Halloween już tuż tuż i pora na przygotowanie różnych strrrrasznych smakołyków na to święto :)
W tym przygotowałam czekoladowe babeczki z bezowymi duchami „krwawiącymi” frużeliną malinową :)
Babeczki spodobają się dzieciom, ale myślę, że również dorośli się na nie skuszą – szczególnie ci bardziej łasuchowaci :)
I dzieci i dorośli kochają bowiem czekoladowe ciasta i ciacha, a gdy dodacie do nich maliny i bezę, to znikną w mgnieniu oka – i nikt się ich na pewno nie przestraszy :)
Bezowe duszki możecie przygotować wcześniej (moje dzieci dobrały się do nich zanim jeszcze upiekłam babeczki – na szczęście wyszło ich więcej niż babeczek). Aby duszki były ładnie białe należy je piec w niskiej temperaturze (90 stopni), ja je piekłam przez 1,5 godziny i wyszły lekko miękkie i ciągnące w środku – w typie mordoklejki – jeśli taka konsystencja Wam nie odpowiada, to pieczcie duszki około 2 godziny.
Jeśli zdecydujecie się na frużelinę malinową, to tutaj znajdziecie przepis na jej wykonanie. Frużelinę możecie też zastąpić jakimś „krwawym” dżemem – np. malinowym, wiśniowym, czy truskawkowym.
Buźki duchom zrobiłam roztopioną z dodatkiem śmietany kremówki czekoladą (musi być przestudzona, bo inaczej będzie nadtapiać duszki).

Czekoladowe babeczki duchy
Składniki
bezowe duszki:
- 2 białka z jajek rozm. L
- 1/3 szklanki cukru
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
babeczki czekoladowe:
- 100 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 160 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
dodatkowo:
- frużelina malinowa lub jakiś czerwony dżem
Instrukcja
bezowe duszki:
- Zmiksuj białka aż będą sztywne.
- Dodaj porcjami cukier i po każdej miksuj przez 2-3 minuty.
- Gdy białka nabiorą gęstości i będą lśniące dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
- Przełóż bezę do worka cukierniczego, albo dużego mocnego woreczka, odetnij końcówkę, tak aby powstał otwór o średnicy około 1 cm.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (aby się nie ruszał podczas pieczenia możesz spód papieru posmarować w kilku miejscach bezą i przykleić go do blaszki).
- Wyciśnij duszki.
- Susz w 90 stopniach (może być z termoobiegiem) przez 1,5-2 godziny.
- Po pieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i pozwól duszkom wystygnąć.
- Przechowuj je w szczelnym pojemniku do momentu wykorzystania.
babeczki:
- Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.
- W misce zmieszaj razem mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
- Dodaj pojedynczo jajka do masy jajecznej - krótko zmiksuj.
- Dodaj porcjami mąkę - jeśli chcesz możesz też dodać jakiś aromat - np. migdałowy.
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
- Po upieczeniu wystudź.
wykończenie:
- Rozpuść w kąpieli wodnej odrobinę czekolady (np. rządek) z dodatkiem 2-3 łyżek śmietany kremówki.
- Zmieszaj dokładnie, a następnie ostudź.
- Końcówką wykałaczki lub patyczka do szaszłyków narysuj duszkom buźki rozpuszczoną czekoladą.
- Każdą babeczkę posmaruj frużeliną malinową, a na jej wierzchu ułóż bezowego duszka.
Babeczki biorą udział w konkursie o książki http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Wspaniały pomysł :).
Dziękuję
Urocze duszki :)
Świetne :)
śliczne!