Babeczki tiramisu

 

babeczki tiramisu

 

Jak mam ochotę na coś pysznego, ale nie chce mi się za bardzo „bawić” to piekę babeczki.

I tym sposobem zrobiłam nam babeczki tiramisu.

Proste i szybkie babeczki ucierane, które nasączyłam kawą z likierem amartetto, a na wierzch dałam krem z serka mascarpone.

Jeśli babeczki mają jeść dzieci, to do nasączenia możecie przygotować kawę inkę i dodać do niej odrobinę olejku migdałowego.

Babeczki przed podaniem posypcie gorzkim kakao albo zetrzyjcie na tarce gorzką czekoladę :)

Polecam wam również bardzo mocno zrobienie klasycznego tiramisu albo sernika tiramisu na zimno.

 

proste babeczki z kawą i kremem mascarpone kawowe babeczki z mascarpone
 

kawowe babeczki tiramisu babeczki tiramisu z mascarpone
 

babeczki tiramisu z kawą i kremem mascarpone kawowe babeczki z kremem mascarpone
 

Babeczki tiramisu – przepis do druku

 

Babeczki tiramisu

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 14 sporych babeczek.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 14
Składniki
babeczki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 3 duże jajka rozmiar L
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanki letniego mleka
nasączenie:
  • ⅓ szklanki przestudzonej kawy
  • 3 łyżki likieru amaretto (ewentualnie jakiegoś kawowego/czekoladowego)
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
krem:
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 250 ml zimnej śmietanki kremówki - użyłam 30%
  • 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku
dodatkowo:
  • gorzkie kakao do posypania po wierzchu (może też być tarta gorzka czekolada)
Wykonanie
  1. Przygotuj babeczki - masło utrzyj z cukrem pudrem na białą i puszystą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy maślanej wbij po jednym jajku i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj mąkę oraz letnie mleko - zmiksuj krótko - tylko do połączenia składników.
  5. Nałóż ciasto do papilotek - do ⅔ wysokości (ja miałam wysokie papilotki).
  6. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Zmieszaj razem składniki nasączenia i polej wierzch babeczek.
  9. Zmiksuj razem zimny serek z zimną śmietanką kremówką.
  10. Gdy masa będzie gęsta dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
  11. Kremem udekoruj babeczki.
  12. Na koniec posyp wierzch babeczek gorzkim kakao albo zetrzyj trochę gorzkiej czekolady.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 317 Tłuszcze: 21 g Węglowodany: 27 g Białka: 5 g