Ciasteczkowe cakesicles

czyli ciasto na patyku 😁

 

ciasteczkowe cakesicles

 

Od jakiegoś czasu kusiły mnie w necie zdjęcia ciasteczkowych cakesicles.

Cakesicles, to takie ciasteczka na patyku.

Kiedyś bardzo modne były cake pops, czyli lizaki z ciasta, a teraz robi się je w większej formie wyglądające jak lody.

Potrzebne jest tu zwykłe ciasto babkowe oraz coś co sklei je w masę – najlepsza jest czekolada.

Aby cakesicle miały ładny kształt dobrze jest mieć silikonową foremkę (ja kupiłam swoje na allegro za jakieś 40 zł).

Ale możecie też zrobić je bez foremki, a kształt nadać dłońmi.

Potrzebne wam jeszcze będą patyczki do lodów.

Można je dostać w sklepach na półkach DIY, albo w internecie.

Ozdoba takich cakesicles zależy już od was i waszej inwencji :D

Spróbujcie, bo to fajna zabawa.

Szczególnie jeśli macie dzieci, to ich przygotowanie bardzo się im spodoba. A jeszcze bardziej ich jedzenie 😁

 

kolorowe cakesicles świąteczne cakesicles w czekoladzie
 

ciasto na patyku w czekoladzie świąteczne ciasteczka w czekoladzie
 

ciasteczkowe cake pops ciasteczkowe lizaki na patyku
 

Ciasteczkowe cakesicles – przepis do druku

 

Ciasteczkowe cakesicles

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na osiem sporych ciasteczek na patyku.
Autor:
Typ przepisu: Ciastka
Ilość: 8
Składniki
ciasto:
  • 150 g (1 szklanka) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka rozmiar L
  • 100 g (u mnie 4 czubate łyżki) jogurtu naturalnego
lizaki:
  • połowa upieczonego ciasta
  • 60 g (1/4 opakowania) serka mascarpone
  • 50 g rozpuszczonej czekolady - użyłam białą
polewa:
  • około 250-300 g rozpuszczonej czekolady - użyłam białą
  • 1-2 łyżeczki oleju
  • kolorowe posypki
Wykonanie
ciasto.
  1. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Do masy dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.
  3. Wsyp mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  4. Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 25 cm.
  5. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ostudź.
lizaki:
  1. Połowę ciasta pokrusz bardzo drobno, albo zmiksuj w malakserze.
  2. Dodaj mascarpone oraz rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj - powstanie kleista masa.
  3. Odrywaj od ciasta kawałki ciasta i wylepiaj nimi foremkę na cakesicles i włóż papatyczki - możesz też podzielić ciasto na 8 porcji i w rękach nadać im owalny kształt - wtedy ostrożnie włóż w środek patyczki od lodów.
  4. Tak przygotowane ciasto schłódź w lodówce przez około 2 godziny - możesz też schłodzić krócej w zamrażarce.
wykończenie:
  1. Rozpuść czekoladę na polewę (w kąpieli wodnej) i dodaj trochę oleju - wymieszaj.
  2. Przelej czekoladę do wysokiej szklanki.
  3. Zamaczaj lizaki w czekoladzie i odkładaj je na deseczkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Wierzch posyp kolorową posypką.
  5. Schłódź ciasteczkowe lizaki w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 350 Tłuszcze: 20 g Węglowodany: 37 g Białka: 4 g

 

Inpiracja – blog Słodyczowy świat

Tutaj też zobaczycie dokładne wykonanie cakesicles.