Przepis na Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe

kanelbullar


Kanelbullar, to przepyszne szwedzkie bułeczki cynamonowe (chociaż są bardzo popularne w całej Skandynawii).

Te bułeczki są bardzo podobne do amerykańskich cinnamon rolls i w zasadzie główna różnica polega na dodaniu do ciasta mielonego kardamonu i zapleceniu bułeczek (chociaż ostatecznie możecie je zrobić podobnie jak ślimaczki cynamonowe).

Ja się pokusiłam na drożdżówki cynamonowe w wersji bardziej oryginalnej i ciasto pocięłam na dość cienkie paski, które potem zwinęłam w luźne świderki, nawinęłam na dłoń (podobnie jak byście nawijali na dłoni nitkę), a na koniec luźną końcówkę przeciągnęłam przez środek. Tak powstały moje zawijańce :)

Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe i bułeczki drożdżowe, więc nie można powiedzieć o mnie, że jestem subiektywna, ale mi te bułeczki cynamonowe bardzo smakowały – szczególnie do gorącej herbaty :D

Do ciasta nie dałam cukru i jedyny cukier pochodził z masy cynamonowej oraz z cukru perłowego, którym posypałam wierzch ciasta – jak dla mnie to była idealna ilość cukru – nie za słodko, tak w sam raz. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, to bułeczki kanelbullar możecie po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą :)

Z podanej porcji otrzymacie około 10 sporych bułeczek.

Przygotujcie też cynamonowe ślimaczki z rodzynkami :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.84 z 6 ocen
Postaw mi kawę

bułeczki kanelbullar

drożdżówki z cynamonem

szwedzki bułeczki kanelbullar

cynamonowe drożdżówki

szwedzkie bułeczki cynamonowe

stroiki na boże narodzenie

Szwedzkie bułeczki Kanelbullar przepis do druku

kanelbullar

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne szwedzkie drożdżowe bułeczki cynamonowe.
4.84 z 6 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia skandynawska
Porcje 10

Składniki

ciasto:

masa cynamonowa:

dodatkowo:

  • cukier perłowy do posypania - może też być kryształ

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz do miski, dodaj cukier i wymieszaj, wlej ciepłe mleko (ale nie gorące), zamieszaj.
    20 g drożdży, 2 łyżki cukru, 250 ml mleka
  • Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misce umieść mąkę, kardamon, jajko, żółtko, olej oraz rozpuszczone masło.
    1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka kardamonu, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki oleju, 100 g masła
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Przygotuj masę cynamonową - miękkie masło zmieszaj z cukrem, cynamonem i mlekiem.
    100 g masła, 150 g cukru, 2 łyżki mleka, 3 łyżeczki cynamonu
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Podziel ciasto na dwie części - rozwałkuj cienko pierwszą część - na grubość około pół centymetra.
  • Posmaruj wierzch ciasta połową masy cynamonowej.
  • Złóż ciasto jak list - najpierw jeden bok złóż do środka, a potem przykryj nakładając na niego drugi bok ciasta, dociśnij i pokrój ostrym nożem na pasy o szerokości około 2 cm.
  • Każdy pasek zwiń w luźny świderek, a następnie nawiń na dłoń (podobnie jak sznurek), a końcówkę ciasta przewlecz przez powstałą dziurę (od dołu do góry).
    bułeczki cynamonowe
  • Połóż bułeczkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeśli trzeba popraw kształt :)
    bułeczki kanelbullar
  • Tak samo zwiń resztę bułeczek - będziesz potrzebować dwie blachy, bo bułeczki muszą mieć wokół trochę miejsca na rośnięcie.
  • Blachy z bułeczkami przykryj ściereczkami i pozostaw do napuszenia na około pół godziny.
  • W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
  • Bułeczki przed pieczeniem posmaruj odrobiną mleka i posyp cukrem perłowym.
  • Piecz przez około 20 minut - aż będą rumiane.
    cukier perłowy
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!