syrmiki_6

Próbowałam kiedyś takie syrniki w restauracji rosyjskiej, ale nigdy jakoś nie planowałam zrobić ich w domu dopóki nie zobaczyłam przepisu na nie u Berniki.

Wydrukowałam sobie przepis i się okazało, że skorzystała również na tym koleżanka z pracy (jej babcia robiła takie placki, ale nikt nie pamiętał przepisu).

Porozmawiałyśmy sobie o placuszkach, jak jej babcia je robiła i jak smakowały. Te wspominki tym bardziej zachęciły mnie do usmażenia syrników :)

I przygotowałam je tak jak właśnie babcia koleżanki – nie okrągłe, ale placuszki krojone w duże romby :)

Zapraszam na trochę nostalgiczne, twarożkowe placuszki :)

syrmiki_1

syrmiki_2

syrmiki_5

syrmiki_8

Placki syrniki

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Ser rozgnieć widelcem (nie miel go), dodaj jajka, cukier, sól, sodę oczyszczoną i mniej więcej 2/3 mąki.
  • Zagnieć ciasto - będzie klejące (jeśli macie mocno wodnisty twaróg, wtedy trzeba będzie dać trochę więcej mąki - ogólnie - jeśli będzie za dużo mąki, to placuszki będą twarde).
  • Posyp blat mąką, wyłóż na niego masę twarogową i uklep na placek o grubości około 1 cm.
  • Ostrym nożem pokrój placek na duże romby.
  • Ostrożnie umieść placuszki na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  • Smaż na małym ogniu aż placki będą z obu stron rumiane.
  • Podawaj na słodko z cukrem pudrem albo ulubionym dżemem (u mnie były to żurawiny).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!