placuszki bezglutenowe

Przepis na proste placuszki na mące bezglutenowej

Zapraszam na zdrowe i pyszne placuszki bezglutenowe bez mleka i białego cukru. Takie bezglutenowe placki to świetny pomysł na zdrowe śniadanie, albo przekąskę. Placki bezglutenowe można również spakować dzieciom do szkoły, aby miały w trakcie lekcji zdrową przekąskę dającą dużo energii.

fit placki bez glutenu

Placuszki bezglutenowe przepis krok po kroku

Jeśli szukacie przepisu na proste bezglutenowe placki idealne na śniadanie i nie tylko, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

placuszki bezglutenowe

Placuszki bezglutenowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i smaczne dietetyczne placki bez glutenu oraz białego cukru.
3.91 z 11 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 6
Kalorie 189 kcal
Składniki

składniki na bezglutenowe placki

  • 90 g mąki bezglutenowej (np. gryczanej, jaglanej – około 2/3 szklanki)
  • 75 g mąki ryżowej (około 1/2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego – można zastąpić płaską łyżeczką sody)
  • 250 ml maślanki (może też być kefir, albo mleko roślinne)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 łyżka syropu klonowego (można pominąć)
  • 45 g masła (rozpuszczonego lub oleju kokosowego)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić bezglutenowe placuszki

  • W większej misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia i cynamon.
    90 g mąki bezglutenowej, 75 g mąki ryżowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Dodaj do miski maślankę, jajko, masło oraz syrop i dokładnie wymieszaj albo zmiksuj.
    250 ml maślanki, 45 g masła, 1 łyżka syropu klonowego
  • Rozgrzej patelnię i delikatnie posmaruj ją olejem (ja to robię pędzelkiem silikonowym).
  • Nakładaj po łyżce ciasta na placuszek – smaż na małym ogniu (ja dodatkowo patelnię przykrywam pokrywką) – gdy ciasto z góry przestanie wyglądać na mokre, to delikatnie przewróć placuszki na drugą stronę. Podsmaż przez około minutę i zdejmij.
  • Placuszki podaj z ulubionymi dodatkami.
Notatki
Mi przy nakładaniu łyżki ciasta wyszło 28 placuszków.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 189kcalWeglowodany: 25gBiałko: 4gTłuszcz: 7g
Słowa kluczowe bezglutenowe placki, placuszki bez glutenu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
zdrowe placuszki bezglutenowe

Bezglutenowe placki – uwagi

Na blogu jest już sporo przepisów na placuszki, a dziś dołączają do nich placuszki bezglutenowe bez cukru.

Wcześniej robiłam już placuszki kokosowe, które również nie miały glutenu. Jednak mąka kokosowa jest bardzo kapryśna i placki nie każdemu wychodzą.

Dlatego dziś mam wersję na innych rodzajach mąki bez glutenu.

zdrowe placuszki bez glutenu

Jakie składniki są potrzebne do bezglutenowych placuszków?

W tym przypadku użyłam mąki ryżowej oraz miksu bezglutenowego firmy Incola (o ile dobrze pamiętam, to kupiłam go w Lidlu).

Poza mąką będziecie potrzebować jeszcze maślankę (może też być kefir, albo napój roślinny jeśli zupełnie chcecie zrezygnować z produktów „odmlecznych”), jedno duże jajko oraz rozpuszczone masło.

Zamiast masła możecie użyć także olej albo olej kokosowy.

Jedyne „słodzidło” w środku to łyżka syropu klonowego, ale jeśli nie macie, to możecie nic nie dawać.

Ja jeszcze dodałam do ciasta na placuszki trochę cynamonu, bo jesienią dodaję go wszędzie :)

Placuszki bezglutenowe wyszły puszyste i lekkie. A do tego usmażyłam ich ogromny talerz.

Podałam je z odrobiną bitej śmietany, konfiturą i borówkami.

Placki same w sobie nie są słodkie, możecie więc spokojnie polać je syropem, albo miodem.

Mam nadzieję, że te placki bez glutenu przypadną wam do gustu i skorzystacie z przepisu.

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na pyszne placuszki, naleśniki oraz domowe gofry.

placuszki bez glutenu
placki gluten free
proste placki bezglutenowe

Polecane przepisy bezglutenowe

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy bez glutenu na różne słodkości. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: