Choinki z ryżu preparowanego - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Choinki z ryżu preparowanego

By | 2018-05-07T15:20:13+00:00 2013 Grudzień 20th|Boże Narodzenie, Ciasteczka, Desery|

Dzisiejszy wpis jest ewidentnie dla dzieci (tych dużych też :)), bo będzie o słodkich, marshmallowych choinkach z ryżu preparowanego.

Brzmi fajnie, prawda?

Wykonanie takich choinek jest bardzo proste – chociaż może trochę brudzące i lepkie – jest po czym oblizywać paluszki 😉

Efekt oceńcie sami (chociaż musicie przyznać, że taki lizak, to jest COŚ).

Powiem tylko, że moje dzieciaki chodziły wokół nich jak kot za rybką i ciągle się dopytywały, kiedy będą mogły je zjeść 🙂

Dodam, że po zapakowaniu w folię te choinki z ryżu będą świetnym prezentem dla małych i dużych łasuchów.

choinki z ryżu2

choinki z ryżu1

choinki z ryżu3

Choinki z ryżu preparowanego
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
  • 2, 5 szklanki ryży preparowanego (takie opakowanie 70 g powinno wystarczyć)
  • 2,5 szklanki marshmallows (około 150 g)
  • 3 łyżki masła
  • zielony barwnik spożywczy
Wykonanie
  1. Pianki marshmallow włóż do wysokiej miski, dodaj masło i podgrzej w mikrofalówce - przez około 1-2 minuty (podczas podgrzewania pianki jakby rosną i moje prawie uciekły z miski).
  2. Wymieszaj pianki, dodaj zielony barwnik i ponownie wymieszaj.
  3. Dodaj ryż do pianek i dokładnie połącz całość, tak aby pianki dobrze obkleiły ryż (wszystko będzie się mocno lepić - możesz sobie pomóc smarując łyżkę olejem.
  4. Dno foremki o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wyłóż ryż do tortownicy i wyrównaj warstwę.
  6. Odstaw do lekkiego zastygnięcia - wystarczy około pół godziny, bo masa i tak nie stwardnieje.
  7. Ostrym nożem podziel masę na osiem części.
  8. Możesz do każdej ostrożnie wcisnąć patyczek do lizaków i przykleić drażetki (choinki są na tyle lepkie, że nie trzeba dodatkowych "klejów")

Inspiracją był dla mnie wpis na blogu Glorious Treats.

Reklama

9 komentarzy

  1. kinga 2015/12/03 at 18:57 - Reply

    Witam.Czy gdybym nie dodala masla do pianek to bylyby mniej lepkie? W sumie pianki powinny sie zastygnac bez masla bo pierwotnie byly w formie stalej (i nie lepkiej)

  2. gin 2013/12/20 at 18:02 - Reply

    Są mega urocze 🙂 Może jeszcze zdążę takie zrobić…? 🙂 Tylko musiałabym gdzieś kupić patyczki do lizaków…

    • wypiekibeaty 2013/12/20 at 18:06 - Reply

      Na pewno – robi się je bardzo szybko 🙂

  3. wedelka 2013/12/20 at 15:27 - Reply

    Naprawdę urocze 🙂

    • wypiekibeaty 2013/12/20 at 18:04 - Reply

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Angie 2013/12/20 at 14:41 - Reply

    Ale świetnie wyglądają!

    • wypiekibeaty 2013/12/20 at 18:04 - Reply

      I proste w wykonaniu. Mina dzieciaków bezcenna 🙂

  5. Montka 2013/12/20 at 14:22 - Reply

    świetny pomysł ! wyglądają rewelacyjnie 🙂

    • wypiekibeaty 2013/12/20 at 18:03 - Reply

      Dziękuję 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: