Przepis na sernik wiedeński
Muszę przyznać, że sernik wiedeński potrafi być sporym wyzwaniem.
Zwykle nie mam żadnych problemów z sernikami – a przyznaję się bez bicia, że zupełnie ignoruję rady w typie „wszystkie produkty w temperaturze pokojowej” itp.
Jedyne czego się trzymam, to pieczenia w niskiej temperaturze (najczęściej około 130 -150 stopni).
Wiedeński sernik potrafi być jednak bardzo kapryśny (główną tego przyczyną jest piana z białek – powoduje, że sernik rośnie, aby potem opaść – efekty wizualne są potem różne).
Dlatego teraz też piekłam go w dużo niższej niż zalecana temperaturze – oryginalnie była temperatura 180 stopni.
Sernik podczas pieczenia również urósł i opadł, ale nie dużo, a dzięki niższej temperaturze wyszedł bardzo delikatny.
Ten przepis mam od swojej koleżanki Dorotki i ma on jeden „tajemniczy składnik” którego normalnie nigdy nie używam do serników. Otóż ona tutaj dodaje kaszę mannę. Spróbujcie jak smakuje sernik w takim wydaniu.
Zapraszam również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki i ciasta z serem.




Poniżej moje zdjęcia wiedeńskiego sernika z 2014 roku :)
Sernik wiedeński przepis do druku

Sernik wiedeński
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 26 cm.
Składniki
- 1 kg tłustego sera (dwukrotnie zmielonego)
- 8 żółtek z jajek rozmiar L
- 8 białek
- 1 szklanka cukru (sernik nie jest zbyt słodki) 200 g
- 2 łyżki kaszy manny
- 100 g masła rozpuszczonego ostudzonego
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie, w przepisie koleżanki jest używany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcja
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- W dużej misce umieść twaróg, żółtka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i masło.1 kg tłustego sera, 8 żółtek, 2 łyżki kaszy manny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 100 g masła
- Wszystko razem krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli, powoli dodaj cukier i miksuj, aż białka będą gładkie i lśniące.8 białek, 1 szklanka cukru
- Dodaj po trochu do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy - najlepiej 26 cm lub większej.
- Podpiecz sernik przez pięć minut w 180 stopniach (tryb góra-dół), a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz ciasto przez około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu lekko uchyl piekarnik i pozostaw w nim ciasto do zupełnego ostudzenia.
- Schłodź w lodówce - najlepiej przez całą noc.
- Sernik możesz podać z owocami, albo oblać rozpuszczoną czekoladą.