Kokosowe babeczki ze szpinakiem
Przepis na bezglutenowe kokosowe babeczki ze szpinakiem
Zapraszam na pyszne bezglutenowe babeczki szpinakowe zrobione na mące kokosowej. Te babeczki mają obłędny zielony kolor i smakują doskonale! Do tego mają bardzo mało kalorii, więc mogą je spokojnie zjeść osoby na diecie redukcyjnej. Koniecznie upieczcie takie babeczki kokosowe ze szpinakiem i sprawdźcie jak rewelacyjnie smakują!
Spis treści
Kokosowe babeczki ze szpinakiem przepis krok po kroku
Upiecz już dziś te pyszne i wilgotne bezglutenowe babeczki kokosowe ze szpinakiem i słodkim lukrem.
Kokosowe babeczki ze szpinakiem przepis
Składniki
składniki na bezglutenowe babeczki ze szpinakiem
składniki na lukier do babeczek
- 150 g cukru pudru ((1 szklanka) )
- ok 3 łyżki soku z cytryny ( lub mleka)
- owoce ( do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić kokosowe babeczki ze szpinakiem
- Szpinak zblenduj razem z olejem i maślanką na gładką masę.125 ml oleju, 60 g szpinaku, 140 ml maślanki
- Mąkę kokosową wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem.80 g mąki kokosowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru
- Dodaj do mąki zmiksowany szpinak, dodaj jajka i krótko wymieszaj wszystko łyżką – tylko do połączenia składników.2 jajka
- Dodaj pokrojone jabłko i wymieszaj.2 jabłka
- Nałóż masę do foremek do babeczek – około 12-15 sztuk.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez 20-25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder zmieszaj ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny lub mlekiem.150 g cukru pudru, ok 3 łyżki soku z cytryny
- Posmaruj lukrem babeczki i udekoruj wg uznania.owoce
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bezglutenowe babeczki ze szpinakiem – uwagi
Kokosowe babeczki ze szpinakiem to niezła gratka dla wszystkich dbających o figurę oraz będących na diecie bezglutenowej.
Babeczki upiekłam na mące kokosowej, co dodatkowo zapewniło im niższą kaloryczność.
Szpinak w cieście dodaje mu nie tylko nieziemskiego koloru, ale również dużej wilgotności – co jest szczególnie istotne przy wypiekach na mące kokosowej.
Dodatkowo w babeczkach oprócz mąki kokosowej i szpinaku znajdziecie drobno pokrojone jabłko :)
Wierzch babeczek to lekki lukier i oczywiście świeże owoce.
Te kokosowe babeczki szpinakowe są przepyszne, a do tego mogą długo leżeć i nie wyschną wam na wiór.
Koniecznie wypróbujcie również przepis na ciasto leśny mech ze szpinakiem albo na koktajl szpinakowo-jabłkowy. Jeśli poszukujecie innych przepisów z mąką kokosową, to na blogu znajdziecie trochę przepisików – zapraszam.
Ps. Babeczki możecie też wykonać na zwykłej pszennej mące – w uwagach do przepisu znajdziecie informację ile jej trzeba użyć.
Polecane przepisy na ciasta ze szpinakiem
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta i inne wypieki zrobione ze szpinakiem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Inspiracja – Moje wypieki
7 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepiękne zdjęcia! <3 Aż szkoda jeść! :D
DZiękuję bardzo Łukasz :)
Czy cukier można zastąpić krystolitem i w jakich proporcjach i olej olejem kokosowym. Pozdrawiam
Możesz zastąpić, on nie jest dużo słodszy więc daj go podobnie. Olej kokosowy może być jak najbardziej
Wyglądają pysznie! Czym mogę zastąpić maślankę ? Nie jem nabiału , sojowego też nie.
Możesz zastąpić jogurtem kokosowym – można kupić np. w Lidlu :)
Dziękuję