Okazuje się, że nawet na urlopie trudno utrzymać mnie z dala od piekarnika – szczególnie jeśli jeden stoi bezczynnie w mojej wczasowej kuchni :)
W dzień gorszej pogody zarządziłam kupienie mąki i drożdży, i upiekłam nam bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami.
Przygotowania były niezłą zabawą, bo w takiej wczasowej kuchni zwykle są tylko podstawowe narzędzia.
Wałka oczywiście nie można było uświadczyć i zastępowała mi go pełna butelka piwa – musiałam też sobie jakoś poradzić z jedną miską.
Na szczęście bułeczki się udały i szybko znikły. Moja córka jeszcze następnego dnia składała zamówienie na bułeczki drożdżowe, ale tym razem nie dałam się namówić :)
Swoją drogą, to nie pierwszy taki przypadek, gdy podczas urlopu coś wyczyniam – raz w Chorwacji robiłam dżem z fig :) tak dużo ich nazbieraliśmy z dziko rosnących drzew, że w obawie, że się mogą zepsuć zrobiliśmy z nich dżem – jeszcze z jeden stoi u mnie w domu :)
Na razie zapraszam na bułeczki – z podanej porcji otrzymacie 8 bułeczek.

Drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami
Składniki
nadzienie:
- dwie dojrzałe brzoskwinie
- 2 czubate łyżki dżemu brzoskwiniowego
ciasto:
- 100 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 35 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250 g mąki
Instrukcja
nadzienie:
- Brzoskwinie przekrój na ćwiartki i usuń pestki, pokrój w plasterki.
- Włóż owoce do garnka dodaj dżem i zacznij podgrzewać, aż brzoskwinie zmiękną i się lekko rozpadną.
- Odstaw owoce do wystudzenia.
ciasto:
- Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
- W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto.
- Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na prostokąt o grubości około 1 cm.
- Wyłóż nadzienie na ciasto - pozostaw margines bez owoców (ja nie zużyłam całego nadzienia i wykorzystałam go potem do kanapek :)).
- Zwiń lekko drożdżówkę wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokrój na 8 kawałków (nadzienie może lekko wypływać).
- Połóż bułeczki na wyłożonej papierem lub wysmarowanej olejem blaszce zachowując między nimi odstępy.
- Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
- Piecz bułeczki w 170 stopniach przez około 20 minut.
- Gotowe bułeczki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Wyglądają kusząco :)
Pozdrawiam,
http://kuchnialetycji.blogspot.com/