Sernik gotowany speculoos

 

sernik gotowany speculoos

 

Sernik gotowany speculoos to taka moja świąteczno-karnawałowo wariacja na temat sernika gotowanego.

Robiłam już wcześniej podobny sernik i bardzo wszystkim zasmakował.

Postanowiłam, więc powtórzyć to ciasto, ale w innym smaku :)

Do masy serowej dodałam budynie karmelowe i przełożyłam całość korzennymi ciasteczkami speculoos.

Na koniec sernik polałam czekoladą piernikową – palce lizać.

Wiele osób miało okazję zjeść ten sernik (bo wychodzi go spora blacha) i wszystkim bardzo smakował. Mogę więc z czystym sumieniem polecić go także wam.

Sernik w wersji gotowanej jest dużo szybszy i łatwiejszy do przygotowania niż tradycyjny, więc każdy może go zrobić.

Mam nadzieję, że nie potrzebujecie więcej zachęty – a jeśli jednak nie jesteście jeszcze przekonani, to popatrzcie na zdjęcia. Czy potraficie się oprzeć temu sernikowi? Bo ja nie :D

 

karmelowy sernik gotowany

 

speculoos sernik gotowany

 

karmelowy sernik gotowany

 

sernik gotowany korzenny

 

sernik gotowany speculoos

 

sernik gotowany speculoos

Sernik gotowany speculoos

Wypieki Beaty
Przepis na blachę około 20/30 cm.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 273 kcal

Składniki
  

sernik:

Instrukcja
 

sernik:

  • W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cukier zamieszaj.
  • Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka, energicznie wymieszaj i gotuj dalej.
  • Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącego sernika - energicznie wymieszaj i gotuj (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (nie ma być tak gęsta, aby łyżka stała, tylko bardziej o konsystencji gotowego budyniu).
  • Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  • Dno wyłóż warstwą ciasteczek speculoos, wylej na nie połowę gorącej masy.
  • Ułóż kolejną warstwę ciastek i wylej resztę sernika.
  • Ułóż na wierzchu ciasteczka.

polewa czekoladowa:

  • Podgrzej kremówkę w rondelku.
  • Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj połamaną na kawałki czekoladę - wymieszaj, aby się rozpuściła.
  • Wsyp przyprawę do piernika i wymieszaj.
  • Wylej polewę na wierzch ciastek i udekoruj wg uznania.
  • Ciasto schłódź w lodówce przez noc - w tym czasie ciasteczka zmiękną i będzie można sernik normalnie kroić.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 273kcalWeglowodany: 24gBiałko: 6.5gTłuszcz: 16.9gBłonnik: 0.2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!