Przepis na drożdżową struclę z makiem
Uwielbiam ciasta z makiem – przyzna to każdy, kto mnie zna :)
Nie mogło tu więc zabraknąć makowców :)
Dziś przepis na drożdżową struclę z makiem.
Ja tą konkretną zrobiłam z białym makiem (trochę trudniej go dostać niż mak niebieski, ale jest pyszny – to podstawowy składnik rogali świętomarcińskich).
Oczywiście struclę makową można zrobić z makiem niebieskim :)
Przepis na ciasto drożdżowe jest bardzo uniwersalne i można z niego robić chałki i bułeczki drożdżowe (ja zresztą często robiąc struclę, obcinam z obu końców po kilka plasterków i piekę je jako bułeczki z makiem :)).
Z podanego przepisu otrzymacie dwie bardzo duże strucle, więc jeśli nie podołacie takiej ilości zróbcie ciasto tylko z połowy :)
Do tej strucli sama mieliłam mak, ale można oczywiście skorzystać z maku mielonego, albo z gotowej masy makowej. W tym przypadku polecam dodanie do niej około dwóch jajek, 1/4 kostki masła oraz bakalie – rodzynki, orzechy – bo według mnie zawsze jest ich tam za mało.
Mak można przygotować sobie dzień wcześniej, wtedy będzie mniej pracy przy pieczeniu :)
Zapraszam również na makowiec zawijany z przepisu Karola Okrasy.
Zajrzyjcie również do moich pozostałych przepisów na ciasta z makiem.
Strucla z makiem – przepis do druku

Strucla z makiem
Składniki
składniki masy makowej:
- 300 g maku (około 2 szklanki)
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka rozmiar L
- 1 litr mleka
- 100 g miodu
- 100 g migdałów i orzechów rozdrobnionych (chyba że ktoś woli więcej :))
- 150 g rodzynek
- 100 g skórki pomarańczowej
- 25 ml rumu
- olejek migdałowy opcjonalnie - ja bardzo lubię
składniki ciasta drożdżowego:
- 200 ml mleka letniego
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 70 g cukru
- 100 g masła
- 2 jaja rozmiar L
- 1 szczypta soli
- 500 g mąki pszennej
Instrukcja
wykonanie masy makowej:
- Zagotuj mleko, mak opłucz i zalej wrzącym mlekiem - postaw na ogień, powoli doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.1 litr mleka, 300 g maku
- Ugotowany mak osącz (najlepiej na drobnym sicie, albo durszlaku wyłożonym pieluszką tetrową lub gazą), ostudź a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa - dwa razy (przy drugim mieleniu można do maku dodać orzechy i migdały wtedy będą bardzo drobne).100 g migdałów i orzechów
- W garnku rozpuść masło, miód i cukier puder, dodaj bakalie.150 g masła, 150 g cukru pudru, 100 g miodu, 100 g migdałów i orzechów, 150 g rodzynek, 100 g skórki pomarańczowej
- Dołóż zmielony mak, a na koniec wbijaj pojedynczo jajka i energicznie wymieszaj.4 jajka
- Na koniec dodaj rum (nie jest to konieczne) i aromat migdałowy (jak dla mnie - nie ma makowca bez tego aromatu :)).25 ml rumu, olejek migdałowy
- Masę schłodź, jeśli nie będziesz jej używać tego samego dnia, to schowaj ją do lodówki - taką masę można nawet zamrozić i użyć w późniejszym terminie :)
wykonanie ciasta drożdżowego:
- Drożdże rozprowadź w letnim leku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml mleka
- Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jaja, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.70 g cukru, 2 jaja, 1 szczypta soli, 500 g mąki pszennej, 100 g masła
- Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza :)).
- Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia (bardzo ładnie wyrastają ciasta drożdżowe w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę 30-35 stopni i wstawić przykryte ciasto - działa zawsze :)).
- Po godzinie ciasto znowu zagnieć, podziel na dwie części i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na dwa prostokąty o wymiarach mniej więcej 20 x 40 cm.
- Ciasto możesz posmarować białkiem (wtedy masa makowa nie będzie odstawała od ciasta). Nałóż masę makową na przygotowane placki (brzegi pozostaw wolne).
- Zwiń ciasto w rulony i dociśnij końce.
- Przenieś ostrożnie ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przykryj ściereczką i pozostaw do lekkiego podrośnięcia na około 30 minut.
- Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (góra-dół_. Jeśli w trakcie pieczenia ciasto będzie się za nadto rumienić, wtedy możesz go przykryć folią aluminiową.
- Po ostudzeniu posmaruj ciasta lukrem i posyp bakaliami. Lukier zapobiegnie zbyt szybkiemu wysychaniu ciasta :)