Placki na kwaśnym mleku

 

placki na kwaśnym mleku

 

Dobrych placuszków nigdy dość, wiec mam znowu dla was fajny przepis na placki na kwaśnym mleku 🙂

A w zasadzie na zsiadłym mleku, które robimy sami tuż przed przygotowaniem placuszków.

Wystarczy dodać do mleka trochę octu (użyłam ocet spirytusowy), poczekać 10 minut i zsiadłe mleko gotowe.

Placki przygotowane na takim mleku (i na sodzie) są wyjątkowo puszyste i co oczywiste – pyszne 😀

Z podanej porcji wyszło mi 13 placków – taka ilość idealna dla 2-3 osób.

Jeśli macie w domu więcej żarłoków, to zróbcie od razu podwójną porcję.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na placuszki 🙂

 

placuszki na zsiadłym mleku placki na zsiadłym mleku
 

puszyste placki placki z mlekiem
 

placuszki z mlekiem puszyste placuszki
 

Placki na kwaśnym mleku – przepis do druku

Placki na kwaśnym mleku

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12-13 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Placki
Ilość: 12
Składniki
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki octu - użyłam spirytusowy
  • 150 g (1 szklanka) mąki
  • 2 łyżki cukru - użyłam cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 duże jajko - rozmiar L
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
Wykonanie
  1. Do mleka wlej ocet i odstaw na 10 minut.
  2. W misce umieść pozostałe składniki w misce, dodaj mleko i wymieszaj dokładnie - ale tylko do połączenie składników.
  3. Odstaw ciasto na 10 minut - powinny się na powierzchni pojawić bąbelki.
  4. Nie mieszaj już ciasta, tylko nakładaj łyżką ciasto na rozgrzaną patelnię.
  5. Smaż aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, wtedy delikatnie przewróć placki na drugą stronę i smaż 1-2 minuty.
  6. Podaj z ulubionymi dodatkami 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 74 Tłuszcze: 3 g Węglowodany: 10 g Białka: 3 g

 

 

Źródło przepisu.