Przepis na czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli

czekoladowe ciasto z fasoli


Zobaczyłam u Kasi z Gotuję bo lubię czekoladowe ciasto z fasoli i tak mnie zaintrygowało, że nie mogłam przejść koło niego obojętnie :)

A to jest tym bardziej dziwne, bo ja nie cierpię fasoli i NIGDY jej nie jadam, tylko omijam szerokim łukiem.

Pewnie skusiło mnie to, że podobno w cieście nie czuć tej fasoli :D

Fasolę zakupiłam, trochę postała, bo święta Bożego Narodzenia i przepisy świąteczne zdominowały mój czas, ale w końcu ciasto upiekłam.

Jesteście ciekawi mojej opinii?

Ciacho mi smakowało, faktycznie nie czuć w smaku tej fasoli – jest równoważona przez banany i kakao.

Za to ciasto jest mega wilgotne, czasami wręcz lekko klejące – co mi zupełnie nie przeszkadzało – takie w typie brownie, tylko wyrośniętego ;)

Dzięki tej wilgotności ciasto bardzo długo zachowuje świeżość i miękkość.

I jeszcze jedno – do tego czekoladowego ciasta z fasoli czerwonej nie dajecie ani grama mąki – fajnie? Fajnie :)

Ja mogę je polecić, a Wy sami zdecydujcie, czy lubicie takie eksperymenty? Jedliście już ciasto fasolowe?

Możecie również wypróbować inne moje przepisy na warzywa w ciastach – jest już ich trochę na blogu.

ciasto z fasolą

ciasto fasolowe

ciasto czekoladowe z fasoli

ciasto fasolowe

ciasto fasolowe

ciasto czekoladowo-bananowe

ciasto czekoladowe z fasoli

Przepis na czekoladowe ciasto z fasoli

ciasto czekoladowe z fasolą

Czekoladowe ciasto z fasolą :)

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne ciasto fasolowe z czerwoną fasolą i bananami.
4.09 z 23 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 12

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę o wielkości około 25 cm.

Składniki

  • 2 puszki czerwonej fasoli (około 400 g każda)
  • 2 banany duże (lub 3 mniejsze)
  • 150 g cukru (użyłam cukier kokosowy)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka rozmiar L
  • 4 łyżki kakao czubate
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Instrukcja
 

  • Fasolę wyłóż na sitko i dokładnie opłucz.
  • Włóż ją do miski, dodaj pokrojone banany i całość dokładnie zmiksuj blenderem lub malakserem.
  • Dodaj jajka, cukier, kakao, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia - wymieszaj łyżką.
  • Przelej ciasto do keksówki o długości około 25-27 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu udekoruj ciasto wg uznania - ja je polałam rozpuszczoną czekoladą i posypałam pokruszonymi bezikami :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!