Przepis na proste czekoladowe babeczki z kremem czekoladowym

Ostatnio miałam w domu babeczkowo, więc mam dla was jeszcze jeden przepis – tym razem na wilgotne babeczki czekoladowe.
Czekoladowe, chociaż do samych babeczek dodałam gorzkie kakao, a nie czekoladę.
Za to krem na babeczki jest mocno czekoladowy i zrobiony ze sporej ilości gorzkiej czekolady.
Przy aktualnych cenach czekolady można powiedzieć, że te babeczki czekoladowe to prawdziwa dekadencja ;)
Za to jaka pyszna dekadencja!
Kakaowe babeczki z kremem są super miękkie i wilgotne – mogą długo poleżeć bez obsychania. Ja je dodatkowo schowałam do szczelnego pojemniczka.
Aby były jeszcze bardziej czekoladowe, to po upieczeniu i ostudzeniu małą łyżeczką wycięłam im trochę środka i włożyłam w to miejsce małą łyżeczkę nutelli.
Mówię wam, te potrójnie czekoladowe babeczki to czysty obłęd!
Jak zrobić czekoladowe babeczki?
Specjalnie dla was przygotowałam krótki filmik z przygotowań. Możecie go zobaczyć tuż pod przepisem, więc serdecznie zapraszam.
Ale mówiąc w skrócie, te babeczki przygotowałam w mój ulubiony sposób.
Czyli dwie miski i łyżka.
Do jednej miski wsypałam suche składniki i je przemieszałam łyżką.
Do drugiej miski dałam mokre składniki (bez gorącej wody) oraz jajka – wymieszałam je i wtedy przelałam do suchych składników.
Wymieszałam ciasto łyżką i na koniec dodałam gorącą wodę.
Ciasto na babeczki nałożyłam do papilotek na babeczki – ciasto nakładamy tylko do połowy foremek, aby babeczki nie wypłynęły podczas pieczenia.
U mnie wyszło 16 babeczek.
Po upieczeniu odstawiłam je do ostudzenia, a potem część z nich nadziałam kremem czekoladowo-orzechowym.
Na koniec udekorowałam je przepysznym kremem czekoladowym.
Jak zrobić krem czekoladowy do dekoracji babeczek?
Ten krem czekoladowy to bardzo prosty krem zrobiony ze śmietany kremówki, gorzkiej czekolady i masła.
Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku – bardzo istotne jest aby nie doprowadzić śmietanki do zagotowania.
Ma być ona gorąca, ale nie zagotowana – zwykle wyłączam ogień, gdy pęcherzyki powietrza pojawiają się przy ściankach rondelka.
Wtedy dodaję do śmietany połamaną czekoladę i zostawiam ją tak na kilka minut, aby zmiękła.
Dokładnie mieszam czekoladę ze śmietaną na gładką masę, dodaję miękkie masło i mieszam, aż się połączy z czekoladą.
Taki krem czekoladowy odstawiam do wystudzenia i zgęstnienia – możecie go wstawić na około pół godziny do lodówki.
Aby krem nadawał się do wyciskania musi być dość gęsty, ale nie za twardy.
Ja część kremu przełożyłam do woreczka z tylką gwiazdką, a do pozostałej części dodałam trochę serka mascarpone. Chciałam uzyskać różne odcienie brązu.
Gotowym kremem udekorowałam babeczki, a na koniec dołożyłam jeszcze drobne kuleczki cukrowe.
Moje kakaowe babeczki z kremem czekoladowym wyglądały przepięknie i jeszcze lepiej smakowały :)
A jak wam się podobają?
Mielibyście ochotę na takie wilgotne babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym?
Ps.
Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na babeczki oraz zapraszam do mojego e-booka Czekoladowe wypieki, gdzie znajdziecie przepyszne przepisy na czekoladowe słodkości :)






Wilgotne babeczki czekoladowe przepis

Wilgotne babeczki czekoladowe
Składniki
babeczki czekoladowe
- 150 g mąki pszennej – 1 szklanka
- 200 g cukru – 1 szklanka
- 40 g gorzkiego kakao – 1/2 szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka – u mnie rozmiar L
- 1/3 szklanki oleju – 80 ml
- 120 g maślanki – 0,5 szklanki
- 120 ml gorącej wody – 0,5 szklanki
krem czekoladowy
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki – u mnie 30%
- 50 g masła miękkiego
- 1-2 łyżki serka mascarpone opcjonalnie
Instrukcja
czekoladowe babeczki
- W większej misce zmieszaj suche składniki.150 g mąki pszennej, 200 g cukru, 40 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki (bez wody).2 jajka, 1/3 szklanki oleju, 120 g maślanki
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
- Dodaj do ciasta gorącą wodę i ostrożnie wymieszaj.120 ml gorącej wody
- Nałóż ciasto do papilotek na babeczki – do połowy wysokości.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babeczki ostudź.
- Jeśli chcesz, to łyżeczką wytnij środek babeczki i nałóż do środka trochę nutelli.
krem czekoladowy
- Do rondelka wlej śmietanę kremówkę i ją podgrzej.250 ml śmietany kremówki
- Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj ją aż się rozpuści i połączy w jednolitą masę.250 g gorzkiej czekolady
- Dodaj miękkie masło i wymieszaj dokładnie.50 g masła
- Odstaw krem do wystudzenia i stężenia – do takiej konsystencji, aby krem nadawał się do wyciskania.
- Wtedy przełóż go do woreczka do dekoracji i nałóż na babeczki.
- Możesz do części kremu dodać trochę serka mascarpone – w ten sposób otrzymasz krem w różnych odcieniach brązu.