Przepis na sernik oreo na zimno – bez pieczenia

sernik oreo na zimno

Sernik oreo na zimno spędzał mi sen z powiek już od dłuższego czasu. W sieci znajdziecie mnóstwo przepisów jak go wykonać, ale po przejrzeniu niezliczonej ich ilości.

W końcu zdecydowałam się na przepis ze strony Honey Bee Sweets, tylko postanowiłam zrobić go z podwójnej porcji twarogu :)

Co prawda ja do swojego wcale nie użyłam Oreo :) – tylko ich tańszej wersji z Lidla – ciasteczek Neo (uważam, że w niczym nie ustępują oryginałowi :)).

Myślę, że możecie tu użyć dowolne markizy – najlepiej z nadzieniem waniliowym lub śmietankowym.  Ale w sumie nadzienie orzechowe lub kokosowe, może wnieść fajną nutkę do smaku sernika :)

Wracając do tematu – sernik oreo na zimno wyszedł pyszny – lekki i aksamitny. Ciasteczka zmiękły od sera i nie było żadnych problemów, aby ukroić ładne kawałki :)

Myślę, że będzie bardzo smakowało dzieciom, które w większości uwielbiają ciastka Oreo i desery na zimno.

Z podanej porcji otrzymacie ciasto o średnicy około 22 cm.

Ps. Przetestujcie również przepisy na inne serniki :D

sernik oreo

sernik oreo na zimno

sernik z ciasteczkami oreo

no bake oreo cheesecake

sernik oreo na zimno wspolne

sernik oreo na zimno

A tu moje pierwsze zdjęcia tego serniczka :)

sernik oreo

sernik oreo no bake cheesecake

sernik oreo bez pieczenia

oreo cheesecake no-bake

Sernik Oreo na zimno – przepis do druku

sernik oreo na zimno

Sernik Oreo bez pieczenia

Wypieki Beaty
Przepyszny sernik na zimno z ciasteczkami oreo.
3.8 z 65 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 4 godz
Czas całkowity 4 godz 30 minut
Danie Ciasto na zimno
Kuchnia Kuchnia amerykańska
Porcje 15
Kalorie 477 kcal

Wyposażenie

  • Foremka o wielkości 22 cm

Składniki
  

składniki spodu:

  • 135 g ciasteczek oreo zmiksowanych (bez kremu - jego należy ściągnąć i odłożyć na bok)
  • 65 g masła rozpuszczonego

składniki sernika:

  • 1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę)
  • 250 g cukru (myślę, że oryginalnie było go trochę za dużo)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 8 łyżek wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 130 g ciasteczek oreo (tym razem z kremem) grubo posiekanych

Instrukcja
 

  • Zmielone lub rozkruszone ciastka połącz z rozpuszczonym masłem i wyklej nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki.
  • Do sera dodaj wyciągnięte z ciasteczek nadzienie, dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
  • Do żelatyny dodaj 1-2 łyżeczki masy twarogowej i dokładnie wymieszaj, teraz możesz ją dodać razem z sokiem z cytryny do masy twarogowej - całość energicznie wymieszaj lub zmiksuj.
  • Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką. Na koniec dodaj pokrojone ciastka i wymieszaj.
  • Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
  • Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki.
  • Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania - ja go posypałam zmiksowanymi ciasteczkami oraz udekorowałam kleksami z bitej śmietany oraz owocami.

Notatki

Do ciasta użyłam gęsty twaróg sernikowy, niektóre twarogi wiaderkowe są bardzo rzadkie i luźne, wtedy radzę dać więcej żelatyny, bo mogą być problemy ze ścięciem się masy. Ja tradycyjnie polecam najbardziej Piątnicę (z nią nigdy nie miałam problemów).

Składniki Odżywcze

Porcja: 140gKalorie: 477kcalWeglowodany: 32gBiałko: 8gTłuszcz: 35gBłonnik: 0.7g
Słowa kluczowe ciasteczka, kremówka, oreo, ser biały, śmietanka, twaróg, żelatyna
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!