Przepis na bezglutenowe placuszki kokosowe

placki z mąki kokosowej


Jestem wielbicielką wszelkich placków i placuszków, a w moje oko wpadł mi przepis na szybkie placki z mąki kokosowej :)

Muszę przyznać, że to będzie chyba mój hit – w przypadkach gdy brak pomysłu lub czasu na zrobienie czegoś do jedzenia.

Placuszki robi się w pięć minut, a do tego są pyszne – zresztą jakby miały nie być skoro są z mąki kokosowej.

Te bezglutenowe placuszki kokosowe ze zdjęcia zrobiłam sobie na ekspresowe drugie śniadanie (z połowy normalnej porcji).

Gdy moja córka rano marudziła przed śniadaniem i jęczała, że chce placki (w środku tygodnia – o zgrozo), to jej właśnie szybciutko usmażyłam te placuszki i była bardzo zadowolona :)

Mąka kokosowa jest bardzo sycąca (i używa się jej zdecydowanie mniej niż zwykłej mąki), więc spokojnie można się najeść takimi 4 placuszkami – a do tego dzięki ograniczeniu ilości mąki placuszki są bardzo dietetyczne :) Taka mąka również mocno chłodnie płyny, więc placuszki trzeba smażyć szybko, albo dolać do nich w trakcie trochę mleka.

Jedna porcja placuszków bez dodatków – to około 250 cal – a jeśli ograniczycie tłuszcz do ich usmażenia, to nawet mniej.

Jeśli macie trochę więcej czasu, to białka z jajek możecie ubić na pianę, wtedy placuszki będą bardziej puszyste.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na placki, placuszki i wszelkie pancakesy :D

Podaję przepis na dwie porcje (wg mnie).

Ps. Mąka kokosowa jest dość trudna „w obsłudze” – bardzo szybko wchłania płyny, więc ciasto na placki nie może za długo stać, bo potem placki przy smażeniu będą się rozpadać. Jeśli mąka mocno wchłonęła wam płyny, to dodajcie do ciasta dodatkowe jajko. Możecie też dodać mleka.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.94 z 107 ocen
Postaw mi kawę

placki z mąki kokosowej

placki kokosowe

placuszki z mąką kokosową

placki z mąki kokosowej

Placki z mąki kokosowej – przepis do druku

placki z mąki kokosowej

Placki z mąki kokosowej

Wypieki Beaty
Placuszki w wersji bezglutenowej i do tego ekspresowej.
3.94 z 107 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 2
Kalorie 213 kcal

Składniki

  • 2 jajka rozmiar L
  • 3 łyżki mąki kokosowej płaskie
  • 75 ml mleka lub więcej - do konsystencji
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego "dosładzacza"
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego, albo 1/4 łyżeczki sody

Instrukcja
 

  • Wszystkie składniki placków zmiksuj razem (możesz białka oddzielić od żółtek i ubić je oddzielnie - wtedy delikatnie wymieszaj pianę z resztą ciasta).
    2 jajka, 3 łyżki mąki kokosowej, 75 ml mleka, 1 łyżeczka cukru, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Patelnię posmaruj delikatnie olejem i smaż nieduże placuszki aż będą z obu stron rumiane (ja smażyłam na patelni do jajek sadzonych).
  • Przy obracaniu pomagaj sobie łopatką i np. widelcem.
  • Jeśli ciasto za mocno zgęstnieje w trakcie smażenia placuszków, to dodaj trochę mleka i dokładnie wymieszaj ciasto.
  • Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Notatki

Mąka kokosowa jest dość trudna "w obsłudze" - bardzo szybko wchłania płyny, więc ciasto na placki nie może za długo stać, bo potem placki przy smażeniu będą się rozpadać. Jeśli mąka mocno wchłonęła wam płyny, to dodajcie do ciasta dodatkowe jajko albo  trochę mleka.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 213kcalWeglowodany: 6.5gBiałko: 9.3gTłuszcz: 16.1gBłonnik: 0.03g
Słowa kluczowe bezglutenowe placki, placki bez glutenu, placuszki bezglutenowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

placki kokosowe

Przepis znalazłam u Dorota smakuje