Sernik wiedeński

Muszę przyznać, że sernik wiedeński potrafi być sporym wyzwaniem.

Zwykle nie mam żadnych problemów z sernikami – a przyznaję się bez bicia, że zupełnie ignoruję rady w typie “wszystkie produkty w temperaturze pokojowej” itp.

Jedyne czego się trzymam, to pieczenia w niskiej temperaturze (najczęściej około 130 -150 stopni).

Sernik wiedeński potrafi być jednak bardzo kapryśny (główną tego przyczyną jest piana  z białek – powoduje, że sernik rośnie, aby potem opaść – efekty wizualne są potem różne).

Dlatego teraz też piekłam go w dużo niższej niż zalecana temperaturze – oryginalnie była temperatura 180 stopni.

Sernik podczas pieczenia również urósł i opadł, ale opadł do “równego” poziomu (bez krateru w środku ;)), a dzięki niższej temperaturze wyszedł bardzo delikatny.

Ten przepis mam od swojej koleżanki Dorotki :)

Zapraszam również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki  i ciasta z serem.

 

sernik wiedeński

sernik wiedeński

sernik wiedeński

Przepis do druku

sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 26 cm.
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 35 minut
Czas całkowity 2 godz 5 minut
Danie Ciasta
Porcje 20

Składniki
  

  • 1 kg tłustego sera (dwukrotnie zmielonego)
  • 8 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • szklanka cukru (sernik nie jest zbyt słodki)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 100 g rozpuszczonego ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcja
 

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • W dużej misce umieść twaróg, żółtka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i masło - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli, powoli dodaj cukier i miksuj, aż białka będą gładkie i lśniące.
  • Dodaj po trochu do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy - najlepiej 26 cm lub większej.
  • Podpiecz sernik przez pięć minut w 180 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz ciasto przez około 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu lekko uchyl piekarnik i pozostaw w nim ciasto do zupełnego ostudzenia.
  • Schłódź w lodówce - najlepiej przez całą noc.
  • Sernik możesz podać z owocami, albo oblać rozpuszczoną czekoladą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!