Truskawczanki

czyli bułeczki z truskawkami

 

truskawczanki

 

W sezonie letnim wzrasta moja ochota na lekkie drożdżowe bułeczki z owocami.

Oczywistym wyborem stają się tu jagody i jagodzianki :D

Jagód jeszcze nie ma, więc upiekłam sobie truskawczanki, czyli bułeczki z truskawkami i kruszonką.

Jako podstawę wykorzystałam przepis na jagodzianki Magdy z Krytyki Kulinarnej (zrobiłam je tylko z mniejszej porcji).

Ona ciasto drożdżowe przygotowuje zupełnie inaczej niż ja, więc chciałam sprawdzić jej metodę :)

Ogólnie powiem tak – nie widzę większej różnicy w cieście :) W jego puszystości i lekkości.

Na ciasto największy wpływ ma ilość dodanej mąki – im jest jej więcej dodanej (od pierwotnej wagi z przepisu) tym bułeczki będą bardziej twardawe i cięższe.

To ciasto wychodzi lekko lepkie, ale niech was nie kusi dodawać dużo więcej mąki. Użyjcie jej tylko odrobinę – tak aby oprószyć ręce.

Wtedy bułeczki wyjdą właśnie leciutkie, puszyste i rozpływające się w ustach ❤❤

 

drożdżówki z kruszonką i truskawkami bułeczki z truskawkami i kruszonką
 

bułeczki drożdżowe z kruszonką drożdżówki z kruszonką i truskawkami
 

ciasto drożdżowe z truskawkami drożdżowe bułeczki z truskawkami
 

drożdżówki z truskawkami bułeczki z truskawkami
 

Truskawczanki, czyli bułeczki z truskawkami – przepis do druku

truskawczanki

Truskawczanki, czyli bułeczki z truskawkami

Wypieki Beaty
Przepis na miękkie bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 godz 15 minut
Porcje 12
Kalorie 230 kcal

Składniki
  

ciasto:

kruszonka:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Mleko podgrzej krótko - tylko tyle, aby było letnie.
  • Dodaj do niego rozkruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru - dokładnie wymieszaj.
  • Przykryj rozczyn drożdżowy i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut - aż urośnie i zgęstnieje.
  • W misie miksera utrzyj żółtka z resztą cukru - tak aby powstał jasny, gęsty mus.
  • Przesiej do ubitych żółtek mąkę, dodaj rozpuszczone masło oraz rozczyn drożdżowy.
  • Wyrób ciasto - nie dodawaj więcej mąki - ciasto będzie lekko klejące.
  • Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją wielkość wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Uformuj z ciasta kulkę, ostrym nożem przekrój je na ćwiartki.
  • Każdą ćwiartkę przekrój na 3 porcje.
  • Dłońmi posypanymi mąką uformuj kawałki ciasta w płaskie placki, nałóż na środek każdego około 2 łyżki truskawek i dokładnie sklej ciasto.
  • Układaj bułeczki na blaszce z piekarnika sklejeniem do dołu - zachowaj odstęp między bułeczkami.
  • Przykryj bułeczki ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • W miedzy czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni - tryb góra/dół.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką (składniki kruszonki połącz razem z misce - wystarczy rozetrzeć palcami masło z cukrem i mąką).
  • Piecz bułeczki przez około 15 minut - do zezłocenia.
  • Po upieczeniu lekko ostudź i zajadaj jeszcze ciepłe :D

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 230kcalWeglowodany: 32gBiałko: 5gTłuszcz: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!