Przepis na babkę na mleku skondensowanym pomarańczowo-imbirową
Na Wielkanoc polecam Wam pyszną maślaną babkę na mleku skondensowanym o pomarańczowo-imbirowym smaku.
Babka jest bardzo prosta do przygotowania i szybka, ładnie wyrasta i smakuje tak, jak babka powinna smakować :)
Udekorujcie ją lukrem z sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową, a będzie się idealnie prezentować na wielkanocnym stole.
Ze względu na słodzone mleko skondensowane, używamy do babki już tylko niewielką ilość cukru.
Ja do ciasta dodałam świeżo utarty korzeń imbiru – jego smak jest dużo intensywniejszy od imbiru w proszku, ale jeśli nie macie świeżego imbiru to spokojnie możecie użyć imbir z torebki.
Dodajcie do babki startą skórkę z pomarańczy (wcześniej porządnie ją wyszorujcie, a najlepiej sparzcie wrzątkiem), ale ostatecznie możecie użyć po prostu aromat pomarańczowy.
Jeśli lubicie takie pomarańczowe ciasta, to mam jeszcze dla Was przepis na babkę pomarańczową na piwie, albo na puszystą babkę pomarańczową :)
Babka na mleku skondensowanym przepis do druku

Babka na mleku skondensowanym
Składniki
babka:
- 200 g masła miękkiego
- 70 g cukru pudru
- 3 jajka - użyłam rozmiar L
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 puszki słodzonego mleka skondensowanego - około 260 g
- skórka starta z jednej pomarańczy albo aromat pomarańczowy
- ok 2 cm imbiru startego na tarce, albo czubata łyżeczka mielonego imbiru
lukier:
- 100 g cukru pudru
- około 2-3 łyżki soku z pomarańczy albo wody
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą gęstą masę, dodaj do niego mleko skondensowane i zmiksuj.200 g masła, 70 g cukru pudru, 0,5 puszki słodzonego mleka skondensowanego
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jajka wbij pojedynczo do masy maślanej i krótko zmiksuj.3 jajka
- Dodaj mąkę, skórkę pomarańczową (albo aromat) i imbir - zmiksuj tylko do połączenia składników - nie miksuj za długo.skórka, ok 2 cm imbiru
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki na babki z kominkiem.
- Piecz około 50 minut w 180 stopniach (góra-dół) - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder połącz z sokiem albo z wodą - dodawaj sok po łyżce i dokładnie mieszaj.100 g cukru pudru, około 2-3 łyżki soku
- Polej lukrem babkę, udekoruj skórką pomarańczową.