Mam dla Was zupełnie nowiutki przepis na placuszki :)

Tym razem jest zupełnie wymyślony przeze mnie – trochę się denerwowałam, czy placuszki wyjdą i czy nie będą się przypalać, ale wyszły genialne :)

A czemuż to się tak stresowałam? Bo do ciasta dałam rozpuszczoną gorzką czekoladę oraz pół słoika dżemu malinowego – obawiałam się, że przez to placuszki będą się ciężko smażyć. Na szczęście nie było  z nimi żadnego problemu, a placki są przepyszne :)

Nawet jedzone bez dodatków smakują rewelacyjnie, ale ja zrobiłam do nich frużelinę malinową i podałam z serkiem – po prostu obłęd (a żebyście widzieli jak moje dzieci je pochłaniały ;)).

Myślę, że taka reklama wystarczy i jak najszybciej sami usmażycie sobie te placuszki.

Z tej porcji otrzymacie około 10 placków o średnicy około 10 cm.

Ps. Placuszki biorą udział w konkursie Łowicz (trzymajcie za nie kciuki :))

placuszki czekoladowo-malinowe1

placuszki czekoladowo-malinowe6

 

placuszki czekoladowo-malinowe7

 

Placuszki czekoladowo-malinowe z frużeliną malinową

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 10

Składniki
  

placki:

  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • pół słoiczka dżemu malinowego niskosłodzonego Łowicz
  • 1 i 3/4 szklanki mąki (ewentualnie 2 szklanki jeśli ciasto wydaje się za rzadkie)
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko

frużelina malinowa:

Instrukcja
 

placki:

  • Mleko i olej podgrzej w dużym garnku.
  • Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
  • Dodaj dżem i wymieszaj - odstaw garnek do wystudzenia.
  • W misce zmieszaj razem mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  • Dodaj mąkę do przestudzonej masy czekoladowej - wymieszaj (ja użyłam jedynie łyżki).
  • Na koniec dodaj lekko roztrzepane widelcem jajko i wymieszaj.
  • Patelnię posmaruj delikatnie olejem i mocno rozgrzej.
  • Nakładaj łyżką ciasto i smaż na rumiano z obu stron.
  • Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami - ja polecam frużelinę malinową.

frużelina malinowa:

  • W rondelku umieść maliny i dżem, podlej odrobiną wody.
  • Podgrzewaj aż owoce się rozpadną - mieszaj od czasu do czasu.
  • Mąkę zalej odrobiną wody i wymieszaj, dodaj trochę soku puszczonego przez maliny i zamieszaj.
  • Wlej mieszaninę do malin i energicznie wymieszaj.
  • Zdejmij z ognia i lekko ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.