Placki z mascarpone

puszyste i pyszne :)

 

placki z mascarpone

 

Po tych świątecznych szaleństwach, aż fajnie zjeść „coś normalnego” :)

A u nas normalność w wolne dni to placuszki i naleśniki. Tym razem padło na placki z mascarpone.

Delikatne i puszyste. Bardzo smaczne.

Możecie je podać z dowolnymi dodatkami – same w sobie prawie nie mają cukru, więc użyjcie słodki dżem, czekoladę czy owoce.

Aby placuszki były fajnie puszyste ważne jest, żeby składniki były w temperaturze pokojowej.

Jeśli nie zdążycie ocieplić składników, to po prostu poczekajcie z pół godziny zanim będziecie smażyć placuszki.

Jeśli, tak jak moja rodzina, uwielbiacie placuszki na śniadanie, to zajrzyjcie do innych moich przepisów na placki – na pewno znajdziecie tam trochę inspiracji :D

 

puszyste placuszki na śniadanie szybkie i proste placuszki z mascarpone
 

szybki i proste placki z mascarpone puszyste placki z mascarpone
 

puszyste placuszki z mascarpone placuszki z mascarpone
 

Placki z mascarpone – przepis do druku

 

placki z mascarpone

Placki z mascarpone

Wypieki Beaty
Przepis na około 14 placuszków.
3.58 z 7 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 25 minut
Danie Placki
Porcje 14
Kalorie 135 kcal

Składniki
  

  • 160 g (czubata szklanka) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego - albo dwie łyżki zwykłego cukru i trochę aromatu waniliowego
  • 125 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 3 jajka rozmiar L - w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki oleju

Instrukcja
 

  • Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia.
  • W drugiej misce zmiksuj razem mascarpone, jogurt naturalny, jajka, olej oraz cukier z wanilią.
  • Wlej mokre składniki do mąki i zmiksuj - aż ciasto będzie gładkie.
  • Rozgrzej patelnię teflonową - możesz ją delikatnie posmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju.
  • Nakładaj porcje ciasta.
  • Możesz patelnię przykryć pokrywką, wtedy placuszki będą bardziej puszyste - smaż na małym ogniu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki i dziurki - wtedy przewróć na drugą stronę i krótko podsmaż.
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 135kcalWeglowodany: 10gBiałko: 4gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Źródło – Ania gotuje