Pianki marshmallows
Przepis na pianki marshmallows pochodzi z książki Alaina Ducasse „Mikołajek i słodkie przekąski” – na blogu znajdziecie również recenzję tej książki (zapraszam do jej przeczytania :)).
Przygotowanie pianek nie jest trudne i możecie zrobić je razem z dziećmi.
Jest jednak jeden warunek, który musi być spełniony – musicie posiadać termometr kulinarny.
Pianki marshmallows robi się trochę podobnie jak bezę – ubija się białka, to do czego ten termometr?
Otóż białka należy zalać wrzącym syropem cukrowym i do tego niezbędny jest termometr – temperatura syropu musi osiągnąć 130 stopni.
Do takiej bezy dodajecie potem żelatynę, aromat (ja użyłam waniliowy, ale myślę, że następnym razem spróbuję z pomarańczowym :D) oraz opcjonalnie barwnik spożywczy – ja dałam czerwony i celowo go tylko lekko wmieszałam, tak aby w piankach wyszły smugi.
W smaku te pianki są o niebo lepsze od takich sklepowych i nawet ja je podjadałam dzieciom :)
Nie muszę chyba dodawać jaka to była dla nich frajda – takie domowe pianki są bezczenne.
Możecie je zjeść tak po prostu, albo jeszcze lepiej dodać do gorącego kakao, czy też gorącej czekolady …..

Pianki marshmallows
Składniki
Instrukcja
- Cukier, glukozę i wodę umieść w niezbyt szerokim rondelku z grubym dnem, podgrzewaj mieszając od czasu do czasu do temperatury 130 stopni.
- Białka umieść w misie miksera i miksuj na wolnych obrotach - tak tylko do spienienia.
- Żelatynę namocz w odrobinie wody - tyle, żeby ją zakryła.
- Gdy syrop cukrowy osiągnie odpowiednią temperaturę (uważaj, aby się nie skarmelizował), to wlej go wąskim strumieniem do białek - zwiększ w trakcie obroty miksera.
- Żelatynę pogrzej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i dodaj od razu do zaparzonych białek.
- Miksuj całość jak bezę, aż białka będą bardzo gęste.
- Dodaj aromat i zmiksuj.
- Jeśli dodajesz barwnik, to wymieszaj go delikatnie łopatką.
- Spore naczynie żaroodporne - lub dwa - wysmaruj masłem i przelej masę.
- Pozostaw do zastygnięcia.
- Nożem pokrój masę na mniejsze kawałki - jeśli będzie się lepić, to możesz je obtoczyć w cukrze pudrze.