placuszki z gotowanym ryżem

Przepis na placki z gotowanym ryżem dodawanym do ciasta

Jeśli po ostatnim obiedzie został wam ugotowany ryż i nie wiecie co z nim zrobić, to ja wam mogę pomóc! Przygotujcie razem ze mną bardzo proste i szybkie placuszki z gotowanym ryżem i nie marnujcie jedzenia :) Takie placuszki będą świetne na śniadanie na słodko, albo na przekąskę. Mam nadzieję, że przepis z gotowanym ryżem przyda się Wam nie raz i będziecie chętnie z niego korzystali.

placki z gotowanym ryżem

Placuszki z gotowanym ryżem przepis krok po kroku

Jeśli lubicie słodkie placuszki, to zróbcie takie z ryżem i zjedzcie na śniadanie albo na przekąskę.

placuszki z gotowanym ryżem

Placuszki z gotowanym ryżem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste placki wykorzystujące gotowany ryż.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 4
Kalorie 55 kcal
Składniki

składniki na placuszki z ryżem

  • 150 g gotowanego ryżu (- 1 szklanka)
  • 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru (- użyłam z wanilią)
  • 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
  • 250 ml mleka
Instrukcja
 

Jak zrobić placuszki z ryżem gotowanym

  • Do miski przełóż ugotowany ryż (ostudzony i najlepiej taki wczorajszy).
    150 g gotowanego ryżu
    placuszki zero waste z ryżem
  • Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier – wymieszaj, tak aby obtoczyć ryż i rozbić ewentualne "kluchy".
    225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru
    placuszki z ryżem i mlekiem
  • Dodaj jajko oraz mleko – wymieszaj łyżką – jeśli ciasto wydaje ci się zbyt rzadkie, to możesz dodać więcej mąki.
    1 jajko, 250 ml mleka
    jak zrobić placki z ryżem
  • Patelnię teflonową posmaruj odrobiną oleju. Nałóż po łyżce ciasta na jeden placek i smaż.
    jak usmażyć placki
  • Przewróć placuszki na drugą stronę i podsmaż chwilę.
    placuszki ryżowe po usmażeniu
  • Przed nałożeniem następnej porcji placuszków przemieszaj ciasto.
  • Placuszki podaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 55kcalWeglowodany: 9gBiałko: 2gTłuszcz: 1g
Słowa kluczowe placki z ryżem, placuszki z ryżem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jak wykorzystać gotowany ryż do zrobienia placuszków

Ryżowe placki – uwagi

Robiłam ostatnio gołąbki na obiad i ugotowałam zdecydowanie za dużo ryżu. Nie lubię marnować jedzenia, więc zastanawiałam się jak go wykorzystać. Zapytałam się na moim facebooku co zrobić z takim nadprogramowym ryżem i wynikła z tego niezła dyskusja :)

Dostałam mnóstwo rad – zaczynając od tego żeby przygotować więcej gołąbków, przez różne sałatki z ryżem po ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem. Za wszystkie komentarze, rady i przepisy bardzo dziękuję :)

Część ryżu moja córka wykorzystała zgodnie z poleceniem i usmażyła go sobie z przyprawami na patelni, a resztę postanowiłam wykorzystać ja.

A że ja lubię dania na słodko, to kombinowałam jak tu wykorzystać ryż na słodko. Nie chciałam robić ryżu z jabłkami, bo w domu tylko ja go jem, więc udałam się na poszukiwania w odmęty internetu.

A tam znalazłam pomysł na placuszki z gotowanym ryżem!

Od razu mnie zainteresował ten przepis i oczywiście go wypróbowałam – tutaj podaję wam przepis z moimi zmianami i zachęcam do wypróbowania.

Jeśli wy też macie taki pozostały ryż i żal go wam wyrzucać, to zgodnie z duchem zero waste przygotujcie sobie placki z ryżem :)

placki z gotowanym ryżem

Jak zrobić placki z gotowanym ryżem – wskazówki

Same placuszki zrobicie dosłownie w 10 minut jeśli nie mniej.

Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce łyżką.

Jeśli chcecie otrzymać bezglutenowe placuszki ryżowe, to mąkę pszenną zastąpcie mąką bezglutenową. Możecie wykorzystać mąkę ryżową, ale dajcie jej na początek mniej, bo ona bardziej wchłania płyny. Użyjcie wtedy również bezglutenowy proszek do pieczenia, albo użyjcie około pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Dla słodkości i smaku do ciasta dodałam dwie łyżki cukru z wanilią, możecie również dodać trochę mielonego cynamonu. Ja uważam, że cynamon jest dobry do wszystkiego :)

Placuszki polecam smażyć na patelni teflonowej tylko delikatnie posmarowanej tłuszczem – smażymy je około 1-2 minuty, a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.

Placuszki nie są mocno puszyste, ale takie bardziej płaskie. Jeśli chcecie aby były bardziej puchate, to oddzielcie żółtko od białka i zmiksujcie białko na sztywno. Wtedy dodajcie je do ciasta i delikatnie wymieszajcie.

Mi z tej porcji wyszły 22 placuszki ryżowe, więc myślę, że wystarczą na 4 porcje.

Ps.

Jeśli lubicie słodkie śniadania, to zobaczcie również inne moje przepisy na placuszki.

przepis z gotowanym ryżem
ryżowe placuszki zero waste
ryżowe placki z owocami

Polecane przepisy na placuszki

Wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne słodkie placuszki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: