Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Placki z mąki kokosowej

By | 2018-01-04T19:19:19+00:00 2017 Lipiec 26th|Kokosowo, Pancakes, Smażone, Śniadania, Zdrowo i fit :)|

Placki z mąki kokosowej

 

placki na mące kokosowej

 

Jestem wielbicielką wszelkich placków i placuszków, a w moje oko wpadł mi przepis na szybkie placuszki z mąki kokosowej 🙂

Muszę przyznać, że to będzie chyba mój hit – w przypadkach gdy brak pomysłu lub czasu na zrobienie czegoś do jedzenia.

Placuszki robi się w pięć minut, a do tego są pyszne – zresztą jakby miały nie być skoro są z mąki kokosowej.

Te placuszki ze zdjęcia zrobiłam sobie na ekspresowe drugie śniadanie (z połowy normalnej porcji), a jak moja córka rano marudziła przed śniadaniem i jęczała, że chce placki (w środku tygodnia – o zgrozo), to jej właśnie szybciutko usmażyłam te placuszki i była bardzo zadowolona 🙂

Mąka kokosowa jest bardzo sycąca (i używa się jej zdecydowanie mniej niż zwykłej mąki), więc spokojnie można się najeść takimi 4 placuszkami – a do tego dzięki ograniczeniu ilości mąki placuszki są bardzo dietetyczne 🙂 (jedna porcja placuszków bez dodatków – to około 250 cal – a jeśli ograniczycie tłuszcz do ich usmażenia, to nawet mniej).

Jeśli macie trochę więcej czasu, to białka z jajek możecie ubić na pianę, wtedy placuszki będą bardziej puszyste.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na placki, placuszki i wszelkie pancakesy 😀

Podaję przepis na dwie porcje (wg mnie).

 

placki z mąki kokosowej

 

placki kokosowe

 

placuszki z mąką kokosową

 

placki z mąki kokosowej

 

Placki z mąki kokosowej
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Placuszki w wersji bezglutenowej i do tego ekspresowej.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 2
Składniki
  • 2 duże jajka
  • 3 lekko czubate łyżki mąki kokosowej
  • 75 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego "dosładzacza"
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki placków zmiksuj razem (możesz białka oddzielić od żółtek i ubić je oddzielnie - wtedy delikatnie wymieszaj pianę z resztą ciasta).
  2. Gotowe ciasto odstaw na około 5 minut, aby lekko zgęstniało.
  3. Patelnię posmaruj delikatnie olejem i smaż nieduże placuszki aż będą z obu stron rumiane (ja smażyłam na patelni do jajek sadzonych).
  4. Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Notatki
Jeśli ciasto szybko gęstnieje, to można dodać do niego trochę więcej mleka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 213 Tłuszcze: 16,1 g Węglowodany: 6,5 g Błonnik: 0,03 g Białka: 9,3 g

 

 

placki kokosowe

 

Przepis znalazłam u Doroty.

Reklama

27 komentarzy

  1. Kasia 2018/06/21 at 21:08 - Reply

    Robiłam wczoraj i dziś. Dodałam troszkę suszonej żurawiny. Wyszły rewelacyjnie.

  2. marta 2018/06/03 at 12:20 - Reply

    No niestety, całość do kosza. Absolutnie nie wyszły z tego placki a ciężkie do obrocenia na patelni kluchy.

  3. Magda 2018/05/31 at 21:40 - Reply

    Smakuja okropnie, sorka

  4. Diana Wąsiewicz 2018/04/27 at 10:36 - Reply

    Białka nie żółtka sorki

  5. Diana Wąsiewicz 2018/04/27 at 10:34 - Reply

    Też mi się nie związało ciasto :/ ubiłam żółtka, może przez to? Resztę zrobiłam tak jak w przepisie :/ szkoda.

    • wypiekibeaty 2018/04/27 at 10:47 - Reply

      Mąka kokosowa jest „trudną” mąką i placki z nią mogą wyjść super lub byle jak. Nie wiem, czy mąki się różnią między sobą, że tak się dzieje …

  6. Sylwia 2018/03/26 at 17:16 - Reply

    Marny ten przepis. Robiłam dwa podejścia, z ubijaniem białek i bez. Efekt jeden i drugi marny

    • wypiekibeaty 2018/03/26 at 20:21 - Reply

      Przykro mi, że placki nie przypadły ci do gustu. Mi one wychodzą fajnie i dziewczyny też piszą, że wychodzą. Nie wiem, czy to kwestia samej mąki, czy czegoś innego, gdy nie wychodzą.

  7. Basia 2018/03/06 at 10:40 - Reply

    Proszę o podpiwiedz
    Mi te placki nie wychodzą ciasto jest twarożkowate i sie rozdziela a placki sie nie smaża tylko palą co zle mogę robic

    • wypiekibeaty 2018/03/06 at 11:25 - Reply

      Basiu, spróbuj dodać o jedno jajko więcej – powinno wtedy lepiej „związać” ciasto, a do co palenia, to może masz za duży ogień – smaż je na małym lub średnim ogniu – najlepiej na teflonowej patelni z minimalną ilością tłuszczu.

  8. K.J 2018/03/01 at 18:51 - Reply

    Czy można zamiast mleka dodać wody ?

    • wypiekibeaty 2018/03/02 at 08:15 - Reply

      Tak, albo np. mleko roślinne. Tylko przy wodzie proponuję je lekko dosłodzić, bo mogą być trochę bez smaku.

  9. joanna 2018/02/25 at 15:15 - Reply

    jakiej konsystencji powinno być ciasto? mi chyba wychodzi za gęste

    • wypiekibeaty 2018/02/25 at 17:02 - Reply

      Ciasto jest gęste i im dłużej stoi tym mocniej gęstnieje – to przez mąkę kokosową. Jeśli ciasto jest za gęste, to dodaj mleka, albo np rozgniecionego banana

  10. Arte 2018/02/19 at 09:12 - Reply

    Robiłam placki z tego przepisu dwukrotnie. Są bardzo smaczne i sycące, a do tego ekspresowe w przygotowaniu. Podaję je z malinami lub innymi owocami jagodowymi. Z podanej proporcji wychodzi mi 7 niedużych placuszków (według mnie to idealna porcja śniadaniowa dla 1 osoby). Polecam 🙂

    • wypiekibeaty 2018/02/19 at 11:00 - Reply

      Też myślę, że taka porcja jest idealna 🙂

  11. Gosia www.rabarbarowo.pl 2017/07/28 at 11:43 - Reply

    Ależ one bosko się prezentują 🙂

  12. anna.kaminska.pl Gazeta.pl 2017/07/27 at 10:49 - Reply

    Placuszki są idealnie piękne!
    Smakuję…
    Amber

  13. Piotr Pałasz 2017/07/27 at 10:02 - Reply

    Niezwykle pysznie wyglądają! 🙂

  14. Bardzo też lubimy dodawać do takich placków starte jabłko, wtedy nie są aż tak suche jak nieraz mąka koko potrafi sprawić 😛

    • wypiekibeaty 2017/07/26 at 14:00 - Reply

      Fajny pomysł 🙂 banan też by był dobry

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: