Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Czekoladowe ciasto z fasolą :)

Czekoladowe ciasto z fasoli

 

ciasto z fasoli

 

Zobaczyłam u Kasi czekoladowe ciasto z fasolą i tak mnie zaintrygowało, że nie mogłam przejść koło niego obojętnie 🙂

A to jest tym bardziej dziwne, bo ja nie cierpię fasoli i NIGDY jej nie jadam, tylko omijam szerokim łukiem.

Pewnie skusiło mnie to, że podobno w cieście nie czuć tej fasoli 😀

Fasolę zakupiłam, trochę postała, bo święta Bożego Narodzenia i przepisy świąteczne zdominowały mój czas, ale w końcu ciasto upiekłam.

Jesteście ciekawi mojej opinii?

Ciacho mi smakowało, faktycznie nie czuć w smaku tej fasoli – jest równoważona przez banany i kakao.

Za to ciasto jest mega wilgotne, czasami wręcz lekko klejące – co mi zupełnie nie przeszkadzało – takie w typie brownie, tylko mega wyrośniętego 😉

Dzięki tej wilgotności ciasto bardzo długo zachowuje świeżość i miękkość.

I jeszcze jedno – do tego czekoladowego ciasta nie dajecie ani grama mąki – fajnie? Fajnie 🙂

Ja mogę je polecić, a Wy sami zdecydujcie, czy lubicie takie eksperymenty.

Możecie również wypróbować inne moje przepisy na warzywa w ciastach – jest już ich trochę na blogu.

ciasto z fasolą

 

ciasto bananowe

 

ciasto czekoladowe z fasoli

 

ciasto fasolowe

 

ciasto bananowe

 

ciasto czekoladowo-bananowe

 

ciasto czekoladowe z fasoli

 

Czekoladowe ciasto z fasolą 🙂
 
Autor:
Składniki
  • 2 puszki czerwonej fasoli (około 400 g każda)
  • 2 duże banany (lub 3 mniejsze)
  • 150 g cukru (użyłam cukier kokosowy)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 4 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie
  1. Fasolę wyłóż na sitko i dokładnie opłucz.
  2. Włóż ją do miski, dodaj pokrojone banany i całość dokładnie zmiksuj blenderem lub malakserem.
  3. Dodaj jajka, cukier, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia - wymieszaj łyżką.
  4. Przelej ciasto do keksówki o długości około 25-27 cm.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  6. Po ostudzeniu udekoruj ciasto wg uznania - ja je polałam rozpuszczoną czekoladą i posypałam pokruszonymi bezikami 🙂
 

 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Reklama

  • My z kolei kochamy wszelkie fasolowe, groszkowe, ciecierzycowe wypieki 😀 Wspaniale ciasto wygląda 🙂

    • Dla mnie też to ciasto fasolowe było zaskakująco smaczne 🙂

  • Pati

    Jak opanuję lenia w sobie, to na pewno upiekę, bo wygląda na mega wilgotne, a takie lubię 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux