Sernik oreo na zimno – bez pieczenia

sernik oreo na zimno

 

Sernik oreo na zimno spędzał mi sen z powiek już od dłuższego czasu. W sieci znajdziecie mnóstwo przepisów jak go wykonać, ale po przejrzeniu niezliczonej ich ilości. W końcu zdecydowałam się na przepis ze strony Honey Bee Sweets, tylko postanowiłam zrobić go z podwójnej porcji twarogu 🙂

Co prawda ja do swojego wcale nie użyłam Oreo 🙂 – tylko ich tańszej wersji z Lidla – ciasteczek Neo (uważam, że w niczym nie ustępują oryginałowi :)). Myślę, że możecie tu użyć dowolne markizy – najlepiej z nadzieniem waniliowym lub śmietankowym.  Ale w sumie nadzienie orzechowe lub kokosowe, może wnieść fajną nutkę do smaku sernika 🙂

Wracając do tematu – sernik oreo na zimno wyszedł pyszny – lekki i aksamitny. Ciasteczka zmiękły od sera i nie było żadnych problemów, aby ukroić ładne kawałki 🙂

Myślę, że będzie bardzo smakowało dzieciom, które w większości uwielbiają ciastka Oreo i desery na zimno.

Z podanej porcji otrzymacie ciasto o średnicy około 22 cm.

Ps. Przetestujcie również przepisy na inne serniki 😀

sernik oreo

 

sernik oreo na zimno

 

sernik z ciasteczkami oreo

 

no bake oreo cheesecake

 

sernik oreo na zimno wspolne

 

sernik oreo na zimno

 

A tu moje pierwsze zdjęcia tego serniczka 🙂

sernik oreo

sernik oreo no bake cheesecake

sernik oreo bez pieczenia

oreo cheesecake no-bake

 

Przepis do druku

Sernik Oreo bez pieczenia

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Foremka o wielkości 22 cm
Autor:
Typ przepisu: Ciasto na zimno
Ilość: 15
Składniki
składniki spodu:
  • 135 g zmiksowanych ciasteczek (bez kremu - jego należy ściągnąć i odłożyć na bok)
  • 65 g rozpuszczonego masła
składniki sernika:
  • 1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę)
  • 250 g cukru (myślę, że oryginalnie było go trochę za dużo)
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 400 ml śmietany kremówki
  • około 130 g grubo posiekanych ciasteczek (tym razem z kremem)
Wykonanie
  1. Zmielone lub rozkruszone ciastka połącz z rozpuszczonym masłem i wyklej nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki.
  2. Do sera dodaj wyciągnięte z ciasteczek nadzienie, dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
  3. Do żelatyny dodaj 1-2 łyżeczki masy twarogowej i dokładnie wymieszaj, teraz możesz ją dodać razem z sokiem z cytryny do masy twarogowej - całość energicznie wymieszaj lub zmiksuj.
  4. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką. Na koniec dodaj pokrojone ciastka i wymieszaj.
  5. Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
  6. Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki.
  7. Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania - ja go posypałam zmiksowanymi ciasteczkami oraz udekorowałam kleksami z bitej śmietany oraz owocami.
Notatki
Do ciasta użyłam gęsty twaróg sernikowy, niektóre twarogi wiaderkowe są bardzo rzadkie i luźne, wtedy radzę dać więcej żelatyny, bo mogą być problemy ze ścięciem się masy. Ja tradycyjnie polecam najbardziej Piątnicę (z nią nigdy nie miałam problemów).
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 140 g Kalorie: 477 Tłuszcze: 35g Węglowodany: 32g Błonnik: 0,7g Białka: 8g