babeczki czekoladowe z kremem michałkowym7

Przepis na pyszne babeczki czekoladowe z kremem z Michałków

Zapraszam dziś na przepyszne babeczki czekoladowe z kremem michałkowym. Te super puszyste i mocno czekoladowe babeczki udekorowane są słodkim kremem z śmietany kremówki zmiksowanej z białymi cukierkami Michałkami. Ten krem w połączeniu z babeczkami tworzy wyjątkowo smakowity deser. Gorąco polecam!

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym1

Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym przepis krok po kroku

Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na babeczki z kremem, którymi zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym3

Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na obłędne babeczki czekoladowe z kremem z cukierków Michałków.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
6 hours
Czas całkowity 6 hours 40 minut
Danie Desery
Porcje 16
Składniki

składniki na babeczki czekoladowe:

składniki na krem michałkowy do babeczek

Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki czekoladowe:

  • Czekoladę połam na kostki, dodaj masło i rozpuść razem całość – może być w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej – odstaw do przestudzenia.
    150 g czekolady, 100 g masła
  • Ubij białka ze szczyptą soli aż będą gęste.
    4 białka
  • Dodaj po łyżce cukier i miksuj, aż białka staną się gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści.
    100 g cukru
  • Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
    4 żółtka
  • Wlej czekoladę, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały – krótko wymieszaj – uważaj aby nie rozbić za bardzo piany z białek.
    2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka migdałów
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni – góra/dół (210 stopni na termoobiegu) przez około 10 minut – sprawdź patyczkiem, czy babeczki są dobrze upieczone.
  • Gotowe babeczki wystudź.

Jak zrobić krem z cukierków Michałków

  • Śmietanę kremówkę podgrzej, cukierki pokrój na cienkie plasterki i wrzuć do kremówki.
    500 ml śmietany kremówki, 140 g białych Michałków
  • Mieszaj, aż cukierki zupełnie się rozpuszczą.
  • Masę wystudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
  • Schłodzoną masę zmiksuj aż będzie gęsta.
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.
  • Możesz posypać je posiekanymi orzechami.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki z michałkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki czekoladowe z kremem michałkowym5

Czekoladowe babeczki z Michałkami – uwagi

Upiekłam ostatnio moje ulubione babeczki czekoladowe – takie z dużą ilością rozpuszczonej czekolady. Tym razem nie dodawałam do nich żadnych aromatów (najbardziej lubię te babeczki z aromatem pomarańczowym), jedynie dodałam trochę mielonych migdałów. Chciałam aby babeczki dobrze się komponowały z kremem michałkowym, który chciałam wypróbować już od dłuższego czasu.

babeczki czekoladowe z kremem michałkowym2

Jak zrobić krem michałkowy z cukierków – wskazówki

Do kremu michałkowego będziecie potrzebować białych Michałków – około 11 cukierków. Michałki trzeba rozpuścić w śmietanie kremówce, porządnie schłodzić, a następnie ubić. Ja tu użyłam płynną śmietanę kremówkę z kartonika o zawartości tłuszczu 30%. Możecie też użyć śmietanę 36%. Śmietanę z rozpuszczonymi cukierkami musicie mocno schłodzić, aby się dobrze ubiła, więc polecam zrobić ją dzień wcześniej i schować na noc do lodówki. Bardzo prosty w przygotowaniu krem, a bardzo smaczny i na pewno zrobić wrażenie – szczególnie w obecności tych czekoladowych babeczek :)

Gorąco polecam wam te babeczki czekoladowe z kremem michałkowym i zachęcam przy okazji do wypróbowania innych przepisów na babeczki.

Polecane przepisy na babeczki z kremem

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babeczki udekorowane różnymi kremami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: