Czekoladowe ciasto z fasoli

Zaktualizowany: 2023 31 października
czekoladowe ciasto z fasoli

Przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

Bezglutenowe czekoladowe ciasto z fasoli i z bananami to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego ciasta czekoladowego. Zamiast mąki pszennej używa się w nim zmiksowanej czerwonej fasoli, co sprawia, że ciasto jest bogate w białko i błonnik. Banany dodają słodyczy i wilgoci, a gorzkie kakao nadaje intensywny smak. To idealne ciasto dla osób na diecie bezglutenowej lub poszukujących zdrowszych wariantów słodkości. Spróbujcie koniecznie!

ciasto z fasolą

Czekoladowe ciasto z fasoli PRZEPIS krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na niebanalne i bezglutenowe ciasto czekoladowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

ciasto czekoladowe z fasolą

Czekoladowe ciasto z fasolą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne ciasto fasolowe z czerwoną fasolą i bananami. To ciasto zrobione bez mąki, więc idealne dla osób na diecie bezglutenowej.
4.29 z 35 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 12
Kalorie 176 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę o wielkości około 25 cm.
Składniki

składniki na bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasolą

  • 2 puszki czerwonej fasoli ((około 400 g każda))
  • 2 banany (duże (lub 3 mniejsze) – około 240 g)
  • 150 g cukru ((użyłam cukier kokosowy) – 3/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 4 łyżki kakao (czubate )
  • 3 łyżki oleju (- może też być kokosowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (lub płaska łyżeczka sody oczyszczonej)
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto z fasoli krok po kroku

  • Fasolę wyłóż na sitko i dokładnie opłucz.
    2 puszki czerwonej fasoli
  • Włóż ją do miski, dodaj pokrojone banany i całość dokładnie zmiksuj blenderem lub malakserem.
    2 banany, 2 puszki czerwonej fasoli
  • Dodaj jajka, cukier, kakao, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia – wymieszaj łyżką.
    2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 jajka, 4 łyżki kakao, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • Przelej ciasto do keksówki o długości około 25-27 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu udekoruj ciasto wg uznania – ja je polałam rozpuszczoną czekoladą i posypałam pokruszonymi bezikami :)
Notatki
Podaję kaloryczność bez polewy czekoladowej i dekoracji. Kaloryczność policzona, przy moich składnikach. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 176kcalWeglowodany: 23gBiałko: 7gTłuszcz: 6g
Słowa kluczowe bezglutenowe ciasto czekoladowe, ciasto z fasolą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto fasolowe

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli – uwagi

Zobaczyłam u Kasi z Gotuję bo lubię czekoladowe ciasto z fasoli i tak mnie zaintrygowało, że nie mogłam przejść koło niego obojętnie. A to jest tym bardziej dziwne, bo ja nie cierpię fasoli i NIGDY jej nie jadam, tylko omijam szerokim łukiem. Pewnie skusiło mnie to, że podobno w cieście nie czuć tej fasoli. Fasolę zakupiłam, trochę postała, bo święta Bożego Narodzenia i przepisy świąteczne zdominowały mój czas, ale w końcu ciasto upiekłam.

Jesteście ciekawi mojej opinii?

Ciacho mi smakowało, faktycznie nie czuć w smaku tej fasoli – jest równoważona przez banany i kakao. Za to ciasto jest mega wilgotne, czasami wręcz lekko klejące – co mi zupełnie nie przeszkadzało – takie w typie brownie, tylko wyrośniętego. Dzięki tej wilgotności ciasto bardzo długo zachowuje świeżość i miękkość. I jeszcze jedno – do tego czekoladowego ciasta z fasoli czerwonej nie dajecie ani grama mąki – fajnie? Fajnie! Tak otrzymujecie bezglutenowe ciasto czekoladowe!

ciasto czekoladowe z fasoli

Jak zrobić ciasto z fasolą – wskazówki

Czerwoną fasolę przed użyciem musicie porządnie opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się soli z zalewy. Potem ją miksujecie razem z bananem – najlepiej jak banany są już bardziej dojrzałe. Wtedy są bardziej słodkie i bardziej aromatyczne. Fasolę z bananami najlepiej dokładnie zblendować ręcznym blenderem, albo zmiksować w malakserze. To zapewni gładką konsystencję. Do ciasta dodajemy trochę cukru – ja użyłam kokosowy, który nadał mu fajnego i głębokiego smaku. Możecie również wykorzystać ksylitol, zwykły cukier albo erytrol (to dodatkowo obniży kaloryczność ciasta fasolowego). Następna sprawa – olej – ja użyłam olej rzepakowy, ale możecie dać również rozpuszczony olej kokosowy. Wszystkie składniki razem krótko mieszacie i przekładacie do foremki do pieczenia.

ciasto fasolowe

Ile piec ciasto z fasoli?

