halloweenowe cakesicles

Przepis na czekoladowo-dyniowe halloweenowe cakesicles

wpis sponsorowany

Przygotuj razem ze mną rewelacyjne dyniowe cakesicles, czyli ciastka na patyku oblane polewą czekoladową. Te ciastka wyglądają jak lody na patyku, stąd nazwa cakesciles. Pod czekoladową polewą ukrywa się pyszne dyniowe wnętrze, które zasmakuje każdemu!

dyniowe ciastka w czekoladzie

Halloweenowe cakesicles przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na słodką przekąskę idealną na halloweenowe przyjęcie, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

halloweenowe cakesicles

Halloweenowe cakesicles przepis

Wypieki Beaty
Przepis na dyniowo-czekoladowe ciastka na patyku na Halloween i nie tylko :)
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour
2 hours
Czas całkowity 4 hours
Porcje 8
Kalorie 236 kcal
Wyposażenie
  • Forma keksowa o długości około 25 cm.
  • Forma do lodów – najlepiej silikonowa.
Składniki

składniki na ciasto dyniowe do cakesicles

składniki na cakesicles

  • 0,5 ciasta dyniowego
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego (lub morelowego – użyłam Stovit)
  • 50 g białej czekolady (rozpuszczonej)

składniki na polewę czekoladową do cakesicles

  • 150 g czekolady (użyłam gorzką)
  • 1 łyżeczka oleju (użyłam kokosowy)
  • kolorowe posypki (do dekoracji)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto dyniowe do cakesicles

  • W jednej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
    150 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki kurkumy
  • W drugiej misce zmiksuj krótko olej, mleko, jajka, cukier i puree z dyni.
    2 jajka, 60 ml oleju, 60 ml mleka, 150 g cukru, 200 g puree z dyni
  • Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmiksuj.
  • Przełóż ciasto do foremki keksowej i piecz około 60-70 minut w 180 stopniach (tryb góra-dół).
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

Jak zrobić dyniowe cakesicles

  • W kąpieli wodnej rozpuść 150 g czekolady razem z łyżeczką oleju.
    150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka oleju
  • Posmaruj zagłębienia do lodów warstwą czekolady i schowaj do zamrażarki do stężenia.
  • Po około 30 minutach wyjmij foremki i posmaruj drugą warstwą czekolady – schowaj ponownie do zamrażarki.
  • Mniej więcej połowę ciasta dyniowego porządnie rozkrusz.
    0,5 ciasta dyniowego
  • Dodaj do ciasta dwie czubate łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego Stovit oraz 50 g rozpuszczonej białej czekolady – dokładnie razem wymieszaj.
    2 łyżki dżemu brzoskwiniowego, 50 g białej czekolady
  • Wyjmij foremki z zamrażarki.
  • Nakładaj w zagłębienia ciasto dyniowe i dobrze ugniataj.
  • Na wierzch wylej pozostałą czekoladę i rozprowadź równą warstwą.
  • Wetknij delikatnie patyczki do lodów.
  • Schowaj foremki do lodówki do stężenia czekolady.
  • Wyjmij delikatnie stężone lizaki.
  • Jeśli chcesz je posypać kolorowymi posypkami, to musisz najpierw rozpuścić odrobinę czekolady i polać nią lizaki, wtedy te miejsca posyp maczkiem cukrowym.
Film
Notatki
Lizaki możesz także przygotować inną metodą – wypełnij ciastem foremki i wetknij w nie patyczki – schowaj foremkę z ciastem do zamrażarki na około 1-2 godziny (tyle, aby ciasto mocno stężało).
Rozpuść czekoladę razem z olejem, wyjmij zmrożone ciastka i zamaczaj je w czekoladzie. Odłóż ciastka na papier do pieczenia, posyp posypkami i schowaj do lodówki do stężenia.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 236kcalWeglowodany: 28gBiałko: 4gTłuszcz: 13g
Słowa kluczowe ciasteczkowe lizaki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
dyniowe ciastka na halloween

Dyniowe cakesicles w czekoladzie – uwagi

Świętujecie czy też nie Halloween i tak możecie zrobić te halloweenowe cakesicles :)

Żeby nie było przerażająco, postawiłam w dekoracji jedynie na cukrową posypkę.

Ale to was nie musi wcale ograniczać!

Jeśli macie ochotę możecie do ciasteczek dokleić pająki, krwiste oczy, czy też zęby wampira ;)

Pozostawiam, to waszej wyobraźni!

dyniowe ciasteczka w czekoladzie

Jak zrobić halloweenowe cakesicles – wskazówki

Zaczęłam od upieczenia mięsistego ciasta dyniowego.

Do moich ciasteczkowych lizaków zużyłam trochę ponad pół ciasta, a resztę zjedliśmy :)

Ciasto po ostudzeniu rozdrobniłam dłońmi i wymieszałam z dżemem morelowym Stovit oraz rozpuszczoną czekoladą.

Foremki silikonowe do lodów posmarowałam podwójną warstwą czekolady – świetnie się tu sprawdził zwykły szeroki pędzelek.

A gdy czekolada zastygła środek wypełniłam ciastem dyniowym.

Na wierzch ciasta wylałam trochę czekolady, tak aby lizaki były z każdej strony w czekoladzie i schłodziłam wszystko w lodówce.

halloweenowe cake pops

Dekoracje cukrowe dodałam już na koniec.

Rozpuściłam jeszcze trochę czekolady, przełożyłam ją do woreczka i wycisnęłam na wierzch halloweenowych cakesicles.

Zanim czekolada zdążyła zastygnąć posypałam ją cukrowym maczkiem.

Takie ciasteczkowe lizaki w czekoladzie, to niezła gratka dla wszystkich dzieciaków.

Chociaż i dorośli chętnie je zjadają :)

Jeśli szukacie innych inspiracji halloweenowych, to zapraszam do wypróbowania innych przepisów na Halloween.

Ps.

Pod przepisem znajdziecie również krótki filmik z przygotowań.

Muszę przyznać, że mój mąż, który je montuje ma ze mną krzyż pański ;) Zupełnie nie umiem w te filmy …. Albo wszędzie wkładam łapki i zasłaniam obiektyw, albo wkładam głowę pod sam telefon :)

Także filmik z tego co udało się uratować :D

Miłego oglądania.

halloweenowy deser na patyku
halloweenowe ciastka na patyku

Wpis przygotowany we współpracy ze Stovit

stovit

Polecane przepisy na słodkości na Halloween

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na fajne i straszne słodkie przekąski idealne na Halloween. Tutaj polecam takie trzy przepisy: