Przepis na placki czekoladowo-orzechowe
Kolejny weekend, więc znowu jakaś „smażonka” na śniadanie :)
Na naleśniki nie było czasu (bo muszę ich zawsze nasmażyć jak dla wojska – podjadamy je potem przez cały dzień), więc stanęło na placuszkach.
Żeby nie było nudnie, to wymyśliłam sobie, że usmażę placuszki czekoladowe, a do ciasta zamiast części mąki dodam mielone orzechy laskowe :)
Gotowe placuszki oblałam dużą ilości podgrzanej nutelli, sosem toffi i siekanymi orzechami i tym sposobem od stołu trzeba się było odturlać ;)
Potem to wszystko spaliłam sprzątając w domu, więc przydało się mi takie porządne śniadanko :)
Polecam wam również inne moje przepisy na placuszki idealne na śniadanie i nie tylko.
Placuszki czekoladowo-orzechowe przepis do druku

Placuszki czekoladowo-orzechowe
Składniki
- 2/3 szklanki cukru można dać mniej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki orzechów laskowych mielonych (około 50 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka (użyłam L)
- 1/3 szklanki oleju
Instrukcja
- Jajka zmiksuj krótko z cukrem.2 jajka, 2/3 szklanki cukru
- W misce zmieszaj mąkę, orzechy, kakao, sodę i sól.2 łyżki gorzkiego kakao, 1 szklanka mąki, 0,5 szklanki orzechów laskowych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
- Dodawaj po trochu mąkę na zmianę z mlekiem do jajek.1 szklanka mleka
- Na koniec dodaj olej i krótko zmiksuj.1/3 szklanki oleju
- Smaż na patelni tylko lekko posmarowanej olejem.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Notatki
Przepis własny.