Czekoladowe ciasto z fasoli
Przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli
Bezglutenowe czekoladowe ciasto z fasoli i z bananami to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego ciasta czekoladowego. Zamiast mąki pszennej używa się w nim zmiksowanej czerwonej fasoli, co sprawia, że ciasto jest bogate w białko i błonnik. Banany dodają słodyczy i wilgoci, a gorzkie kakao nadaje intensywny smak. To idealne ciasto dla osób na diecie bezglutenowej lub poszukujących zdrowszych wariantów słodkości. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Czekoladowe ciasto z fasoli PRZEPIS krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na niebanalne i bezglutenowe ciasto czekoladowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Czekoladowe ciasto z fasolą przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości około 25 cm.
Składniki
składniki na bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasolą
- 2 puszki czerwonej fasoli ((około 400 g każda))
- 2 banany (duże (lub 3 mniejsze) – około 240 g)
- 150 g cukru ((użyłam cukier kokosowy) – 3/4 szklanki)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka (rozmiar L)
- 4 łyżki kakao (czubate )
- 3 łyżki oleju (- może też być kokosowy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (lub płaska łyżeczka sody oczyszczonej)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z fasoli krok po kroku
- Fasolę wyłóż na sitko i dokładnie opłucz.2 puszki czerwonej fasoli
- Włóż ją do miski, dodaj pokrojone banany i całość dokładnie zmiksuj blenderem lub malakserem.2 banany, 2 puszki czerwonej fasoli
- Dodaj jajka, cukier, kakao, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia – wymieszaj łyżką.2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 jajka, 4 łyżki kakao, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- Przelej ciasto do keksówki o długości około 25-27 cm.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około godzinę – do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu udekoruj ciasto wg uznania – ja je polałam rozpuszczoną czekoladą i posypałam pokruszonymi bezikami :)
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli – uwagi
Zobaczyłam u Kasi z Gotuję bo lubię czekoladowe ciasto z fasoli i tak mnie zaintrygowało, że nie mogłam przejść koło niego obojętnie. A to jest tym bardziej dziwne, bo ja nie cierpię fasoli i NIGDY jej nie jadam, tylko omijam szerokim łukiem. Pewnie skusiło mnie to, że podobno w cieście nie czuć tej fasoli. Fasolę zakupiłam, trochę postała, bo święta Bożego Narodzenia i przepisy świąteczne zdominowały mój czas, ale w końcu ciasto upiekłam.
Jesteście ciekawi mojej opinii?
Ciacho mi smakowało, faktycznie nie czuć w smaku tej fasoli – jest równoważona przez banany i kakao. Za to ciasto jest mega wilgotne, czasami wręcz lekko klejące – co mi zupełnie nie przeszkadzało – takie w typie brownie, tylko wyrośniętego. Dzięki tej wilgotności ciasto bardzo długo zachowuje świeżość i miękkość. I jeszcze jedno – do tego czekoladowego ciasta z fasoli czerwonej nie dajecie ani grama mąki – fajnie? Fajnie! Tak otrzymujecie bezglutenowe ciasto czekoladowe!
Jak zrobić ciasto z fasolą – wskazówki
Czerwoną fasolę przed użyciem musicie porządnie opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się soli z zalewy. Potem ją miksujecie razem z bananem – najlepiej jak banany są już bardziej dojrzałe. Wtedy są bardziej słodkie i bardziej aromatyczne. Fasolę z bananami najlepiej dokładnie zblendować ręcznym blenderem, albo zmiksować w malakserze. To zapewni gładką konsystencję. Do ciasta dodajemy trochę cukru – ja użyłam kokosowy, który nadał mu fajnego i głębokiego smaku. Możecie również wykorzystać ksylitol, zwykły cukier albo erytrol (to dodatkowo obniży kaloryczność ciasta fasolowego). Następna sprawa – olej – ja użyłam olej rzepakowy, ale możecie dać również rozpuszczony olej kokosowy. Wszystkie składniki razem krótko mieszacie i przekładacie do foremki do pieczenia.
Ile piec ciasto z fasoli?
Czekoladowe ciasto z fasoli pieczemy około godzinę w 180 stopniach – dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Na patyczku mogą być okruszki ciasta, ale nie mogą być mokre. Samo ciasto – jak pisałam wyżej – jest z tych bardziej wilgotnych i cięższych, więc może się piec dłużej. Po upieczeniu ciasto studzicie i zjadacie ze smakiem. Ja mogę polecić to ciasto z fasolą, a Wy sami zdecydujcie, czy lubicie takie eksperymenty? Jedliście już ciasto fasolowe?
Czekoladowe ciasto z fasoli kalorie
Jeśli jesteście ciekawi, ile kalorii ma ciasto z fasolą, to 100 g ciasta ma około 180 kalorii – bardzo, bardzo przyjemnie. To kaloryczność ciasta bez polewy i dekoracji. Ale nawet z tą polewą ciasto będzie fajnie niskokaloryczne, więc każdy może zjeść kawałek bez wyrzutów sumienia :)
Możecie również wypróbować inne moje przepisy na warzywa w ciastach – jest już ich trochę na blogu.
Polecane przepisy na ciasta z warzywami
Jeśli lubisz ciasta i słodkie wypieki z dodatkiem warzyw, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy. Na blogu znajdziesz ich spory wybór, więc na pewno wybierzesz coś idealnego dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
10 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Ciasto wyszło przepyszne , mocno czekoladowe, dodałam zamiast cukru erytrol .Niestety jest jeden minus . Bardzo wzdyma i brzuch puchnie po 30 minutach jak balonik.Akurat zrobiłam z fasolki z puszki , płukałam wielokrotnie , niewiele to dało. Czy jest jakaś metoda na to :) ? Robiłabym częściej to ciasto ale za każdym razem to samo
Oo, nie zauważyłam u siebie takiego efektu… Niestety, nie bardzo wiem jak na to pomóc
Ciasto super, ale w tej wersji niestety nie jest bezglutenowe. W proszku do pieczenia jest mąka pszenna ☹️ dobrze, że w ostatniej chwili sprawdziłam, bo dziewczyna chora na celiakię miałaby problem. Zamiast proszku trzeba dać łyżeczkę sody.
Dziękuję za zwrócenie uwagi, powinnam dopisać, że proszek ma być bezglutenowy. Zrobię odpowiednią adnotację
Witam, a co z kakao? do polewy czy do ciasta, bo nie jest wspomniane co z nim zrobić.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy zamiast fasoli czerwonej może być biała i kakao?
Pozdrawiam
Kakao do ciasta. Myślę, że możesz spróbować z białą fasolą
Jak opanuję lenia w sobie, to na pewno upiekę, bo wygląda na mega wilgotne, a takie lubię :)
Jest wilgotne i pyszne :)
My z kolei kochamy wszelkie fasolowe, groszkowe, ciecierzycowe wypieki :D Wspaniale ciasto wygląda :)
Dla mnie też to ciasto fasolowe było zaskakująco smaczne :)