Truskawczanki
czyli bułeczki z truskawkami
W sezonie letnim wzrasta moja ochota na lekkie drożdżowe bułeczki z owocami.
Oczywistym wyborem stają się tu jagody i jagodzianki :D
Jagód jeszcze nie ma, więc upiekłam sobie truskawczanki, czyli bułeczki z truskawkami i kruszonką.
Jako podstawę wykorzystałam przepis na jagodzianki Magdy z Krytyki Kulinarnej (zrobiłam je tylko z mniejszej porcji).
Ona ciasto drożdżowe przygotowuje zupełnie inaczej niż ja, więc chciałam sprawdzić jej metodę :)
Ogólnie powiem tak – nie widzę większej różnicy w cieście :) W jego puszystości i lekkości.
Na ciasto największy wpływ ma ilość dodanej mąki – im jest jej więcej dodanej (od pierwotnej wagi z przepisu) tym bułeczki będą bardziej twardawe i cięższe.
To ciasto wychodzi lekko lepkie, ale niech was nie kusi dodawać dużo więcej mąki. Użyjcie jej tylko odrobinę – tak aby oprószyć ręce.
Wtedy bułeczki wyjdą właśnie leciutkie, puszyste i rozpływające się w ustach ❤❤








Truskawczanki, czyli bułeczki z truskawkami – przepis do druku

Truskawczanki, czyli bułeczki z truskawkami
Instrukcja
- Mleko podgrzej krótko - tylko tyle, aby było letnie.
- Dodaj do niego rozkruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru - dokładnie wymieszaj.
- Przykryj rozczyn drożdżowy i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut - aż urośnie i zgęstnieje.
- W misie miksera utrzyj żółtka z resztą cukru - tak aby powstał jasny, gęsty mus.
- Przesiej do ubitych żółtek mąkę, dodaj rozpuszczone masło oraz rozczyn drożdżowy.
- Wyrób ciasto - nie dodawaj więcej mąki - ciasto będzie lekko klejące.
- Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją wielkość wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Uformuj z ciasta kulkę, ostrym nożem przekrój je na ćwiartki.
- Każdą ćwiartkę przekrój na 3 porcje.
- Dłońmi posypanymi mąką uformuj kawałki ciasta w płaskie placki, nałóż na środek każdego około 2 łyżki truskawek i dokładnie sklej ciasto.
- Układaj bułeczki na blaszce z piekarnika sklejeniem do dołu - zachowaj odstęp między bułeczkami.
- Przykryj bułeczki ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- W miedzy czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni - tryb góra/dół.
- Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką (składniki kruszonki połącz razem z misce - wystarczy rozetrzeć palcami masło z cukrem i mąką).
- Piecz bułeczki przez około 15 minut - do zezłocenia.
- Po upieczeniu lekko ostudź i zajadaj jeszcze ciepłe :D
Składniki Odżywcze
W sezonie na truskawki, pozycja obowiązkowa. Wyglądają cudnie :)