Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Babka kajmakowa

Babka kajmakowa – przepyszna 🙂

 

karmelowa babka na wielkanoc

 

Babka kajmakowa to przepyszna i mega puszysta baba idealna na Wielkanoc – ale nie tylko.

Jej uniwersalny smak sprawdzi się przy każdej okazji – a nawet bez okazji – możecie ją po prostu upiec do kawy.

Do ciasta dodałam masę kajmakową z puszki – nadała ona ciastu słodyczy oraz pysznego smaku.

Żeby nie było mało, to ciacho oblałam duuuużą ilością karmelowej polewy (z karmelowej czekolady).

Spróbujcie koniecznie, bo jej wykonanie jest bardzo proste.

Koniecznie zajrzyjcie również do innych pysznych babeczek prezentujących swoje wdzięki na blogu 😉

Na pewno do gusty przypadnie wam babka bananowa, babka na mleku skondensowanym, babka waniliowa dwukolorowa, albo baba drożdżowa 🙂

 

kajmakowa babka na wielkanoc

 

puszysta babka karmelowa

 

pyszna puszysta babka kajmakowa

 

babka z kajmakiembabka karmelowa

 

Babka kajmakowa
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dużą formę na babki z kominkiem.
Autor:
Typ przepisu: Babka
Ilość: 12
Składniki
ciasto:
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 250 g masy kajmakowej (mniej więcej szklanka)
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 450 g (3 szklanki) mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
polewa karmelowa (zrobiłam dużą porcję):
  • 200 g czekolady karmelowej
  • 10 g masła - mniej więcej płaska łyżka
  • 50 g (6-7 łyżek) śmietanki kremówki - użyłam 30%
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem i wanilią.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy jajecznej dodaj po łyżce masę kajmakową i zmiksuj do połączenia.
  4. Dodaj do miski po jednym jajku i krótko zmiksuj.
  5. Wsypuj mąkę na zmianę z kefirem - miksuj tylko do połączenia - nie miksuj za długo.
  6. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  7. Przelej ciasto.
  8. Piecz w 170 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy.
  10. Czekolady na polewę połam, dodaj do niej masło i kremówkę - rozpuść w kąpieli wodnej (składniki polewy włóż do miski, którą ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą - tak aby miska nie dotykała powierzchni wody).
  11. Dokładnie wymieszaj polewę.
  12. Polej nią babkę, udekoruj wg uznania.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 360 Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 42 g Błonnik: 0,6 g Białka: 6,5 g

 

 

pyszna babka kajmakowa

 

Inspiracja – podaję moją wersję przepisu.

2018-03-23T21:15:49+00:00 Reklama

6 komentarzy

  1. Dorota Kret 2018/03/31 at 14:45 - Reply

    Pyszniejszej nie jedliśmy Oj nie doczeka jutra
    Radosnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych

  2. Candy Pandas 2018/03/28 at 08:58 - Reply

    Z chęcią zajęłybyśmy się miseczką po polewie 😀

    • wypiekibeaty 2018/03/28 at 11:11 - Reply

      Miseczka po polewie nie przetrwała starcia ze mną i łyżką 😉

  3. issa 2018/03/28 at 07:49 - Reply

    idealnie wygląda i ta polewa pyszna

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: