W dużej misce zmiksuj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, żółtka i ricottę.
150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 50 g cukru, 2 żółtka, 180 g serka ricotta
Białka ubij na sztywno.
2 białka
Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Patelnię teflonową posmaruj cienką warstwą oleju.
Nakładaj czubatą łyżkę ciasta na jeden placuszek.
Zmniejsz ogień, patelnię przykryj i smaż tak placuszki - gdy wierzch placuszków lekko się zetnie, to je ostrożnie przewróć na drugą stronę i krótko podsmaż.
Placuszki podawaj na ciepło z Wiśniami Stovit oraz odrobiną jogurtu naturalnego.
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
DisagreeAgree
Połącz za pomocą
I allow to create an account
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie dla całej rodziny? U mnie zawsze w takim przypadku najlepszą odpowiedzią są albo naleśniki albo placuszki :) Moja rodzina uwielbia śniadania na słodko i w weekend zawsze muszę zrobić jakieś naleśniczki albo pancakes. Teraz zrobiłam nam pyszne i proste placuszki z ricottą. Ricotta dodana do ciasta na placki dodała im nie tylko konsystencji, ale również fajnego delikatnego smaku. Ja uwielbiam takie placki z twarożkiem. Robiłam już chociażby placuszki z mascarpone albo placki z serkiem wiejskim. I zawsze mi bardzo smakują takie placuszki. Ricotta jest delikatniejsza od mascarpone i bardziej wilgotna, dlatego placki z ricotty również wychodzą trochę inne. Koniecznie sami sprawdźcie!
Z ricottą placuszki przepis
Zobaczcie mój prosty przepis na placuszki ricotta i sprawdźcie jak zrobić proste placki na śniadanie. Ich przygotowanie jest wręcz ekspresowe. Najdłużej zajmie wam ubicie białek! Potem już tylko smażenie i gotowe. Placuszki polecam smażyć na patelni teflonowej tylko lekko posmarowanej olejem. Ja swoje placki smażę na średnim ogniu i najczęściej pod przykryciem - wtedy placuszki ładniej rosną i są bardziej pulchne. Gdy na górze placków zaczną pojawiać się dziurki, wtedy delikatnie je przekładam na drugą stronę i smażę już najwyżej przez minutę. Placuszki podaję jeszcze ciepłe z dodatkiem owoców :) A teraz życzę wam smacznego i idę na placuszki z ricottą :)