Przepis na bezglutenowe kokosowe babeczki ze szpinakiem

babeczki szpinakowe


Kokosowe babeczki ze szpinakiem to niezła gratka dla wszystkich dbających o figurę oraz będących na diecie bezglutenowej.

Babeczki upiekłam na mące kokosowej, co dodatkowo zapewniło im niższą kaloryczność.

Szpinak w cieście dodaje mu nie tylko nieziemskiego koloru, ale również dużej wilgotności – co jest szczególnie istotne przy wypiekach na mące kokosowej.

Dodatkowo w babeczkach oprócz mąki kokosowej i szpinaku znajdziecie drobno pokrojone jabłko :)

Wierzch babeczek to lekki lukier i oczywiście świeże owoce.

Te kokosowe babeczki szpinakowe są przepyszne, a do tego mogą długo leżeć i nie wyschną wam na wiór.

Koniecznie wypróbujcie również przepis na ciasto leśny mech ze szpinakiem albo na koktajl szpinakowo-jabłkowy. Jeśli poszukujecie innych przepisów z mąką kokosową, to na blogu znajdziecie trochę przepisików – zapraszam.

Ps. Babeczki możecie też wykonać na zwykłej pszennej mące – w uwagach do przepisu znajdziecie informację ile jej trzeba użyć.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

kokosowe babeczki z owocami

babeczki ze szpinakiem i jabłkami

kokosowe babeczki ze szpinakiem

babeczki ze szpinakiem i owocami

kokosowe babeczki ze szpinakiem

Kokosowe babeczki ze szpinakiem – przepis do druku

babeczki szpinakowe z owocami

Kokosowe babeczki ze szpinakiem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne bezglutenowe babeczki szpinakowe na mące kokosowej.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 15
Kalorie 186 kcal

Składniki

babeczki:

  • 80 g mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego, albo płaska łyżeczka sody
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 125 ml oleju
  • 140 ml maślanki
  • 60 g szpinaku świeżego
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 2 jabłka większe obrane i pokrojone w kosteczkę - około 250 g

lukier:

Instrukcja
 

  • Szpinak zblenduj razem z olejem i maślanką na gładką masę.
    125 ml oleju, 60 g szpinaku, 140 ml maślanki
  • Mąkę kokosową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem.
    80 g mąki kokosowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru
  • Dodaj do mąki zmiksowany szpinak, dodaj jajka i krótko wymieszaj wszystko łyżką - tylko do połączenia składników.
    2 jajka
  • Dodaj pokrojone jabłko i wymieszaj.
    2 jabłka
  • Nałóż masę do foremek do babeczek - około 12-15 sztuk.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez 20-25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny lub mlekiem.
    150 g cukru pudru, ok 3 łyżki soku z cytryny
  • Posmaruj lukrem babeczki i udekoruj wg uznania.
    owoce

Notatki

Mąkę kokosową możesz zastąpić zwykłą mąką pszenną - użyj jej wtedy 250 g (niecałe 2 szklanki).

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 186kcalWeglowodany: 26gBiałko: 2.5gTłuszcz: 9gBłonnik: 2.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja – Moje wypieki