Przepis na proste czekoladowe babeczki z kremem czekoladowym

wilgotne babeczki czekoladowe

Ostatnio miałam w domu babeczkowo, więc mam dla was jeszcze jeden przepis – tym razem na wilgotne babeczki czekoladowe.

Czekoladowe, chociaż do samych babeczek dodałam gorzkie kakao, a nie czekoladę.

Za to krem na babeczki jest mocno czekoladowy i zrobiony ze sporej ilości gorzkiej czekolady.

Przy aktualnych cenach czekolady można powiedzieć, że te babeczki czekoladowe to prawdziwa dekadencja ;)

Za to jaka pyszna dekadencja!

Kakaowe babeczki z kremem są super miękkie i wilgotne – mogą długo poleżeć bez obsychania. Ja je dodatkowo schowałam do szczelnego pojemniczka.

Aby były jeszcze bardziej czekoladowe, to po upieczeniu i ostudzeniu małą łyżeczką wycięłam im trochę środka i włożyłam w to miejsce małą łyżeczkę nutelli.

Mówię wam, te potrójnie czekoladowe babeczki to czysty obłęd!

Jak zrobić czekoladowe babeczki?

Specjalnie dla was przygotowałam krótki filmik z przygotowań. Możecie go zobaczyć tuż pod przepisem, więc serdecznie zapraszam.

Ale mówiąc w skrócie, te babeczki przygotowałam w mój ulubiony sposób.

Czyli dwie miski i łyżka.

Do jednej miski wsypałam suche składniki i je przemieszałam łyżką.

Do drugiej miski dałam mokre składniki (bez gorącej wody) oraz jajka – wymieszałam je i wtedy przelałam do suchych składników.

Wymieszałam ciasto łyżką i na koniec dodałam gorącą wodę.

Ciasto na babeczki nałożyłam do papilotek na babeczki – ciasto nakładamy tylko do połowy foremek, aby babeczki nie wypłynęły podczas pieczenia.

U mnie wyszło 16 babeczek.

Po upieczeniu odstawiłam je do ostudzenia, a potem część z nich nadziałam kremem czekoladowo-orzechowym.

Na koniec udekorowałam je przepysznym kremem czekoladowym.

Jak zrobić krem czekoladowy do dekoracji babeczek?

Ten krem czekoladowy to bardzo prosty krem zrobiony ze śmietany kremówki, gorzkiej czekolady i masła.

Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku – bardzo istotne jest aby nie doprowadzić śmietanki do zagotowania.

Ma być ona gorąca, ale nie zagotowana – zwykle wyłączam ogień, gdy pęcherzyki powietrza pojawiają się przy ściankach rondelka.

Wtedy dodaję do śmietany połamaną czekoladę i zostawiam ją tak na kilka minut, aby zmiękła.

Dokładnie mieszam czekoladę ze śmietaną na gładką masę, dodaję miękkie masło i mieszam, aż się połączy z czekoladą.

Taki krem czekoladowy odstawiam do wystudzenia i zgęstnienia – możecie go wstawić na około pół godziny do lodówki.

Aby krem nadawał się do wyciskania musi być dość gęsty, ale nie za twardy.

Ja część kremu przełożyłam do woreczka z tylką gwiazdką, a do pozostałej części dodałam trochę serka mascarpone. Chciałam uzyskać różne odcienie brązu.

Gotowym kremem udekorowałam babeczki, a na koniec dołożyłam jeszcze drobne kuleczki cukrowe.

Moje kakaowe babeczki z kremem czekoladowym wyglądały przepięknie i jeszcze lepiej smakowały :)

A jak wam się podobają?

Mielibyście ochotę na takie wilgotne babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym?

Ps.

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na babeczki oraz zapraszam do mojego e-booka Czekoladowe wypieki, gdzie znajdziecie przepyszne przepisy na czekoladowe słodkości :)

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Wilgotne babeczki czekoladowe przepis

wilgotne babeczki czekoladowe

Wilgotne babeczki czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na czekoladowe babeczki z pysznym kremem czekoladowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 50 minut
Porcje 16
Kalorie 235 kcal

Składniki

babeczki czekoladowe

krem czekoladowy

Instrukcja
 

czekoladowe babeczki

  • W większej misce zmieszaj suche składniki.
    150 g mąki pszennej, 200 g cukru, 40 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki (bez wody).
    2 jajka, 1/3 szklanki oleju, 120 g maślanki
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Dodaj do ciasta gorącą wodę i ostrożnie wymieszaj.
    120 ml gorącej wody
  • Nałóż ciasto do papilotek na babeczki – do połowy wysokości.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babeczki ostudź.
  • Jeśli chcesz, to łyżeczką wytnij środek babeczki i nałóż do środka trochę nutelli.

krem czekoladowy

  • Do rondelka wlej śmietanę kremówkę i ją podgrzej.
    250 ml śmietany kremówki
  • Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj ją aż się rozpuści i połączy w jednolitą masę.
    250 g gorzkiej czekolady
  • Dodaj miękkie masło i wymieszaj dokładnie.
    50 g masła
  • Odstaw krem do wystudzenia i stężenia – do takiej konsystencji, aby krem nadawał się do wyciskania.
  • Wtedy przełóż go do woreczka do dekoracji i nałóż na babeczki.
  • Możesz do części kremu dodać trochę serka mascarpone – w ten sposób otrzymasz krem w różnych odcieniach brązu.

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 235kcalWeglowodany: 21gBiałko: 3gTłuszcz: 16g
Słowa kluczowe czekoladowe babeczki z kremem, kakowe babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Babeczki wiśniowo-czekoladowe

Sprawdź ten przepis
chocolate and cherry cupcakes

Babeczki oreo

Sprawdź ten przepis
babeczki z kremem oreo

Babeczki brownie z solonym karmelem

Sprawdź ten przepis
dark chocolate brownie with salted caramel frosting