Przepis na pyszne babeczki czekoladowe z kremem z Michałków
Upiekłam ostatnio moje ulubione babeczki czekoladowe – takie z dużą ilością rozpuszczonej czekolady :)
Tym razem nie dodawałam do nich żadnych aromatów (najbardziej lubię te babeczki z aromatem pomarańczowym), jedynie dodałam trochę mielonych migdałów.
Chciałam aby babeczki dobrze się komponowały z kremem michałkowym, który chciałam wypróbować już od dłuższego czasu :)
Do kremu michałkowego będziecie potrzebować białych Michałków – około 11 cukierków.
Michałki trzeba rozpuścić w śmietanie kremówce, porządnie schłodzić, a następnie ubić.
Tyle! Fajnie, prawda?
Śmietanę z rozpuszczonymi cukierkami musicie mocno schłodzić, aby się dobrze ubiła, więc polecam zrobić ją dzień wcześniej i schować na noc do lodówki.
Bardzo prosty w przygotowaniu krem, a bardzo smaczny i na pewno zrobić wrażenie – szczególnie w obecności tych czekoladowych babeczek :)
Podaję porcję na około 16 babeczek (przepis na babeczki lekko zmodyfikowałam).
Gorąco polecam wam te babeczki czekoladowe z kremem michałkowym i zachęcam przy okazji do wypróbowania innych przepisów na babeczki.
Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym przepis do druku

Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym
Składniki
babeczki czekoladowe:
krem michałkowy:
- 500 ml śmietany kremówki
- 140 g białych Michałków (około 11 cukierków)
Instrukcja
babeczki czekoladowe:
- Czekoladę połam na kostki, dodaj masło i rozpuść razem całość - może być w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - odstaw do przestudzenia.150 g czekolady, 100 g masła
- Ubij białka ze szczyptą soli aż będą gęste.
- Dodaj po łyżce cukier i miksuj, aż białka staną się gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści.
- Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
- Wlej czekoladę, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały - krótko wymieszaj - uważaj aby nie rozbić za bardzo piany z białek.2 łyżki mąki, 1 łyżka migdałów
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
- Piecz w 220 stopniach (210 stopni na termoobiegu) przez około 10 minut - sprawdź patyczkiem, czy babeczki są dobrze upieczone.
- Gotowe babeczki wystudź.
krem:
- Śmietanę kremówkę podgrzej, cukierki pokrój na cienkie plasterki i wrzuć do kremówki.500 ml śmietany kremówki, 140 g białych Michałków
- Mieszaj, aż cukierki zupełnie się rozpuszczą.
- Masę wystudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
- Schłodzoną masę zmiksuj aż będzie gęsta.
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.
- Możesz posypać je posiekanymi orzechami.