Sernik gotowany na makowym cieście

Zaktualizowany: 2023 25 września
sernik gotowany na makowym cieście

Przepis na gotowany sernik z makowcem idealny na święta i nie tylko

wpis zawiera lokowanie produktu

Przygotuj dziś razem ze mną rewelacyjne ciasto. To sernik gotowany na makowym cieście. Takie przekładane ciasto świetnie się sprawdzi na nadchodzące Boże Narodzenie, ale również na inne okazje. Taka unowocześniona wersja seromakowca na pewno każdemu zasmakuje, a do tego sernik z makiem prezentuje się tak rewelacyjnie, że może nawet uchodzić za torcik :) Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić sernik z makiem.

sernik gotowany z makiem

Sernik gotowany na makowym cieście przepis krok po kroku

Jeśli lubisz seromakowce, to koniecznie wypróbuj to połączenie sernika gotowanego z makowym ciastem.

sernik gotowany na makowym cieście

Sernik gotowany na makowym cieście przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik gotowany przekładany lekkim makowcem.
4.70 z 10 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 40 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 296 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 m.
Składniki

składniki na biszkopt z makiem

  • 8 jajek (- rozmiar L)
  • 200 g cukru (- 1 szklanka)
  • 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mielonego maku (BackMit)
  • aromat (migdałowy lub pomarańczowy – opcjonalnie)

składniki na sernik gotowany

składniki na polewę czekoladową

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt z makiem

  • Jajka zmiksuj razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    8 jajek, 200 g cukru
    miksowanie jajek z cukrem na biszkopt
  • W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
    150 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj do mąki mielony mak BackMit i zmieszaj do połączenia.
    200 g mielonego maku
    mieszanie mąki z makiem mielonym
  • Do ubitych jajek dodaj aromat (jeśli używasz).
    aromat
  • Zmniejsz obroty miksera i dosypuj mąkę z makiem ciągle miksując.
    jak zrobić biszkopt z makiem
  • Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
    wlewanie biszkopta z makiem do foremki
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź i przekrój na 3 blaty.

Jak zrobić sernik gotowany

  • W większym garnku rozpuść masło.
    200 g masła
  • Dodaj cukier i twaróg – wymieszaj.
    200 g cukru, 1 kg twarogu
    jak zrobić sernik gotowany
  • Dodaj pojedynczo jajka – dokładnie wymieszaj masę.
    4 jajka
    dodawanie jajek do sernika gotowanego
  • Gotuj twaróg aż zaczną się pojawiać lekkie bąbelki.
  • Dodaj do twarogu budynie zmieszane z mlekiem i dokładnie wymieszaj.
    2 opakowania budyniu waniliowego, 200 ml mleka
    dodawanie budyniu do sernika
  • Gotuj aż masa zgęstnieje – możesz na koniec zmiksować sernik blenderem, aby masa była bardziej jednolita.

Jak zrobić sernik gotowany na cieście makowym – złożenie

  • Do foremki włóż spodni blat ciasta z makiem i wyłóż na niego mniej więcej połowę masy sernikowej (możesz wylać ją gorącą).
    przekładanie ciasta masą sernikową
  • Połóż drugi blat ciasta i wyłóż resztę sernika.
  • Przykryj wierzch ostatnim blatem ciasta.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie bardzo ciepła dodaj do niej połamaną czekoladę – mieszaj aż się rozpuści.
    200 ml śmietany kremówki, 200 g gorzkiej
  • Posmaruj polewą wierzch sernika.
    przygotowanie czekoladowej polewy na ciasto
  • Schłodź sernik w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.
Film
Notatki
Możesz też przygotować polewę z mlecznej czekolady – tylko wtedy użyj mniej śmietany kremówki – tak około 150 ml.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 296kcalWeglowodany: 23gBiałko: 8gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe sernik z makiem, sernikomakowiec
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z makowcem

Gotowany sernik na cieście makowym – wskazówki

Dziś mam dla Was przepis na rewelacyjny sernik z makiem przygotowany jako ciasto przekładane :)

Do tego ten sernik jest gotowany, więc jeśli do tej pory baliście się robić serniki, bo wam nie wychodziły, to koniecznie zobaczcie ten przepis!

Jedyne co tu pieczecie to proste ciasto z makiem, a w zasadzie to biszkopt z makiem.

Masę na sernik gotujecie w garnku i wykładacie na upieczone ciasto.

Samo przygotowanie takiego ciasta jest super proste, a do tego sporo szybsze niż pieczenie sernika – spróbujcie koniecznie!

przepis na sernik z ciastem makowym

Jak zrobić sernik gotowany z makiem?

Najpierw zaczynamy od przygotowania ciasta z makiem – możecie upiec ciasto dzień albo dwa wcześniej i przechować zawinięte w folię.

Do upieczenia ciasta używamy mak mielony.

Ja tu mogę polecić mak BackMit. Taki zmielony już mak dodajecie tu bezpośrednio do ciasta i nie tracicie czasu na jego długie gotowanie i potem mielenie. To zdecydowanie skraca czas przygotowania naszego seromakowca. Możecie to oczywiście również użyć do upieczenia makowca na Boże Narodzenie.

Mak mielony BackMit to bardzo praktyczne rozwiązanie – idealne dla każdego, kto ceni oszczędność czasu i doskonały smak. Mak wystarczy zalać niedużą ilością gorącego mleka, by już po chwili uzyskać gotowy produkt – nie wymaga on wcześniejszego namaczania ani czasochłonnego mielenia maszynką. A w przypadku tego ciasta nie musicie nawet namaczać maku w mleku! Wystarczy suchy mak wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek. Zobaczcie mój filmik z przygotowań zamieszczony pod przepisem i zobaczcie jak ja robię biszkopt z makiem mielonym.

Gdy już macie upieczony i ostudzony makowiec, to go kroicie na trzy blaty i bierzecie się za przygotowanie gotowanego sernika.

seromakowiec gotowany

Jaki twaróg jest najlepszy do sernika gotowanego?

Tu musi być dobry i tłusty twaróg – najlepiej z wiaderka. Ale możecie też użyć twaróg w kostce, ale wtedy wcześniej go zmielcie maszynką, aby był ładnie gładki.

Gotowanie sernika, to trochę takie gotowanie budyniu.

Wcześniej rozpuszczamy masło z cukrem i dodajemy do nich twaróg oraz jajka – ważne jest tu porządne zmieszanie jajek, aby przez przypadek nie powstała jajecznica ;)

Gdy masa się zacznie lekko gotować, to dodajecie do niej budynie zmieszane z mlekiem i gotujcie mieszając.

Masy na sernik nie musicie studzić przed wyłożeniem na ciasto makowe, więc już od razu po przygotowaniu wylewacie masę na ciasto i chowacie do schłodzenia.

Po kilku godzinach w lodówce sernik gotowany stężeje i wtedy możecie już go podać gościom :)

Mam nadzieję, że taki sernik gotowany na makowym cieście przypadnie Wam do gustu i będziecie chętnie korzystać z mojego przepisu :)

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z makiem oraz przepisy na serniki – jestem przekonana, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.

makowiec z sernikiem
makowiec z sernikiem gotowanym

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na serniki idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2022 12 grudnia