Przepis na czekoladowe babeczki ze śliwkami w alkoholu
Ja wiem, że mamy już lato, ale zachciało mi się czegoś bardzo czekoladowego (dla odmiany od wszystkich moich owocowych wypieków).
Wymyśliłam sobie babeczki pijane śliwki – jako podstawę wykorzystałam przepis Nigelli Lawson na babeczki czekoladowe, a dla urozmaicenia dodałam do nich nasączone w rumie suszone śliwki.
Babeczki wyszły obłędne – mocno czekoladowe, lekkie i niezwykłe dzięki śliwkom :)
Myślę, że ten przepis idealnie sprawdzi się w Boże Narodzenie :)
Śliwki trzeba namoczyć kilka godzin wcześniej – najlepiej zostawić je w alkoholu na noc.
Do namoczenia użyłam biały rum, bo bardzo go lubię, ale możecie też użyć wódkę lub ciemny rum.
Zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki – znajdziecie tu mnóstwo ciekawych pomysłów na małe słodkości.
Babeczki pijane śliwki przepis

Babeczki pijane śliwki
Składniki
śliwki:
- około 120 g suszonych śliwek
- 100 ml wódki lub rumu
babeczki:
- 110 g masła miękkiego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 200 g cukru dark muscovado - może też być trzcinowy - 1 szklanka
- 1 jajko rozmiar L
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g mąki 2/3 szklanki
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml wrzątku
polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 75 g mlecznej czekolady (można dać więcej)
- 150 ml śmietany kremówki
Instrukcja
- Śliwki zalej alkoholem, przykryj i odstaw na kilka godzin.około 120 g suszonych śliwek, 100 ml wódki
- Czekoladę rozpuść z częścią masła (około 1/4 porcji) w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstaw do wystudzenia.50 g gorzkiej czekolady, 110 g masła
- Pozostałe masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko i ekstrakt z wanilii - zmiksuj.200 g cukru dark muscovado, 1 jajko, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Mąkę połącz z sodą.100 g mąki, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Dodaj czekoladę do masy maślanej i krótko zmiksuj.
- Dodaj do ciasta mąkę na zmianę z wrzątkiem.125 ml wrzątku
- Przelej ciasto do przygotowanych papilotek.
- Śliwki pokrój na mniejsze kawałki, połowę z nich dodaj do babeczek.
- Piecz babeczki w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babeczki przestudź.
- Przygotuj polewę - obydwie czekolady rozdrobnij i umieść w miseczce, dodaj śmietanę kremówkę i całość pogrzej w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszaj.50 g gorzkiej czekolady, 75 g mlecznej czekolady, 150 ml śmietany kremówki
- Wierzch babeczek posmaruj odrobiną czekolady, nałóż pozostałe śliwki i nałóż na nie drugą warstwę czekolady.
Przepis na ciasto do babeczek pochodzi z książki Nigelli Lawson „Jak być domową boginią”.