Przepis na drożdżową struclę z makiem

Uwielbiam ciasta z makiem – przyzna to każdy, kto mnie zna :)

Nie mogło tu więc zabraknąć makowców :)

Dziś przepis na drożdżową struclę z makiem.

Ja tą konkretną zrobiłam z białym makiem (trochę trudniej go dostać niż mak niebieski, ale jest pyszny – to podstawowy składnik rogali świętomarcińskich).

Oczywiście struclę makową można zrobić z makiem niebieskim :)

Przepis na ciasto drożdżowe jest bardzo uniwersalne i można z niego robić chałki i bułeczki drożdżowe (ja zresztą często robiąc struclę, obcinam z obu końców po kilka plasterków i piekę je jako bułeczki z makiem :)).

Z podanego przepisu otrzymacie dwie bardzo duże strucle, więc jeśli nie podołacie takiej ilości zróbcie ciasto tylko z połowy :)

Do tej strucli sama mieliłam mak, ale można oczywiście skorzystać z maku mielonego, albo z gotowej masy makowej. W tym przypadku polecam dodanie do niej około dwóch jajek, 1/4 kostki masła oraz bakalie – rodzynki, orzechy – bo według mnie zawsze jest ich tam za mało.

Mak można przygotować sobie dzień wcześniej, wtedy będzie mniej pracy przy pieczeniu :)

Zapraszam również na makowiec zawijany z przepisu Karola Okrasy.

Zajrzyjcie również do moich pozostałych przepisów na ciasta z makiem.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 2 ocen
Postaw mi kawę

strucla z makiem

makowiec zawijany

Strucla z makiem – przepis do druku

makowiec1

Strucla z makiem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe ciasto z makiem.
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 40 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 2 ciasta

Składniki

składniki masy makowej:

składniki ciasta drożdżowego:

Instrukcja
 

wykonanie masy makowej:

  • Zagotuj mleko, mak opłucz i zalej wrzącym mlekiem - postaw na ogień, powoli doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
    1 litr mleka, 300 g maku
  • Ugotowany mak osącz (najlepiej na drobnym sicie, albo durszlaku wyłożonym pieluszką tetrową lub gazą), ostudź a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa - dwa razy (przy drugim mieleniu można do maku dodać orzechy i migdały wtedy będą bardzo drobne).
    100 g migdałów i orzechów
  • W garnku rozpuść masło, miód i cukier puder, dodaj bakalie.
    150 g masła, 150 g cukru pudru, 100 g miodu, 100 g migdałów i orzechów, 150 g rodzynek, 100 g skórki pomarańczowej
  • Dołóż zmielony mak, a na koniec wbijaj pojedynczo jajka i energicznie wymieszaj.
    4 jajka
  • Na koniec dodaj rum (nie jest to konieczne) i aromat migdałowy (jak dla mnie - nie ma makowca bez tego aromatu :)).
    25 ml rumu, olejek migdałowy
  • Masę schłodź, jeśli nie będziesz jej używać tego samego dnia, to schowaj ją do lodówki - taką masę można nawet zamrozić i użyć w późniejszym terminie :)

wykonanie ciasta drożdżowego:

  • Drożdże rozprowadź w letnim leku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
    30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml mleka
  • Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jaja, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
    70 g cukru, 2 jaja, 1 szczypta soli, 500 g mąki pszennej, 100 g masła
  • Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza :)).
  • Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia (bardzo ładnie wyrastają ciasta drożdżowe w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę 30-35 stopni i wstawić przykryte ciasto - działa zawsze :)).
  • Po godzinie ciasto znowu zagnieć, podziel na dwie części i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na dwa prostokąty o wymiarach mniej więcej 20 x 40 cm.
  • Ciasto możesz posmarować białkiem (wtedy masa makowa nie będzie odstawała od ciasta). Nałóż masę makową na przygotowane placki (brzegi pozostaw wolne).
  • Zwiń ciasto w rulony i dociśnij końce.
  • Przenieś ostrożnie ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Przykryj ściereczką i pozostaw do lekkiego podrośnięcia na około 30 minut.
  • Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (góra-dół_. Jeśli w trakcie pieczenia ciasto będzie się za nadto rumienić, wtedy możesz go przykryć folią aluminiową.
  • Po ostudzeniu posmaruj ciasta lukrem i posyp bakaliami. Lukier zapobiegnie zbyt szybkiemu wysychaniu ciasta :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!