Babka kajmakowa
Przepis na babkę kajmakową
Babka kajmakowa z polewą z karmelowej czekolady to zdecydowanie wyjątkowe doświadczenie dla podniebienia. W tym przepisie, delikatne i puszyste ciasto babki jest przesiąknięte karmelowym aromatem, a polewa z czekolady dodaje nuty intensywnego smaku. Połączenie słodyczy karmelu i głębokiego smaku czekolady tworzy doskonałą harmonię, tworząc wspaniałe ciasto, które może być idealne na specjalne okazje czy podczas słodkiego popołudnia. Spróbuj tego przepisu, aby zasmakować w słodyczy kajmaku w puszystym cieście.
Spis treści
Babka kajmakowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie puszyste babki, to koniecznie upiecz taką z dodatkiem masy kajmakowej.
Babka kajmakowa przepis
Wyposażenie
- Przepis na dużą formę na babki z kominkiem.
Składniki
składniki na babkę kajmakową
- 250 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru trzcinowego ((1 szklanka) )
- 1 łyżeczka wanilii
- 250 g masy kajmakowej ((mniej więcej szklanka))
- 4 jajka ( rozmiar L)
- 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 240 ml kefiru ( lub maślanki – najlepiej w temp. pokojowej)
składniki na polewę karmelową (duża porcja):
- 200 g czekolady karmelowej
- 10 g masła ( – mniej więcej płaska łyżka)
- 50 g śmietanki kremówki ((6-7 łyżek) – użyłam 30%)
Instrukcja
Jak zrobić babkę kajmakową
- Masło utrzyj z cukrem i wanilią.250 g masła, 200 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka wanilii
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.450 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj po łyżce masę kajmakową i zmiksuj do połączenia.250 g masy kajmakowej
- Dodaj do miski po jednym jajku i krótko zmiksuj.4 jajka
- Wsypuj mąkę na zmianę z kefirem – miksuj tylko do połączenia – nie miksuj za długo.240 ml kefiru
- Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
- Przelej ciasto.
- Piecz babkę kajmakową w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy.
- Czekolady na polewę połam, dodaj do niej masło i kremówkę – rozpuść w kąpieli wodnej (składniki polewy włóż do miski, którą ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą – tak aby miska nie dotykała powierzchni wody).200 g czekolady karmelowej, 10 g masła, 50 g śmietanki kremówki
- Dokładnie wymieszaj polewę i zostaw do lekkiego ostudzenia i zgęstnienia.
- Polej nią babkę, udekoruj wg uznania.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kajmakowa babka – uwagi
Babka kajmakowa to przepyszna i mega puszysta baba idealna na Wielkanoc – ale nie tylko. Jej uniwersalny smak sprawdzi się przy każdej okazji – a nawet bez okazji – możecie ją po prostu upiec do kawy. Do tego taka babka nie jest trudna do zrobienia, więc na pewno każdy sobie z nią poradzi bez problemu.
Jak zrobić babkę kajmakową – wskazówki
Najpierw ucieramy masło z cukrem na białą i pusztą masę, a potem dodajemy do masła po łyżce masę kajmakową i razem miksujemy. Kajmak nadaje ciastu słodycz, karmelowy kolor oraz pyszny smak. Żeby nie było mało, to ciacho oblałam duuuużą ilością karmelowej polewy (z karmelowej czekolady). Spróbujcie koniecznie, bo jej wykonanie jest bardzo proste.
Koniecznie zajrzyjcie również do innych pysznych babeczek prezentujących swoje wdzięki na blogu ;)
Na pewno do gusty przypadnie wam babka bananowa, babka na mleku skondensowanym, babka waniliowa dwukolorowa, albo baba drożdżowa :)
Inspirowałam się przepisem znalezionym na stronie Delicious.com – podaję moją wersję przepisu.
Polecane przepisy na babki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pysze babki idealne na święta i nie tylko. Na blogu jest ich ogromny wybór, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Kajmakowa babka przepis
Zobacz mój prosty przepis na słodką i puszystą babkę z masą kajmakową i oblaną polewą karmelową. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku w prostych i dokładnych wskazówkach. Taki słodki przepis sprawdzi się na święta wielkanocne jak i na weekend do kawy czy też herbaty. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i upieczcie babkę jak najszybciej.