Halloween już tuż tuż i pora na przygotowanie różnych strrrrasznych smakołyków na to święto :)

W tym przygotowałam czekoladowe babeczki z bezowymi duchami „krwawiącymi” frużeliną malinową :)

Babeczki spodobają się dzieciom, ale myślę, że również dorośli się na nie skuszą – szczególnie ci bardziej łasuchowaci :)
I dzieci i dorośli kochają bowiem czekoladowe ciasta i ciacha, a gdy dodacie do nich maliny i bezę, to znikną w mgnieniu oka – i nikt się ich na pewno nie przestraszy :)

Bezowe duszki możecie przygotować wcześniej (moje dzieci dobrały się do nich zanim jeszcze upiekłam babeczki – na szczęście wyszło ich więcej niż babeczek). Aby duszki były ładnie białe należy je piec w niskiej temperaturze (90 stopni), ja je piekłam przez 1,5 godziny i wyszły lekko miękkie i ciągnące w środku – w typie mordoklejki – jeśli taka konsystencja Wam nie odpowiada, to pieczcie duszki około 2 godziny.

Jeśli zdecydujecie się na frużelinę malinową, to tutaj znajdziecie przepis na jej wykonanie. Frużelinę możecie też zastąpić jakimś „krwawym” dżemem – np. malinowym, wiśniowym, czy truskawkowym.

Buźki duchom zrobiłam roztopioną z dodatkiem śmietany kremówki czekoladą (musi być przestudzona, bo inaczej będzie nadtapiać duszki).

babeczki duchy1

babeczki duchy2

babeczki duchy3

Czekoladowe babeczki duchy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 10

Składniki
  

babeczki czekoladowe:

dodatkowo:

  • frużelina malinowa lub jakiś czerwony dżem

Instrukcja
 

bezowe duszki:

  • Zmiksuj białka aż będą sztywne.
  • Dodaj porcjami cukier i po każdej miksuj przez 2-3 minuty.
  • Gdy białka nabiorą gęstości i będą lśniące dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
  • Przełóż bezę do worka cukierniczego, albo dużego mocnego woreczka, odetnij końcówkę, tak aby powstał otwór o średnicy około 1 cm.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (aby się nie ruszał podczas pieczenia możesz spód papieru posmarować w kilku miejscach bezą i przykleić go do blaszki).
  • Wyciśnij duszki.
  • Susz w 90 stopniach (może być z termoobiegiem) przez 1,5-2 godziny.
  • Po pieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i pozwól duszkom wystygnąć.
  • Przechowuj je w szczelnym pojemniku do momentu wykorzystania.

babeczki:

  • Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.
  • W misce zmieszaj razem mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
  • Dodaj pojedynczo jajka do masy jajecznej - krótko zmiksuj.
  • Dodaj porcjami mąkę - jeśli chcesz możesz też dodać jakiś aromat - np. migdałowy.
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu wystudź.

wykończenie:

  • Rozpuść w kąpieli wodnej odrobinę czekolady (np. rządek) z dodatkiem 2-3 łyżek śmietany kremówki.
  • Zmieszaj dokładnie, a następnie ostudź.
  • Końcówką wykałaczki lub patyczka do szaszłyków narysuj duszkom buźki rozpuszczoną czekoladą.
  • Każdą babeczkę posmaruj frużeliną malinową, a na jej wierzchu ułóż bezowego duszka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Babeczki biorą udział w konkursie o książki http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki