Przepis na amerykańskie pancakes, czyli szybkie placuszki

amerykańskie pancakes

Amerykańskie pancakes, to nic innego niż nasze swojskie placuszki.

Amerykanie i Anglicy nazywają je pancakes – czyli ciasteczka z patelni – i najchętniej jedzą je na śniadanie.

Ich główną zaletą jest zwykle duża prostota wykonania – najczęściej wystarczy tu miska i łyżka.

Od naszych tradycyjnych placków różnią się one jeszcze sposobem smażenia.

My jesteśmy przyzwyczajeni do smażenia placków na sporej ilości tłuszczu.

Amerykańskie pancakes robi się na patelni teflonowej z minimalną ilością oleju – tylko lekko smaruje się patelnię za pomocą pędzelka.

Mam nadzieję, że skusicie się na taką odmianę. Bo ten sposób smażenia obniża kaloryczność placuszków!

Bierzcie więc, miskę, jajka i mąkę i do pracy!

Te placuszki są fajne na śniadanie ale również na kolację – szczególnie dla małych niejadków.

Są nieduże, lekkie, pyszne w smaku i można podać je na wiele sposobów :)

Ja zwykle robię je od razu z 1,5 porcji, bo wszyscy w domu się na nie rzucają :)

Jeśli i wy lubicie takie proste placuszki na śniadanie (i nie tylko), to koniecznie zajrzyjcie również do moich innych przepisów na przeróżne placki, naleśniki i gofry :)

Z pojedynczej – podanej porcji otrzymacie około 16 placuszków.

Ciasto jest dość rzadkie więc mocno się rozlewa – proponuję lać mniejsze porcje. Fajnie smażą się one na patelni do jajek sadzonych – takiej z wytłoczonymi okręgami.

Wtedy ciasto się nie rozlewa i placuszki są bardziej pulchne.

Gorąco zapraszam również do przetestowania innych moich przepisów na pancakes – uzbierała się ich niezła kolekcja :D

placuszki amerykańskie pancakes amerykańskie

amerykańskie pancakes proste placuszki

Tak się zaczynała moja przygoda z amerykańskimi pancakes – te zdjęcia robiłam w 2012 roku :D

 pancakes

 proste pancakes

Amerykańskie pancakes – przepis do druku

amerykańskie pancakes

Pancakes

Wypieki Beaty
Przepis na popularne w USA puszyste placuszki smażona na minimalnej ilości oleju.
4.1 z 21 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 16
Kalorie 50 kcal

Składniki
  

  • 125 g mąki 3/4 szklanki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia płaska
  • 1 łyżka cukru pudru nie jest to konieczne
  • 1 jajko rozmiar L
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki masła rozpuszczonego
  • odrobina soli
  • aromat do smaku nie jest to konieczne

Instrukcja
 

  • Mąkę przesiej, roztop masło i je ostudź.
  • Jajko ubij z cukrem pudrem, a następnie dodawaj na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i mleko.
  • Na koniec dodaj masło. Miksuj aż ciasto będzie gładkie.
  • Rozgrzej patelnię (najlepiej teflonową), posmaruj ją pędzelkiem silikonowym cienką warstwą oleju.
  • Nakładaj ciasto łyżką stołową (mniej więcej dwie łyżki ciasta na placek), przykryj patelnię przykrywką i smaż na małym ogniu do ścięcia się ciasta (placuszki trochę podrosną, a na powierzchni utworzą się bąbelki), następnie przewróć placuszki na drugą stronę i po chwili zdejmij na talerz.
  • Gotowe placuszki ułóż w stosiki.
  • Można je posypać cukrem pudrem, polać sosem toffi, albo syropem klonowym, posmarować dżemem i ozdobić owocami :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 50kcalWeglowodany: 7gBiałko: 1.7gTłuszcz: 1.6g
Słowa kluczowe proste, puszyste, szybkie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!