Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Babka pomarańczowa na piwie

By |2017-07-17T12:05:06+00:002015 Marzec 25th|Babki, Ciasta czekoladowe, Wielkanoc|

Najwyższy czas, by zacząć myśleć o wielkanocnych wypiekach 🙂

Dziś niby tradycyjnie – bo będzie babka – a jednocześnie jednak niekonwencjonalnie.

Zapraszam na babkę pomarańczową na piwie 🙂

Od razu uprzedzam ewentualne pytania – nie, piwa nie czuć w upieczonym cieście 🙂 za to nadaje mu puszystości i lekkości.

Babka za to ma wyraźny pomarańczowy smak z nutką kardamonu. Pomarańczowy smak podkreśla dodatkowo lukier przygotowany z soku pomarańczowego.

Możecie ciasto dodatkowo przyozdobić cukrowymi dekoracjami, aby nadać mu bardziej świąteczny charakter.

Przepis pochodzi z ulotki Tupperware, ale podaję go z moimi zmianami (znacznie ograniczyłam ilość cukru i wg mnie tak w zupełności wystarczy).

 

babka pomarańczowa na piwie_2

babka pomarańczowa na piwie_3

babka pomarańczowa na piwie_4

babka pomarańczowa na piwie_10

Babka pomarańczowa na piwie
 
Autor:
Składniki
babka:
  • 5 dużych jajek (użyłam L)
  • 200 g cukru (oryginalnie było 350)
  • 500 g mąki
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 150 ml jasnego piwa
  • 250 ml oleju
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • około 3 łyżki soku z pomarańczy
  • ewentualnie cukrowe dekoracje
Wykonanie
babka:
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą, gęstą masę.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kardamonem.
  3. Sok pomarańczowy zmieszaj z piwem.
  4. Dodawaj mąkę do masy jajecznej na zmianę z olejem i sokiem z piwem.
  5. Odlej mniej więcej ⅓ ciasta i dodaj do niego kakao - wymieszaj.
  6. Przygotuj dużą formę do babki - wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.
  7. Wlej połowę białego ciasta, nałóż łyżką połowę czekoladowego ciasta, nałóż na wierzch połowę pozostałego białego ciasta.
  8. Wyłóż resztę czekoladowego ciasta i przykryj pozostałym białym ciastem.
  9. Piecz w 160 stopniach (piekłam w 150 na termoobiegu) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ostudź i wyjmij z foremki.
  11. Ciasto posmaruj lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z sokiem z pomarańczy,
 

Reklama

4 komentarze

  1. […] lubicie takie pomarańczowe ciasta, to mam jeszcze dla Was przepis na babkę pomarańczową na piwie, albo na puszystą babkę pomarańczową […]

  2. Alina Wieczorek 2015/04/13 at 19:53 - Reply

    wygląda apetycznie.

  3. Martha 2015/03/25 at 08:07 - Reply

    Świetna ta babka! *.*
    Korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie, w którym zadaniem konkursowym jest przygotowanie wielkanocnego wypieku bądź deseru. 🙂 A do wygrania jest śliczna patera i nie tylko! 🙂
    Szczegóły na blogu:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: