Kokosowe babeczki ze szpinakiem – bezglutenowe

 

babeczki szpinakowe

 

Kokosowe babeczki ze szpinakiem to niezła gratka dla wszystkich dbających o figurę oraz będących na diecie bezglutenowej.

Babeczki upiekłam na mące kokosowej, co dodatkowo zapewniło im niższą kaloryczność.

Szpinak w cieście dodaje mu nie tylko nieziemskiego koloru, ale również dużej wilgotności – co jest szczególnie istotne przy wypiekach na mące kokosowej.

Dodatkowo w babeczkach oprócz mąki kokosowej i szpinaku znajdziecie drobno pokrojone jabłko :)

Wierzch babeczek to lekki lukier i oczywiście świeże owoce.

Te kokosowe babeczki ze szpinakiem są przepyszne, a do tego mogą długo leżeć i nie wyschną wam na wiór.

Koniecznie wypróbujcie również przepis na ciasto leśny mech ze szpinakiem albo na koktajl szpinakowo-jabłkowy. Jeśli poszukujecie innych przepisów z mąką kokosową, to na blogu znajdziecie trochę przepisików – zapraszam.

Ps. Babeczki możecie też wykonać na zwykłej pszennej mące – w uwagach do przepisu znajdziecie informację ile jej trzeba użyć.

 

kokosowe babeczki z owocami

 

babeczki ze szpinakiem i jabłkami

 

kokosowe babeczki ze szpinakiem

 

babeczki ze szpinakiem i owocami

 

kokosowe babeczki ze szpinakiem

 

babeczki szpinakowe z owocami

Kokosowe babeczki ze szpinakiem

Wypieki Beaty
Przepis na około 15 babeczek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Babeczki
Porcje 15
Kalorie 186 kcal

Składniki
  

babeczki:

lukier:

Instrukcja
 

  • Szpinak zblenduj razem z olejem i maślanką na gładką masę.
  • Mąkę kokosową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem.
  • Dodaj do mąki zmiksowany szpinak, dodaj jajka i krótko wymieszaj wszystko łyżką - tylko do połączenia składników.
  • Dodaj pokrojone jabłko i wymieszaj.
  • Nałóż masę do foremek do babeczek - około 12-15 sztuk.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez 20-25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny lub mlekiem.
  • Posmaruj lukrem babeczki.

Notatki

Mąkę kokosową możesz zastąpić zwykłą mąką pszenną - użyj jej wtedy 250 g (niecałe 2 szklanki).

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 186kcalWeglowodany: 26gBiałko: 2.5gTłuszcz: 9gBłonnik: 2.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Inspiracja.