Przepis na bezglutenowe kokosowe babeczki ze szpinakiem
Kokosowe babeczki ze szpinakiem to niezła gratka dla wszystkich dbających o figurę oraz będących na diecie bezglutenowej.
Babeczki upiekłam na mące kokosowej, co dodatkowo zapewniło im niższą kaloryczność.
Szpinak w cieście dodaje mu nie tylko nieziemskiego koloru, ale również dużej wilgotności – co jest szczególnie istotne przy wypiekach na mące kokosowej.
Dodatkowo w babeczkach oprócz mąki kokosowej i szpinaku znajdziecie drobno pokrojone jabłko :)
Wierzch babeczek to lekki lukier i oczywiście świeże owoce.
Te kokosowe babeczki szpinakowe są przepyszne, a do tego mogą długo leżeć i nie wyschną wam na wiór.
Koniecznie wypróbujcie również przepis na ciasto leśny mech ze szpinakiem albo na koktajl szpinakowo-jabłkowy. Jeśli poszukujecie innych przepisów z mąką kokosową, to na blogu znajdziecie trochę przepisików – zapraszam.
Ps. Babeczki możecie też wykonać na zwykłej pszennej mące – w uwagach do przepisu znajdziecie informację ile jej trzeba użyć.
Kokosowe babeczki ze szpinakiem – przepis do druku

Kokosowe babeczki ze szpinakiem
Składniki
babeczki:
lukier:
- 150 g cukru pudru (3/4 szklanki)
- ok 3 łyżki soku z cytryny lub mleka
- owoce do dekoracji
Instrukcja
- Szpinak zblenduj razem z olejem i maślanką na gładką masę.125 ml oleju, 60 g szpinaku, 140 ml maślanki
- Mąkę kokosową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem.80 g mąki kokosowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru
- Dodaj do mąki zmiksowany szpinak, dodaj jajka i krótko wymieszaj wszystko łyżką - tylko do połączenia składników.2 jajka
- Dodaj pokrojone jabłko i wymieszaj.2 jabłka
- Nałóż masę do foremek do babeczek - około 12-15 sztuk.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez 20-25 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder zmieszaj ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny lub mlekiem.150 g cukru pudru, ok 3 łyżki soku z cytryny
- Posmaruj lukrem babeczki i udekoruj wg uznania.owoce
Notatki
Składniki Odżywcze
Inspiracja – Moje wypieki