Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Placki z mąki kokosowej

By |2018-09-21T22:10:40+00:002017 Lipiec 26th|Kokosowo, Pancakes, Smażone, Śniadania, Zdrowo i fit :)|

Placki z mąki kokosowej

 

placki na mące kokosowej

 

Jestem wielbicielką wszelkich placków i placuszków, a w moje oko wpadł mi przepis na szybkie placuszki z mąki kokosowej 🙂

Muszę przyznać, że to będzie chyba mój hit – w przypadkach gdy brak pomysłu lub czasu na zrobienie czegoś do jedzenia.

Placuszki robi się w pięć minut, a do tego są pyszne – zresztą jakby miały nie być skoro są z mąki kokosowej.

Te placuszki ze zdjęcia zrobiłam sobie na ekspresowe drugie śniadanie (z połowy normalnej porcji), a jak moja córka rano marudziła przed śniadaniem i jęczała, że chce placki (w środku tygodnia – o zgrozo), to jej właśnie szybciutko usmażyłam te placuszki i była bardzo zadowolona 🙂

Mąka kokosowa jest bardzo sycąca (i używa się jej zdecydowanie mniej niż zwykłej mąki), więc spokojnie można się najeść takimi 4 placuszkami – a do tego dzięki ograniczeniu ilości mąki placuszki są bardzo dietetyczne 🙂 (jedna porcja placuszków bez dodatków – to około 250 cal – a jeśli ograniczycie tłuszcz do ich usmażenia, to nawet mniej).

Jeśli macie trochę więcej czasu, to białka z jajek możecie ubić na pianę, wtedy placuszki będą bardziej puszyste.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na placki, placuszki i wszelkie pancakesy 😀

Podaję przepis na dwie porcje (wg mnie).

Ps. Mąka kokosowa jest dość trudna „w obsłudze” – bardzo szybko wchłania płyny, więc ciasto na placki nie może za długo stać, bo potem placki przy smażeniu będą się rozpadać. Jeśli mąka mocno wchłonęła wam płyny, to dodajcie do ciasta dodatkowe jajko.

 

placki z mąki kokosowej

 

placki kokosowe

 

placuszki z mąką kokosową

 

placki z mąki kokosowej

Przepis do druku

 

Placki z mąki kokosowej
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Placuszki w wersji bezglutenowej i do tego ekspresowej.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 2
Składniki
  • 2 duże jajka
  • 3 lekko czubate łyżki mąki kokosowej
  • 75 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego "dosładzacza"
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki placków zmiksuj razem (możesz białka oddzielić od żółtek i ubić je oddzielnie - wtedy delikatnie wymieszaj pianę z resztą ciasta).
  2. Gotowe ciasto odstaw na około 5 minut, aby lekko zgęstniało.
  3. Patelnię posmaruj delikatnie olejem i smaż nieduże placuszki aż będą z obu stron rumiane (ja smażyłam na patelni do jajek sadzonych).
  4. Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Notatki
Mąka kokosowa jest dość trudna "w obsłudze" - bardzo szybko wchłania płyny, więc ciasto na placki nie może za długo stać, bo potem placki przy smażeniu będą się rozpadać. Jeśli mąka mocno wchłonęła wam płyny, to dodajcie do ciasta dodatkowe jajko i ewentualnie trochę mleka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 213 Tłuszcze: 16,1 g Węglowodany: 6,5 g Błonnik: 0,03 g Białka: 9,3 g

 

 

placki kokosowe

 

Przepis znalazłam u Doroty.

Reklama

35 komentarzy

  1. Sylwia 2018/08/19 at 13:24 - Reply

    Witam, wlasnie zrobilam placuszki, wyszly rewelacyjne, przepyszne. Dziekuje za przepis Mysle, ze duzo zalezy od konsystencji ciasta. Laczac skladniki dalam 70 ml mleka kokosowego, a potem troszke dolalam. Ciasto bylo odrobine gesciejsze niz na nalesniki. Dalam tez troche mniej proszku do pieczenia. Wszystko mieszalam lyzka i nie czekalam 5 minut az ciasto zgestnieje. Placki wyszly mega puszyste i smaczne. Bardzo latwo sie przewracaly. Nie zalowalam jednak oleju do smazenia.
    Pozdrawiam serdecznie +

  2. Kate Moss 2018/07/22 at 09:38 - Reply

    Porażka, porażka, wszystko wylądowało w koszu na czele z mąką, jeszcze nigdy w życiu placki mi nie wyszły, a przy tej chorej mące to tragedia wszystko się rozlało na patelni. W życiu nie kupię tej beznadziejnej mąki Kokosowej, wolę ryżową, kukurydzianej, tej nigdy.

    • wypiekibeaty 2018/07/22 at 10:06 - Reply

      Mąka kokosowa jest trudna w obsłudze niestety, za to nadrabia smakiem 🙂

  3. janina dukiel 2018/07/08 at 22:35 - Reply

    Zrobiłam dziś na kolację i mi smakowały. Polałam je duszonymi truskawkami. Są syte. Pozdrowienia

  4. Karolina 2018/07/06 at 15:16 - Reply

    Porażka wszystko poszło do kosza gorszego przepisu dawno nie widziałam

    • wypiekibeaty 2018/07/06 at 16:47 - Reply

      Nie wiem czemu niektórym te placki nie wychodzą, a dla innych są idealne 🙁

  5. Kasia 2018/06/21 at 21:08 - Reply

    Robiłam wczoraj i dziś. Dodałam troszkę suszonej żurawiny. Wyszły rewelacyjnie.

  6. marta 2018/06/03 at 12:20 - Reply

    No niestety, całość do kosza. Absolutnie nie wyszły z tego placki a ciężkie do obrocenia na patelni kluchy.

  7. Magda 2018/05/31 at 21:40 - Reply

    Smakuja okropnie, sorka

  8. Diana Wąsiewicz 2018/04/27 at 10:36 - Reply

    Białka nie żółtka sorki

  9. Diana Wąsiewicz 2018/04/27 at 10:34 - Reply

    Też mi się nie związało ciasto :/ ubiłam żółtka, może przez to? Resztę zrobiłam tak jak w przepisie :/ szkoda.

    • wypiekibeaty 2018/04/27 at 10:47 - Reply

      Mąka kokosowa jest „trudną” mąką i placki z nią mogą wyjść super lub byle jak. Nie wiem, czy mąki się różnią między sobą, że tak się dzieje …

  10. Sylwia 2018/03/26 at 17:16 - Reply

    Marny ten przepis. Robiłam dwa podejścia, z ubijaniem białek i bez. Efekt jeden i drugi marny

    • wypiekibeaty 2018/03/26 at 20:21 - Reply

      Przykro mi, że placki nie przypadły ci do gustu. Mi one wychodzą fajnie i dziewczyny też piszą, że wychodzą. Nie wiem, czy to kwestia samej mąki, czy czegoś innego, gdy nie wychodzą.

  11. Basia 2018/03/06 at 10:40 - Reply

    Proszę o podpiwiedz
    Mi te placki nie wychodzą ciasto jest twarożkowate i sie rozdziela a placki sie nie smaża tylko palą co zle mogę robic

    • wypiekibeaty 2018/03/06 at 11:25 - Reply

      Basiu, spróbuj dodać o jedno jajko więcej – powinno wtedy lepiej „związać” ciasto, a do co palenia, to może masz za duży ogień – smaż je na małym lub średnim ogniu – najlepiej na teflonowej patelni z minimalną ilością tłuszczu.

  12. K.J 2018/03/01 at 18:51 - Reply

    Czy można zamiast mleka dodać wody ?

    • wypiekibeaty 2018/03/02 at 08:15 - Reply

      Tak, albo np. mleko roślinne. Tylko przy wodzie proponuję je lekko dosłodzić, bo mogą być trochę bez smaku.

  13. joanna 2018/02/25 at 15:15 - Reply

    jakiej konsystencji powinno być ciasto? mi chyba wychodzi za gęste

    • wypiekibeaty 2018/02/25 at 17:02 - Reply

      Ciasto jest gęste i im dłużej stoi tym mocniej gęstnieje – to przez mąkę kokosową. Jeśli ciasto jest za gęste, to dodaj mleka, albo np rozgniecionego banana

  14. Arte 2018/02/19 at 09:12 - Reply

    Robiłam placki z tego przepisu dwukrotnie. Są bardzo smaczne i sycące, a do tego ekspresowe w przygotowaniu. Podaję je z malinami lub innymi owocami jagodowymi. Z podanej proporcji wychodzi mi 7 niedużych placuszków (według mnie to idealna porcja śniadaniowa dla 1 osoby). Polecam 🙂

    • wypiekibeaty 2018/02/19 at 11:00 - Reply

      Też myślę, że taka porcja jest idealna 🙂

  15. Gosia www.rabarbarowo.pl 2017/07/28 at 11:43 - Reply

    Ależ one bosko się prezentują 🙂

  16. anna.kaminska.pl Gazeta.pl 2017/07/27 at 10:49 - Reply

    Placuszki są idealnie piękne!
    Smakuję…
    Amber

  17. Piotr Pałasz 2017/07/27 at 10:02 - Reply

    Niezwykle pysznie wyglądają! 🙂

  18. Bardzo też lubimy dodawać do takich placków starte jabłko, wtedy nie są aż tak suche jak nieraz mąka koko potrafi sprawić 😛

    • wypiekibeaty 2017/07/26 at 14:00 - Reply

      Fajny pomysł 🙂 banan też by był dobry

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: