Dziś połączenie czekolady i śliwek – przyznacie, że to świetne połączenie :)

Zapraszam na babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi – proste, szybkie i niesamowicie smaczne (mój syn się nimi zajadał).

Przepis znalazłam na blogu Razowe Ciasteczka, ale oryginalnie pochodzi on od Nigelli Lawson  – piekłam już podobne babeczki wiśniowe i malinowe.

Taka wersja będzie wspaniała na Boże Narodzenie :)

czekoladowe z powidłami2

czekoladowe z powidłami4

czekoladowe z powidłami3

Babeczki czekoladowe z powidłami

Wypieki Beaty
5 z 3 ocen

Składniki
  

  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • słoiczek powideł śliwkowych (ok. 300 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka jasnej mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • ewentualnie pół rozdrobnionej czekolady lub garść czekoladowych kropelek do posypania po wierzchu

Instrukcja
 

  • W średnim garnku o grubym dnie na wolnym ogniu rozpuść masło.
  • Dorzuć połamaną czekoladę.
  • Zdejmij z ognia i wymieszaj energicznie, aż czekolada się rozpuści.
  • Dodaj powidła, cukier, sól i jajka i wymieszamy łyżką.
  • Następnie dodaj partiami mąkę przesianą z proszkiem i sodą, mieszając delikatnie tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek (po wierzchu możesz posypać rozdrobnioną czekoladą) i piecz w 170 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka).

Notatki

Możesz też z tej porcji upiec ciasto w foremce około 20 cm - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć o około 20-25 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!