Twarogowe racuszki drożdżowe
Mam dziś dla Was propozycję na danie – może być na śniadanie, na obiad i na kolację :) wybór należy do Was.
Ja je usmażyłam na obiad, bo lubimy od czasu do czasu zjeść obiad na słodko.
Zwykle robię racuszki z jabłkami, ale teraz chciałam odmiany i usmażyłam je z dodatkiem białego twarogu (wykorzystałam taki sernikowy z wiaderka, ale może być normalny rozgnieciony tylko widelcem).
Dla urozmaicenia możecie dodać do środka rodzynki albo skórkę pomarańczową, albo ulubiony aromat.
Racuszki podajcie na ciepło z dżemem, nutellą, cukrem pudrem lub musem owocowym.
Podany przepis będzie dobry na cztery osoby.
Twarogowe racuszki – przepis do druku

Twarogowe racuszki
Składniki
- pół kilograma mąki
- 20 o g twarogu (może być taki mielony na serniki)
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej albo innego aromatu
- dodatkowo: rodzynki , skórka pomarańczowa, orzechy
Instrukcja
- Najpierw przygotuj drożdże - rozkrusz je do dużej miski i zasyp cukrem, lekko rozmieszaj, dolej pół szklanki ciepłego mleka, zamieszaj, przykryj i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
- W dużej misce przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - ja to robię mikserem.
- Gdy ciasto będzie już gładkie i sprężyste odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia - około 30-60 minut (zależy jak jest ciepło w mieszkaniu).
- Po wyrośnieciu ciasta można smażyć racuszki.
- Rozgrzej olej na patelni. Dużą łyżką nakładaj ciasto na tłuszcz, w trakcie smażenia kilkakrotnie przewracaj racuchy, aby się nie przypaliły.
- Sprawdź wykałaczką, czy są gotowe - wbij w racucha, jeśli patyczek jest czysty, placek jest gotowy. Usmażone placuszki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, a potem posyp cukrem pudrem lub posmaruj dżemem i zjedz :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!