Strucla z makiem

Uwielbiam ciasta z makiem – przyzna to każdy, kto mnie zna :) więc nie mogło tu zabraknąć makowców :) Dziś przepis na drożdżową struclę z makiem. Ja tą konkretną zrobiłam z białym makiem (trochę trudniej go dostać niż mak niebieski, ale jest pyszny – to podstawowy składnik rogali świętomarcińskich).

Oczywiście struclę makową można zrobić z makiem niebieskim :)

Przepis na ciasto drożdżowe jest bardzo uniwersalne i można z niego robić chałki i bułeczki drożdżowe (ja zresztą często robiąc struclę, obcinam z obu końców po kilka plasterków i piekę je jako bułeczki z makiem :)).

Z podanego przepisu otrzymacie dwie bardzo duże strucle, więc jeśli nie podołacie takiej ilości zróbcie ciasto tylko z połowy :)

Do tej strucli sama mieliłam mak, ale można oczywiście skorzystać z maku mielonego, albo z gotowej masy makowej (w tym przypadku polecam dodanie do niej około dwóch jajek, 1/4 kostki masła oraz bakalie – rodzynki, orzechy – bo według mnie zawsze jest ich tam za mało). Mak można przygotować sobie dzień wcześniej, wtedy będzie mniej pracy przy pieczeniu :)

Zapraszam również na makowiec zawijany z przepisu Karola Okrasy.

 

 strucla z makiem

 makowiec zawijany

Strucla z makiem – przepis do druku

Strucla z makiem

Wypieki Beaty
3 z 1 oceny

Składniki
  

składniki masy makowej:

składniki ciasta drożdżowego:

Instrukcja
 

wykonanie masy makowej:

  • Zagotuj mleko, mak opłucz i zalej wrzącym mlekiem - postaw na ogień, powoli doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  • Ugotowany mak osącz (najlepiej na drobnym sicie, albo durszlaku wyłożonym pieluszką tetrową lub gazą), ostudź a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa - dwa razy (przy drugim mieleniu można do maku dodać orzechy i migdały wtedy będą bardzo drobne).
  • W garnku rozpuść masło, miód i cukier puder, dodaj bakalie. Dołóż ostudzony mak, a na koniec wbijaj pojedynczo jajka i energicznie mieszaj, aby je dobrze połączyć z masą. Na koniec dodaj rum (nie jest to konieczne) i aromat migdałowy (jak dla mnie - nie ma makowca bez tego aromatu :)).
  • Masę schłódź, jeśli nie będziesz jej używał tego samego dnia, to schowaj ją do lodówki - taką masę można nawet zamrozić i użyć w późniejszym terminie :)

wykonanie ciasta drożdżowego:

  • Drożdże rozprowadź w letnim leku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
  • W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jaja, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
  • Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza :)).
  • Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia (bardzo ładnie wyrastają ciasta drożdżowe w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę 30-35 stopni i wstawić przykryte ciasto - działa zawsze :)).
  • Po godzinie ciasto znowu zagnieć, podziel na dwie części i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na dwa prostokąty o wymiarach mniej więcej 20 x 40 cm. Ciasto możesz posmarować białkiem (wtedy masa makowa nie będzie odstawała od ciasta). Nałóż masę makową na przygotowane placki (brzegi pozostaw wolne). Następnie zwiń ciasto w rulon i dociśnij końce.
  • Przenieś ostrożnie ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (jeśli w trakcie pieczenia ciasto będzie się za nadto rumienić, wtedy możesz go przykryć folią aluminiową).
  • Po ostudzeniu posmaruj ciasta lukrem i posyp bakaliami. Lukier zapobiegnie zbyt szybkiemu wysychaniu ciasta :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!