Babka na mleku skondensowanym

Zaktualizowany: 2023 20 kwietnia
babka wielkanocna

Przepis na babkę na mleku skondensowanym pomarańczowo-imbirową

Jeśli szukasz czegoś wyjątkowo aromatycznego i jednocześnie łatwego w przygotowaniu, to mam dla Ciebie idealną propozycję – babka na mleku skondensowanym z imbirem i skórką pomarańczową!

Ta puszysta i wilgotna babka ma w sobie wszystko, co najlepsze – aromatyczny imbir, który dodaje jej wyjątkowego charakteru, oraz skórkę pomarańczową, która nadaje jej orzeźwiającego smaku. A wszystko to połączone w jednej cudownie puszystej teksturze. Spróbuj koniecznie!

babka na mleku skondensowanym

Babka na mleku skondensowanym przepis krok po kroku

Jeśli szukasz niebanalnego przepisu na babkę wielkanocną (i nie tylko), to ta babka z imbirem i pomarańczą jest właśnie dla Ciebie! Spróbuj jak smakuje to połączenie!

babka na wielkanoc

Babka na mleku skondensowanym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotną babką pomarańczowo-imbirową na mleku skondensowanym.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Duża forma do babki z kominkiem.
Składniki

składniki na babkę z mlekiem skondensowanym i imbirem

składniki na lukier do babki

  • 100 g cukru pudru
  • około 2-3 łyżki soku ( z pomarańczy albo wody)
Instrukcja
 

Jak zrobić babkę z mlekiem skondensowanym i imbirem

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą gęstą masę, dodaj do niego mleko skondensowane i zmiksuj.
    200 g masła, 70 g cukru pudru, 0,5 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
    200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jajka wbij pojedynczo do masy maślanej i krótko zmiksuj.
    3 jajka
  • Dodaj mąkę, skórkę pomarańczową (albo aromat) i imbir – zmiksuj tylko do połączenia składników – nie miksuj za długo.
    skórka, ok 2 cm imbiru
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki na babki z kominkiem.
  • Piecz około 50 minut w 180 stopniach (góra-dół) – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder połącz z sokiem albo z wodą – dodawaj sok po łyżce i dokładnie mieszaj.
    100 g cukru pudru, około 2-3 łyżki soku
  • Polej lukrem babkę, udekoruj skórką pomarańczową.
Prywatne
Słowa kluczowe babka pomarańczowa z imbirem, babka z imbirem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Babka z imbirem i pomarańczą – uwagi

Na Wielkanoc polecam Wam pyszną maślaną babkę na mleku skondensowanym o pomarańczowo-imbirowym smaku.

Babka jest bardzo prosta do przygotowania i szybka, ładnie wyrasta i smakuje tak, jak babka powinna smakować :)

Udekorujcie ją lukrem z sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową, a będzie się idealnie prezentować na wielkanocnym stole.

Ze względu na słodzone mleko skondensowane, używamy do babki już tylko niewielką ilość cukru.

Ja do ciasta dodałam świeżo utarty korzeń imbiru – jego smak jest dużo intensywniejszy od imbiru w proszku, ale jeśli nie macie świeżego imbiru to spokojnie możecie użyć imbir z torebki.

Dodajcie do babki startą skórkę z pomarańczy (wcześniej porządnie ją wyszorujcie, a najlepiej sparzcie wrzątkiem), ale ostatecznie możecie użyć po prostu aromat pomarańczowy.

Ta babka z imbirem to doskonały wybór na popołudniową herbatę lub kawę, ale równie dobrze sprawdzi się jako deser po obiedzie. Idealnie pasuje też na rodzinne uroczystości czy przyjęcia, a dzięki swojemu unikalnemu smakowi z pewnością zachwyci każde podniebienie.

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i szukasz nowych smaków, to babka na mleku skondensowanym z imbirem i skórką pomarańczową to właśnie dla Ciebie! A jeśli zdecydujesz się ją przygotować, to zapewniam, że nie będziesz żałować – to pyszna i aromatyczna uczta dla podniebienia!

Jeśli lubicie takie pomarańczowe ciasta, to mam jeszcze dla Was przepis na babkę pomarańczową na piwie, albo na puszystą babkę pomarańczową :)

babka pomarańczowa

babka pomarańczowa
wielkanocna babka pomarańczowa
babka wielkanocna
babka na mleku skondensowanym

Polecane przepisy na babki

Jeśli lubisz pyszne i piękne babki pieczone w formie z kominkiem, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na rewelacyjne babki. Ja tu polecam między innymi takie domowe babki:

Opublikowano: 2017 14 kwietnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Babka na mleku skondensowanym

Przepis na wilgotną babkę pomarańczowo-imbirową to idealna babka na Wielkanoc. Proste i szybkie przygotowanie oraz aromatyczne składniki zapewniają ciastu niebywały smak. Babka z mlekiem skondensowanym i pomarańczami smakuje wybornie! Zresztą to ciasto pomarańczowo-imbirowe będzie świetnie nie tylko na święta, ale również jako proste ciasto na weekend.

Pomarańczowa babka z mlekiem skondensowanym

Babka na mleku skondensowanym to świetne i bardzo smaczne ciasto. Do tego dzięki użyciu słodzonego mleka skondensowanego dodajemy do tej pomarańczowej babki dużo mniej cukru. Koniecznie zobaczcie mój przepis na babkę pomarańczowo-imbirową i sprawdźcie jak zrobić babkę na mleku skondensowanym. Polecam tą babkę na Wielkanoc i nie tylko. Babka na mleku skondensowanym na pewno zasmakuje każdemu.

Polecam wam również inne moje wypieki z mlekiem skondensowanym, znajdziecie na blogu między innymi przepis na babeczki szampańskie, ciasto tres leches albo sernik na mleku skondensowanym.