Truskawczanki

czyli bułeczki z truskawkami

 

truskawczanki

 

W sezonie letnim wzrasta moja ochota na lekkie drożdżowe bułeczki z owocami.

Oczywistym wyborem stają się tu jagody i jagodzianki 😀

Jagód jeszcze nie ma, więc upiekłam sobie truskawczanki, czyli bułeczki z truskawkami i kruszonką.

Jako podstawę wykorzystałam przepis na jagodzianki Magdy z Krytyki Kulinarnej (zrobiłam je tylko z mniejszej porcji).

Ona ciasto drożdżowe przygotowuje zupełnie inaczej niż ja, więc chciałam sprawdzić jej metodę 🙂

Ogólnie powiem tak – nie widzę większej różnicy w cieście 🙂 W jego puszystości i lekkości.

Na ciasto największy wpływ ma ilość dodanej mąki – im jest jej więcej dodanej (od pierwotnej wagi z przepisu) tym bułeczki będą bardziej twardawe i cięższe.

To ciasto wychodzi lekko lepkie, ale niech was nie kusi dodawać dużo więcej mąki. Użyjcie jej tylko odrobinę – tak aby oprószyć ręce.

Wtedy bułeczki wyjdą właśnie leciutkie, puszyste i rozpływające się w ustach ❤❤

 

drożdżówki z kruszonką i truskawkami bułeczki z truskawkami i kruszonką
 

bułeczki drożdżowe z kruszonką drożdżówki z kruszonką i truskawkami
 

ciasto drożdżowe z truskawkami drożdżowe bułeczki z truskawkami
 

drożdżówki z truskawkami bułeczki z truskawkami
 

Truskawczanki, czyli bułeczki z truskawkami – przepis do druku

Truskawczanki, czyli bułeczki z truskawkami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 12 średnich bułeczek.
Autor:
Typ przepisu: Bułeczki
Ilość: 12
Składniki
ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml (niecałe ⅔ szklanki) mleka
  • 75 g (1/3 szklanki) cukru
  • 300 g (2 szklanki) mąki + trochę do podsypywania
  • 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 3 żółtka - użyłam z jajek L
  • około 300 g truskawek drobno pokrojonych
kruszonka:
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 50 g (1/3 szklanki) mąki
  • 20 g (czubata łyżka) masła
dodatkowo:
  • roztrzepane jajko
Wykonanie
  1. Mleko podgrzej krótko - tylko tyle, aby było letnie.
  2. Dodaj do niego rozkruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru - dokładnie wymieszaj.
  3. Przykryj rozczyn drożdżowy i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut - aż urośnie i zgęstnieje.
  4. W misie miksera utrzyj żółtka z resztą cukru - tak aby powstał jasny, gęsty mus.
  5. Przesiej do ubitych żółtek mąkę, dodaj rozpuszczone masło oraz rozczyn drożdżowy.
  6. Wyrób ciasto - nie dodawaj więcej mąki - ciasto będzie lekko klejące.
  7. Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
  8. Gdy ciasto podwoi swoją wielkość wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  9. Uformuj z ciasta kulkę, ostrym nożem przekrój je na ćwiartki.
  10. Każdą ćwiartkę przekrój na 3 porcje.
  11. Dłońmi posypanymi mąką uformuj kawałki ciasta w płaskie placki, nałóż na środek każdego około 2 łyżki truskawek i dokładnie sklej ciasto.
  12. Układaj bułeczki na blaszce z piekarnika sklejeniem do dołu - zachowaj odstęp między bułeczkami.
  13. Przykryj bułeczki ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  14. W miedzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni - tryb góra/dół.
  15. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką (składniki kruszonki połącz razem z misce - wystarczy rozetrzeć palcami masło z cukrem i mąką).
  16. Piecz bułeczki przez około 15 minut - do zezłocenia.
  17. Po upieczeniu lekko ostudź i zajadaj jeszcze ciepłe 😀
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 230 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 32 g Białka: 5 g