Placki z serkiem wiejskim

 

twarożkowe placki z malinami

 

Placki z serkiem wiejskim, to przepis z książki „Placki niebanalnie” autorstwa Karoliny Polkowskiej.

Karolina podaje w książce prawie 100 przepisów na przeróżne placki i faktycznie są one niebanalne.

Spodobał mi się dział wytrawnych placków, bo tych jest niewiele na blogu, ale na pierwsze wypróbowanie padły placki z serkiem wiejskim na słodko.

Wybrałam placuszki z serkiem wiejskim, bo akurat miałam w lodówce dwa opakowania serka lekkiego i nie miałam jakoś ochoty na jego jedzenie – możecie jak ja użyć serek lekki, albo zwykły.

Dużym plusem tych placuszków jest prostota i szybkość wykonania – ja wszystko wymieszałam po prostu łyżką.

Za to moje placki wyszły mi strasznie gęste (może miksując je serek wiejski ulega mocnemu rozbiciu i placki są rzadsze) i musiałam dodać do nich sporo mleka, aby nadawały się do smażenia.

Zapraszam również do wypróbowania moich przepisów na fit placuszki, placki na kefirze, nocne placuszki, albo budyniowe placuszki.

 

placki z serkiem wiejskim

 

placuszki na serku wiejskim

 

placki na serku wiejskim

 

twarożkowe placuszki z malinami

 

proste placki z serkiem

Placki z serkiem wiejskim

Wypieki Beaty
Przepis na 4 mniejsze porcje, lub 2 duże.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 25 minut
Danie Placki
Porcje 4
Kalorie 330 kcal

Składniki
  

  • 300 g (1 szklanka) serka wiejskiego - użyłam lekkiego
  • 200 g (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • około 200 ml mleka - oryginalnie nie było , ale ja musiałam dolać, bo ciasto było za gęste

Instrukcja
 

  • W misce umieść serek wiejski, jajko i cukier - wymieszaj łyżką.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do twarogu - wymieszaj.
  • Tu się okazało, że masa jest zdecydowanie za gęsta i tak stopniowo dodałam do ciasta prawie 200 ml mleka :)
  • Rozgrzej dużą patelnię i delikatnie (pędzelkiem) posmaruj ją olejem.
  • Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż je na rumiano z obydwu stron (ja placki smażę pod przykryciem na małym ogniu, wtedy ładniej wyrastają i się nie przypalają).
  • Placki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami - ja użyłam bitą śmietanę, frużelinę malinową oraz beziki (to tak dla rozpusty ;)).

Notatki

Porcja to około 200 g.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 330kcalWeglowodany: 49gBiałko: 17.5gTłuszcz: 7gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

placuszki z serkiem wiejskim