sernik wiedeński

Przepis na wiedeński sernik bez spodu

Zapraszam dziś na klasyczny sernik, czyli sernik wiedeński. Ten bardzo popularny sernik bez spodu pieczony jest na dużej ilości białek, z których ubija się pianę. To zapewnia temu sernikowi niezwykłą puszystość i lekkość. Jeśli zawsze chcieliście upiec taki sernik, to koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić sernik po wiedeńsku.


Sernik wiedeński przepis krok po kroku

sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjny puszysty sernik wiedeński.
4.60 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 35 minut
Czas całkowity 2 hours 5 minut
Porcje 20
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 26 cm.
Składniki

składniki na sernik wiedeński

  • 1 kg tłustego sera ((dwukrotnie zmielonego), albo dobry tłusty z wiaderka)
  • 8 żółtek (z jajek rozmiar L)
  • 8 białek
  • 1 szklanka cukru ((sernik nie jest zbyt słodki) 200 g)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 100 g masła (rozpuszczonego ostudzonego )
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie, w przepisie koleżanki jest używany)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcja
 

Jak zrobić sernik wiedeński

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra/dół).
  • W dużej misce umieść twaróg, żółtka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i masło.
    1 kg tłustego sera, 8 żółtek, 2 łyżki kaszy manny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 100 g masła
    jak zrobić sernik wiedeński
  • Wszystko razem krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
    jak zrobić sernik
  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli, powoli dodaj cukier i miksuj, aż białka będą gładkie i lśniące.
    8 białek, 1 szklanka cukru
    miksowanie białek do sernika
  • Dodaj po trochu do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
    jak zrobić sernik
  • Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy – najlepiej 26 cm lub większej.
  • Podpiecz sernik przez pięć minut w 180 stopniach (tryb góra-dół), a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz ciasto przez około 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu lekko uchyl piekarnik i pozostaw w nim ciasto do zupełnego ostudzenia.
  • Schłodź w lodówce – najlepiej przez całą noc.
  • Sernik możesz podać z owocami, albo oblać rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Słowa kluczowe sernik bez spodu, sernik po wiedeńsku
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Sernik wiedeński – wskazówki

Muszę przyznać, że sernik wiedeński potrafi być sporym wyzwaniem.

Zwykle nie mam żadnych problemów z sernikami – a przyznaję się bez bicia, że zupełnie ignoruję rady w typie „wszystkie produkty w temperaturze pokojowej” itp.

Jedyne czego się trzymam, to pieczenia w niskiej temperaturze (najczęściej około 130 -150 stopni).

Wiedeński sernik potrafi być jednak bardzo kapryśny (główną tego przyczyną jest piana  z białek – powoduje, że sernik rośnie, aby potem opaść – efekty wizualne są potem różne).

Dlatego teraz też piekłam go w dużo niższej niż zalecana temperaturze – oryginalnie była temperatura 180 stopni.

Sernik po wiedeńsku podczas pieczenia również urósł i opadł, ale nie dużo, a dzięki niższej temperaturze wyszedł bardzo delikatny.

Ten przepis mam od swojej koleżanki Dorotki i ma on jeden „tajemniczy składnik” którego normalnie nigdy nie używam do serników. Otóż ona tutaj dodaje kaszę mannę. Spróbujcie jak smakuje sernik z kaszą manną :)

Jak zrobić sernik wiedeński?

Aby go zrobić musicie jajka rozdzielić na żółtka i białka, a następnie białka zmiksować razem z cukrem aż będą bardzo puszyste. Białka miksujemy podobnie jak do bezy. A potem delikatnie mieszamy z masą sernikową. 

Jaki twaróg do sernika po wiedeńsku? Ja tu polecam dobry tłusty twaróg. Możecie kupić taki w kostce – wtedy zmielcie go dwukrotnie w maszynce. Jeśli nie macie jak zmielić twarogu, to możecie użyć twaróg na serniki z wiaderka. Ale kupcie taki dobry, tłusty i bardzo gęsty. Ja jak zwykle polecam twaróg Piątnicy, albo Mój ulubiony. Te lżejsze i bardziej wodniste twarogi mogą się słabo sprawdzić. 

Jak piec sernik?

Jak pisałam powyżej polecam go piec w niższej temperaturze, za to dłużej. Sernik pieczemy zawsze w trybie góra/dół (bez termoobiegu), aby nie wprowadzać dodatkowego ruchu powietrza. Termoobieg sprawia, że sernik gwałtowniej rośnie i potem bardziej opada.

Inny sposób na upieczenie sernika, to upieczenie go w kąpieli wodnej. Jeśli nie wiecie jak upiec sernik w kąpieli wodnej, to zobaczcie mój krótki filmik :)

Zapraszam również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki  i ciasta z serem.

Ps.

Przy okazji polecam Wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie również najdziecie przepisy na serniki idealne na różne okazje, a poza nimi przepisy na ciasteczka, babeczki, ciasta i torty. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, a większość przepisów jest bardzo prosta do zrobienia :)

najlepsze wypieki beaty

KUP TUTAJ


puszysty wiedeński sernik lekki wiedeński sernik
sernik wiedeński z kaszą manną puszysty sernik wiedeński

Poniżej moje zdjęcia wiedeńskiego sernika z 2014 roku :)

sernik wiedeński
sernik wiedeński
sernik wiedeński

Polecane przepisy na serniki