Przepis na puszyste i pyszne placuszki z mascarpone
Po tych świątecznych szaleństwach, aż fajnie zjeść „coś normalnego” :)
A u nas normalność w wolne dni to placuszki i naleśniki.
Tym razem padło na placki z mascarpone.
Delikatne i puszyste. Bardzo smaczne.
Możecie je podać z dowolnymi dodatkami – same w sobie prawie nie mają cukru, więc użyjcie słodki dżem, czekoladę czy owoce.
Jak zrobić puszyste placuszki z mascarpone?
Aby placuszki były fajnie puszyste ważne jest, żeby składniki były w temperaturze pokojowej.
Dobrze jest je więc wyjąć wcześniej z lodówki. Wiadomo, że rano przed śniadaniem możecie mieć mało czasu na odpowiednio wczesne wyjęcie wszystkiego z lodówki.
Możecie sobie trochę pomóc wkładając jajka do gorącej wody z kranu – niech poleżą w takiej gorącej wodzie z 10 minut.
Jogurt naturalny możecie podgrzać krótko w mikrofalówce, albo możecie wstawić szklankę z jogurtem do gorącej wody.
Podobnie możecie zrobić z serkiem mascarpone – wstawcie pudełko z serkiem do gorącej wody.
Dodatkowo przesiejcie mąkę razem z proszkiem do pieczenia przez sitko. To napowietrzy mąkę i sprawi, że placuszki będą lżejsze.
Nakładajcie około łyżkę ciasta na patelnię teflonową posmarowaną odrobiną oleju i smażcie na małym lub średnim ogniu, aż na powierzchni pojawią się małe dziurki. Wtedy przełóżcie placuszki na drugą stronę i podsmażcie przez około minutę.
Placuszki podajcie na ciepło z ulubionymi dodatkami :)
Jeśli, tak jak moja rodzina, uwielbiacie placuszki na śniadanie, to zajrzyjcie do innych moich przepisów na placki – na pewno znajdziecie tam trochę inspiracji :D






Placki z mascarpone – przepis do druku

Placki z mascarpone
Składniki
- 160 g mąki pszennej (czubata szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego - albo dwie łyżki zwykłego cukru i trochę aromatu waniliowego
- 125 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
- 120 ml jogurtu naturalnego - pół szklanki - w temperaturze pokojowej
- 3 jajka rozmiar L - w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki oleju
Instrukcja
- Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia.160 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- W drugiej misce zmiksuj razem mascarpone, jogurt naturalny, jajka, olej oraz cukier z wanilią.125 g serka mascarpone, 120 ml jogurtu naturalnego, 3 jajka, 3 łyżki oleju, 2 łyżki cukru waniliowego
- Wlej mokre składniki do mąki i zmiksuj - aż ciasto będzie gładkie.
- Rozgrzej patelnię teflonową - możesz ją delikatnie posmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju.
- Nakładaj porcje ciasta.
- Możesz patelnię przykryć pokrywką, wtedy placuszki będą bardziej puszyste - smaż na małym ogniu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki i dziurki - wtedy przewróć na drugą stronę i krótko podsmaż.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Składniki Odżywcze
Źródło – Ania gotuje