Ciasteczkowe cakesicles

czyli ciasto na patyku 😁

 

ciasteczkowe cakesicles

 

Od jakiegoś czasu kusiły mnie w necie zdjęcia ciasteczkowych cakesicles.

Cakesicles, to takie ciasteczka na patyku.

Kiedyś bardzo modne były cake pops, czyli lizaki z ciasta, a teraz robi się je w większej formie wyglądające jak lody.

Potrzebne jest tu zwykłe ciasto babkowe oraz coś co sklei je w masę – najlepsza jest czekolada.

Aby cakesicle miały ładny kształt dobrze jest mieć silikonową foremkę (ja kupiłam swoje na allegro za jakieś 40 zł).

Ale możecie też zrobić je bez foremki, a kształt nadać dłońmi.

Potrzebne wam jeszcze będą patyczki do lodów.

Można je dostać w sklepach na półkach DIY, albo w internecie.

Ozdoba takich cakesicles zależy już od was i waszej inwencji :D

Spróbujcie, bo to fajna zabawa.

Szczególnie jeśli macie dzieci, to ich przygotowanie bardzo się im spodoba. A jeszcze bardziej ich jedzenie 😁

 

kolorowe cakesicles świąteczne cakesicles w czekoladzie
 

ciasto na patyku w czekoladzie świąteczne ciasteczka w czekoladzie
 

ciasteczkowe cake pops ciasteczkowe lizaki na patyku
 

Ciasteczkowe cakesicles – przepis do druku

 

ciasteczkowe cakesicles

Ciasteczkowe cakesicles

Wypieki Beaty
Przepis na popularne ciastka na patyku oblane czekoladą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 8
Kalorie 350 kcal

Składniki
  

ciasto:

  • 150 g mąki (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 100 g masła miękkiego
  • 2 jajka rozmiar L
  • 10 g jogurtu naturalnego (u mnie 4 czubate łyżki)

lizaki:

polewa:

  • 250-300 g czekolady rozpuszczonej - użyłam białą
  • 1-2 łyżeczki oleju
  • kolorowe posypki

Instrukcja
 

ciasto.

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Do masy dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.
  • Wsyp mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 25 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

lizaki:

  • Połowę ciasta pokrusz bardzo drobno, albo zmiksuj w malakserze.
  • Dodaj mascarpone oraz rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj - powstanie kleista masa.
  • Odrywaj od ciasta kawałki ciasta i wylepiaj nimi foremkę na cakesicles i włóż papatyczki - możesz też podzielić ciasto na 8 porcji i w rękach nadać im owalny kształt - wtedy ostrożnie włóż w środek patyczki od lodów.
  • Tak przygotowane ciasto schłódź w lodówce przez około 2 godziny - możesz też schłodzić krócej w zamrażarce.

wykończenie:

  • Rozpuść czekoladę na polewę (w kąpieli wodnej) i dodaj trochę oleju - wymieszaj.
  • Przelej czekoladę do wysokiej szklanki.
  • Zamaczaj lizaki w czekoladzie i odkładaj je na deseczkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wierzch posyp kolorową posypką.
  • Schłódź ciasteczkowe lizaki w lodówce.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 350kcalWeglowodany: 37gBiałko: 4gTłuszcz: 20g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Inpiracja – blog Słodyczowy świat

Tutaj też zobaczycie dokładne wykonanie cakesicles.