Twarogowe racuszki
Przepis na racuszki drożdżowe z twarogiem
Jeśli lubisz smażone drożdżowe placki, to przygotuj dziś razem ze mną twarogowe racuszki, gdzie twaróg dodany jest do ciasta drożdżowego. Ten twaróg nadaje plackom wyjątkowego smaku, a jednocześnie fajnej konsystencji. Podajcie je na ciepło z odrobiną osłodzonej śmietany lub jogurtu i świeżymi owocami – będą smakować znakomicie!
Spis treści
Twarogowe racuszki przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie racuchy drożdżowe, to koniecznie zrób te z twarożkiem.
Twarogowe racuszki przepis
Składniki
składniki na racuchy z twarogiem
- 0,5 szklanki mleka (ciepłego – 120 ml – do drożdży)
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 500 g mąki pszennej
- 200 g twarogu (rozgniecionego (może być taki mielony na serniki – ale wtedy taki z tych tłustych i zwartych))
- ok 240 ml mleka (w temp. pokojowej)
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (albo innego aromatu)
- rodzynki (, skórka pomarańczowa, orzechy – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić racuchy z twarogiem
- Najpierw przygotuj drożdże – rozkrusz je do dużej miski i zasyp cukrem, lekko rozmieszaj, dolej pół szklanki ciepłego mleka, zamieszaj, przykryj i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.50 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 0,5 szklanki mleka
- W dużej misce przygotuj wszystkie pozostałe składniki.500 g mąki pszennej, 200 g twarogu, 3 żółtka, 1 łyżeczka esencji waniliowej, rodzynki, ok 240 ml mleka
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – ja to robię mikserem.
- Gdy ciasto będzie już gładkie i sprężyste odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia – około 30-60 minut (zależy jak jest ciepło w mieszkaniu).
- Po wyrośnięciu ciasta można smażyć racuszki.
- Rozgrzej olej na patelni na małym ogniu.
- Dużą łyżką nakładaj ciasto na tłuszcz, w trakcie smażenia kilkakrotnie przewracaj racuchy, aby się nie przypaliły.
- Sprawdź wykałaczką, czy są gotowe – wbij w racucha, jeśli patyczek jest czysty, placek jest gotowy.
- Usmażone placuszki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, a potem posyp cukrem pudrem lub posmaruj dżemem i zjedz :)
Prywatne
Racuchy drożdżowe z twarogiem – uwagi
Mam dziś dla Was drożdżowe racuszki z twarogiem, czyli na danie – które może być na śniadanie, na obiad i na kolację -wybór należy do Was.
Ja je usmażyłam na obiad, bo lubimy od czasu do czasu zjeść obiad na słodko.
Zwykle robię racuszki z jabłkami, ale teraz chciałam odmiany i usmażyłam je z dodatkiem białego twarogu (wykorzystałam taki sernikowy z wiaderka, ale może być normalny rozgnieciony tylko widelcem).
Dla urozmaicenia możecie dodać do środka rodzynki albo skórkę pomarańczową, albo ulubiony aromat.
Racuszki z twarogiem podajcie na ciepło z dżemem, nutellą, cukrem pudrem lub musem owocowym.
Podany przepis będzie dobry na cztery osoby.
Polecane przepisy na racuchy
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne racuszki o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Drożdżowe racuchy z twarogiem przepis
Dziś mam dla was przepis na drożdżowe placki z twarogiem dodawanym do ciasta. Dzięki nim drożdżowe racuchy nabierają zupełnie nowego smaku - a do tego rewelacyjnego! Sami się przekonajcie jak dobrze smakują takie placuszki drożdżowe z twarogiem.
Twarogowe racuszki przepis
Zobaczcie mój przepis na proste placki z twarogiem i przygotujcie je na obiad na słodko albo na inny posiłek. Takie słodkie placki drożdżowe to świetne śniadanie, czy tez kolacja. Ja lubię je spakować na drogę do samochodu - bo świetnie radzą sobie z głodem, a wiem, że dzieci chętnie je zjedzą. Gotowe racuchy drożdżowe podajcie z ulubionymi dodatkami - wyśmienicie smakują jeszcze na ciepło, ale po ostudzeniu są równie pyszne :) Gorąco polecam takie drożdżowe placki z twarogiem, a także inne moje przepisy na placuszki.