Placki na kwaśnym mleku
Dobrych placuszków nigdy dość, wiec mam znowu dla was fajny przepis na placki na kwaśnym mleku :)
A w zasadzie na zsiadłym mleku, które robimy sami tuż przed przygotowaniem placuszków.
Wystarczy dodać do mleka trochę octu (użyłam ocet spirytusowy), poczekać 10 minut i zsiadłe mleko gotowe.
Placki przygotowane na takim mleku (i na sodzie) są wyjątkowo puszyste i co oczywiste – pyszne :D
Z podanej porcji wyszło mi 13 placków – taka ilość idealna dla 2-3 osób.
Jeśli macie w domu więcej żarłoków, to zróbcie od razu podwójną porcję.
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na placuszki :)






Placki na kwaśnym mleku – przepis do druku
Placki na kwaśnym mleku
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Przepis na około 12-13 sztuk.
Autor: Wypieki Beaty
Typ przepisu: Placki
Ilość: 12
Składniki
- ¾ szklanki mleka
- 2 łyżeczki octu - użyłam spirytusowy
- 150 g (1 szklanka) mąki
- 2 łyżki cukru - użyłam cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki soli
- 1 duże jajko - rozmiar L
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
Wykonanie
- Do mleka wlej ocet i odstaw na 10 minut.
- W misce umieść pozostałe składniki w misce, dodaj mleko i wymieszaj dokładnie - ale tylko do połączenie składników.
- Odstaw ciasto na 10 minut - powinny się na powierzchni pojawić bąbelki.
- Nie mieszaj już ciasta, tylko nakładaj łyżką ciasto na rozgrzaną patelnię.
- Smaż aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, wtedy delikatnie przewróć placki na drugą stronę i smaż 1-2 minuty.
- Podaj z ulubionymi dodatkami :)
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 74 Tłuszcze: 3 g Węglowodany: 10 g Białka: 3 g
Ależ one smakowicie wyglądają! Nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia :) Idealne na leniwe śniadanie albo jako drugie śniadanie w pracy.
Idealne :)