Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym

Zaktualizowany: 2023 6 listopada
babeczki czekoladowe z kremem michałkowym7

Przepis na pyszne babeczki czekoladowe z kremem z Michałków

Zapraszam dziś na przepyszne babeczki czekoladowe z kremem michałkowym. Te super puszyste i mocno czekoladowe babeczki udekorowane są słodkim kremem z śmietany kremówki zmiksowanej z białymi cukierkami Michałkami. Ten krem w połączeniu z babeczkami tworzy wyjątkowo smakowity deser. Gorąco polecam!

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym1

Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym przepis krok po kroku

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na babeczki z kremem, którymi zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym3

Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na obłędne babeczki czekoladowe z kremem z cukierków Michałków.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
6 hours
Czas całkowity 6 hours 40 minut
Danie Desery
Porcje 16
Składniki

składniki na babeczki czekoladowe:

składniki na krem michałkowy do babeczek

Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki czekoladowe:

  • Czekoladę połam na kostki, dodaj masło i rozpuść razem całość – może być w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej – odstaw do przestudzenia.
    150 g czekolady, 100 g masła
  • Ubij białka ze szczyptą soli aż będą gęste.
    4 białka
  • Dodaj po łyżce cukier i miksuj, aż białka staną się gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści.
    100 g cukru
  • Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
    4 żółtka
  • Wlej czekoladę, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały – krótko wymieszaj – uważaj aby nie rozbić za bardzo piany z białek.
    2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka migdałów
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni – góra/dół (210 stopni na termoobiegu) przez około 10 minut – sprawdź patyczkiem, czy babeczki są dobrze upieczone.
  • Gotowe babeczki wystudź.

Jak zrobić krem z cukierków Michałków

  • Śmietanę kremówkę podgrzej, cukierki pokrój na cienkie plasterki i wrzuć do kremówki.
    500 ml śmietany kremówki, 140 g białych Michałków
  • Mieszaj, aż cukierki zupełnie się rozpuszczą.
  • Masę wystudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
  • Schłodzoną masę zmiksuj aż będzie gęsta.
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.
  • Możesz posypać je posiekanymi orzechami.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki z michałkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki czekoladowe z kremem michałkowym5

Czekoladowe babeczki z Michałkami – uwagi

Upiekłam ostatnio moje ulubione babeczki czekoladowe – takie z dużą ilością rozpuszczonej czekolady. Tym razem nie dodawałam do nich żadnych aromatów (najbardziej lubię te babeczki z aromatem pomarańczowym), jedynie dodałam trochę mielonych migdałów. Chciałam aby babeczki dobrze się komponowały z kremem michałkowym, który chciałam wypróbować już od dłuższego czasu.

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym2

Jak zrobić krem michałkowy z cukierków – wskazówki

Do kremu michałkowego będziecie potrzebować białych Michałków – około 11 cukierków. Michałki trzeba rozpuścić w śmietanie kremówce, porządnie schłodzić, a następnie ubić. Ja tu użyłam płynną śmietanę kremówkę z kartonika o zawartości tłuszczu 30%. Możecie też użyć śmietanę 36%. Śmietanę z rozpuszczonymi cukierkami musicie mocno schłodzić, aby się dobrze ubiła, więc polecam zrobić ją dzień wcześniej i schować na noc do lodówki. Bardzo prosty w przygotowaniu krem, a bardzo smaczny i na pewno zrobić wrażenie – szczególnie w obecności tych czekoladowych babeczek :)

Gorąco polecam wam te babeczki czekoladowe z kremem michałkowym i zachęcam przy okazji do wypróbowania innych przepisów na babeczki.

Polecane przepisy na babeczki z kremem

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babeczki udekorowane różnymi kremami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 12 stycznia

Podziel się przepisem

11 komentarzy

  1. 2bf632c3c29fec961defe7f848ef12f7?s=54&d=mm&r=g
    sylwia 2021 8 listopada w 10:35- Odpowiedz

    do jakich innych, nie czekoladowych, babeczek ten krem również będzie pasował ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 8 listopada w 10:48- Odpowiedz

      W zasadzie myślę, że do prawie wszystkich – na pewno do waniliowych ale fajnie będzie też pasował do dyniowych :)

      • 2bf632c3c29fec961defe7f848ef12f7?s=54&d=mm&r=g
        Sylwia 2021 8 listopada w 10:52- Odpowiedz

        dziękuję! :)

  2. 48977080fc56f3e8f451a31589f4fbc7?s=54&d=mm&r=g
    Ewelina 2021 12 lipca w 11:52- Odpowiedz

    A czy krem będzie gęsty,stabilny jak zrobię z 500 ml śmietanki 36%,250 g mascarpone,100 g białej czekolady i białe michałki z 15-20 sztuk?śmietana z czekoladą i michałkami rozpuszczone,wystudzone i ubite z mascarpone.proszę o odpowiedź

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 12 lipca w 13:17- Odpowiedz

      Jeśli mascarpone i kremówka będą dobrze schłodzone, to będzie stabilny. Jeśli będzie jakiś problem, to możesz dla pewności dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody.

  3. 48977080fc56f3e8f451a31589f4fbc7?s=54&d=mm&r=g
    Ewelina 2021 12 lipca w 11:49- Odpowiedz

    Witam.A czy krem będzie stabilny,gęsty jak zrobię z 500 ml śmietanki 36%,250 g mascarpone,100 g białej czekolady,białe michałki ok 30 dag?

  4. 95e295260ea67d13bf630c1eed1254ba?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2018 16 stycznia w 10:28- Odpowiedz

    Witam, czy ten krem jest wystarczająco gęsty żeby przełożyć nim tort? czy lepiej dodać żelatynę?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 16 stycznia w 16:39- Odpowiedz

      Jest konsystencji jak bita śmietana – ja wolę kremy bardziej stabilne, więc jako przełożenie tortu, to bym dała trochę żelatyny.

  5. 528156bbaf33c818ffa768bb179ab897?s=54&d=mm&r=g
    Mateusz 2015 13 stycznia w 15:40- Odpowiedz

    Wyglądają super i na pewno tak samo smakują :) postaram się wypróbować przepis w niedługim czasie :) mam nadzieję, że będzie smakowało osobom które poczęstuje :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 13 stycznia w 16:08- Odpowiedz

      Polecam. Będę wdzięczna za zdjęcia :)

  6. 6343be32886af47cfb76ab8d61721d35?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena 2015 12 stycznia w 10:16- Odpowiedz

    Przepis wypróbowałam i polecam! Palce lizać. Krem rozpływa się w ustach.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym

Przepis na pyszne mocno czekoladowe babeczki z kremem michałkowym z cukierków Michałki. Jeśli do babeczek zamiast mąki dasz więcej mielonych migdałów, to otrzymasz bezglutenowe babeczki czekoladowe! Te babeczki czekoladowe na małej ilości mąki są mega puszyste i lekkie. A do tego obłędnie czekoladowe. Krem z Michałków i śmietany kremówki świetnie pasuje to takich czekoladowych babeczek. Krem michałkowy z cukierków jest przepyszny i możecie go wykorzystać również do innych ciast i deserów. Wystarczy cukierki Michałki pokroić na kawałki i rozpuścić w gorącej śmietanie kremówce. Potem taką śmietanę z cukierkami mocno schładzamy i ubijamy.

Czekoladowe babeczki Michałki

Babeczki z Michałkami i lekkim kremem śmietankowym zasmakują i dużym i małym. Możecie je przygotować na święta, albo na rodzinne okazje. Te babeczki czekoladowe z Michałkami będą ozdobą każdego stołu. Koniecznie zróbcie babeczki czekoladowe z kremem michałkowym.

Wypróbujcie również inne babeczki i muffinki czekoladowe z bloga - polecam między innymi babeczki czekoladowe z wiśniami, babeczki czekoladowe z powidłami, czekoladowe babeczki dla dwojga, babeczki oreo albo czekoladowe babeczki z cukinią.