Twarogowe racuszki

Przepis na racuszki drożdżowe z twarogiem

Jeśli lubisz smażone drożdżowe placki, to przygotuj dziś razem ze mną twarogowe racuszki, gdzie twaróg dodany jest do ciasta drożdżowego. Ten twaróg nadaje plackom wyjątkowego smaku, a jednocześnie fajnej konsystencji. Podajcie je na ciepło z odrobiną osłodzonej śmietany lub jogurtu i świeżymi owocami – będą smakować znakomicie!

drożdżowe racuchy z twarogiem

Twarogowe racuszki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie racuchy drożdżowe, to koniecznie zrób te z twarożkiem.

racuchy twarogowe2

Twarogowe racuszki przepis

Wypieki Beaty
Proste i pyszne twarogowe placuszki idealne na śniadanie.
4.25 z 12 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours
Porcje 4 porcje
Składniki

składniki na racuchy z twarogiem

  • 0,5 szklanki mleka (ciepłego – 120 ml – do drożdży)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g twarogu (rozgniecionego (może być taki mielony na serniki – ale wtedy taki z tych tłustych i zwartych))
  • ok 240 ml mleka (w temp. pokojowej)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (albo innego aromatu)
  • rodzynki (, skórka pomarańczowa, orzechy – opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić racuchy z twarogiem

  • Najpierw przygotuj drożdże – rozkrusz je do dużej miski i zasyp cukrem, lekko rozmieszaj, dolej pół szklanki ciepłego mleka, zamieszaj, przykryj i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
    50 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 0,5 szklanki mleka
  • W dużej misce przygotuj wszystkie pozostałe składniki.
    500 g mąki pszennej, 200 g twarogu, 3 żółtka, 1 łyżeczka esencji waniliowej, rodzynki, ok 240 ml mleka
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – ja to robię mikserem.
  • Gdy ciasto będzie już gładkie i sprężyste odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia – około 30-60 minut (zależy jak jest ciepło w mieszkaniu).
  • Po wyrośnięciu ciasta można smażyć racuszki.
  • Rozgrzej olej na patelni na małym ogniu.
  • Dużą łyżką nakładaj ciasto na tłuszcz, w trakcie smażenia kilkakrotnie przewracaj racuchy, aby się nie przypaliły.
  • Sprawdź wykałaczką, czy są gotowe – wbij w racucha, jeśli patyczek jest czysty, placek jest gotowy.
  • Usmażone placuszki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, a potem posyp cukrem pudrem lub posmaruj dżemem i zjedz :)
Prywatne
Słowa kluczowe placki z twarogiem, racuchy z twarogiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
racuchy z twarogiem i malinami

Racuchy drożdżowe z twarogiem – uwagi

Mam dziś dla Was drożdżowe racuszki z twarogiem, czyli na danie – które może być na śniadanie, na obiad i na kolację -wybór należy do Was.

Ja je usmażyłam na obiad, bo lubimy od czasu do czasu zjeść obiad na słodko.

Zwykle robię racuszki z jabłkami, ale teraz chciałam odmiany i usmażyłam je z dodatkiem białego twarogu (wykorzystałam taki sernikowy z wiaderka, ale może być normalny rozgnieciony tylko widelcem).

Dla urozmaicenia możecie dodać do środka rodzynki albo skórkę pomarańczową, albo ulubiony aromat.

Racuszki z twarogiem podajcie na ciepło z dżemem, nutellą, cukrem pudrem lub musem owocowym.

Podany przepis będzie dobry na cztery osoby.

Polecane przepisy na racuchy

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne racuszki o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy: