Makowiec zawijany – najlepszy na świecie!

 

W moim domu nie ma świąt Bożego Narodzenia bez makowca i najczęściej jest to strucla z makiem.

Moja mama (z braku czasu) zawsze kupowała takiego makowca, ale ja wolę sobie go upiec, bo wtedy mogę dać dużo maku :)

Najczęściej przygotowuję makowca z tego przepisu, ale w tym roku wypróbowałam przepis Karola Okrasy z książki 'Pacal kontra Okrasa” wydanej przez Lidla.

Ciasto z tego przepisu jest gęstsze, mniej puszyste, ale za to świetnie nadaje się do zwijania :)

Dodaje się do niego dużo żółtek, więc strucla ma piękny kolor.

Aby ułatwić sobie pracę i skrócić czas przygotowania możecie skorzystać z gotowej masy makowej, albo użyć gotowy mak mielony (zamiast tego w ziarenkach).

Z tej porcji otrzymacie dwa duże makowce (lub trzy mniejsze – takie około 30 cm długości).

Zapraszam również na pyszny seromakowiec – czyli połączenie makowca i sernika :)

 

makowiec zawijany

pyszny makowiec

makowiec zawijany

 

strucla makowa

Makowiec zawijany

Wypieki Beaty
Przepis na dwa duże makowce.
3 z 2 ocen
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 4 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 371 kcal

Składniki
  

masa makowa:

  • pół kilograma maku (cały lub mielony)
  • 150 g cukru
  • 100 g rodzynek (namoczonych w rumie)
  • 80 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 pomarańcza - sparzona i wyszorowana
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • około 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

lukier:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Mleko zagotuj, wsyp powoli, ciągle mieszając 80 g mąki (powstanie gęsta masa).
  • Zdejmij z ognia i ostudź.
  • Drożdże pokrusz i dodaj do ostudzonej masy - wymieszaj lub zagnieć, przykryj garnek ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Wsyp pozostałą mąkę, dodaj rozpuszczone masło i masę z drożdżami.
  • Wyrób ciasto - będzie nieco gęstsze niż tradycyjnie - ja wyrabiałam mikserem, a pod koniec zagniotłam rękami.
  • Ciasto włóż do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

mak:

  • Mak zalej wrzącą wodą (tyle, aby przykryła cały mak), zamieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Wystudzony mak przelej przez gęste sitko i mocno odciśnij nadmiar wody.
  • Jeśli mak był w ziarenkach, to zmiel go dwukrotnie w maszynce.
  • Jeśli używasz mak z puszki, to wyjmij go do większej miseczki.
  • Dodaj do maku cukier, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i esencję migdałową - zamieszaj.
  • Zetrzyj skórkę z pomarańczy i dodaj do maku, wyciśnij sok z połowy pomarańczy i również dodaj do masy - wymieszaj.
  • Jeśli masa wydaje się za sucha, to możesz dodać do niej 1-2 jajka i dokładnie wymieszać.

wykończenie:

  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
  • Podziel na dwie (lub trzy) porcje.
  • Każdą porcję rozwałkuj na cienki prostokąt (taki o grubości około 5 mm).
  • Posmaruj wierzch masą makową (pozostaw brzegi puste) i zwiń w roladę.
  • Każdą struclę zawiń w papier do pieczenia ( zawiń je luźniej, tak aby pozostał około 1 cm wolnej przestrzeni).
  • Przełóż strucle na blachę do pieczenia.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 40 minut - aż ciasto będzie rumiane.
  • Po upieczeniu przestudź.

lukier:

  • Do cukru pudru dodaj 2 łyżki gorącej wody, wymieszaj i dodaj po trochu wodę, tak aby uzyskać dobrą konsystencję (lukier musi być gęsty, ale spływający z łyżki).
  • Posmaruj lukrem ciasta.
  • Wierzch posyp suchym makiem i udekoruj skórką pomarańczową.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 371kcalWeglowodany: 51.5gBiałko: 8.1gTłuszcz: 17.2gBłonnik: 5.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis z moimi małymi zmianami.