Placki z mascarpone
puszyste i pyszne :)
Po tych świątecznych szaleństwach, aż fajnie zjeść „coś normalnego” :)
A u nas normalność w wolne dni to placuszki i naleśniki. Tym razem padło na placki z mascarpone.
Delikatne i puszyste. Bardzo smaczne.
Możecie je podać z dowolnymi dodatkami – same w sobie prawie nie mają cukru, więc użyjcie słodki dżem, czekoladę czy owoce.
Aby placuszki były fajnie puszyste ważne jest, żeby składniki były w temperaturze pokojowej.
Jeśli nie zdążycie ocieplić składników, to po prostu poczekajcie z pół godziny zanim będziecie smażyć placuszki.
Jeśli, tak jak moja rodzina, uwielbiacie placuszki na śniadanie, to zajrzyjcie do innych moich przepisów na placki – na pewno znajdziecie tam trochę inspiracji :D






Placki z mascarpone – przepis do druku

Placki z mascarpone
Składniki
- 160 g (czubata szklanka) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego - albo dwie łyżki zwykłego cukru i trochę aromatu waniliowego
- 125 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
- pół szklanki jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 3 jajka rozmiar L - w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki oleju
Instrukcja
- Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce zmiksuj razem mascarpone, jogurt naturalny, jajka, olej oraz cukier z wanilią.
- Wlej mokre składniki do mąki i zmiksuj - aż ciasto będzie gładkie.
- Rozgrzej patelnię teflonową - możesz ją delikatnie posmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju.
- Nakładaj porcje ciasta.
- Możesz patelnię przykryć pokrywką, wtedy placuszki będą bardziej puszyste - smaż na małym ogniu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki i dziurki - wtedy przewróć na drugą stronę i krótko podsmaż.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Składniki Odżywcze
Źródło – Ania gotuje