Przepis na drożdżowe bułeczki z makiem

bułeczki z makiem

Nie wiem jak to się stało, że do tej pory bułeczki z makiem nie zagościły na moim blogu!

W czasach licealnych i studenckich praktycznie nie jadałam innych drożdżówek!

Ale to fakt, że życie blogowe – zmusza do ciągłego szukania czegoś nowego. I pieczenia czegoś nowego :)

Inspiruję się przeróżnymi zagranicznymi przepisami, a o tradycyjnych polskich drożdżówkach z makiem zupełnie zapomniałam.

Troszkę wstyd, ale na szczęście właśnie nadrabiam ten błąd!

Jak zrobić drożdżowe bułeczki z makiem?

Będzie potrzebować do nich mak – najlepiej użyć taki już zmielony – zaoszczędzi to wam mnóstwo czasu i sprzątania.

Taki mak wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na pół godziny i będzie już świetnie nadawał się do jedzenia.

Jeśli macie mak niemielony wtedy najpierw go zalewacie wrzątkiem, a potem musicie go jeszcze zmielić – najlepiej dwukrotnie.

Gdy nie macie czasu i ochoty na zabawę z makiem, to skorzystajcie z gotowej masy makowej.

Do maku możecie dodać posiekane orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, żurawinę i co tam tylko lubicie :) Bułeczki będą dzięki bakaliom jeszcze pyszniejsze!

Ciasto drożdżowe do bułeczek przygotowałam z podstawowego przepisu – bez żadnych wodotrysków i kombinacji.

Jak zwykle polecam wyrabianie go mikserem z końcówką hakiem lub świderkami. Po co męczyć się ręcznie, skoro robot może to zrobić za nas :)

Bułeczki po upieczeniu oblejcie lukrem – wystarczy zmieszać cukier puder z odrobiną mleka lub śmietany kremówki.

Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe :)

Te drożdżówki są tak pyszne, leciutkie i puszyste i znikają nie wiadomo kiedy!

Spróbujcie koniecznie!

Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe oraz na ciasta z makiem.

bułeczki drożdżowe z makiem
ciasto drożdżowe z makiem
drożdżówki z makiem
drożdżowe bułeczki z makiem
bułki drożdżowe z makiem
bułeczki drożdżowe z makiem

Bułeczki z makiem przepis do druku

bułeczki z makiem i lukrem

Bułeczki z makiem

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i przepyszne drożdżowe bułeczki z makiem oblane lukrem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 25 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 25 minut
Porcje 8 sztuk
Kalorie 335 kcal

Składniki
  

ciasto drożdżowe

masa makowa

  • 200 g maku mielonego
  • 70 g cukru 1/3 szklanki – lub do smaku
  • 2 jajka użyłam rozmiar L
  • orzechy rodzynki, skórka pomarańczowa – wg uznania

lukier

  • 100 g cukier puder 2/3 szklanki
  • 2-3 łyżki mleka do konsystencji

Instrukcja
 

ciasto drożdżowe

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i lekko wymieszaj, wlej ciepłe mleko, wymieszaj dokładnie.
  • Kubek z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut, aby zaczęły pracować – mają zgęstnieć i urosnąć.
  • W tym czasie przygotuj resztę składników ciasta – do dużej miski wsyp mąkę, dodaj olej, resztę cukru oraz jajko.
  • Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób elastyczne ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

masa makowa

  • Zmielony mak zalej wrzącą wodą – tyle aby go zakryła i odstaw na pół godziny.
  • Po tym czasie zlej wodę – najlepiej jest wyłożyć gęste sito pieluchą tetrową lub kilkoma warstwami ręczników papierowych i przelać przez to sito mak razem z wodą.
  • Do odsączonego maku dodaj cukier i jajka – wymieszaj.
  • Możesz teraz dodać do maku ulubione dodatki – posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową. Ja lubię dodać do niego kilka kropel aromatu migdałowego.

bułeczki

  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany odrobiną mąki blat i krótko zagnieć.
  • Rozwałkuj ciasto na płaski prostokąt – o grubości max 1 cm.
  • Posmaruj wierzch ciasta masą makową i zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  • Pokrój ciasto na 8 kawałków.
  • Ułóż bułeczki na blaszce do pieczenia – zachowaj między nimi lekkie odstępy.
  • Przykryj bułeczki ręcznikiem kuchennym i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (tryb termoobieg).
  • Piecz bułeczki przez około 20 minut – aż będą rumiane, a po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder na lukier zmieszaj z mlekiem i tak powstałym lukrem posmaruj bułeczki.

Notatki

Zamiast przygotowywania masy makowej możesz użyć około 300 g gotowej masy makowej z puszki.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 335kcalWeglowodany: 53gBiałko: 8gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!