Przepis na sernik wiedeński

sernik wiedeński


Muszę przyznać, że sernik wiedeński potrafi być sporym wyzwaniem.

Zwykle nie mam żadnych problemów z sernikami – a przyznaję się bez bicia, że zupełnie ignoruję rady w typie „wszystkie produkty w temperaturze pokojowej” itp.

Jedyne czego się trzymam, to pieczenia w niskiej temperaturze (najczęściej około 130 -150 stopni).

Wiedeński sernik potrafi być jednak bardzo kapryśny (główną tego przyczyną jest piana  z białek – powoduje, że sernik rośnie, aby potem opaść – efekty wizualne są potem różne).

Dlatego teraz też piekłam go w dużo niższej niż zalecana temperaturze – oryginalnie była temperatura 180 stopni.

Sernik podczas pieczenia również urósł i opadł, ale nie dużo, a dzięki niższej temperaturze wyszedł bardzo delikatny.

Ten przepis mam od swojej koleżanki Dorotki i ma on jeden „tajemniczy składnik” którego normalnie nigdy nie używam do serników. Otóż ona tutaj dodaje kaszę mannę. Spróbujcie jak smakuje sernik w takim wydaniu.

Zapraszam również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki  i ciasta z serem.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.6 z 5 ocen
Postaw mi kawę

puszysty wiedeński sernik lekki wiedeński sernik

sernik wiedeński z kaszą manną puszysty sernik wiedeński

Poniżej moje zdjęcia wiedeńskiego sernika z 2014 roku :)

sernik wiedeński

sernik wiedeński

sernik wiedeński

Sernik wiedeński przepis do druku

sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjny puszysty sernik wiedeński.
4.6 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 35 minut
Czas całkowity 2 godz 5 minut
Porcje 20

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 26 cm.

Składniki

  • 1 kg tłustego sera (dwukrotnie zmielonego)
  • 8 żółtek z jajek rozmiar L
  • 8 białek
  • 1 szklanka cukru (sernik nie jest zbyt słodki) 200 g
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 100 g masła rozpuszczonego ostudzonego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie, w przepisie koleżanki jest używany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcja
 

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • W dużej misce umieść twaróg, żółtka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i masło.
    1 kg tłustego sera, 8 żółtek, 2 łyżki kaszy manny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 100 g masła
    jak zrobić sernik wiedeński
  • Wszystko razem krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
    jak zrobić sernik
  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli, powoli dodaj cukier i miksuj, aż białka będą gładkie i lśniące.
    8 białek, 1 szklanka cukru
    miksowanie białek do sernika
  • Dodaj po trochu do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
    jak zrobić sernik
  • Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy - najlepiej 26 cm lub większej.
  • Podpiecz sernik przez pięć minut w 180 stopniach (tryb góra-dół), a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz ciasto przez około 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu lekko uchyl piekarnik i pozostaw w nim ciasto do zupełnego ostudzenia.
  • Schłodź w lodówce - najlepiej przez całą noc.
  • Sernik możesz podać z owocami, albo oblać rozpuszczoną czekoladą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!