Przepis na czekoladowo-dyniowe halloweenowe cakescicles

wpis sponsorowany

halloweenowe cakesicles

Świętujecie czy też nie Halloween i tak możecie zrobić te halloweenowe cakesicles :)

Żeby nie było przerażająco, postawiłam w dekoracji jedynie na cukrową posypkę.

Ale to was nie musi wcale ograniczać!

Jeśli macie ochotę możecie do ciasteczek dokleić pająki, krwiste oczy, czy też zęby wampira ;)

Pozostawiam, to waszej wyobraźni!

Jak zrobiłam swoje halloweenowe cakesicles?

Zaczęłam od upieczenia mięsistego ciasta dyniowego.

Do moich ciasteczkowych lizaków zużyłam trochę ponad pół ciasta, a resztę zjedliśmy :)

Ciasto po ostudzeniu rozdrobniłam dłońmi i wymieszałam z dżemem morelowym Stovit oraz rozpuszczoną czekoladą.

Foremki silikonowe do lodów posmarowałam podwójną warstwą czekolady – świetnie się tu sprawdził zwykły szeroki pędzelek.

A gdy czekolada zastygła środek wypełniłam ciastem dyniowym.

Na wierzch ciasta wylałam trochę czekolady, tak aby lizaki były z każdej strony w czekoladzie i schłodziłam wszystko w lodówce.

Dekoracje cukrowe dodałam już na koniec.

Rozpuściłam jeszcze trochę czekolady, przełożyłam ją do woreczka i wycisnęłam na wierzch halloweenowych cakesicles.

Zanim czekolada zdążyła zastygnąć posypałam ją cukrowym maczkiem.

Takie ciasteczkowe lizaki w czekoladzie, to niezła gratka dla wszystkich dzieciaków.

Chociaż i dorośli chętnie je zjadają :)

Jeśli szukacie innych inspiracji halloweenowych, to zapraszam do wypróbowania innych przepisów na Halloween.

Ps.

Pod przepisem znajdziecie również krótki filmik z przygotowań.

Muszę przyznać, że mój mąż, który je montuje ma ze mną krzyż pański ;) Zupełnie nie umiem w te filmy …. Albo wszędzie wkładam łapki i zasłaniam obiektyw, albo wkładam głowę pod sam telefon :)

Także filmik z tego co udało się uratować :D

Miłego oglądania.


Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
dyniowe ciastka na halloween
dyniowe ciastka w czekoladzie
dyniowe ciasteczka w czekoladzie
halloweenowe cake pops
halloweenowy deser na patyku
halloweenowe ciastka na patyku

Halloweenowe cakesicles przepis do druku

halloweenowe cakesicles

Halloweenowe cakesicles

Wypieki Beaty
Przepis na dyniowo-czekoladowe ciastka na patyku na Halloween i nie tylko :)
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz
2 godz
Czas całkowity 4 godz
Porcje 8
Kalorie 236 kcal

Wyposażenie

  • Forma keksowa o długości około 25 cm.
  • Forma do lodów – najlepiej silikonowa.

Składniki

ciasto dyniowe

  • 150 g mąki 1 szklanka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 jajka rozmiar L
  • 60 ml oleju 1/4 szklanki
  • 60 ml mleka 1/4 szklanki
  • 150 g cukru 3/4 szklanki
  • 200 g puree z dyni

cakesicles

wykończenie

  • 150 g czekolady użyłam gorzką
  • 1 łyżeczka oleju użyłam kokosowy
  • kolorowe posypki do dekoracji

Instrukcja
 

ciasto dyniowe

  • W jednej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
  • W drugiej misce zmiksuj krótko olej, mleko, jajka, cukier i puree z dyni.
  • Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmiksuj.
  • Przełóż ciasto do foremki keksowej i piecz około 60-70 minut w 180 stopniach (tryb góra-dół).
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

cakesicles

  • W kąpieli wodnej rozpuść 150 g czekolady razem z łyżeczką oleju.
  • Posmaruj zagłębienia do lodów warstwą czekolady i schowaj do zamrażarki do stężenia.
  • Po około 30 minutach wyjmij foremki i posmaruj drugą warstwą czekolady – schowaj ponownie do zamrażarki.
  • Mniej więcej połowę ciasta dyniowego porządnie rozkrusz.
  • Dodaj do ciasta dwie czubate łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego Stovit oraz 50 g rozpuszczonej białej czekolady – dokładnie razem wymieszaj.
  • Wyjmij foremki z zamrażarki.
  • Nakładaj w zagłębienia ciasto dyniowe i dobrze ugniataj.
  • Na wierzch wylej pozostałą czekoladę i rozprowadź równą warstwą.
  • Wetknij delikatnie patyczki do lodów.
  • Schowaj foremki do lodówki do stężenia czekolady.
  • Wyjmij delikatnie stężone lizaki.
  • Jeśli chcesz je posypać kolorowymi posypkami, to musisz najpierw rozpuścić odrobinę czekolady i polać nią lizaki, wtedy te miejsca posyp maczkiem cukrowym.

Film

Notatki

Lizaki możesz także przygotować inną metodą – wypełnij ciastem foremki i wetknij w nie patyczki – schowaj foremkę z ciastem do zamrażarki na około 1-2 godziny (tyle, aby ciasto mocno stężało).
Rozpuść czekoladę razem z olejem, wyjmij zmrożone ciastka i zamaczaj je w czekoladzie. Odłóż ciastka na papier do pieczenia, posyp posypkami i schowaj do lodówki do stężenia.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 236kcalWeglowodany: 28gBiałko: 4gTłuszcz: 13g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze Stovit