Przepis na pyszne babeczki czekoladowe z kremem z Michałków

Upiekłam ostatnio moje ulubione babeczki czekoladowe – takie z dużą ilością rozpuszczonej czekolady :)

Tym razem nie dodawałam do nich żadnych aromatów (najbardziej lubię te babeczki z aromatem pomarańczowym), jedynie dodałam trochę mielonych migdałów.

Chciałam aby babeczki dobrze się komponowały z kremem michałkowym, który chciałam wypróbować już od dłuższego czasu :)

Do kremu michałkowego będziecie potrzebować białych Michałków – około 11 cukierków.

Michałki trzeba rozpuścić w śmietanie kremówce, porządnie schłodzić, a następnie ubić.

Tyle! Fajnie, prawda?

Śmietanę z rozpuszczonymi cukierkami musicie mocno schłodzić, aby się dobrze ubiła, więc polecam zrobić ją dzień wcześniej i schować na noc do lodówki.

Bardzo prosty w przygotowaniu krem, a bardzo smaczny i na pewno zrobić wrażenie – szczególnie w obecności tych czekoladowych babeczek :)

Podaję porcję na około 16 babeczek (przepis na babeczki lekko zmodyfikowałam).

Gorąco polecam wam te babeczki czekoladowe z kremem michałkowym i zachęcam przy okazji do wypróbowania innych przepisów na babeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym5

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym1

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym2

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym7

Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym przepis do druku

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym3

Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym

Wypieki Beaty
Przepis na obłędne babeczki czekoladowe z kremem z cukierków Michałków.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Desery
Porcje 16

Składniki

babeczki czekoladowe:

  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) użyłam rozmiar L
  • 100 g cukru pół szklanki
  • 150 g czekolady gorzkiej dobrej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki czubate
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka migdałów mielonych - opcjonalnie

krem michałkowy:

Instrukcja
 

babeczki czekoladowe:

  • Czekoladę połam na kostki, dodaj masło i rozpuść razem całość - może być w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - odstaw do przestudzenia.
    150 g czekolady, 100 g masła
  • Ubij białka ze szczyptą soli aż będą gęste.
  • Dodaj po łyżce cukier i miksuj, aż białka staną się gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści.
  • Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  • Wlej czekoladę, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały - krótko wymieszaj - uważaj aby nie rozbić za bardzo piany z białek.
    2 łyżki mąki, 1 łyżka migdałów
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
  • Piecz w 220 stopniach (210 stopni na termoobiegu) przez około 10 minut - sprawdź patyczkiem, czy babeczki są dobrze upieczone.
  • Gotowe babeczki wystudź.

krem:

  • Śmietanę kremówkę podgrzej, cukierki pokrój na cienkie plasterki i wrzuć do kremówki.
    500 ml śmietany kremówki, 140 g białych Michałków
  • Mieszaj, aż cukierki zupełnie się rozpuszczą.
  • Masę wystudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
  • Schłodzoną masę zmiksuj aż będzie gęsta.
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.
  • Możesz posypać je posiekanymi orzechami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!