Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Placki z mąki kokosowej

Placki z mąki kokosowej

 

placki na mące kokosowej

 

Jestem wielbicielką wszelkich placków i placuszków, a w moje oko wpadł mi przepis na szybkie placuszki z mąki kokosowej 🙂

Muszę przyznać, że to będzie chyba mój hit – w przypadkach gdy brak pomysłu lub czasu na zrobienie czegoś do jedzenia.

Placuszki robi się w pięć minut, a do tego są pyszne – zresztą jakby miały nie być skoro są z mąki kokosowej.

Te placuszki ze zdjęcia zrobiłam sobie na ekspresowe drugie śniadanie (z połowy normalnej porcji), a jak moja córka rano marudziła przed śniadaniem i jęczała, że chce placki (w środku tygodnia – o zgrozo), to jej właśnie szybciutko usmażyłam te placuszki i była bardzo zadowolona 🙂

Mąka kokosowa jest bardzo sycąca (i używa się jej zdecydowanie mniej niż zwykłej mąki), więc spokojnie można się najeść takimi 4 placuszkami – a do tego dzięki ograniczeniu ilości mąki placuszki są bardzo dietetyczne 🙂 (jedna porcja placuszków bez dodatków – to około 250 cal – a jeśli ograniczycie tłuszcz do ich usmażenia, to nawet mniej).

Jeśli macie trochę więcej czasu, to białka z jajek możecie ubić na pianę, wtedy placuszki będą bardziej puszyste.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na placki, placuszki i wszelkie pancakesy 😀

Podaję przepis na dwie porcje (wg mnie).

 

placki z mąki kokosowej

 

placki kokosowe

 

placuszki z mąką kokosową

 

placki z mąki kokosowej

 

5 from 1 reviews
Placki z mąki kokosowej
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Placuszki w wersji bezglutenowej i do tego ekspresowej.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 2
Składniki
  • 2 duże jajka
  • 3 lekko czubate łyżki mąki kokosowej
  • 75 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego "dosładzacza"
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki placków zmiksuj razem (możesz białka oddzielić od żółtek i ubić je oddzielnie - wtedy delikatnie wymieszaj pianę z resztą ciasta).
  2. Gotowe ciasto odstaw na około 5 minut, aby lekko zgęstniało.
  3. Patelnię posmaruj delikatnie olejem i smaż nieduże placuszki aż będą z obu stron rumiane (ja smażyłam na patelni do jajek sadzonych).
  4. Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 213 Tłuszcze: 16,1 g Węglowodany: 6,5 g Błonnik: 0,03 g Białka: 9,3 g

 

 

placki kokosowe

 

Przepis znalazłam u Doroty.

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux