Sernik gotowany speculoos - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sernik gotowany speculoos

By | 2018-04-16T17:24:09+00:00 2017 Grudzień 29th|Boże Narodzenie, Karnawałowe przepisy, Serniki i ciasta z serem|

Sernik gotowany speculoos

 

sernik gotowany speculoos

 

Sernik gotowany speculoos to taka moja świąteczno-karnawałowo wariacja na temat sernika gotowanego.

Robiłam już wcześniej podobny sernik i bardzo wszystkim zasmakował.

Postanowiłam, więc powtórzyć to ciasto, ale w innym smaku 🙂

Do masy serowej dodałam budynie karmelowe i przełożyłam całość korzennymi ciasteczkami speculoos.

Na koniec sernik polałam czekoladą piernikową – palce lizać.

Wiele osób miało okazję zjeść ten sernik (bo wychodzi go spora blacha) i wszystkim bardzo smakował. Mogę więc z czystym sumieniem polecić go także wam.

Sernik w wersji gotowanej jest dużo szybszy i łatwiejszy do przygotowania niż tradycyjny, więc każdy może go zrobić.

Mam nadzieję, że nie potrzebujecie więcej zachęty – a jeśli jednak nie jesteście jeszcze przekonani, to popatrzcie na zdjęcia. Czy potraficie się oprzeć temu sernikowi? Bo ja nie 😀

 

karmelowy sernik gotowany

 

speculoos sernik gotowany

 

karmelowy sernik gotowany

 

sernik gotowany korzenny

 

sernik gotowany speculoos

 

Sernik gotowany speculoos
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na blachę około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
sernik:
  • 1 kg mielonego sera
  • 4 duże jajka (użyłam L)
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie karmelowe lub toffi (takie na pół litra mleka - bez cukru)
  • 200 ml mleka
  • około 400 g korzennych ciasteczek speculoos
polewa:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wykonanie
sernik:
  1. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cukier zamieszaj.
  2. Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka, energicznie wymieszaj i gotuj dalej.
  3. Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącego sernika - energicznie wymieszaj i gotuj (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (nie ma być tak gęsta, aby łyżka stała, tylko bardziej o konsystencji gotowego budyniu).
  4. Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  5. Dno wyłóż warstwą ciasteczek speculoos, wylej na nie połowę gorącej masy.
  6. Ułóż kolejną warstwę ciastek i wylej resztę sernika.
  7. Ułóż na wierzchu ciasteczka.
polewa czekoladowa:
  1. Podgrzej kremówkę w rondelku.
  2. Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj połamaną na kawałki czekoladę - wymieszaj, aby się rozpuściła.
  3. Wsyp przyprawę do piernika i wymieszaj.
  4. Wylej polewę na wierzch ciastek i udekoruj wg uznania.
  5. Ciasto schłódź w lodówce przez noc - w tym czasie ciasteczka zmiękną i będzie można sernik normalnie kroić.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 273 Tłuszcze: 16,9 g Węglowodany: 24 g Błonnik: 0,2 g Białka: 6,5 g

 

 

 

Reklama

5 komentarzy

  1. Iza 2018/01/13 at 01:04 - Reply

    Witam, czy może być ser z wiaderka? Pzdr

  2. Candy Pandas 2017/12/29 at 15:46 - Reply

    Trzeba przyznać, że te ciastka genialnie pasują do sernika 😀 Nasz dyniowy sernik z ciasteczkami też był przepyszny 😀 Teraz musimy zrobić wersję gotowaną 🙂

    • wypiekibeaty 2017/12/29 at 17:13 - Reply

      Ja coraz bardziej lubię tą formę gotowaną 🙂 – szybko jest gotowe ciasto 🙂

  3. oryginalnysmak.pl 2017/12/29 at 12:14 - Reply

    Wygląda bardzo apetycznie. Śliczne zdjęcia 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: