babeczki tiramisu

Przepis na pyszne babeczki inspirowane tiramisu

Zapraszam dziś na pyszne i do tego piękne babeczki z kawą i kremem mascarpone inspirowane słynnym włoskim deserem. Babeczki tiramisu to puszyste i mięciutkie ucierane babeczki nasączone kawą z likierem amaretto, udekorowane kremem z serka mascarpone i posypane czekoladą. To idealne babeczki dla wielbicieli kawy :) Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić babeczki z kawą i kremem.

babeczki tiramisu z mascarpone

Babeczki tiramisu przepis krok po kroku

Jeśli lubisz puszyste i pełne smaku babeczki z dodatkiem kawy, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

babeczki tiramisu

Babeczki tiramisu przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ucierane babeczki maślane z kawą i kremem mascarpone.
5 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 14
Kalorie 317 kcal
Składniki

składniki na babeczki maślane:

składniki na nasączenie kawowe:

  • 1/3 szklanki kawy (przestudzonej )
  • 3 łyżki likieru amaretto ((ewentualnie jakiegoś kawowego/czekoladowego))
  • 2 łyżeczki cukru ((opcjonalnie))

składniki na krem mascarpone do babeczek

dodatkowo do babeczek tiramisu

  • gorzkie kakao ( do posypania po wierzchu (może też być tarta gorzka czekolada))
Instrukcja
 

Jak zrobić maślane babeczki ucierane

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem na białą i puszystą masę.
    100 g masła, 150 g cukru pudru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej wbij po jednym jajku i krótko zmiksuj.
    3 jajka
  • Dodaj mąkę oraz letnie mleko – zmiksuj krótko – tylko do połączenia składników.
    1/3 szklanki mleka
  • Nałóż ciasto do papilotek – do 2/3 wysokości (ja miałam wysokie papilotki).
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić nasączenie do babeczek tiramisu

  • Zmieszaj razem składniki nasączenia i polej wierzch babeczek.
    1/3 szklanki kawy, 3 łyżki likieru amaretto, 2 łyżeczki cukru

Jak zrobić krem mascarpone do babeczek tiramisu

  • Zmiksuj razem zimny serek z zimną śmietanką kremówką.
    250 g serka mascarpone, 250 ml śmietanki kremówki
  • Gdy masa będzie gęsta dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
    2 łyżki cukru pudru
  • Kremem udekoruj babeczki.
  • Na koniec posyp wierzch babeczek gorzkim kakao albo zetrzyj trochę gorzkiej czekolady.
    gorzkie kakao
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 317kcalWeglowodany: 27gBiałko: 5gTłuszcz: 21g
Słowa kluczowe babeczki z kawą, tiramisu babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kawowe babeczki tiramisu

Kawowe babeczki z kremem – uwagi

Jak mam ochotę na coś pysznego, ale nie chce mi się za bardzo „bawić” to piekę babeczki.

I tym sposobem zrobiłam nam babeczki tiramisu.

Proste i szybkie babeczki ucierane, które nasączyłam kawą z likierem amartetto, a na wierzch dałam krem z serka mascarpone.

Jeśli babeczki mają jeść dzieci, to do nasączenia możecie przygotować kawę inkę i dodać do niej odrobinę olejku migdałowego.

Babeczki przed podaniem posypcie gorzkim kakao albo zetrzyjcie na tarce gorzką czekoladę :)

babeczki tiramisu z kawą i kremem mascarpone

Jak zrobić babeczki jak tiramisu – wskazówki

Zacznijcie od przygotowania babeczek. 

Jak pisałam wcześniej są to babeczki ucierane i masło ucieramy tu z cukrem, aż będzie prawie białe i puszyste. Masło dobrze jest ucierać tak nawet z 10 minut. Ja lubię zamiast cukru kryształu używać cukier puder.

Aby babeczki były puszyste dobrze jest przesiać mąkę przez sitko – napowietrzy się ona i ciasto będzie dzięki temu lżejsze.

Pamiętajcie również o tym, żeby nie miksować ciasta długo po dodaniu mąki. Ciasto mieszamy tylko do połączenia składników, a ja nawet wyłączam mikser, gdy widzę jeszcze resztki mąki. Na koniec ją już tylko mieszam łyżką. Zbyt długie miksowanie masy maślanej z mąką może spowodować, że babeczki będą po upieczeniu twardsze i mniej puszyste.

kawowe babeczki z kremem mascarpone

Jak udekorować babeczki tiramisu?

Upieczone babeczki studzicie i nasączacie ostudzoną kawą z likierem. Jeśli nie macie amaretto możecie użyć trochę rumu. 

Na koniec babeczki maślane dekorujecie kremem mascarpone. 

Aby zrobić krem musicie mieć mocno chłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietanę kremówkę. Ja tu użyłam śmietany 30% z kartonika. Miksujemy śmietanę z cukrem pudrem i serkiem aż powstanie gęsty krem.

Jeśli chcecie babeczki udekorować podobnie do mnie, to przełóżcie krem do woreczka, odetnijcie w nim róg i wyciśnijcie nieduże kleksy kremu.

Wierzch babeczek posypcie tartą czekoladą.

Zamiast czekolady możecie również użyć gorzkie kakao i posypać je przez sitko na wierzch babeczek.

Polecam wam również bardzo mocno zrobienie klasycznego tiramisu albo sernika tiramisu na zimno.

proste babeczki z kawą i kremem mascarpone kawowe babeczki z mascarpone

Polecane przepisy na czekoladowe babeczki

Koniecznie wypróbuj moje przepisy na pyszne czekoladowe babeczki, które możesz przygotować zarówno na weekend jak i na specjalne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy: