babka pomarańczowa na piwie_2

Przepis na babkę pomarańczową na piwie

Dziś u mnie niezwykle puszysta i lekka babka pomarańczowa na piwie, która rozpieszcza podniebienie delikatnym smakiem pomarańczy i nutą kardamonu. To połączenie soczystych pomarańczy, jasnego piwa oraz delikatnej nuty kardamonu tworzy niezwykle aromatyczne i pyszne ciasto. Ta babka zachwyci każdego, kto szuka subtelnych smaków i niezwykłych składników. Wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich taką niezwykłą babką na święta wielkanocne, albo na weekendowy deser.

babka pomarańczowa na piwie_10

Babka pomarańczowa na piwie przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na niezwykłą babkę idealną na święta i nie tylko, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

babka pomarańczowa na piwie 8

Babka pomarańczowa na piwie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszystą babkę pomarańczową zrobioną na piwie.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Danie Babka
Porcje 12 porcji
Wyposażenie
  • Przepis na dużą formę do babki – z kominkiem.
Składniki

składniki na pomarańczową babkę na piwie

składniki na lukier pomarańczowy do babki

Instrukcja
 

Jak zrobić pomarańczową babkę na piwie

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą, gęstą masę.
    5 jajek, 200 g cukru
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kardamonem.
    500 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kardamonu
  • Sok pomarańczowy zmieszaj z piwem.
    100 ml soku z pomarańczy, 150 ml jasnego piwa
  • Dodawaj mąkę do masy jajecznej na zmianę z olejem i sokiem z piwem, dodaj skórkę startą z pomarańczy.
    250 ml oleju, skórka
  • Odlej mniej więcej 1/3 ciasta i dodaj do niego kakao – wymieszaj.
    2 łyżki gorzkiego kakao
  • Przygotuj dużą formę do babki – wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.
  • Wlej połowę białego ciasta, nałóż łyżką połowę czekoladowego ciasta, nałóż na wierzch połowę pozostałego białego ciasta.
  • Wyłóż resztę czekoladowego ciasta i przykryj pozostałym białym ciastem.
  • Piecz babkę w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni w trybie góra/dół (lub 150 na termoobiegu) przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i wyjmij z foremki.
  • Ciasto posmaruj lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z sokiem z pomarańczy,
    100 g cukru pudru, około 3 łyżki soku z pomarańczy
Prywatne
Słowa kluczowe babka z piwem, ciasto na piwie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka pomarańczowa na piwie_3

Piwna babka dwukolorowa – uwagi

Najwyższy czas, by zacząć myśleć o wielkanocnych wypiekach. Dziś niby tradycyjnie – bo będzie babka – a jednocześnie jednak niekonwencjonalnie. Zapraszam na babkę pomarańczową na piwie.

Od razu uprzedzam ewentualne pytania – nie, piwa nie czuć w upieczonym cieście :) za to nadaje mu puszystości i lekkości. Babka za to ma wyraźny pomarańczowy smak z nutką kardamonu. Pomarańczowy smak podkreśla dodatkowo lukier przygotowany z soku pomarańczowego. Możecie ciasto dodatkowo przyozdobić cukrowymi dekoracjami, aby nadać mu bardziej świąteczny charakter.

Przepis pochodzi z ulotki Tupperware, ale podaję go z moimi zmianami (znacznie ograniczyłam ilość cukru i wg mnie tak w zupełności wystarczy).

Wypróbuj również inne przepisy na pyszne babki.

babka pomarańczowa na piwie_4

Polecane przepisy na ciasta z dodatkiem alkoholu

Jeśli lubisz takie ciasta pieczone z dodatkiem alkoholu, to zobacz również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: