Placuszki sernikowe

 

placuszki sernikowe

 

Placuszków niby na blogu dostatek, a i tak co chwilę robię jakieś nowe, bo ciągle mnie one kuszą z różnych stron 🙂

Teraz skusiłam się placuszki sernikowe od Kwestii Smaku.

Uwielbiam sprawdzać nowe smaki placuszków i te mnie nie zawiodły.

Są delikatne, puszyste, z wyczuwalnym smakiem twarogu, a do tego prawie nie ma w nich mąki – będą więc idealne dla osób dbających o linię 🙂

Z przepisu otrzymacie dwie porcje placków – z czego jedna (bez dodatków) ma 330 kalorii 😀

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na placuszki z bloga – np. placki kokosowe (kapryśne do przygotowania, ale pyszne i dietetyczne), placki kawowe, placuszki na serku wiejskim  czy też placuszki kefirowe.

 

twarożkowe placki

 

puszyste placki z twarogiem

 

twarożkowe placki

 

placuszki sernikowe

 

Placuszki sernikowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dwie porcje placuszków.
Autor:
Kuchnia: Placki
Ilość: 2
Składniki
  • 250 g twarogu (użyłam chudy)
  • 3 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
Wykonanie
  1. Twaróg rozgnieć widelcem razem z żółtkami i cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj.
  2. Białka ubij na sztywno, dodaj w dwóch porcjach do twarogu i delikatnie wymieszaj.
  3. Patelnię teflonową rozgrzej, nakładaj mniej więcej po łyżce masy i smaż na małym ogniu z obu stron na rumiano.
  4. Placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 330 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 31 g Błonnik: 0,4 g Białka: 34 g

 

 

placki sernikowe