoliny Polkowskiej.
Karolina podaje w książce prawie 100 przepisów na przeróżne placki i faktycznie są one niebanalne.
Spodobał mi się dział wytrawnych placków, bo tych jest niewiele na blogu, ale na pierwsze wypróbowanie padły placki z serkiem wiejskim na słodko.
Wybrałam te placuszki, bo akurat miałam w lodówce dwa opakowania serka lekkiego i nie miałam jakoś ochoty na jego jedzenie – możecie jak ja użyć serek lekki, albo zwykły.
Dużym plusem tych placuszków jest prostota i szybkość wykonania.
Jak zrobić placki z serkiem wiejskim?
To bardzo proste – serek wiejski zmieszaj z jajkiem, odrobiną cukru oraz mąką z proszkiem do pieczenia.
Wystarczy wymieszać składniki łyżką.
Taki jest oryginalny przepis podany w książce.
Ja jednak do swoich placków dodałam trochę mleka, bo ciasto było według mnie zbyt gęste.
Placuszki z serkiem smażyłam na teflonowej patelni posmarowanej tylko odrobinką oleju.
Smażymy aż będą ładnie rumiane i podajemy od razu na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Jeśli macie akurat w lodówce trochę serka wiejskiego, to usmażcie sobie te placuszki!
Zapraszam również do wypróbowania moich przepisów na fit placuszki, placki na kefirze, nocne placuszki, albo budyniowe placuszki.
Więcej przepisów na pyszne placki znajdziecie w dziale Śniadania – serdecznie zapraszam :)
Placki z serkiem wiejskim przepis do druku

Placki z serkiem wiejskim
Składniki
- 300 g serka wiejskiego (1 szklanka) - użyłam lekkiego
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko - użyłam rozmiar L
- 150-200 ml mleka - oryginalnie nie było, ale ja musiałam dolać, bo ciasto było według mnie za gęste
Instrukcja
- W misce umieść serek wiejski, jajko i cukier - wymieszaj łyżką.300 g serka wiejskiego, 1 jajko, 2 łyżki cukru
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do twarogu - wymieszaj.200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Tu się okazało, że masa jest zdecydowanie za gęsta i tak stopniowo dodałam do ciasta prawie 200 ml mleka :)150-200 ml mleka
- Rozgrzej dużą patelnię i delikatnie (pędzelkiem) posmaruj ją olejem.
- Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż je na rumiano z obydwu stron (ja placki smażę pod przykryciem na małym ogniu, wtedy ładniej wyrastają i się nie przypalają).
- Placki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami - ja użyłam bitą śmietanę, frużelinę malinową oraz beziki (to tak dla rozpusty ;)).