Nocne placuszki - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Nocne placuszki

By | 2018-05-03T08:09:42+00:00 2016 Listopad 23rd|Ciasta drożdżowe, Pancakes, Smażone, Śniadania|

Nocne placuszki

 

placuszki

 

Nocne placuszki to już kolejny przepis z książki „Mikołajek i słodkie przekąski” Alaina Ducasse. Wcześniej pojawiły się już przepisy na pianki marshmallows oraz na gorącą czekoladę.

Ta książka nie ma może ogromnej ilości przepisów, za to na prawdę każdy jest wart wypróbowania 🙂

Dlatego właśnie wzięłam się za te placuszki.

Dlaczego nocne? Bo robicie ciasto wieczorem (ciasto jest na drożdżach), w nocy siedzi sobie ono grzecznie w lodówce (chociaż moje takie grzeczne wcale nie było, bo rano się okazało, że postanowiło sobie wyjść z lodówki i przywitać się z twarożkiem leżącym koło niego ;)).

Muszę przyznać, że w ten sposób zyskuje się mnóstwo czasu, wieczorkiem sobie przygotowujemy, a rano już tylko smażymy – co najważniejsze – nie trzeba czekać na ocieplenie ciasta. Po wyjęciu ciasta z lodówki, mieszacie go i można od razu smażyć 🙂

Super prawda?

Ja na pewno będę je piekła jeszcze nie raz, szczególnie, że to jedne z lepszych placuszków jakie jadłam – delikatne, puszyste i wysokie (co widać na zdjęciach).

Smakują obłędnie z bitą śmietaną i owocami – ja dałam do nich frużelinę wiśniową 🙂 a Alain Ducasse uwielbia je z syropem klonowym albo z sosem karmelowym 😀

Z tej porcji otrzymacie sporo placuszków – ja je smażyłam na patelni z dołkami do jajek sadzonych – to moja ulubiona patelnia do placuszków – najlepiej smażyć je na małych ogniu pod przykryciem, wtedy wyrastają jeszcze bardziej.

Nie ma co się dłużej ociągać – bierzcie dzieci do kuchni i przygotujcie ciasto na jutrzejsze placuszki 😀

nocne placki

 

nocne placuszki

 

placki na śniadanie

 

nocne placuszki

 

nocne placuszki

 

placki drożdżowe

 

Nocne placuszki
 
Autor:
Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży (świeżych)
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 55 g brązowego cukru
  • 2 małe żółtka
  • 2 małe jajka
  • 75 g masła
Wykonanie
  1. Jeśli używasz świeże drożdże to rozkrusz je do miseczki i zmieszaj z łyżeczką cukru, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą - miseczkę przykryj i odstaw na około 15 minut.
  2. W tym czasie rozpuść masło i je ostudź.
  3. W dużej misce umieść mąkę, cukier brązowy, żółtka i jajka (jeśli używasz suszone drożdże, to też dodaj je teraz do mąki).
  4. Wlej rozczyn drożdżowy, albo ciepłe mleko (jeśli używasz suszone drożdże), wyrób ciasto.
  5. Pod koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło - wyrabiaj jeszcze przez kilka minut.
  6. Miskę z ciastem owiń folią spożywczą (radzę aby miska była spora, bo mi ciasto przez noc postanowiło z niej uciec ;)), albo szczelną pokrywką i schowaj do lodówki na noc.
  7. Rano wyjmij miskę, zamieszaj ciasto i smaż od razu małe placuszki na teflonowej patelni - bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością.
  8. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami (moja metoda na utrzymanie ich ciepła do końca smażenia, to umieszczenia gotowych placuszków w piekarniku nagrzanym do temperatury około 80 stopni :)).
Notatki
Ja użyłam do przepisu duże jajka i duże żółtka, bo takie miałam i dałam 300 g mąki 🙂

 

pancakes with cherries

Reklama

7 komentarzy

  1. Iwona 2018/05/03 at 12:27 - Reply

    OK. Dziękuję za szybką odpowiedź! Zawsze wolę zapytać fachowca, bo przekonałam się już nie raz, że nie zawsze sprawdza się to, co napisane na opakowaniu 🙂

  2. Iwona 2018/05/02 at 19:02 - Reply

    Wyglądają super. Zamierzam je dziś zrobić. Zastanawia mnie tylko ilość drożdży suchych. Czy to nie za dużo? Na paczce jest napisane, że 7g suchych odpowiada 25g świeżych. I jest to porcja na 500g mąki.

    • wypiekibeaty 2018/05/03 at 08:09 - Reply

      Przeważnie ilość suchych drożdży w stosunku do świeżych to 1/2 – daje się ich dwa razy mniej niż świeżych – w tym przypadku wystarczy 10 g – ale jeśli masz jedną paczkę drożdży, to użyj te 7 g i tak będzie ok 🙂

  3. siankoo 2016/11/23 at 13:15 - Reply

    Placuszki wyglądają na bardzo smaczne. Uwielbiałam Mikołajka, muszę sprawić sobie też tę wersję kulinarną 🙂 Pozdrawiam serdecznie

    • wypiekibeaty 2016/11/23 at 18:08 - Reply

      Koniecznie przejrzyj tą książkę – wiele fajnych przepisów 🙂

  4. Agnieszka 2016/11/23 at 08:48 - Reply

    rewelacyjne 🙂 ja też lubię takie śniadania, które można przygotować wieczorem, a rano szybko dokończyć 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: