Dzisiejszy wpis jest ewidentnie dla dzieci (tych dużych też :)), bo będzie o słodkich, marshmallowych choinkach z ryżu preparowanego.
Brzmi fajnie, prawda?
Wykonanie takich choinek jest bardzo proste – chociaż może trochę brudzące i lepkie – jest po czym oblizywać paluszki ;)
Efekt oceńcie sami (chociaż musicie przyznać, że taki lizak, to jest COŚ).
Powiem tylko, że moje dzieciaki chodziły wokół nich jak kot za rybką i ciągle się dopytywały, kiedy będą mogły je zjeść :)
Dodam, że po zapakowaniu w folię te choinki z ryżu będą świetnym prezentem dla małych i dużych łasuchów.

Choinki z ryżu preparowanego
Składniki
- 2, 5 szklanki ryży preparowanego (takie opakowanie 70 g powinno wystarczyć)
- 2,5 szklanki marshmallows (około 150 g)
- 3 łyżki masła
- zielony barwnik spożywczy
Instrukcja
- Pianki marshmallow włóż do wysokiej miski, dodaj masło i podgrzej w mikrofalówce - przez około 1-2 minuty (podczas podgrzewania pianki jakby rosną i moje prawie uciekły z miski).
- Wymieszaj pianki, dodaj zielony barwnik i ponownie wymieszaj.
- Dodaj ryż do pianek i dokładnie połącz całość, tak aby pianki dobrze obkleiły ryż (wszystko będzie się mocno lepić - możesz sobie pomóc smarując łyżkę olejem.
- Dno foremki o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ryż do tortownicy i wyrównaj warstwę.
- Odstaw do lekkiego zastygnięcia - wystarczy około pół godziny, bo masa i tak nie stwardnieje.
- Ostrym nożem podziel masę na osiem części.
- Możesz do każdej ostrożnie wcisnąć patyczek do lizaków i przykleić drażetki (choinki są na tyle lepkie, że nie trzeba dodatkowych "klejów")
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Inspiracją był dla mnie wpis na blogu Glorious Treats.