Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Sernik wiedeński

By |2018-05-29T18:34:51+00:002014 Luty 7th|Boże Narodzenie, Serniki i ciasta z serem, Wielkanoc|

Sernik wiedeński

Muszę przyznać, że sernik wiedeński potrafi być sporym wyzwaniem.

Zwykle nie mam żadnych problemów z sernikami – a przyznaję się bez bicia, że zupełnie ignoruję rady w typie „wszystkie produkty w temperaturze pokojowej” itp.

Jedyne czego się trzymam, to pieczenia w niskiej temperaturze (najczęściej około 130 -150 stopni).

Sernik wiedeński potrafi być jednak bardzo kapryśny (główną tego przyczyną jest piana  z białek – powoduje, że sernik rośnie, aby potem opaść – efekty wizualne są potem różne).

Dlatego teraz też piekłam go w dużo niższej niż zalecana temperaturze – oryginalnie była temperatura 180 stopni.

Sernik podczas pieczenia również urósł i opadł, ale opadł do „równego” poziomu (bez krateru w środku ;)), a dzięki niższej temperaturze wyszedł bardzo delikatny.

Ten przepis mam od swojej koleżanki Dorotki z Mami Dadi 🙂

Zapraszam również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki  i ciasta z serem.

 

sernik wiedeński

sernik wiedeński

sernik wiedeński

Sernik wiedeński
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 26 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
  • 1 kg tłustego sera (dwukrotnie zmielonego)
  • 8 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • szklanka cukru (sernik nie jest zbyt słodki)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 100 g rozpuszczonego ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W dużej misce umieść twaróg, żółtka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i masło - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  3. Białka zmiksuj ze szczyptą soli, powoli dodaj cukier i miksuj, aż białka będą gładkie i lśniące.
  4. Dodaj po trochu do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
  5. Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy - najlepiej 26 cm lub większej.
  6. Podpiecz sernik przez pięć minut w 180 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz ciasto przez około 1,5 godziny.
  7. Po upieczeniu lekko uchyl piekarnik i pozostaw w nim ciasto do zupełnego ostudzenia.
  8. Schłódź w lodówce - najlepiej przez całą noc.
  9. Sernik możesz podać z owocami, albo oblać rozpuszczoną czekoladą.

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Reklama

9 komentarzy

  1. Kinga 2017/12/21 at 16:00 - Reply

    Witam, jeśli chciałabym upiec sernik wg tego przepisu ale z 2kg twarogu to wszystkie produkty muszę podwoić?

    • wypiekibeaty 2017/12/22 at 09:19 - Reply

      Tak 🙂 i weź większą blaszkę – a jeśli pieczesz w podobnej jak w przepisie, to wydłuż czas pieczenia.

  2. Magda C. 2014/02/12 at 09:58 - Reply

    Prezentuje się bajecznie! Zapisuję, na pewno upiekę 🙂

  3. Inspirowane Smakiem 2014/02/07 at 22:04 - Reply

    Wygląda przepiękne:)

  4. karmel-itka 2014/02/07 at 12:12 - Reply

    te borówki pasują idealnie!

  5. Beata 2014/02/07 at 11:57 - Reply

    Robiłam sernik wiedeński, ale nigdy nie wyglądał tak efektownie jak Twój 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  6. Angie 2014/02/07 at 09:34 - Reply

    Bardzo lubię serniki wiedeńskie: ) Ten sernik to ulubiony mojej mamy; )

  7. gin 2014/02/07 at 08:39 - Reply

    O mniam, wygląda bajecznie 🙂
    Wiedeńskiego jeszcze nie piekłam – ta piana z białek trochę mnie przeraża…

    • wypiekibeaty 2014/02/07 at 09:02 - Reply

      Również bajecznie smakuje 🙂
      Zachęcam Cię do wypróbowania bo jest świetny 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: