Przepis na proste placki sernikowe
Placuszków niby na blogu dostatek, a i tak co chwilę robię jakieś nowe, bo ciągle mnie one kuszą z różnych stron :)
Teraz skusiłam się placuszki sernikowe od Kwestii Smaku.
Uwielbiam sprawdzać nowe smaki placuszków i te mnie nie zawiodły.
Są delikatne, puszyste, z wyczuwalnym smakiem twarogu, a do tego prawie nie ma w nich mąki – będą więc idealne dla osób dbających o linię :)
Z przepisu otrzymacie dwie porcje placków – z czego jedna (bez dodatków) ma 330 kalorii :D
Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na placuszki z bloga – np. placki kokosowe (kapryśne do przygotowania, ale pyszne i dietetyczne), placki kawowe, placuszki na serku wiejskim czy też placuszki kefirowe.
Placuszki sernikowe przepis do druku

Placuszki sernikowe
Składniki
- 250 g twarogu (użyłam chudy)
- 3 jajka rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
Instrukcja
- Twaróg rozgnieć widelcem razem z żółtkami i cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno, dodaj w dwóch porcjach do twarogu i delikatnie wymieszaj.
- Patelnię teflonową rozgrzej, nakładaj mniej więcej po łyżce masy i smaż na małym ogniu z obu stron na rumiano.
- Przewracaj ostrożnie - ja używam łopatkę i pomagam sobie widelcem.
- Placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami.