Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe
Kanelbullar, to przepyszne szwedzkie bułeczki cynamonowe (chociaż są bardzo popularne w całej Skandynawii).
Te bułeczki są bardzo podobne do amerykańskich cinnamon rolls i w zasadzie główna różnica polega na dodaniu do ciasta mielonego kardamonu i zapleceniu bułeczek (chociaż ostatecznie możecie je zrobić podobnie jak ślimaczki cynamonowe).
Ja się pokusiłam na kanelbullar w wersji bardziej oryginalnej i ciasto pocięłam na dość cienkie paski, które potem zwinęłam w luźne świderki, nawinęłam na dłoń (podobnie jak byście nawijali na dłoni nitkę), a na koniec luźną końcówkę przeciągnęłam przez środek. Tak powstały moje zawijańce :)
Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe i bułeczki drożdżowe, więc nie można powiedzieć o mnie, że jestem subiektywna, ale mi te bułeczki cynamonowe bardzo smakowały – szczególnie do gorącej herbaty :D
Do ciasta nie dałam cukru i jedyny cukier pochodził z masy cynamonowej oraz z cukru perłowego, którym posypałam wierzch ciasta – jak dla mnie to była idealna ilość cukru – nie za słodko, tak w sam raz. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, to kanelbullar możecie po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać krem :)
Z podanej porcji otrzymacie około 10 sporych bułeczek.
Przygotujcie też cynamonowe ślimaczki z rodzynkami :)
Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 100 g miękkiego masła
- 150 g cukru (użyłam trzcinowy)
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- cukier perłowy do posypania
- Drożdże rozkrusz do miski, dodaj cukier i wymieszaj, wlej ciepłe mleko (ale nie gorące), zamieszaj.
- Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W dużej misce umieść mąkę, kardamon, jajko, żółtko, olej oraz rozpuszczone masło.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Przygotuj masę cynamonową - miękkie masło zmieszaj z cukrem, cynamonem i mlekiem.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Podziel ciasto na dwie części - rozwałkuj cienko pierwszą część - na grubość około pół centymetra.
- Posmaruj wierzch ciasta połową masy cynamonowej.
- Złóż ciasto jak list - najpierw jeden bok złóż do środka, a potem przykryj nakładając na niego drugi bok ciasta, dociśnij i pokrój ostrym nożem na pasy o szerokości około 2 cm.
- Każdy pasek zwiń w luźny świderek, a następnie nawiń na dłoń (podobnie jak sznurek), a końcówkę ciasta przewlecz przez powstałą dziurę (od dołu do góry).
- Połóż bułeczkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeśli trzeba popraw kształt :)
- Tak samo zwiń resztę bułeczek - będziesz potrzebować dwie blachy, bo bułeczki muszą mieć wokół trochę miejsca na rośnięcie.
- Blachy z bułeczkami przykryj ściereczkami i pozostaw do napuszenia na około pół godziny.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
- Bułeczki przed pieczeniem posmaruj odrobiną mleka i posyp cukrem perłowym.
- Piecz przez około 20 minut - aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
[…] takich słodkich i lepkich ślimaczków gorąco Wam również polecam szwedzkie bułeczki cynamonowe, ślimaczki z chałwą, albo ślimaczki cytrynowe z lemon […]
Solidna buła, którą spokojnie można się najeść i zaspokoić apetyt na słodkie :D
O tak, tylko trzeba się powstrzymywać, aby od razu nie zjeść drugiej :)