Twarogowe racuszki drożdżowe

Mam dziś dla Was propozycję na danie – może być na śniadanie, na obiad i na kolację :) wybór należy do Was.

Ja je usmażyłam na obiad, bo lubimy od czasu do czasu zjeść obiad na słodko.

Zwykle robię racuszki z jabłkami, ale teraz chciałam odmiany i usmażyłam je z dodatkiem białego twarogu (wykorzystałam taki sernikowy z wiaderka, ale może być normalny rozgnieciony tylko widelcem).

Dla urozmaicenia możecie dodać do środka rodzynki albo skórkę pomarańczową, albo ulubiony aromat.

Racuszki podajcie na ciepło z dżemem, nutellą, cukrem pudrem lub musem owocowym.

Podany przepis będzie dobry na cztery osoby.

 

 

 

Twarogowe racuszki – przepis do druku

 

Twarogowe racuszki

Wypieki Beaty
Proste i pyszne twarogowe placuszki idealne na śniadanie.
3.5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz
Porcje 4 porcje

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Najpierw przygotuj drożdże - rozkrusz je do dużej miski i zasyp cukrem, lekko rozmieszaj, dolej pół szklanki ciepłego mleka, zamieszaj, przykryj i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
  • W dużej misce przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - ja to robię mikserem.
  • Gdy ciasto będzie już gładkie i sprężyste odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia - około 30-60 minut (zależy jak jest ciepło w mieszkaniu).
  • Po wyrośnieciu ciasta można smażyć racuszki.
  • Rozgrzej olej na patelni. Dużą łyżką nakładaj ciasto na tłuszcz, w trakcie smażenia kilkakrotnie przewracaj racuchy, aby się nie przypaliły.
  • Sprawdź wykałaczką, czy są gotowe - wbij w racucha, jeśli patyczek jest czysty, placek jest gotowy. Usmażone placuszki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, a potem posyp cukrem pudrem lub posmaruj dżemem i zjedz :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!