Przepis na placki z mąki kokosowej

placki z mąki kokosowej


Jestem wielbicielką wszelkich placków i placuszków, a w moje oko wpadł mi przepis na szybkie placki z mąki kokosowej :)

Muszę przyznać, że to będzie chyba mój hit – w przypadkach gdy brak pomysłu lub czasu na zrobienie czegoś do jedzenia.

Placuszki robi się w pięć minut, a do tego są pyszne – zresztą jakby miały nie być skoro są z mąki kokosowej.

Te placuszki kokosowe ze zdjęcia zrobiłam sobie na ekspresowe drugie śniadanie (z połowy normalnej porcji).

Gdy moja córka rano marudziła przed śniadaniem i jęczała, że chce placki (w środku tygodnia – o zgrozo), to jej właśnie szybciutko usmażyłam te placuszki i była bardzo zadowolona :)

Mąka kokosowa jest bardzo sycąca (i używa się jej zdecydowanie mniej niż zwykłej mąki), więc spokojnie można się najeść takimi 4 placuszkami – a do tego dzięki ograniczeniu ilości mąki placuszki są bardzo dietetyczne :)

Jedna porcja placuszków bez dodatków – to około 250 cal – a jeśli ograniczycie tłuszcz do ich usmażenia, to nawet mniej.

Jeśli macie trochę więcej czasu, to białka z jajek możecie ubić na pianę, wtedy placuszki będą bardziej puszyste.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na placki, placuszki i wszelkie pancakesy :D

Podaję przepis na dwie porcje (wg mnie).

Ps. Mąka kokosowa jest dość trudna “w obsłudze” – bardzo szybko wchłania płyny, więc ciasto na placki nie może za długo stać, bo potem placki przy smażeniu będą się rozpadać. Jeśli mąka mocno wchłonęła wam płyny, to dodajcie do ciasta dodatkowe jajko. Możecie też dodać mleka.


placki z mąki kokosowej

placki kokosowe

placuszki z mąką kokosową

placki z mąki kokosowej

Placki z mąki kokosowej – przepis do druku

placki z mąki kokosowej

Placki z mąki kokosowej

Wypieki Beaty
Placuszki w wersji bezglutenowej i do tego ekspresowej.
3.84 z 92 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 2
Kalorie 213 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Wszystkie składniki placków zmiksuj razem (możesz białka oddzielić od żółtek i ubić je oddzielnie - wtedy delikatnie wymieszaj pianę z resztą ciasta).
  • Gotowe ciasto odstaw na około 5 minut, aby lekko zgęstniało.
  • Patelnię posmaruj delikatnie olejem i smaż nieduże placuszki aż będą z obu stron rumiane (ja smażyłam na patelni do jajek sadzonych).
  • Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Notatki

Mąka kokosowa jest dość trudna "w obsłudze" - bardzo szybko wchłania płyny, więc ciasto na placki nie może za długo stać, bo potem placki przy smażeniu będą się rozpadać. Jeśli mąka mocno wchłonęła wam płyny, to dodajcie do ciasta dodatkowe jajko i ewentualnie trochę mleka.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 213kcalWeglowodany: 6.5gBiałko: 9.3gTłuszcz: 16.1gBłonnik: 0.03g
Słowa kluczowe bezglutenowy, glutenfree, mąka kokosowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

placki kokosowe

Przepis znalazłam u Dorota smakuje