Przepis na babeczki z kawałkami czekolady i czekoladowym kremem

Nie wiem, jak to się stało, ale nie pojawiły się wcześniej na moim blogu babeczki z czekoladą – a właściwie z kawałkami czekolady.

No cóż, czas naprawić to niedopatrzenie i zaprosić Was na pyszne babeczki :)

Sam przepis pochodzi od Marthy Stewart (z książki „Cupcakes”).

Lekko waniliowe babeczki napchane są masą kawałków czekolady (użyłam małe kropelki czekoladowe, ale ale możecie użyć zwykłą czekoladę, którą musicie posiekać).

Aby dopełnić czekoladowy smak przygotowałam obłędny krem mega czekoladowy :)

To duet idealny, a jak do tego dołożycie świeżą truskawkę, to otrzymacie genialne połączenie.

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na babeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

babeczki z czekoladą_7

babeczki z czekoladą_5

babeczki z czekoladą_2

babeczki z czekoladą_8

Babeczki z czekoladą przepis

babeczki z czekoladą 2

Babeczki z czekoladą

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki waniliowe z kawałkami czekolady i kremem czekoladowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 15

Składniki

babeczki:

  • 1,75 szklanki mąki (około 250 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka
  • 100 g masła miękkiego
  • 150 g cukru pudru 1 szklanka
  • 3 białka (z jajek o rozmiarze L)
  • 1 szklanka posiekanej czekolady (150 g) - użyłam deserową
  • 1 łyżka mąki do czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

krem:

Instrukcja
 

babeczki:

  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą.
    1,75 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    100 g masła, 150 g cukru pudru
  • Dodaj do masła mąkę na zmianę z mlekiem - nie mieszaj za długo - tylko do połączenia składników.
    0,5 szklanki mleka
  • Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta w dwóch porcjach - delikatnie wymieszaj łyżką.
    3 białka
  • Posiekaną czekoladę wymieszaj z mąką i dodaj do ciasta - krótko zmieszaj.
    1 szklanka posiekanej czekolady, 1 łyżka mąki
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.

krem:

  • śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
    250 ml śmietany kremówki, 250 g czekolady
  • Do gotowej masy dodaj masło i wymieszaj.
    50 g masła
  • Odstaw krem do wystudzenia i zgęstnienia.
  • Przełóż krem do woreczka lub rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!