Śliwkowy kopiec kreta

Zaktualizowany: 2023 25 września
czekoladowe ciasto z kremem piernikowym

Przepis na pyszne czekoladowe ciasto z powidłami i kremem piernikowym

wpis sponsorowany

Przygotujcie razem przepyszne ciasto śliwkowy kopiec kreta w wersji jesiennej – z powidłami śliwkowymi i kremem czekoladowo-piernikowym. To bajeczne ciasto czekoladowe z kremem zasmakuje każdemu! Wilgotne i aromatyczne smakuje idealnie w towarzystwie filiżanki kawy. Gorąco polecam!

świąteczne ciasto czekoladowe z kremem piernikowym i powidłami śliwkowymi

Śliwkowy kopiec kreta przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne puszyste ciasta czekoladowe z dużą ilością kremu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

czekoladowe ciasto z powidłami i kremem

Śliwkowy kopiec kreta przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne czekoladowe ciasto z powidłami śliwkowymi i kremem czekoladowo-piernikowym.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 35 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 332 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 22-24 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowo-śliwkowe

składniki na krem czekoladowo-piernikowy

dodatkowo

  • 100 g powideł (śliwkowych od Stovit)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowo-śliwkowe

  • W większym garnku rozpuść masło. Do gorącego masła dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj – aż czekolada się rozpuści.
    120 g masła, 100 g czekolady
  • Dodaj do czekolady cukier oraz powidła śliwkowe i dokładnie wymieszaj.
    100 g cukru, 1 opakowanie powideł
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie wsyp do czekolady i wymieszaj łyżką.
    150 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Wbij jajka do ciasta i dokładnie wymieszaj.
    3 jajka
  • Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  • Przelej ciasto do formy i piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 30-35 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić krem czekoladowo-piernikowy do kopca kreta

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (połam ją i przełóż do żaroodpornej miseczki ustawionej na garnku z gotującą się wodą).
    100 g czekolady
  • Dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz przyprawę do piernika do serka mascarpone i dokładnie zmiksuj.
    250 g serka mascarpone, 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Schowaj serek z czekoladą do lodówki do schłodzenia – na mniej więcej godzinę.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, w trakcie dodawaj po łyżce serek mascarpone z czekoladą. Miksuj do połączenia składników.
    500 ml śmietany kremówki
  • Jeśli lubisz słodkie kremy, to możesz krem dodatkowo posłodzić cukrem pudrem.

Śliwkowy kopiec kreta – wykończenie

  • Wyjmij ciasto z formy i ostrym nożem zetnij jego czubek.
  • Za pomocą łyżki wyjmij trochę ciasta ze środka, tak aby utworzył się płytki dołek.
  • Wyjęte ciasto oraz część odciętą rozdrobnij na okruszki.
  • Posmaruj ciasto kilkoma łyżkami powideł śliwkowych od Stovit.
    100 g powideł
  • Na powidła wyłóż krem czekoladowo-piernikowy tak aby utworzył wystającą kopułę.
  • Posyp wierzch ciasta grubą warstwą okruszków z odkrojonego ciasta.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 332kcalWeglowodany: 27gBiałko: 4gTłuszcz: 23g
Słowa kluczowe ciasto kopiec kreta, czekoladowe ciasto z powidłami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pyszne ciasto czekoladowe z kremem i powidłami śliwkowymi

Śliwkowy kopiec kreta z powidłami – uwagi

Pewnie znacie ciasto kopiec kreta w wersji z bananami w środku?

Ja przygotowałam śliwkowy kopiec kreta zainspirowany zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia.

Podstawą mojego ciasta jest obłędne czekoladowe ciasto z dużą ilością powideł śliwkowych od Stovit.

Ciasto wręcz nimi pachnie i śliwki są wyczuwalne w smaku.

Trudno się mu oprzeć i muszę się przyznać, że sama podjadałam ciasto w trakcie jego przygotowania.

Po upieczeniu odcinamy wierzch i jeszcze dodatkowo lekko wydrążamy ciasto.

I ja te wycięte kawałki podjadałam, bo nie mogłam się oprzeć. Na szczęście, to co zostało wystarczyło do posypania całego wierzchu :)

Następnie zrobiłam krem czekoladowo-piernikowy.

Serek mascarpone zmieszałam z rozpuszczoną czekoladą i przyprawą do piernika, a gdy się schłodził, zmiksowałam go ze śmietaną kremówką.

Teraz wystarczyło już nałożyć do wydrążonego ciasta dodatkową porcję powideł oraz krem. Krem ma tworzyć wystającą kopułę, która po posypaniu okruszkami ciasta wygląda właśnie jak kopiec kreta.

Powiem Wam, że ciasto smakowało obłędnie i znikło bardzo szybko.

Nawet mój syn, który rzadko jada ciasta, się w nim rozsmakował :)

Gorąco polecam Wam więc ten śliwkowy kopiec kreta a także inne pyszne ciasta z kremem z bloga.

kopiec kreta z powidłami i kremem czekoladowym
ciasto z powidłami śwliwkowymi
czekoladowe ciasto z kremem czekoladowo-piernikowym
ciasto kopiec kreta ze śliwkami i kremem piernikowym

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2021 10 grudnia

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. f69d0458bb07af90bb55bcadae00fbd1?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2021 24 grudnia w 10:19- Odpowiedz

    Witam czy czekolada powinna być ciepła do mascarpone?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 24 grudnia w 11:04- Odpowiedz

      Lekko przestudzona

  2. 353f337da3068b87a0e848659b165d73?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2021 10 grudnia w 14:44- Odpowiedz

    Dziekuje za szybka odpowiedz

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 10 grudnia w 16:05- Odpowiedz

      Nie ma za co :) dopisałam też wagę w przepisie

  3. 353f337da3068b87a0e848659b165d73?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2021 10 grudnia w 11:03- Odpowiedz

    Piękne, mam swoje domowe powidła i chciałabym wiedzieć ile dać tych powideł do ciasta(gramowo), ale kopiec wyglada kusząco❤️

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 10 grudnia w 11:58- Odpowiedz

      U mnie to było 240 g

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy