Przepis na puszyste i pyszne placuszki z mascarpone

placki z mascarpone


Po tych świątecznych szaleństwach, aż fajnie zjeść „coś normalnego” :)

A u nas normalność w wolne dni to placuszki i naleśniki.

Tym razem padło na placki z mascarpone.

Delikatne i puszyste. Bardzo smaczne.

Możecie je podać z dowolnymi dodatkami – same w sobie prawie nie mają cukru, więc użyjcie słodki dżem, czekoladę czy owoce.

Jak zrobić puszyste placuszki z mascarpone?

Aby placuszki były fajnie puszyste ważne jest, żeby składniki były w temperaturze pokojowej.

Dobrze jest je więc wyjąć wcześniej z lodówki. Wiadomo, że rano przed śniadaniem możecie mieć mało czasu na odpowiednio wczesne wyjęcie wszystkiego z lodówki.

Możecie sobie trochę pomóc wkładając jajka do gorącej wody z kranu – niech poleżą w takiej gorącej wodzie z 10 minut.

Jogurt naturalny możecie podgrzać krótko w mikrofalówce, albo możecie wstawić szklankę z jogurtem do gorącej wody.

Podobnie możecie zrobić z serkiem mascarpone – wstawcie pudełko z serkiem do gorącej wody.

Dodatkowo przesiejcie mąkę razem z proszkiem do pieczenia przez sitko. To napowietrzy mąkę i sprawi, że placuszki będą lżejsze.

Nakładajcie około łyżkę ciasta na patelnię teflonową posmarowaną odrobiną oleju i smażcie na małym lub średnim ogniu, aż na powierzchni pojawią się małe dziurki. Wtedy przełóżcie placuszki na drugą stronę i podsmażcie przez około minutę.

Placuszki podajcie na ciepło z ulubionymi dodatkami :)

Jeśli, tak jak moja rodzina, uwielbiacie placuszki na śniadanie, to zajrzyjcie do innych moich przepisów na placki – na pewno znajdziecie tam trochę inspiracji :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.12 z 17 ocen
Postaw mi kawę

 

puszyste placuszki na śniadanie szybkie i proste placuszki z mascarpone

 

 

szybki i proste placki z mascarpone puszyste placki z mascarpone

 

 

puszyste placuszki z mascarpone placuszki z mascarpone

 

Placki z mascarpone – przepis do druku

placki z mascarpone

Placki z mascarpone

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i puszyste placuszki z dodatkiem mascarpone.
4.12 z 17 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 14
Kalorie 135 kcal

Składniki

Instrukcja
 

  • Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia.
    160 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • W drugiej misce zmiksuj razem mascarpone, jogurt naturalny, jajka, olej oraz cukier z wanilią.
    125 g serka mascarpone, 120 ml jogurtu naturalnego, 3 jajka, 3 łyżki oleju, 2 łyżki cukru waniliowego
  • Wlej mokre składniki do mąki i zmiksuj - aż ciasto będzie gładkie.
  • Rozgrzej patelnię teflonową - możesz ją delikatnie posmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju.
  • Nakładaj porcje ciasta.
  • Możesz patelnię przykryć pokrywką, wtedy placuszki będą bardziej puszyste - smaż na małym ogniu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki i dziurki - wtedy przewróć na drugą stronę i krótko podsmaż.
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 135kcalWeglowodany: 10gBiałko: 4gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe placki z mascarpone, puszyste placuszki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Źródło – Ania gotuje

 

Puszyste placuszki

Sprawdź ten przepis
puszyste placuszki

Placuszki sernikowe

Sprawdź ten przepis
placuszki z twarogiem

Nocne placuszki

Sprawdź ten przepis
placuszki