Przepis na babkę kajmakową

babka kajmakowa


Babka kajmakowa to przepyszna i mega puszysta baba idealna na Wielkanoc – ale nie tylko.

Jej uniwersalny smak sprawdzi się przy każdej okazji – a nawet bez okazji – możecie ją po prostu upiec do kawy.

Jak zrobić babkę kajmakową?

Najpierw ucieramy masło z cukrem na białą i pusztą masę, a potem dodajemy do masła po łyżce masę kajmakową i razem miksujemy.

Kajmak nadaje ciastu słodycz, karmelowy kolor oraz pyszny smak.

Żeby nie było mało, to ciacho oblałam duuuużą ilością karmelowej polewy (z karmelowej czekolady).

Spróbujcie koniecznie, bo jej wykonanie jest bardzo proste.

Koniecznie zajrzyjcie również do innych pysznych babeczek prezentujących swoje wdzięki na blogu ;)

Na pewno do gusty przypadnie wam babka bananowa, babka na mleku skondensowanym, babka waniliowa dwukolorowa, albo baba drożdżowa :)

kajmakowa babka na wielkanoc

puszysta babka karmelowa

pyszna puszysta babka kajmakowa

babka z kajmakiem

babka karmelowa

Babka kajmakowa przepis do druku

babka kajmakowa

Babka kajmakowa

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i słodką babkę z masą kajmakową dodawaną do ciasta.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Babka
Porcje 12
Kalorie 360 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na dużą formę na babki z kominkiem.

Składniki
  

ciasto:

  • 250 g masła miękkiego
  • 200 g cukru trzcinowego (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 250 g masy kajmakowej (mniej więcej szklanka)
  • 4 jajka - użyłam rozmiar L
  • 450 g mąki (3 szklanki)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki

polewa karmelowa (zrobiłam dużą porcję):

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem i wanilią.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy maślanej dodaj po łyżce masę kajmakową i zmiksuj do połączenia.
  • Dodaj do miski po jednym jajku i krótko zmiksuj.
  • Wsypuj mąkę na zmianę z kefirem - miksuj tylko do połączenia - nie miksuj za długo.
  • Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  • Przelej ciasto.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy.
  • Czekolady na polewę połam, dodaj do niej masło i kremówkę - rozpuść w kąpieli wodnej (składniki polewy włóż do miski, którą ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą - tak aby miska nie dotykała powierzchni wody).
  • Dokładnie wymieszaj polewę.
  • Polej nią babkę, udekoruj wg uznania.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 360kcalWeglowodany: 42gBiałko: 6.5gTłuszcz: 19gBłonnik: 0.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

pyszna babka kajmakowa

Inspiracja – podaję moją wersję przepisu.