Kokosowe babeczki ze szpinakiem – bezglutenowe
Kokosowe babeczki ze szpinakiem to niezła gratka dla wszystkich dbających o figurę oraz będących na diecie bezglutenowej.
Babeczki upiekłam na mące kokosowej, co dodatkowo zapewniło im niższą kaloryczność.
Szpinak w cieście dodaje mu nie tylko nieziemskiego koloru, ale również dużej wilgotności – co jest szczególnie istotne przy wypiekach na mące kokosowej.
Dodatkowo w babeczkach oprócz mąki kokosowej i szpinaku znajdziecie drobno pokrojone jabłko :)
Wierzch babeczek to lekki lukier i oczywiście świeże owoce.
Te kokosowe babeczki ze szpinakiem są przepyszne, a do tego mogą długo leżeć i nie wyschną wam na wiór.
Koniecznie wypróbujcie również przepis na ciasto leśny mech ze szpinakiem albo na koktajl szpinakowo-jabłkowy. Jeśli poszukujecie innych przepisów z mąką kokosową, to na blogu znajdziecie trochę przepisików – zapraszam.
Ps. Babeczki możecie też wykonać na zwykłej pszennej mące – w uwagach do przepisu znajdziecie informację ile jej trzeba użyć.

Kokosowe babeczki ze szpinakiem
Składniki
babeczki:
- 80 g mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 125 ml oleju
- 140 ml maślanki
- 60 g świeżego szpinaku
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 2 większe obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka - około 250 g
lukier:
- 150 g (3/4 szklanki) cukru pudru
- około 3 łyżki soku z cytryny lub mleka
- owoce do dekoracji
Instrukcja
- Szpinak zblenduj razem z olejem i maślanką na gładką masę.
- Mąkę kokosową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem.
- Dodaj do mąki zmiksowany szpinak, dodaj jajka i krótko wymieszaj wszystko łyżką - tylko do połączenia składników.
- Dodaj pokrojone jabłko i wymieszaj.
- Nałóż masę do foremek do babeczek - około 12-15 sztuk.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez 20-25 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder zmieszaj ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny lub mlekiem.
- Posmaruj lukrem babeczki.
Notatki
Składniki Odżywcze
Przepiękne zdjęcia! <3 Aż szkoda jeść! :D
DZiękuję bardzo Łukasz :)
Czy cukier można zastąpić krystolitem i w jakich proporcjach i olej olejem kokosowym. Pozdrawiam
Możesz zastąpić, on nie jest dużo słodszy więc daj go podobnie. Olej kokosowy może być jak najbardziej
Wyglądają pysznie! Czym mogę zastąpić maślankę ? Nie jem nabiału , sojowego też nie.
Możesz zastąpić jogurtem kokosowym – można kupić np. w Lidlu :)
Dziękuję