Przepis na czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli
Zobaczyłam u Kasi z Gotuję bo lubię czekoladowe ciasto z fasoli i tak mnie zaintrygowało, że nie mogłam przejść koło niego obojętnie :)
A to jest tym bardziej dziwne, bo ja nie cierpię fasoli i NIGDY jej nie jadam, tylko omijam szerokim łukiem.
Pewnie skusiło mnie to, że podobno w cieście nie czuć tej fasoli :D
Fasolę zakupiłam, trochę postała, bo święta Bożego Narodzenia i przepisy świąteczne zdominowały mój czas, ale w końcu ciasto upiekłam.
Jesteście ciekawi mojej opinii?
Ciacho mi smakowało, faktycznie nie czuć w smaku tej fasoli – jest równoważona przez banany i kakao.
Za to ciasto jest mega wilgotne, czasami wręcz lekko klejące – co mi zupełnie nie przeszkadzało – takie w typie brownie, tylko wyrośniętego ;)
Dzięki tej wilgotności ciasto bardzo długo zachowuje świeżość i miękkość.
I jeszcze jedno – do tego czekoladowego ciasta z fasoli czerwonej nie dajecie ani grama mąki – fajnie? Fajnie :)
Ja mogę je polecić, a Wy sami zdecydujcie, czy lubicie takie eksperymenty? Jedliście już ciasto fasolowe?
Możecie również wypróbować inne moje przepisy na warzywa w ciastach – jest już ich trochę na blogu.
BEZGLUTENOWE CZEKOLADOWE CIASTO Z FASOLI –
Czekoladowe ciasto z fasoli przepis do druku

Czekoladowe ciasto z fasolą :)
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości około 25 cm.
Składniki
Instrukcja
- Fasolę wyłóż na sitko i dokładnie opłucz.2 puszki czerwonej fasoli
- Włóż ją do miski, dodaj pokrojone banany i całość dokładnie zmiksuj blenderem lub malakserem.2 banany, 2 puszki czerwonej fasoli
- Dodaj jajka, cukier, kakao, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia - wymieszaj łyżką.2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 jajka, 4 łyżki kakao, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- Przelej ciasto do keksówki o długości około 25-27 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu udekoruj ciasto wg uznania - ja je polałam rozpuszczoną czekoladą i posypałam pokruszonymi bezikami :)