Przepis na czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli
Zobaczyłam u Kasi z Gotuję bo lubię czekoladowe ciasto z fasoli i tak mnie zaintrygowało, że nie mogłam przejść koło niego obojętnie :)
A to jest tym bardziej dziwne, bo ja nie cierpię fasoli i NIGDY jej nie jadam, tylko omijam szerokim łukiem.
Pewnie skusiło mnie to, że podobno w cieście nie czuć tej fasoli :D
Fasolę zakupiłam, trochę postała, bo święta Bożego Narodzenia i przepisy świąteczne zdominowały mój czas, ale w końcu ciasto upiekłam.
Jesteście ciekawi mojej opinii?
Ciacho mi smakowało, faktycznie nie czuć w smaku tej fasoli – jest równoważona przez banany i kakao.
Za to ciasto jest mega wilgotne, czasami wręcz lekko klejące – co mi zupełnie nie przeszkadzało – takie w typie brownie, tylko wyrośniętego ;)
Dzięki tej wilgotności ciasto bardzo długo zachowuje świeżość i miękkość.
I jeszcze jedno – do tego czekoladowego ciasta z fasoli czerwonej nie dajecie ani grama mąki – fajnie? Fajnie :)
Ja mogę je polecić, a Wy sami zdecydujcie, czy lubicie takie eksperymenty? Jedliście już ciasto fasolowe?
Możecie również wypróbować inne moje przepisy na warzywa w ciastach – jest już ich trochę na blogu.
Przepis na czekoladowe ciasto z fasoli

Czekoladowe ciasto z fasolą :)
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości około 25 cm.
Składniki
- 2 puszki czerwonej fasoli (około 400 g każda)
- 2 banany duże (lub 3 mniejsze)
- 150 g cukru (użyłam cukier kokosowy)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka rozmiar L
- 4 łyżki kakao czubate
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Instrukcja
- Fasolę wyłóż na sitko i dokładnie opłucz.
- Włóż ją do miski, dodaj pokrojone banany i całość dokładnie zmiksuj blenderem lub malakserem.
- Dodaj jajka, cukier, kakao, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia - wymieszaj łyżką.
- Przelej ciasto do keksówki o długości około 25-27 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu udekoruj ciasto wg uznania - ja je polałam rozpuszczoną czekoladą i posypałam pokruszonymi bezikami :)
Witam, a co z kakao? do polewy czy do ciasta, bo nie jest wspomniane co z nim zrobić.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy zamiast fasoli czerwonej może być biała i kakao?
Pozdrawiam
Kakao do ciasta. Myślę, że możesz spróbować z białą fasolą
Jak opanuję lenia w sobie, to na pewno upiekę, bo wygląda na mega wilgotne, a takie lubię :)
Jest wilgotne i pyszne :)
My z kolei kochamy wszelkie fasolowe, groszkowe, ciecierzycowe wypieki :D Wspaniale ciasto wygląda :)
Dla mnie też to ciasto fasolowe było zaskakująco smaczne :)