bułeczki z makiem

Przepis na drożdżowe bułeczki z makiem

Domowe bułeczki drożdżowe z makiem i lukrem na wierzchu to słodki i aromatyczny przysmak, który rozpieści podniebienia każdego łasucha. Miękkie i puszyste wnętrze bułeczek doskonale komponuje się z makiem, tworząc wspaniały kontrast smakowy. Dodatkowo, lukier na wierzchu dodaje słodyczy, a drożdżówki jeszcze piękniej się prezentują :) To idealna propozycja na śniadanie, podwieczorek lub deser – spróbujcie koniecznie!

bułeczki drożdżowe z makiem
ciasto drożdżowe z makiem

Drożdżowe bułki z makiem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz tradycyjne polskie bułki drożdżowe z makiem i lukrem, to koniecznie musisz zrobić je samodzielnie w domu! Takie drożdżówki z makiem smakują obłędnie jeszcze cieplutkie – zjedz je do kawy, czy też herbaty :)

bułeczki z makiem i lukrem

Bułeczki z makiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i przepyszne drożdżowe bułeczki z makiem oblane lukrem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 25 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 25 minut
Porcje 8 sztuk
Kalorie 335 kcal
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do bułeczek z makiem

składniki na masę makową do drożdżówek z makiem

  • 200 g maku (mielonego)
  • 70 g cukru (1/3 szklanki – lub do smaku)
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • orzechy (rodzynki, skórka pomarańczowa – wg uznania)

składniki na lukier do drożdżówek

  • 100 g cukier puder (2/3 szklanki)
  • 2-3 łyżki mleka (do konsystencji)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe do bułek z makiem

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i lekko wymieszaj, wlej ciepłe mleko, wymieszaj dokładnie.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml mleka
  • Kubek z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut, aby zaczęły pracować – mają zgęstnieć i urosnąć.
  • W tym czasie przygotuj resztę składników ciasta – do dużej miski wsyp mąkę, dodaj olej, resztę cukru oraz jajko.
    300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 3 łyżki oleju
  • Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób elastyczne ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Jak zrobić masę makową do bułek z makiem

  • Zmielony mak zalej wrzącą wodą – tyle aby go zakryła i odstaw na pół godziny.
    200 g maku
  • Po tym czasie zlej wodę – najlepiej jest wyłożyć gęste sito pieluchą tetrową lub kilkoma warstwami ręczników papierowych i przelać przez to sito mak razem z wodą.
  • Do odsączonego maku dodaj cukier i jajka – wymieszaj.
    70 g cukru, 2 jajka
  • Możesz teraz dodać do maku ulubione dodatki – posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową. Ja lubię dodać do niego kilka kropel aromatu migdałowego.
    orzechy

Jak zrobić bułeczki z makiem

  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany odrobiną mąki blat i krótko zagnieć.
  • Rozwałkuj ciasto na płaski prostokąt – o grubości max 1 cm.
  • Posmaruj wierzch ciasta masą makową i zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  • Pokrój ciasto na 8 kawałków.
  • Ułóż bułeczki na blaszce do pieczenia – zachowaj między nimi lekkie odstępy.
  • Przykryj bułeczki ręcznikiem kuchennym i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (tryb termoobieg).
  • Piecz bułeczki przez około 20 minut – aż będą rumiane, a po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder na lukier zmieszaj z mlekiem i tak powstałym lukrem posmaruj bułeczki.
    100 g cukier puder, 2-3 łyżki mleka
Notatki
Zamiast przygotowywania masy makowej możesz użyć około 300 g gotowej masy makowej z puszki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 335kcalWeglowodany: 53gBiałko: 8gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe bułki z makiem, drożdżówki z makiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżówki z makiem
drożdżowe bułeczki z makiem

Drożdżówki z makiem – uwagi

Nie wiem jak to się stało, że do tej pory bułeczki z makiem nie zagościły na moim blogu!

W czasach licealnych i studenckich praktycznie nie jadałam innych drożdżówek!

Ale to fakt, że życie blogowe – zmusza do ciągłego szukania czegoś nowego. I pieczenia czegoś nowego :)

Inspiruję się przeróżnymi zagranicznymi przepisami, a o tradycyjnych polskich drożdżówkach z makiem zupełnie zapomniałam.

Troszkę wstyd, ale na szczęście właśnie nadrabiam ten błąd!

Jak zrobić drożdżowe bułeczki z makiem?

Przygotowanie drożdżówek warto zacząć od ciasta drożdżowego, bo potrzebuje ono czasu na dobre wyrobienie i wyrośnięcie.

Ciasto drożdżowe do bułeczek przygotowałam z podstawowego przepisu – bez żadnych wodotrysków i kombinacji.

Jak zwykle polecam wyrabianie go mikserem z końcówką hakiem lub świderkami. Po co męczyć się ręcznie, skoro robot może to zrobić za nas :)

Jaki mak do bułek z makiem?

Do bułeczek będzie potrzebować oczywiście mak – najlepiej użyć taki już zmielony – zaoszczędzi to wam mnóstwo czasu i sprzątania.

Taki mak wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na pół godziny i będzie już świetnie nadawał się do jedzenia.

Jeśli macie mak niemielony wtedy najpierw go zalewacie wrzątkiem, a potem musicie go jeszcze zmielić – najlepiej dwukrotnie.

Gdy nie macie czasu i ochoty na zabawę z makiem, to skorzystajcie z gotowej masy makowej.

Do maku możecie dodać posiekane orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, żurawinę i co tam tylko lubicie :) Bułeczki będą dzięki bakaliom jeszcze pyszniejsze!

Bułeczki po upieczeniu oblejcie lukrem – wystarczy zmieszać cukier puder z odrobiną mleka lub śmietany kremówki.

Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe :)

Te drożdżówki są tak pyszne, leciutkie i puszyste i znikają nie wiadomo kiedy!

Spróbujcie koniecznie!

Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe oraz na ciasta z makiem.

bułki drożdżowe z makiem
bułeczki drożdżowe z makiem

Polecane przepisy na ciasta z makiem

Jeśli lubisz ciasta z makiem, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na te rewelacyjne ciasta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: