Przepis na sernik gotowany  z ciasteczkami speculoos

sernik gotowany speculoos


Sernik gotowany speculoos to taka moja świąteczno-karnawałowo wariacja na temat sernika gotowanego.

Robiłam już wcześniej podobny sernik i bardzo wszystkim zasmakował.

Postanowiłam, więc powtórzyć to ciasto, ale w innym smaku :)

Do masy serowej dodałam budynie karmelowe i przełożyłam całość korzennymi ciasteczkami speculoos.

Na koniec sernik polałam czekoladą piernikową – palce lizać.

Wiele osób miało okazję zjeść ten sernik (bo wychodzi go spora blacha) i wszystkim bardzo smakował.

Mogę więc z czystym sumieniem polecić go także wam.

Sernik w wersji gotowanej jest dużo szybszy i łatwiejszy do przygotowania niż tradycyjny, więc każdy może go zrobić.

Mam nadzieję, że nie potrzebujecie więcej zachęty – a jeśli jednak nie jesteście jeszcze przekonani, to popatrzcie na zdjęcia. Czy potraficie się oprzeć temu sernikowi? Bo ja nie :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

karmelowy sernik gotowany

speculoos sernik gotowany

karmelowy sernik gotowany

sernik gotowany korzenny

sernik gotowany speculoos

Sernik gotowany speculoos przepis do druku

sernik gotowany speculoos

Sernik gotowany speculoos

Wypieki Beaty
Przepis na karmelowy sernik na zimno z ciasteczkami speculoos
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 273 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na blachę około 20/30 cm.

Składniki

sernik:

  • 1 kg twarogu tłustego z wiaderka
  • 4 jajka (użyłam L)
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie karmelowe lub toffi (takie na pół litra mleka - bez cukru)
  • 200 ml mleka
  • ok 400 g korzennych ciasteczek speculoos

polewa:

Instrukcja
 

sernik:

  • W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cukier zamieszaj.
    200 g masła, 1 szklanka cukru
  • Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka, energicznie wymieszaj i gotuj dalej.
    1 kg twarogu, 4 jajka
  • Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącego sernika - energicznie wymieszaj i gotuj (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (nie ma być tak gęsta, aby łyżka stała, tylko bardziej o konsystencji gotowego budyniu).
    2 budynie karmelowe, 200 ml mleka
  • Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  • Dno wyłóż warstwą ciasteczek speculoos, wylej na nie połowę gorącej masy.
    ok 400 g korzennych ciasteczek speculoos
  • Ułóż kolejną warstwę ciastek i wylej resztę sernika.
  • Ułóż na wierzchu ciasteczka.

polewa czekoladowa:

  • Podgrzej kremówkę w rondelku.
    250 ml śmietany kremówki
  • Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj połamaną na kawałki czekoladę - wymieszaj, aby się rozpuściła.
    100 g mlecznej czekolady, 100 g gorzkiej czekolady
  • Wsyp przyprawę do piernika i wymieszaj.
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Wylej polewę na wierzch ciastek i udekoruj wg uznania.
  • Ciasto schłódź w lodówce przez noc - w tym czasie ciasteczka zmiękną i będzie można sernik normalnie kroić.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 273kcalWeglowodany: 24gBiałko: 6.5gTłuszcz: 16.9gBłonnik: 0.2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!