Przepis na amerykańskie pancakes, czyli puszyste placuszki idealne na śniadanie
Amerykańskie pancakes, to nic innego niż nasze swojskie placuszki.
Amerykanie i Anglicy nazywają je pancakes – czyli ciasteczka z patelni – i najchętniej jedzą je na śniadanie.
Ich główną zaletą jest zwykle duża prostota wykonania – najczęściej wystarczy tu miska i łyżka.
Od naszych tradycyjnych placków różnią się one jeszcze sposobem smażenia.
My jesteśmy przyzwyczajeni do smażenia placków na sporej ilości tłuszczu.
Amerykańskie pancakes robi się na patelni teflonowej z minimalną ilością oleju – tylko lekko smaruje się patelnię za pomocą pędzelka.
Mam nadzieję, że skusicie się na taką odmianę. Bo ten sposób smażenia obniża kaloryczność placuszków!
Bierzcie więc, miskę, jajka i mąkę i do pracy!
Te placuszki są fajne na śniadanie ale również na kolację – szczególnie dla małych niejadków.
Są nieduże, lekkie, pyszne w smaku i można podać je na wiele sposobów :)
Ja zwykle robię je od razu z 1,5 porcji, bo wszyscy w domu się na nie rzucają :)
Jeśli i wy lubicie takie proste placki na śniadanie (i nie tylko), to koniecznie zajrzyjcie również do moich innych przepisów na przeróżne placki, naleśniki i gofry :)
Z pojedynczej – podanej porcji otrzymacie około 16 placuszków.
Ciasto jest dość rzadkie więc mocno się rozlewa – proponuję lać mniejsze porcje. Fajnie smażą się one na patelni do jajek sadzonych – takiej z wytłoczonymi okręgami.
Wtedy ciasto się nie rozlewa i placuszki są bardziej pulchne.
Gorąco zapraszam również do przetestowania innych moich przepisów na pancakes – uzbierała się ich niezła kolekcja :D
Tak się zaczynała moja przygoda z amerykańskimi plackami – te zdjęcia robiłam w 2012 roku :D
Amerykańskie pancakes przepis do druku

Pancakes
Składniki
- 125 g mąki 3/4 szklanki
- 1 łyżka proszku do pieczenia płaska
- 1 łyżka cukru pudru nie jest to konieczne
- 1 jajko rozmiar L
- 200 ml mleka
- 2 łyżki masła rozpuszczonego
- odrobina soli
- aromat do smaku nie jest to konieczne
Instrukcja
- Mąkę przesiej, roztop masło i je ostudź.125 g mąki, 2 łyżki masła
- Jajko ubij z cukrem pudrem, a następnie dodawaj na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i mleko.125 g mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru pudru, 1 jajko, odrobina soli, 200 ml mleka
- Na koniec dodaj masło. Miksuj aż ciasto będzie gładkie.2 łyżki masła
- Rozgrzej patelnię (najlepiej teflonową), posmaruj ją pędzelkiem silikonowym cienką warstwą oleju.
- Nakładaj ciasto łyżką stołową (mniej więcej dwie łyżki ciasta na placek), przykryj patelnię przykrywką i smaż na małym ogniu do ścięcia się ciasta (placuszki trochę podrosną, a na powierzchni utworzą się bąbelki), następnie przewróć placuszki na drugą stronę i po chwili zdejmij na talerz.
- Gotowe placuszki ułóż w stosiki.
- Można je posypać cukrem pudrem, polać sosem toffi, albo syropem klonowym, posmarować dżemem i ozdobić owocami :)