Przepis na amerykańskie pancakes

Zaktualizowany: 2024 22 lutego
amerykańskie pancakes

Przepis na pancakes, czyli puszyste placki idealne na śniadanie

Dziś zapraszam Was na śniadanie na słodko, a dokładnie na amerykańskie pancakes. To bardzo proste i puchate placki smażone na minimalnej ilości tłuszczu. Takie pancakes Amerykanie najchętniej podają z odrobiną masła i koniecznie z syropem klonowym. Wy je możecie zjeść również ze świeżymi owocami, bitą śmietaną czy też rozpuszczoną czekoladą. Gorąco polecam na śniadanie dla dużych i małych!

proste placki amerykańskie

Amerykańskie pancakes przepis krok po kroku

Już dziś zrób ze mną takie proste i szybkie placki pankejki – sprawdzą się idealnie na śniadanie, deser, a nawet jako drugie śniadanie do szkoły, czy też do pracy.

amerykańskie pancakes

Pancakes przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularne w USA puszyste placuszki smażona na minimalnej ilości oleju.
4.41 z 47 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 16
Kalorie 50 kcal
Składniki

składniki na pancakes

  • 125 g mąki pszennej (- 3/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 1 łyżka cukru pudru (- może być z wanilią)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki masła (rozpuszczonego )
  • odrobina soli
  • aromat (do smaku nie jest to konieczne)
Instrukcja
 

Jak zrobić pancakes krok po kroku

  • Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
    125 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia.
    2 łyżki masła
  • Jajko ubij z cukrem pudrem aż się napuszy.
    1 jajko, 1 łyżka cukru pudru
  • Dodawaj na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i mleko.
    200 ml mleka, odrobina soli
  • Na koniec dodaj masło.
    2 łyżki masła
  • Zmiksuj do połączenia.
  • Rozgrzej patelnię (najlepiej teflonową), posmaruj ją pędzelkiem silikonowym cienką warstwą oleju.
  • Nakładaj ciasto łyżką stołową (mniej więcej dwie łyżki ciasta na placek), przykryj patelnię przykrywką i smaż na małym ogniu do ścięcia się ciasta (placuszki trochę podrosną, a na powierzchni utworzą się bąbelki), następnie przewróć placuszki na drugą stronę i po chwili zdejmij na talerz.
  • Gotowe placuszki ułóż w stosiki.
  • Można je posypać cukrem pudrem, polać sosem toffi, albo syropem klonowym, posmarować dżemem i ozdobić owocami :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 50kcalWeglowodany: 7gBiałko: 1.7gTłuszcz: 1.6g
Słowa kluczowe pankejki, przepis na pankejki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
placuszki amerykańskie

Amerykańskie pankejki – uwagi

Amerykańskie pancakes, to nic innego niż nasze swojskie placuszki. Amerykanie i Anglicy nazywają je pancakes – czyli ciasteczka z patelni – i najchętniej jedzą je na śniadanie. Ich główną zaletą jest zwykle duża prostota wykonania – najczęściej wystarczy tu miska i łyżka. Od naszych tradycyjnych placków różnią się one jeszcze sposobem smażenia. My jesteśmy przyzwyczajeni do smażenia placków na sporej ilości tłuszczu. Amerykańskie pancakes robi się na patelni teflonowej z minimalną ilością oleju – tylko lekko smaruje się patelnię za pomocą pędzelka. Mam nadzieję, że skusicie się na taką odmianę. Bo ten sposób smażenia obniża kaloryczność placuszków! Bierzcie więc, miskę, jajka i mąkę i do pracy!

proste placuszki

Jak zrobić pancakes – wskazówki

Samo przygotowanie pankejków nie jest trudne. Zacznijcie od roztopienia masła, aby zdążyło ostygnąć. Przesiejcie też przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia – dzięki temu mąka będzie bardziej napowietrzona i pankejki będą bardziej puszyste. Dodatkową puszystość placuszkom zapewnia zmiksowanie jajek z cukrem na puszystą masę. Wtedy dodajecie do nich mąką i lekko mieszacie, a na koniec dodajemy masło. Placuszki smażycie na patelni tylko delikatnie posmarowanej olejem.

pancakes

Jak smażyć pancakes?

Ja je polecam smażyć na małym lub średnim ogniu. Ja dodatkowo lubię przykryć patelnię pokrywką, wtedy placuszki lepiej rosną i są jeszcze bardziej puszyste. Po kilku minutach placuszki ostrożnie przewracam na drugą stronę i smażę jeszcze 1-2 minuty. Jeśli lubicie słodkie śniadania, to koniecznie zróbcie moje amerykańskie pancakes! Te placuszki są fajne na śniadanie ale również na kolację – szczególnie dla małych niejadków. Są nieduże, lekkie, pyszne w smaku i można podać je na wiele sposobów. Ja zwykle robię je od razu z 1,5 porcji, bo wszyscy w domu się na nie rzucają. Jeśli i wy lubicie takie proste placki na śniadanie (i nie tylko), to koniecznie zajrzyjcie również do moich innych przepisów na przeróżne placki, naleśniki i gofry.

pancakes amerykańskie

Placki pancakes – porada

Z pojedynczej – podanej porcji otrzymacie około 16 placuszków. Ciasto jest dość rzadkie więc mocno się rozlewa – proponuję lać mniejsze porcje. Fajnie smażą się one na patelni do jajek sadzonych – takiej z wytłoczonymi okręgami. Wtedy ciasto się nie rozlewa i placuszki są bardziej pulchne. Gorąco zapraszam również do przetestowania innych moich przepisów na pancakes – uzbierała się ich niezła kolekcja!

amerykańskie pancakes

Tak się zaczynała moja przygoda z amerykańskimi plackami – te zdjęcia robiłam w 2012 roku :D

pancakes

 

proste pancakes

 

 

Polecane przepisy na placki świetne na śniadanie

Jeśli lubicie słodkie śniadania, to koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na słodkie placuszki. Na blogu znajdziecie ich niezły wybór, więc każdy na pewno znajdzie coś dla siebie :) Ja tu na szybko polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 13 kwietnia

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy