Kokosowe babeczki ze szpinakiem – bezglutenowe

 

babeczki szpinakowe

 

Kokosowe babeczki ze szpinakiem to niezła gratka dla wszystkich dbających o figurę oraz będących na diecie bezglutenowej.

Babeczki upiekłam na mące kokosowej, co dodatkowo zapewniło im niższą kaloryczność.

Szpinak w cieście dodaje mu nie tylko nieziemskiego koloru, ale również dużej wilgotności – co jest szczególnie istotne przy wypiekach na mące kokosowej.

Dodatkowo w babeczkach oprócz mąki kokosowej i szpinaku znajdziecie drobno pokrojone jabłko 🙂

Wierzch babeczek to lekki lukier i oczywiście świeże owoce.

Te kokosowe babeczki ze szpinakiem są przepyszne, a do tego mogą długo leżeć i nie wyschną wam na wiór.

Koniecznie wypróbujcie również przepis na ciasto leśny mech ze szpinakiem albo na koktajl szpinakowo-jabłkowy. Jeśli poszukujecie innych przepisów z mąką kokosową, to na blogu znajdziecie trochę przepisików – zapraszam.

Ps. Babeczki możecie też wykonać na zwykłej pszennej mące – w uwagach do przepisu znajdziecie informację ile jej trzeba użyć.

 

kokosowe babeczki z owocami

 

babeczki ze szpinakiem i jabłkami

 

kokosowe babeczki ze szpinakiem

 

babeczki ze szpinakiem i owocami

 

kokosowe babeczki ze szpinakiem

 

Kokosowe babeczki ze szpinakiem

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 15 babeczek.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 15
Składniki
babeczki:
  • 80 g mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 125 ml oleju
  • 140 ml maślanki
  • 60 g świeżego szpinaku
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 2 większe obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka - około 250 g
lukier:
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru pudru
  • około 3 łyżki soku z cytryny lub mleka
  • owoce do dekoracji
Wykonanie
  1. Szpinak zblenduj razem z olejem i maślanką na gładką masę.
  2. Mąkę kokosową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem.
  3. Dodaj do mąki zmiksowany szpinak, dodaj jajka i krótko wymieszaj wszystko łyżką - tylko do połączenia składników.
  4. Dodaj pokrojone jabłko i wymieszaj.
  5. Nałóż masę do foremek do babeczek - około 12-15 sztuk.
  6. Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez 20-25 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Cukier puder zmieszaj ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny lub mlekiem.
  9. Posmaruj lukrem babeczki.
Notatki
Mąkę kokosową możesz zastąpić zwykłą mąką pszenną - użyj jej wtedy 250 g (niecałe 2 szklanki).
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 szztuka Kalorie: 186 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 26 g Błonnik: 2,6 g Białka: 2,5 g

 

Inspiracja.