Ciasteczkowe cakesicles
czyli ciasto na patyku 😁
Od jakiegoś czasu kusiły mnie w necie zdjęcia ciasteczkowych cakesicles.
Cakesicles, to takie ciasteczka na patyku.
Kiedyś bardzo modne były cake pops, czyli lizaki z ciasta, a teraz robi się je w większej formie wyglądające jak lody.
Potrzebne jest tu zwykłe ciasto babkowe oraz coś co sklei je w masę – najlepsza jest czekolada.
Aby cakesicle miały ładny kształt dobrze jest mieć silikonową foremkę (ja kupiłam swoje na allegro za jakieś 40 zł).
Ale możecie też zrobić je bez foremki, a kształt nadać dłońmi.
Potrzebne wam jeszcze będą patyczki do lodów.
Można je dostać w sklepach na półkach DIY, albo w internecie.
Ozdoba takich cakesicles zależy już od was i waszej inwencji :D
Spróbujcie, bo to fajna zabawa.
Szczególnie jeśli macie dzieci, to ich przygotowanie bardzo się im spodoba. A jeszcze bardziej ich jedzenie 😁






Ciasteczkowe cakesicles – przepis do druku

Ciasteczkowe cakesicles
Składniki
ciasto:
- 150 g mąki (1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 100 g masła miękkiego
- 2 jajka rozmiar L
- 10 g jogurtu naturalnego (u mnie 4 czubate łyżki)
lizaki:
- połowa upieczonego ciasta
- 60 g serka mascarpone (1/4 opakowania)
- 50 g czekolady rozpuszczonej
polewa:
- 250-300 g czekolady rozpuszczonej - użyłam białą
- 1-2 łyżeczki oleju
- kolorowe posypki
Instrukcja
ciasto.
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Do masy dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.
- Wsyp mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 25 cm.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
lizaki:
- Połowę ciasta pokrusz bardzo drobno, albo zmiksuj w malakserze.
- Dodaj mascarpone oraz rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj - powstanie kleista masa.
- Odrywaj od ciasta kawałki ciasta i wylepiaj nimi foremkę na cakesicles i włóż papatyczki - możesz też podzielić ciasto na 8 porcji i w rękach nadać im owalny kształt - wtedy ostrożnie włóż w środek patyczki od lodów.
- Tak przygotowane ciasto schłódź w lodówce przez około 2 godziny - możesz też schłodzić krócej w zamrażarce.
wykończenie:
- Rozpuść czekoladę na polewę (w kąpieli wodnej) i dodaj trochę oleju - wymieszaj.
- Przelej czekoladę do wysokiej szklanki.
- Zamaczaj lizaki w czekoladzie i odkładaj je na deseczkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wierzch posyp kolorową posypką.
- Schłódź ciasteczkowe lizaki w lodówce.
Składniki Odżywcze
Inpiracja – blog Słodyczowy świat
Tutaj też zobaczycie dokładne wykonanie cakesicles.