Ciasto śliwka w rumie

 

ciasto śliwka w rumie

 

Ciasto śliwka w rumie, czyli czekoladowe ciasto w stylu murzynka, krem czekoladowo-orzechowy, a do tego mnóstwo śliwek suszonych moczonych w rumie.

To ciasto idealne na większe imprezy, bo wychodzi go spora blacha.

Ze względu na dużą ilość rumu nie jest wskazane dla dzieci – chociaż i tak większość alkoholu wyparowuje, w trakcie gotowania.

Ciasto pijana śliwka jest mega pyszne – ja go zrobiłam na święta, ale dopiero teraz mam chwilę, aby wrzucić wam przepis. Powiem tak – znikło nie wiadomo kiedy. A moja siostra, zjadła chyba większość :)

Zapraszam was również do zapoznania się z innymi „wzmacnianymi” przepisami – np. na babeczki pijana śliwka, babeczki ajerkoniakowe, albo ciasto kukułka.

 

ciasto z rumem i śliwkami  pijane ciasto ze śliwkami
 

czekoladowe ciasto z pijanymi śliwkami  czekoladowe ciasto ze śliwkami w rumie
 

ciasto pijana śliwka  ciasto śliwka w rumie

Przepis do druku

ciasto śliwka w rumie

Ciasto śliwka w rumie

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 25/25 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 33
Kalorie 371 kcal

Składniki
  

śliwki w rumie:

ciasto czekoladowe:

nasączenie:

  • około 150 ml czarnej kawy lekko osłodzonej
  • 3 łyżki rumu

dodatkowo:

  • około 3/4 słoiczka powideł śliwkowych

Instrukcja
 

  • Śliwki drobno pokrój.
  • Rum zagotuj i zalej nim śliwki - odstaw na przynajmniej godzinę do nasiąknięcia (u mnie stały przez noc).
  • W dużym garnku rozpuść razem masło, mleko i cukier.
  • Mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Do ostudzonej masy dodaj żółtka i porcjami mąkę - zmiksuj.
  • Białka ubij na sztywno, dodaj w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Formę o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Miękkie masło umieść w misie miksera i miksuj aż będzie białe - około 5 minut.
  • Dodawaj po łyżce nutellę i mascarpone - miksuj do połączenia składników.
  • Na koniec dodaj do kremu śliwki w rumie i wymieszaj.
  • Spodni blat nasącz kawą z rumem, posmaruj powidłami i wyłóż krem i wyrównaj.
  • Przykryj drugim blatem ciasta, nasącz go.
  • Śmietanę kremówkę zagotuj w rondelku, zdejmij z palnika, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
  • Polewą polej ciasto.
  • Możesz ciasto dodatkowo udekorować śliwkami w czekoladzie :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 371kcalWeglowodany: 39gBiałko: 4gTłuszcz: 21gBłonnik: 2.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Inspiracja Moje wypieki – podaję jednak moją wersję tego przepisu.