Mam dla Was zupełnie nowiutki przepis na placuszki :)
Tym razem jest zupełnie wymyślony przeze mnie – trochę się denerwowałam, czy placuszki wyjdą i czy nie będą się przypalać, ale wyszły genialne :)
A czemuż to się tak stresowałam? Bo do ciasta dałam rozpuszczoną gorzką czekoladę oraz pół słoika dżemu malinowego – obawiałam się, że przez to placuszki będą się ciężko smażyć. Na szczęście nie było z nimi żadnego problemu, a placki są przepyszne :)
Nawet jedzone bez dodatków smakują rewelacyjnie, ale ja zrobiłam do nich frużelinę malinową i podałam z serkiem – po prostu obłęd (a żebyście widzieli jak moje dzieci je pochłaniały ;)).
Myślę, że taka reklama wystarczy i jak najszybciej sami usmażycie sobie te placuszki.
Z tej porcji otrzymacie około 10 placków o średnicy około 10 cm.
Ps. Placuszki biorą udział w konkursie Łowicz (trzymajcie za nie kciuki :))

Placuszki czekoladowo-malinowe z frużeliną malinową
Składniki
placki:
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- pół słoiczka dżemu malinowego niskosłodzonego Łowicz
- 1 i 3/4 szklanki mąki (ewentualnie 2 szklanki jeśli ciasto wydaje się za rzadkie)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 duże jajko
frużelina malinowa:
- 250 g świeżych lub mrożonych malin
- 2-3 czubate łyżeczki dżemu malinowego Łowicz
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- odrobina wody do rozpuszczenia mąki
Instrukcja
placki:
- Mleko i olej podgrzej w dużym garnku.
- Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Dodaj dżem i wymieszaj - odstaw garnek do wystudzenia.
- W misce zmieszaj razem mąkę, sól i proszek do pieczenia.
- Dodaj mąkę do przestudzonej masy czekoladowej - wymieszaj (ja użyłam jedynie łyżki).
- Na koniec dodaj lekko roztrzepane widelcem jajko i wymieszaj.
- Patelnię posmaruj delikatnie olejem i mocno rozgrzej.
- Nakładaj łyżką ciasto i smaż na rumiano z obu stron.
- Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami - ja polecam frużelinę malinową.
frużelina malinowa:
- W rondelku umieść maliny i dżem, podlej odrobiną wody.
- Podgrzewaj aż owoce się rozpadną - mieszaj od czasu do czasu.
- Mąkę zalej odrobiną wody i wymieszaj, dodaj trochę soku puszczonego przez maliny i zamieszaj.
- Wlej mieszaninę do malin i energicznie wymieszaj.
- Zdejmij z ognia i lekko ostudź.
Przepis własny.