Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe

 

kanelbullar

 

Kanelbullar, to przepyszne szwedzkie bułeczki cynamonowe (chociaż są bardzo popularne w całej Skandynawii).

Te bułeczki są bardzo podobne do amerykańskich cinnamon rolls i w zasadzie główna różnica polega na dodaniu do ciasta mielonego kardamonu i zapleceniu bułeczek (chociaż ostatecznie możecie je zrobić podobnie jak ślimaczki cynamonowe).

Ja się pokusiłam na kanelbullar w wersji bardziej oryginalnej i ciasto pocięłam na dość cienkie paski, które potem zwinęłam w luźne świderki, nawinęłam na dłoń (podobnie jak byście nawijali na dłoni nitkę), a na koniec luźną końcówkę przeciągnęłam przez środek. Tak powstały moje zawijańce :)

Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe i bułeczki drożdżowe, więc nie można powiedzieć o mnie, że jestem subiektywna, ale mi te bułeczki cynamonowe bardzo smakowały – szczególnie do gorącej herbaty :D

Do ciasta nie dałam cukru i jedyny cukier pochodził z masy cynamonowej oraz z cukru perłowego, którym posypałam wierzch ciasta – jak dla mnie to była idealna ilość cukru – nie za słodko, tak w sam raz. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, to kanelbullar możecie po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać krem :)

Z podanej porcji otrzymacie około 10 sporych bułeczek.

Przygotujcie też cynamonowe ślimaczki z rodzynkami :)

bułeczki kanelbullar

 

drożdżówki z cynamonem

 

szwedzki bułeczki kanelbullar

 

cynamonowe drożdżówki

 

szwedzkie bułeczki cynamonowe

 

stroiki na boże narodzenie

 

kanelbullar

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Porcje 10

Składniki
  

masa cynamonowa:

dodatkowo:

  • cukier perłowy do posypania

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz do miski, dodaj cukier i wymieszaj, wlej ciepłe mleko (ale nie gorące), zamieszaj.
  • Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misce umieść mąkę, kardamon, jajko, żółtko, olej oraz rozpuszczone masło.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Przygotuj masę cynamonową - miękkie masło zmieszaj z cukrem, cynamonem i mlekiem.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Podziel ciasto na dwie części - rozwałkuj cienko pierwszą część - na grubość około pół centymetra.
  • Posmaruj wierzch ciasta połową masy cynamonowej.
  • Złóż ciasto jak list - najpierw jeden bok złóż do środka, a potem przykryj nakładając na niego drugi bok ciasta, dociśnij i pokrój ostrym nożem na pasy o szerokości około 2 cm.
  • Każdy pasek zwiń w luźny świderek, a następnie nawiń na dłoń (podobnie jak sznurek), a końcówkę ciasta przewlecz przez powstałą dziurę (od dołu do góry).
  • Połóż bułeczkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeśli trzeba popraw kształt :)
  • Tak samo zwiń resztę bułeczek - będziesz potrzebować dwie blachy, bo bułeczki muszą mieć wokół trochę miejsca na rośnięcie.
  • Blachy z bułeczkami przykryj ściereczkami i pozostaw do napuszenia na około pół godziny.
  • W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
  • Bułeczki przed pieczeniem posmaruj odrobiną mleka i posyp cukrem perłowym.
  • Piecz przez około 20 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!