Dzisiejszy wpis jest ewidentnie dla dzieci (tych dużych też :)), bo będzie o słodkich, marshmallowych choinkach z ryżu preparowanego.

Brzmi fajnie, prawda?

Wykonanie takich choinek jest bardzo proste – chociaż może trochę brudzące i lepkie – jest po czym oblizywać paluszki ;)

Efekt oceńcie sami (chociaż musicie przyznać, że taki lizak, to jest COŚ).

Powiem tylko, że moje dzieciaki chodziły wokół nich jak kot za rybką i ciągle się dopytywały, kiedy będą mogły je zjeść :)

Dodam, że po zapakowaniu w folię te choinki z ryżu będą świetnym prezentem dla małych i dużych łasuchów.

choinki z ryżu2

choinki z ryżu1

choinki z ryżu3

Choinki z ryżu preparowanego

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 8

Składniki
  

  • 2, 5 szklanki ryży preparowanego (takie opakowanie 70 g powinno wystarczyć)
  • 2,5 szklanki marshmallows (około 150 g)
  • 3 łyżki masła
  • zielony barwnik spożywczy

Instrukcja
 

  • Pianki marshmallow włóż do wysokiej miski, dodaj masło i podgrzej w mikrofalówce - przez około 1-2 minuty (podczas podgrzewania pianki jakby rosną i moje prawie uciekły z miski).
  • Wymieszaj pianki, dodaj zielony barwnik i ponownie wymieszaj.
  • Dodaj ryż do pianek i dokładnie połącz całość, tak aby pianki dobrze obkleiły ryż (wszystko będzie się mocno lepić - możesz sobie pomóc smarując łyżkę olejem.
  • Dno foremki o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ryż do tortownicy i wyrównaj warstwę.
  • Odstaw do lekkiego zastygnięcia - wystarczy około pół godziny, bo masa i tak nie stwardnieje.
  • Ostrym nożem podziel masę na osiem części.
  • Możesz do każdej ostrożnie wcisnąć patyczek do lizaków i przykleić drażetki (choinki są na tyle lepkie, że nie trzeba dodatkowych "klejów")
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracją był dla mnie wpis na blogu Glorious Treats.