Czekoladowe ciasto z fasoli pieczemy około godzinę w 180 stopniach – dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Na patyczku mogą być okruszki ciasta, ale nie mogą być mokre. Samo ciasto – jak pisałam wyżej – jest z tych bardziej wilgotnych i cięższych, więc może się piec dłużej. Po upieczeniu ciasto studzicie i zjadacie ze smakiem. Ja mogę polecić to ciasto z fasolą, a Wy sami zdecydujcie, czy lubicie takie eksperymenty? Jedliście już ciasto fasolowe?

ciasto fasolowe

Czekoladowe ciasto z fasoli kalorie

Jeśli jesteście ciekawi, ile kalorii ma ciasto z fasolą, to 100 g ciasta ma około 180 kalorii – bardzo, bardzo przyjemnie. To kaloryczność ciasta bez polewy i dekoracji. Ale nawet z tą polewą ciasto będzie fajnie niskokaloryczne, więc każdy może zjeść kawałek bez wyrzutów sumienia :)

Możecie również wypróbować inne moje przepisy na warzywa w ciastach – jest już ich trochę na blogu.

ciasto czekoladowo-bananowe
ciasto czekoladowe z fasoli

Polecane przepisy na ciasta z warzywami

Jeśli lubisz ciasta i słodkie wypieki z dodatkiem warzyw, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy. Na blogu znajdziesz ich spory wybór, więc na pewno wybierzesz coś idealnego dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 30 stycznia

Podziel się przepisem

10 komentarzy

  1. c6672f976c75a4ec41b0eed6e3a22dac?s=54&d=mm&r=g
    Urszula 2023 20 września w 11:18- Odpowiedz

    Ciasto wyszło przepyszne , mocno czekoladowe, dodałam zamiast cukru erytrol .Niestety jest jeden minus . Bardzo wzdyma i brzuch puchnie po 30 minutach jak balonik.Akurat zrobiłam z fasolki z puszki , płukałam wielokrotnie , niewiele to dało. Czy jest jakaś metoda na to :) ? Robiłabym częściej to ciasto ale za każdym razem to samo

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 20 września w 11:42- Odpowiedz

      Oo, nie zauważyłam u siebie takiego efektu… Niestety, nie bardzo wiem jak na to pomóc

  2. cca6fda0665d350eab6c80f216414c90?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2022 11 marca w 11:17- Odpowiedz

    Ciasto super, ale w tej wersji niestety nie jest bezglutenowe. W proszku do pieczenia jest mąka pszenna ☹️ dobrze, że w ostatniej chwili sprawdziłam, bo dziewczyna chora na celiakię miałaby problem. Zamiast proszku trzeba dać łyżeczkę sody.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 11 marca w 20:21- Odpowiedz

      Dziękuję za zwrócenie uwagi, powinnam dopisać, że proszek ma być bezglutenowy. Zrobię odpowiednią adnotację

  3. 024c75a9aad5b768acab0500b8a20082?s=54&d=mm&r=g
    stasia 2020 13 maja w 08:20- Odpowiedz

    Witam, a co z kakao? do polewy czy do ciasta, bo nie jest wspomniane co z nim zrobić.
    Mam jeszcze jedno pytanie, czy zamiast fasoli czerwonej może być biała i kakao?
    Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 15 maja w 21:12- Odpowiedz

      Kakao do ciasta. Myślę, że możesz spróbować z białą fasolą

  4. fb9970d85ee2f70fb6e955af849a2eda?s=54&d=mm&r=g
    Pati 2017 7 lutego w 13:50- Odpowiedz

    Jak opanuję lenia w sobie, to na pewno upiekę, bo wygląda na mega wilgotne, a takie lubię :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 7 lutego w 18:08- Odpowiedz

      Jest wilgotne i pyszne :)

  5. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 2 lutego w 23:20- Odpowiedz

    My z kolei kochamy wszelkie fasolowe, groszkowe, ciecierzycowe wypieki :D Wspaniale ciasto wygląda :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 3 lutego w 09:17- Odpowiedz

      Dla mnie też to ciasto fasolowe było zaskakująco smaczne :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy