Przepis na proste placuszki na mące bezglutenowej

placuszki bezglutenowe

Na blogu jest już sporo przepisów na placuszki, a dziś dołączają do nich placuszki bezglutenowe bez cukru.

Wcześniej robiłam już placuszki kokosowe, które również nie miały glutenu. Jednak mąka kokosowa jest bardzo kapryśna i placki nie każdemu wychodzą.

Dlatego dziś mam wersję na innych rodzajach mąki bez glutenu.

W tym przypadku użyłam mąki ryżowej oraz miksu bezglutenowego firmy Incola (o ile dobrze pamiętam, to kupiłam go w Lidlu).

Poza mąką będziecie potrzebować jeszcze maślankę (może też być kefir), jedno duże jajko oraz rozpuszczone masło.

Zamiast masła możecie użyć także olej albo olej kokosowy.

Jedyne “słodzidło” w środku to łyżka syropu klonowego, ale jeśli nie macie, to możecie nic nie dawać.

Ja jeszcze dodałam do ciasta na placuszki trochę cynamonu, bo jesienią dodaję go wszędzie :)

Placuszki bezglutenowe wyszły puszyste i lekkie. A do tego usmażyłam ich ogromny talerz.

Podałam je z odrobiną bitej śmietany, konfiturą i borówkami.

Placki same w sobie nie są słodkie, możecie więc spokojnie polać je syropem, albo miodem.

Mam nadzieję, że te placki bez glutenu przypadną wam do gustu i skorzystacie z przepisu.

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na pyszne placuszki, naleśniki oraz domowe gofry.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
zdrowe placuszki bezglutenowe
fit placki bez glutenu
zdrowe placuszki bez glutenu
placuszki bez glutenu
placki gluten free
proste placki bezglutenowe

Placuszki bezglutenowe przepis do druku

placuszki bezglutenowe

Placuszki bezglutenowe

Wypieki Beaty
Przepis na proste i smaczne dietetyczne placki bez glutenu oraz białego cukru.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 6
Kalorie 189 kcal

Składniki
  

  • 90 g mąki bezglutenowej np. gryczanej, jaglanej – około 2/3 szklanki
  • 75 g mąki ryżowej około 1/2 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego – można zastąpić płaską łyżeczką sody
  • 1 szklanka maślanki może też być kefir
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 łyżka syropu klonowego można pominąć
  • 45 g masła rozpuszczonego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu opcjonalnie

Instrukcja
 

  • W większej misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia i cynamon.
  • Dodaj do miski maślankę, jajko, masło oraz syrop i dokładnie wymieszaj albo zmiksuj.
  • Rozgrzej patelnię i delikatnie posmaruj ją olejem (ja to robię pędzelkiem silikonowym).
  • Nakładaj po łyżce ciasta na placuszek – smaż na małym ogniu (ja dodatkowo patelnię przykrywam pokrywką) – gdy ciasto z góry przestanie wyglądać na mokre, to delikatnie przewróć placuszki na drugą stronę. Podsmaż przez około minutę i zdejmij.
  • Placuszki podaj z ulubionymi dodatkami.

Notatki

Mi przy nakładaniu łyżki ciasta wyszło 28 placuszków.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 189kcalWeglowodany: 25gBiałko: 4gTłuszcz: 7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!