Dziś połączenie czekolady i śliwek – przyznacie, że to świetne połączenie :)
Zapraszam na babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi – proste, szybkie i niesamowicie smaczne (mój syn się nimi zajadał).
Przepis znalazłam na blogu Razowe Ciasteczka, ale oryginalnie pochodzi on od Nigelli Lawson – piekłam już podobne babeczki wiśniowe i malinowe.
Taka wersja będzie wspaniała na Boże Narodzenie :)

Babeczki czekoladowe z powidłami
Składniki
- 125 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- słoiczek powideł śliwkowych (ok. 300 g)
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1 szklanka jasnej mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- ewentualnie pół rozdrobnionej czekolady lub garść czekoladowych kropelek do posypania po wierzchu
Instrukcja
- W średnim garnku o grubym dnie na wolnym ogniu rozpuść masło.
- Dorzuć połamaną czekoladę.
- Zdejmij z ognia i wymieszaj energicznie, aż czekolada się rozpuści.
- Dodaj powidła, cukier, sól i jajka i wymieszamy łyżką.
- Następnie dodaj partiami mąkę przesianą z proszkiem i sodą, mieszając delikatnie tylko do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek (po wierzchu możesz posypać rozdrobnioną czekoladą) i piecz w 170 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Notatki
Możesz też z tej porcji upiec ciasto w foremce około 20 cm - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć o około 20-25 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!