Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki

Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe

 

kanelbullar

 

Kanelbullar, to przepyszne szwedzkie bułeczki cynamonowe (chociaż są bardzo popularne w całej Skandynawii).

Te bułeczki są bardzo podobne do amerykańskich cinnamon rolls i w zasadzie główna różnica polega na dodaniu do ciasta mielonego kardamonu i zapleceniu bułeczek (chociaż ostatecznie możecie je zrobić podobnie jak ślimaczki cynamonowe).

Ja się pokusiłam na kanelbullar w wersji bardziej oryginalnej i ciasto pocięłam na dość cienkie paski, które potem zwinęłam w luźne świderki, nawinęłam na dłoń (podobnie jak byście nawijali na dłoni nitkę), a na koniec luźną końcówkę przeciągnęłam przez środek. Tak powstały moje zawijańce 🙂

Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe i bułeczki drożdżowe, więc nie można powiedzieć o mnie, że jestem subiektywna, ale mi te bułeczki cynamonowe bardzo smakowały – szczególnie do gorącej herbaty 😀

Do ciasta nie dałam cukru i jedyny cukier pochodził z masy cynamonowej oraz z cukru perłowego, którym posypałam wierzch ciasta – jak dla mnie to była idealna ilość cukru – nie za słodko, tak w sam raz. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, to kanelbullar możecie po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać krem 🙂

Z podanej porcji otrzymacie około 10 sporych bułeczek.

Przygotujcie też cynamonowe ślimaczki z rodzynkami 🙂

bułeczki kanelbullar

 

drożdżówki z cynamonem

 

szwedzki bułeczki kanelbullar

 

cynamonowe drożdżówki

 

szwedzkie bułeczki cynamonowe

 

stroiki na boże narodzenie

 

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 10
Składniki
ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
masa cynamonowa:
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru (użyłam trzcinowy)
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
dodatkowo:
  • cukier perłowy do posypania
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz do miski, dodaj cukier i wymieszaj, wlej ciepłe mleko (ale nie gorące), zamieszaj.
  2. Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  3. W dużej misce umieść mąkę, kardamon, jajko, żółtko, olej oraz rozpuszczone masło.
  4. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  5. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  6. Przygotuj masę cynamonową - miękkie masło zmieszaj z cukrem, cynamonem i mlekiem.
  7. Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  8. Podziel ciasto na dwie części - rozwałkuj cienko pierwszą część - na grubość około pół centymetra.
  9. Posmaruj wierzch ciasta połową masy cynamonowej.
  10. Złóż ciasto jak list - najpierw jeden bok złóż do środka, a potem przykryj nakładając na niego drugi bok ciasta, dociśnij i pokrój ostrym nożem na pasy o szerokości około 2 cm.
  11. Każdy pasek zwiń w luźny świderek, a następnie nawiń na dłoń (podobnie jak sznurek), a końcówkę ciasta przewlecz przez powstałą dziurę (od dołu do góry).
  12. Połóż bułeczkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeśli trzeba popraw kształt 🙂
  13. Tak samo zwiń resztę bułeczek - będziesz potrzebować dwie blachy, bo bułeczki muszą mieć wokół trochę miejsca na rośnięcie.
  14. Blachy z bułeczkami przykryj ściereczkami i pozostaw do napuszenia na około pół godziny.
  15. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
  16. Bułeczki przed pieczeniem posmaruj odrobiną mleka i posyp cukrem perłowym.
  17. Piecz przez około 20 minut - aż będą rumiane.
  18. Po upieczeniu ostudź.
 

 

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux