Ciasto kopiec skrzata przepis
Przepis na ciasto kopiec skrzata z ciasta szpinakowego
To ciasto szpinakowe z truskawkami w galaretce i kremem mascarpone ze śmietaną kremówką to doskonałe połączenie smaków i konsystencji. Ciasto jest puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi szpinaku, który nadaje mu nie tylko wyjątkowego koloru, ale także delikatnego smaku. Galaretka truskawkowa to świetne dopełnienie smaku ciasta – ma w sobie orzeźwiający smak truskawek, ale jest jednocześnie lekka i delikatna. Krem mascarpone ze śmietaną kremówką to idealne wykończenie – dodaje kremowej i gładkiej konsystencji oraz delikatnego smaku serowego, który doskonale komponuje się ze smakiem truskawek i ciasta szpinakowego. Ciasto kopiec skrzata to świetny wybór na letnie przyjęcia, pikniki, czy uroczyste okazje – na pewno zachwyci Twoich gości! Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Przepis na ciasto szpinakowe z truskawkami i mascarpone
Jeśli lubisz ciasto kopiec kreta, to koniecznie wypróbuj tą niebanalną wersję z ciasta ze szpinakiem z dodatkiem truskawek i pysznego kremu. To ciasto zachwyci każdego!
Przepis na ciasto kopiec skrzata
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto ze szpinakiem do kopca skrzata
- 200 g szpinaku (- użyłam świeży)
- 120 ml maślanki (- może też być kefir)
- 50 ml oleju
- 2 jajka (rozmiar L)
- 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru (- 3/4 szklanki – lub do smaku)
- 2 łyżki soku z cytryny (- opcjonalnie)
składniki na truskawki w galaretce
- 200 g truskawek
- 350 ml wody (wrzącej)
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
składniki na krem mascarpone
- 250 g serka mascarpone (- mocno zimnego)
- 250 ml śmietany kremówki (- mocno zimnej – u mnie 30%)
- ok 50 g cukru pudru (- 1/3 szklanki – lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto ze szpinaku do kopca skrzata
- Jeśli masz mrożony szpinak to go wcześniej rozmroź i odsącz z nadmiaru wody, świeżym listkom szpinaku oderwij ogonki (jeśli są grube i długie).200 g szpinaku
- Zmiksuj szpinak z maślanką, olejem, jajkami i sokiem z cytryny (jeśli używasz).120 ml maślanki, 50 ml oleju, 2 jajka, 2 łyżki soku z cytryny
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem.225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru
- Wlej zmiksowany szpinak do mąki i wymieszaj dokładnie.
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki i piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie ostrym nożem zetnij wybrzuszony wierzch.
- Łyżką wytnij część środka tak aby zostały grubsze boki.
- Odcięte ciasto zmiksuj albo dokładnie pokrusz na drobne okruszki.
Jak zrobić truskawki w galaretce
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia.1 opakowanie galaretki truskawkowej, 350 ml wody
- Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki.200 g truskawek
- Dodaj owoce do galaretki i gdy zacznie tężeć wylej ją do środka wydrążonego ciasta szpinakowego. Galaretka musi być tężejąca!
- Schowaj ciasto do lodówki żeby galaretka zupełnie zastygła.
Jak zrobić krem mascarpone do ciasta kopiec skrzata
- Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Wlej śmietanę kremówkę i miksuj aż powstanie gęsty krem.250 g serka mascarpone, ok 50 g cukru pudru, 250 ml śmietany kremówki
- Wyłóż krem na wierzch galaretki z truskawkami tworząc kopułę.
- Posyp wierzch ciasta okruszkami z odciętych kawałków.
- Ciasto możesz podać od razu lub przechować w lodówce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto kopiec skrzata – wskazówki
To ciasto to pyszna wersja bardzo popularnego ciasta kopiec kreta. Kopiec kreta, to zwykle czekoladowe ciasto wypełnione bananami oraz kremem śmietankowym.
Na blogu znajdziecie przepis na kopiec kreta ze śliwkami i kremem piernikowym – ciasto idealne jesienią i zimą :)
Za to w moim e-booku „Czekoladowe wypieki Beaty” znajdziecie przepyszny czekoladowy kopiec kreta z truskawkami.
Teraz mam dla Was przepis na kopiec kreta z ciasta ze szpinakiem.
Takie ciasto szpinakowe wygląda obłędnie dzięki niezwykłemu kolorowi. To zasługa sporej ilości szpinaku dodanemu do ciasta :)
Jak zrobić ciasto ze szpinakiem do ciasta kopiec skrzata?
Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować szpinak.
Ja użyłam świeży szpinak i na to ciasto zużyłam duże opakowanie 200 g – chociaż od tej wagi należy odjąć wagę oderwanych ogonków.
Mój szpinak miał długie i grube ogonki, więc je wszystkie oderwałam i zmiksowałam same liście.
Jeśli używacie mrożony szpinak, to musicie go wcześniej rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.
Tak przygotowany szpinak trzeba dobrze zmiksować, aby w cieście nie było kawałków liści.
Najlepiej zrobić to blenderem albo malakserem. Aby szpinak dobrze się zmiksował, to miksujcie go z płynnymi składnikami – maślanką, olejem i jajkami. Jeśli boicie się smaku szpinaku, to możecie dodać też trochę soku z cytryny.
Dobrze zmiksowany szpinak dodajecie wtedy do suchych składników – wystarczy wymieszać wszystko łyżką i już można piec ciasto :)
Ciasto możecie upiec dzień wcześniej i przechować okryte folią spożywczą.
Jak zrobić krem do ciasta kopiec skrzata?
Chciałam tu otrzymać bardziej stabilny i gęsty krem, więc użyłam w równych porcjach zimny serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Na ciasto o średnicy 22 cm wystarczy kremu z 250 g serka i 250 ml śmietany. Aby krem się dobrze ubił, zarówno serek jak i kremówka muszą być mocno schłodzone – najlepiej przez noc w lodówce.
Krem nakładamy na ciasto tworząc wypukłą kopułę – jak kopczyk usypany przez kreta ;) i na koniec posypujemy warstwą zmiksowanego ciasta szpinakowego.
Ciasto kopiec skrzata możecie dodatkowo przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami, ale dzięki niezwykłemu zielonemu kolorowi ciasto przepięknie się prezentuje samo z siebie :)
Ciasto kopiec skrzata kalorie
Ile kalorii ma takie ciasto szpinakowe z truskawkami i kremem mascarpone? Wg mnie jest całkiem spoko – bo przy składnikach przeze mnie użytych 100 g ciasta ma około 215 kcal. Musicie jednak wiedzieć, że przy podziale ciasta na 12 porcji – jedna porcja będzie miała około 360 kcal. Co też nie jest złą wartością :)
Ja co prawda nie zdołałam zużyć całego odciętego ciasta, więc w zasadzie u mnie jedna porcja była trochę mniej kaloryczna. Praktycznie cały odcięty wierzch pożarła moja córka. A okruszki na wierzchu to tylko to co wycięłam ze środka ciasta, a i tak nie wszystko wysypałam na wierzch, bo mi już spadało.
Niezależnie od końcowej kaloryczności szpinakowe ciasto kopiec skrzata jest przepyszne i prezentuje się tak cudnie, że spokojnie może służyć nawet jako tort urodzinowy!
Ja je właśnie zrobiłam na swoje urodziny :)
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowało.
Ps.
Inspiracją do stworzenia tego przepisu było zdjęcie na Pinterest.
Polecane przepisy na ciasta ze szpinakiem
Jeśli lubisz wilgotne ciasta z dodatkiem warzyw, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na ciasta ze szpinaku. Wszystkie są niezmiernie pyszne i pięknie się prezentują. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Szpinakowy kopiec kreta z truskawkami
Zapraszam dziś na puszyste i wilgotne ciasto kopiec skrzata. To niezwykłe ciasto ze szpinaku z przepyszną galaretką truskawkową zmieszaną ze świeżymi truskawkami i kremem mascarpone ze śmietaną kremówką. To wszystko znajdziesz w moim przepisie opisanym dokładnie krok po kroku tuż powyżej! Szpinak dodaje ciastu mu nie tylko pięknego, zielonego koloru, ale i delikatnego niezwykłego smaku. Warstwa galaretki z truskawkami to idealne dopełnienie smaku i tekstury ciasta, a krem mascarpone ze śmietaną kremówką nadaje mu gładkości i subtelności. To doskonałe ciasto na letnie przyjęcia lub rodzinne spotkania. Wypróbuj mój przepis i zaskocz swoich bliskich! Gorąco polecam ciasto kopiec skrzata na urodziny, rodzinne uroczystości czy też nawet święta! Na każdym stole to ciasto ze szpinaku z truskawkami i kremem mascarpone będzie się prezentował doskonale! Spróbujcie koniecznie!