Placki z mascarpone

puszyste i pyszne 🙂

 

placki z mascarpone

 

Po tych świątecznych szaleństwach, aż fajnie zjeść „coś normalnego” 🙂

A u nas normalność w wolne dni to placuszki i naleśniki. Tym razem padło na placki z mascarpone.

Delikatne i puszyste. Bardzo smaczne.

Możecie je podać z dowolnymi dodatkami – same w sobie prawie nie mają cukru, więc użyjcie słodki dżem, czekoladę czy owoce.

Aby placuszki były fajnie puszyste ważne jest, żeby składniki były w temperaturze pokojowej.

Jeśli nie zdążycie ocieplić składników, to po prostu poczekajcie z pół godziny zanim będziecie smażyć placuszki.

Jeśli, tak jak moja rodzina, uwielbiacie placuszki na śniadanie, to zajrzyjcie do innych moich przepisów na placki – na pewno znajdziecie tam trochę inspiracji 😀

 

puszyste placuszki na śniadanie szybkie i proste placuszki z mascarpone
 

szybki i proste placki z mascarpone puszyste placki z mascarpone
 

puszyste placuszki z mascarpone placuszki z mascarpone
 

Placki z mascarpone – przepis do druku

 

Placki z mascarpone

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 14 placuszków.
Autor:
Typ przepisu: Placki
Ilość: 14
Składniki
  • 160 g (czubata szklanka) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego - albo dwie łyżki zwykłego cukru i trochę aromatu waniliowego
  • 125 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 3 jajka rozmiar L - w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki oleju
Wykonanie
  1. Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia.
  2. W drugiej misce zmiksuj razem mascarpone, jogurt naturalny, jajka, olej oraz cukier z wanilią.
  3. Wlej mokre składniki do mąki i zmiksuj - aż ciasto będzie gładkie.
  4. Rozgrzej patelnię teflonową - możesz ją delikatnie posmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju.
  5. Nakładaj porcje ciasta.
  6. Możesz patelnię przykryć pokrywką, wtedy placuszki będą bardziej puszyste - smaż na małym ogniu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki i dziurki - wtedy przewróć na drugą stronę i krótko podsmaż.
  7. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 135 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 10 g Białka: 4 g

 

 

Źródło.