Placki syrniki

Zaktualizowany: 2023 21 września
placki syrniki

Przepis na twarogowe placki syrniki

Zobacz dziś jak zrobić syrniki, czyli placki zrobione z twarogu bardzo popularne w kuchni rosyjskiej i nie tylko. Takie placki podane na słodko z odrobiną konfitury np. z żurawiny to doskonały pomysł na pożywne śniadanie, albo przekąskę w ciągu dnia. Spróbuj koniecznie!

syrmiki_5

Placuszki syrniki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz twarogowe placuszki, to koniecznie wypróbuj przepis na takie tradycyjne placki z twarogu.

syrmiki 4

Placki syrniki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne placki robione z twarogu – będą świetne na śniadanie lub przekąskę.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas całkowity 30 minut
Kuchnia Kuchnia rosyjska
Porcje 4
Składniki

składniki na placki syrniki

  • 500 g twarogu ( – takiego niemielonego w kostce lub klinku (użyłam półtusty))
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka (u mnie rozmiar L)
  • 1 szczypta soli
  • około 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
Instrukcja
 

Jak zrobić syrniki

  • Ser rozgnieć widelcem (nie miel go), dodaj jajka, cukier, sól, sodę oczyszczoną i mniej więcej 2/3 mąki.
    500 g twarogu, 2 łyżki cukru, 2 jajka, 1 szczypta soli, 1 szczypta sody oczyszczonej, około 150 g mąki pszennej
  • Zagnieć ciasto – będzie klejące (jeśli macie mocno wodnisty twaróg, wtedy trzeba będzie dać trochę więcej mąki – ogólnie – jeśli będzie za dużo mąki, to placuszki będą twarde).
  • Posyp blat mąką, wyłóż na niego masę twarogową i uklep na placek o grubości około 1 cm.
  • Ostrym nożem pokrój placek na duże romby.
  • Ostrożnie umieść placuszki na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  • Smaż na małym ogniu aż placki będą z obu stron rumiane.
  • Podawaj na słodko z cukrem pudrem albo ulubionym dżemem (u mnie były to żurawiny).
Prywatne
Słowa kluczowe placki z twarogu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
syrmiki_1

Syrniki z twarogu – uwagi

Próbowałam kiedyś takie syrniki w restauracji rosyjskiej, ale nigdy jakoś nie planowałam zrobić ich w domu dopóki nie zobaczyłam przepisu na nie u Berniki.

Wydrukowałam sobie przepis i się okazało, że skorzystała również na tym koleżanka z pracy (jej babcia robiła takie placki, ale nikt nie pamiętał przepisu).

Porozmawiałyśmy sobie o placuszkach, jak jej babcia je robiła i jak smakowały. Te wspominki tym bardziej zachęciły mnie do usmażenia syrników :)

I przygotowałam je tak jak właśnie babcia koleżanki – nie okrągłe, ale placuszki krojone w duże romby :)

Zapraszam na trochę nostalgiczne, twarożkowe placuszki :)

Ps.

A na blogu znajdziecie dużo pysznych placuszków o różnych smakach. Wypróbujcie je wszystkie.

syrmiki_2
syrmiki_8

Polecane przepisy na placki

Zobacz inne moje przepisy na pyszne placuszki świetne na śniadanie. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 25 listopada

Podziel się przepisem

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 Komentarz
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na syrniki

Syrniki - co to? Otóż syrniki to placki smażone z białego sera, mąki i jajek. Białego sera jest tu bardzo dużo, a mąką i jajka mają za zadanie nadać ciastu odpowiedniej do smażenia konsystencji. Tak otrzymujecie smażone placki z twarogu białego. Takie rosyjskie placki z twarogu to tradycyjne placuszki, które są smażone nie tylko w Rosji, ale także w krajach sąsiadujących oraz we wschodniej części Polski. Zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić syrniki w domu. Z czym jeść syrniki? Ja swoje syrniki podałam z odrobiną domowej konfitury z żurawiny. Możesz je też podać np. ze śmietaną i cukrem, albo ulubionymi dodatkami.