Makowiec zawijany – najlepszy na świecie!
W moim domu nie ma świąt Bożego Narodzenia bez makowca i najczęściej jest to strucla z makiem.
Moja mama (z braku czasu) zawsze kupowała takiego makowca, ale ja wolę sobie go upiec, bo wtedy mogę dać dużo maku :)
Najczęściej przygotowuję makowca z tego przepisu, ale w tym roku wypróbowałam przepis Karola Okrasy z książki 'Pacal kontra Okrasa” wydanej przez Lidla.
Ciasto z tego przepisu jest gęstsze, mniej puszyste, ale za to świetnie nadaje się do zwijania :)
Dodaje się do niego dużo żółtek, więc strucla ma piękny kolor.
Aby ułatwić sobie pracę i skrócić czas przygotowania możecie skorzystać z gotowej masy makowej, albo użyć gotowy mak mielony (zamiast tego w ziarenkach).
Z tej porcji otrzymacie dwa duże makowce (lub trzy mniejsze – takie około 30 cm długości).
Zapraszam również na pyszny seromakowiec – czyli połączenie makowca i sernika :)

Makowiec zawijany
Składniki
ciasto:
- pół kilograma mąki
- 200 ml mleka
- 50 świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 7 żółtek
- 120 g rozpuszczonego masła
masa makowa:
- pół kilograma maku (cały lub mielony)
- 150 g cukru
- 100 g rodzynek (namoczonych w rumie)
- 80 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 pomarańcza - sparzona i wyszorowana
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- około 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
lukier:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Instrukcja
ciasto:
- Mleko zagotuj, wsyp powoli, ciągle mieszając 80 g mąki (powstanie gęsta masa).
- Zdejmij z ognia i ostudź.
- Drożdże pokrusz i dodaj do ostudzonej masy - wymieszaj lub zagnieć, przykryj garnek ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Wsyp pozostałą mąkę, dodaj rozpuszczone masło i masę z drożdżami.
- Wyrób ciasto - będzie nieco gęstsze niż tradycyjnie - ja wyrabiałam mikserem, a pod koniec zagniotłam rękami.
- Ciasto włóż do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
mak:
- Mak zalej wrzącą wodą (tyle, aby przykryła cały mak), zamieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzony mak przelej przez gęste sitko i mocno odciśnij nadmiar wody.
- Jeśli mak był w ziarenkach, to zmiel go dwukrotnie w maszynce.
- Jeśli używasz mak z puszki, to wyjmij go do większej miseczki.
- Dodaj do maku cukier, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i esencję migdałową - zamieszaj.
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy i dodaj do maku, wyciśnij sok z połowy pomarańczy i również dodaj do masy - wymieszaj.
- Jeśli masa wydaje się za sucha, to możesz dodać do niej 1-2 jajka i dokładnie wymieszać.
wykończenie:
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
- Podziel na dwie (lub trzy) porcje.
- Każdą porcję rozwałkuj na cienki prostokąt (taki o grubości około 5 mm).
- Posmaruj wierzch masą makową (pozostaw brzegi puste) i zwiń w roladę.
- Każdą struclę zawiń w papier do pieczenia ( zawiń je luźniej, tak aby pozostał około 1 cm wolnej przestrzeni).
- Przełóż strucle na blachę do pieczenia.
- Piecz w 170 stopniach przez około 40 minut - aż ciasto będzie rumiane.
- Po upieczeniu przestudź.
lukier:
- Do cukru pudru dodaj 2 łyżki gorącej wody, wymieszaj i dodaj po trochu wodę, tak aby uzyskać dobrą konsystencję (lukier musi być gęsty, ale spływający z łyżki).
- Posmaruj lukrem ciasta.
- Wierzch posyp suchym makiem i udekoruj skórką pomarańczową.
Składniki Odżywcze
Przepis z moimi małymi zmianami.