Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Placki z serkiem wiejskim

By | 2018-04-25T08:45:34+00:00 2018 Kwiecień 25th|Pancakes, Smażone, Śniadania|

Placki z serkiem wiejskim

 

twarożkowe placki z malinami

 

Placki z serkiem wiejskim, to przepis z książki „Placki niebanalnie” autorstwa Karoliny Polkowskiej.

Karolina podaje w książce prawie 100 przepisów na przeróżne placki i faktycznie są one niebanalne.

Spodobał mi się dział wytrawnych placków, bo tych jest niewiele na blogu, ale na pierwsze wypróbowanie padły placki z serkiem wiejskim na słodko.

Wybrałam placuszki z serkiem wiejskim, bo akurat miałam w lodówce dwa opakowania serka lekkiego i nie miałam jakoś ochoty na jego jedzenie – możecie jak ja użyć serek lekki, albo zwykły.

Dużym plusem tych placuszków jest prostota i szybkość wykonania – ja wszystko wymieszałam po prostu łyżką.

Za to moje placki wyszły mi strasznie gęste (może miksując je serek wiejski ulega mocnemu rozbiciu i placki są rzadsze) i musiałam dodać do nich sporo mleka, aby nadawały się do smażenia.

Zapraszam również do wypróbowania moich przepisów na fit placuszki, placki na kefirze, nocne placuszki, albo budyniowe placuszki.

 

placki z serkiem wiejskim

 

placuszki na serku wiejskim

 

placki na serku wiejskim

 

twarożkowe placuszki z malinami

 

Placki z serkiem wiejskim
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 4 mniejsze porcje, lub 2 duże.
Autor:
Typ przepisu: Placki
Ilość: 4
Składniki
  • 300 g (1 szklanka) serka wiejskiego - użyłam lekkiego
  • 200 g (1 i ⅓ szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • około 200 ml mleka - oryginalnie nie było, ale ja musiałam dolać, bo ciasto było za gęste
Wykonanie
  1. W misce umieść serek wiejski, jajko i cukier - wymieszaj łyżką.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do twarogu - wymieszaj.
  3. Tu się okazało, że masa jest zdecydowanie za gęsta i tak stopniowo dodałam do ciasta prawie 200 ml mleka 🙂
  4. Rozgrzej dużą patelnię i delikatnie (pędzelkiem) posmaruj ją olejem.
  5. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż je na rumiano z obydwu stron (ja placki smażę pod przykryciem na małym ogniu, wtedy ładniej wyrastają i się nie przypalają).
  6. Placki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami - ja użyłam bitą śmietanę, frużelinę malinową oraz beziki (to tak dla rozpusty ;)).
Notatki
Porcja to około 200 g.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 330 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 49 g Błonnik: 1 g Białka: 17,5 g

 

 

placuszki z serkiem wiejskim

Reklama

4 komentarze

  1. och blog 2018/05/16 at 16:53 - Reply

    Ale piękne zdjęcia, placki wyglądają niesamowicie. Pewnie tak samo smakują. Pozdrawiam serdecznie

  2. Candy Pandas 2018/04/26 at 09:31 - Reply

    Kiedyś często robiłyśmy placki z serku wiejskim 😀 Musimy do nich wrócić 🙂

Leave A Comment

%d bloggers like this: