Pancakes, czyli placuszki

 

proste placki amerykańskie

 

Pancakes, to nic innego niż nasze swojskie placuszki.

Amerykanie i Anglicy nazywają je pancakes – czyli ciasteczka z patelni – i najchętniej jedzą je na śniadanie.

Te placuszki są fajne na śniadanie, albo kolację – szczególnie dla małych niejadków.

Są nieduże, lekkie, pyszne w smaku i można podać je na wiele sposobów 🙂

Ja zwykle robię je od razu z 1,5 porcji, bo wszyscy w domu się na nie rzucają 🙂

Jeśli i wy lubicie takie proste placuszki na śniadanie (i nie tylko), to koniecznie zajrzyjcie również do moich innych przepisów na przeróżne placki, naleśniki i gofry 🙂

Z pojedynczej – podanej porcji otrzymacie około 16 placuszków. Ciasto jest dość rzadkie więc mocno się rozlewa – proponuję lać mniejsze porcje. Fajnie smażą się one na patelni do jajek sadzonych – takiej z wytłoczonymi okręgami.

Wtedy ciasto się nie rozlewa i placuszki są bardziej pulchne.

Gorąco zapraszam również do przetestowania innych moich przepisów na pancakes – uzbierała się ich niezła kolekcja 😀

 

placuszki amerykańskie pancakes amerykańskie
 

amerykańskie pancakes proste placuszki
 

Tak się zaczynała moja przygoda z amerykańskimi pancakes – te zdjęcia robiłam w 2012 roku 😀

 pancakes

 proste pancakes

Pancakes – przepis do druku

 

Pancakes

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na mniej więcej 2-3 duże porcje - ja zwykle robię z półtorej porcji - około 16 placuszków.
Autor:
Typ przepisu: Placki
Ilość: 16
Składniki
  • 125 g (3/4 szklanki) mąki
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • czubata łyżka cukru pudru (nie jest to konieczne)
  • jajko
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • odrobina soli
  • dowolny aromat do smaku (nie jest to konieczne)
Wykonanie
  1. Mąkę przesiej, roztop masło i je ostudź.
  2. Jajko ubij z cukrem pudrem, a następnie dodawaj na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i mleko.
  3. Na koniec dodaj masło. Miksuj aż ciasto będzie gładkie.
  4. Rozgrzej patelnię (najlepiej teflonową), posmaruj ją pędzelkiem silikonowym cienką warstwą oleju.
  5. Nakładaj ciasto łyżką stołową (mniej więcej dwie łyżki ciasta na placek), przykryj patelnię przykrywką i smaż na małym ogniu do ścięcia się ciasta (placuszki trochę podrosną, a na powierzchni utworzą się bąbelki), następnie przewróć placuszki na drugą stronę i po chwili zdejmij na talerz.
  6. Gotowe placuszki ułóż w stosiki.
  7. Można je posypać cukrem pudrem, polać sosem toffi, albo syropem klonowym, posmarować dżemem i ozdobić owocami 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 placuszek Kalorie: 50 Tłuszcze: 1,6 g Węglowodany: 7 g Białka: 1,7 g