Okazuje się, że nawet na urlopie trudno utrzymać mnie z dala od piekarnika – szczególnie jeśli jeden stoi bezczynnie w mojej wczasowej kuchni :)

W dzień gorszej pogody zarządziłam kupienie mąki i drożdży, i upiekłam nam bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami.

Przygotowania były niezłą zabawą, bo w takiej wczasowej kuchni zwykle są tylko podstawowe narzędzia.

Wałka oczywiście nie można było uświadczyć i zastępowała mi go pełna butelka piwa – musiałam też sobie jakoś poradzić z jedną miską.

Na szczęście bułeczki się udały i szybko znikły. Moja córka jeszcze następnego dnia składała zamówienie na bułeczki drożdżowe, ale tym razem nie dałam się namówić :)

Swoją drogą, to nie pierwszy taki przypadek, gdy podczas urlopu coś wyczyniam – raz w Chorwacji robiłam dżem z fig :) tak dużo ich nazbieraliśmy z dziko rosnących drzew, że w obawie, że się mogą zepsuć zrobiliśmy z nich dżem – jeszcze z jeden stoi u mnie w domu :)

Na razie zapraszam na bułeczki – z podanej porcji otrzymacie 8 bułeczek.

IMG_405101

IMG_405401

IMG_406001

drożdżówki z brzoskwiniami

Drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 godz 50 minut
Porcje 8

Składniki
  

nadzienie:

  • dwie dojrzałe brzoskwinie
  • 2 czubate łyżki dżemu brzoskwiniowego

ciasto:

  • 100 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 35 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250 g mąki

Instrukcja
 

nadzienie:

  • Brzoskwinie przekrój na ćwiartki i usuń pestki, pokrój w plasterki.
  • Włóż owoce do garnka dodaj dżem i zacznij podgrzewać, aż brzoskwinie zmiękną i się lekko rozpadną.
  • Odstaw owoce do wystudzenia.

ciasto:

  • Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
  • W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto.
  • Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na prostokąt o grubości około 1 cm.
  • Wyłóż nadzienie na ciasto - pozostaw margines bez owoców (ja nie zużyłam całego nadzienia i wykorzystałam go potem do kanapek :)).
  • Zwiń lekko drożdżówkę wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokrój na 8 kawałków (nadzienie może lekko wypływać).
  • Połóż bułeczki na wyłożonej papierem lub wysmarowanej olejem blaszce zachowując między nimi odstępy.
  • Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
  • Piecz bułeczki w 170 stopniach przez około 20 minut.
  • Gotowe bułeczki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!