Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pianki marshmallows

By |2017-07-17T12:03:53+00:002016 Listopad 2nd|Bezy, Desery, Karnawałowe przepisy|

Pianki marshmallows

pianki marshmallows

 

Przepis na pianki marshmallows pochodzi z książki Alaina Ducasse „Mikołajek i słodkie przekąski” – na blogu znajdziecie również recenzję tej książki (zapraszam do jej przeczytania :)).

Przygotowanie pianek nie jest trudne i możecie zrobić je razem z dziećmi.

Jest jednak jeden warunek, który musi być spełniony – musicie posiadać termometr kulinarny.

Pianki marshmallows robi się trochę podobnie jak bezę – ubija się białka, to do czego ten termometr?

Otóż białka należy zalać wrzącym syropem cukrowym i do tego niezbędny jest termometr – temperatura syropu musi osiągnąć 130 stopni.

Do takiej bezy dodajecie potem żelatynę, aromat (ja użyłam waniliowy, ale myślę, że następnym razem spróbuję z pomarańczowym :D) oraz opcjonalnie barwnik spożywczy – ja dałam czerwony i celowo go tylko lekko wmieszałam, tak aby w piankach wyszły smugi.

W smaku te pianki są o niebo lepsze od takich sklepowych i nawet ja je podjadałam dzieciom 🙂

Nie muszę chyba dodawać jaka to była dla nich frajda – takie domowe pianki są bezczenne.

Możecie je zjeść tak po prostu, albo jeszcze lepiej dodać do gorącego kakao, czy też gorącej czekolady …..

pianki marshmallows

 

pianki marshmallows

 

pianki-marshmallows

 

marshmarllows

 

marshmallows

 

marshmallows

 

Pianki marshmallows
 
Autor:
Składniki
  • 4 białka (użyłam z jajek rozmiar L)
  • 520 g cukru
  • 75 g glukozy
  • 170 g wody
  • 55 g żelatyny
  • aromat
  • opcjonalnie barwnik spożywczy
Wykonanie
  1. Cukier, glukozę i wodę umieść w niezbyt szerokim rondelku z grubym dnem, podgrzewaj mieszając od czasu do czasu do temperatury 130 stopni.
  2. Białka umieść w misie miksera i miksuj na wolnych obrotach - tak tylko do spienienia.
  3. Żelatynę namocz w odrobinie wody - tyle, żeby ją zakryła.
  4. Gdy syrop cukrowy osiągnie odpowiednią temperaturę (uważaj, aby się nie skarmelizował), to wlej go wąskim strumieniem do białek - zwiększ w trakcie obroty miksera.
  5. Żelatynę pogrzej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i dodaj od razu do zaparzonych białek.
  6. Miksuj całość jak bezę, aż białka będą bardzo gęste.
  7. Dodaj aromat i zmiksuj.
  8. Jeśli dodajesz barwnik, to wymieszaj go delikatnie łopatką.
  9. Spore naczynie żaroodporne - lub dwa - wysmaruj masłem i przelej masę.
  10. Pozostaw do zastygnięcia.
  11. Nożem pokrój masę na mniejsze kawałki - jeśli będzie się lepić, to możesz je obtoczyć w cukrze pudrze.
 

Reklama

8 komentarzy

  1. ika 2018/10/26 at 21:27 - Reply

    jak to szybko zastyga 😀 fajne doświadczanie, masa mega rośnie pod wpływem gorącego syropu 🙂
    jak są już gotowe to nie muszę ich wkładać do lodówki prawda ?

  2. Michalina Kruszyńska 2017/03/13 at 17:19 - Reply

    A po co ta glukoza? I czy jest niezbędna?

    • wypiekibeaty 2017/03/13 at 17:52 - Reply

      Glukoza podała w oryginalnym przepisie. Tutaj służy ona do nadania masie piankowej elastyczności i plastyczności. Możesz spróbować zrobić pianki bez glukozy, tylko pewnie masa będzie trochę inna w strukturze.

  3. Marta Oppenkowska 2016/11/05 at 11:09 - Reply

    Nigdy nie jadłam takich pianek ,ale zdjęcia wyglądają tak apetycznie ,że mam ochotę zjeść ich cały tuzin!

    • wypiekibeaty 2016/11/07 at 09:16 - Reply

      Powiem Ci, że mi smakowały – i to bardzo, a zwykle nie jem takich słodyczy 🙂

  4. Te kolory są tak BOSKIE! <3

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: