Przepis na czekoladowe babeczki ze śliwkami w alkoholu

Ja wiem, że mamy już lato, ale zachciało mi się czegoś bardzo czekoladowego (dla odmiany od wszystkich moich owocowych wypieków).

Wymyśliłam sobie babeczki pijane śliwki – jako podstawę wykorzystałam przepis Nigelli Lawson na babeczki czekoladowe, a dla urozmaicenia dodałam do nich nasączone w rumie suszone śliwki.

Babeczki wyszły obłędne – mocno czekoladowe, lekkie i niezwykłe dzięki śliwkom :)

Myślę, że ten przepis idealnie sprawdzi się w Boże Narodzenie :)

Śliwki trzeba namoczyć kilka godzin wcześniej – najlepiej zostawić je w alkoholu na noc.

Do namoczenia użyłam biały rum, bo bardzo go lubię, ale możecie też użyć wódkę lub ciemny rum.

Zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki – znajdziecie tu mnóstwo ciekawych pomysłów na małe słodkości.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

babeczki pijane śliwki7babeczki pijane śliwki5

babeczki pijane śliwki2

babeczki pijane śliwki4

 

Babeczki pijane śliwki przepis

babeczki pijane śliwki6

Babeczki pijane śliwki

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne czekoladowe babeczki ze śliwkami w rumie.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 12

Składniki

śliwki:

babeczki:

polewa:

Instrukcja
 

  • Śliwki zalej alkoholem, przykryj i odstaw na kilka godzin.
    około 120 g suszonych śliwek, 100 ml wódki
  • Czekoladę rozpuść z częścią masła (około 1/4 porcji) w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstaw do wystudzenia.
    50 g gorzkiej czekolady, 110 g masła
  • Pozostałe masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko i ekstrakt z wanilii - zmiksuj.
    200 g cukru dark muscovado, 1 jajko, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Mąkę połącz z sodą.
    100 g mąki, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Dodaj czekoladę do masy maślanej i krótko zmiksuj.
  • Dodaj do ciasta mąkę na zmianę z wrzątkiem.
    125 ml wrzątku
  • Przelej ciasto do przygotowanych papilotek.
  • Śliwki pokrój na mniejsze kawałki, połowę z nich dodaj do babeczek.
  • Piecz babeczki w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babeczki przestudź.
  • Przygotuj polewę - obydwie czekolady rozdrobnij i umieść w miseczce, dodaj śmietanę kremówkę i całość pogrzej w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszaj.
    50 g gorzkiej czekolady, 75 g mlecznej czekolady, 150 ml śmietany kremówki
  • Wierzch babeczek posmaruj odrobiną czekolady, nałóż pozostałe śliwki i nałóż na nie drugą warstwę czekolady.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis na ciasto do babeczek pochodzi z książki Nigelli Lawson „Jak być domową boginią”.