Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
czekoladowe ciasto ze śliwkami i czekoladową polewą

Przepis na ucierane ciasto czekoladowe ze śliwkami i sosem czekoladowym

Upiecz dziś ze mną to pyszne i cudownie puszyste czekoladowe ciasto ze śliwkami i podaj je z obłędnym sosem czekoladowym. To ciasto w stylu murzynka smakuje rewelacyjnie dzięki dodatkowi soczystych śliwek, a polane sosem czekoladowym jest jeszcze lepsze i bardziej czekoladowe. Spróbuj koniecznie – również z innymi owocami.

czekoladowe ciasto ze śliwkami i czekoladą

Czekoladowe ciasto ze śliwkami przepis z filmem

Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta z dodatkiem owoców, to koniecznie upiecz to ciasto ze śliwkami.

ucierane ciasto czekoladowe ze śliwkami

Czekoladowe ciasto ze śliwkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, puszyste i mocno czekoladowe ciasto ucierane pieczone ze śliwkami.
4.13 z 16 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 272 kcal
Wyposażenie
  • Foremka do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo 24/24 cm.
Składniki

składniki na czekoladowe ciasto ze śliwkami

składniki na sos czekoladowy

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto ze śliwkami

  • Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej mleko i rozpuść razem – ja je podgrzałam w mikrofalówce, można też rozpuścić w kąpieli wodnej – dokładnie wymieszaj i przestudź.
    60 ml mleka, 100 g gorzkiej czekolady
    rozpuszczanie czekolady z mlekiem
  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem na wysokich obrotach aż się napuszy i zrobi się bardzo jasne.
    200 g masła, 200 g cukru pudru
    ucierane masła z cukrem na ciasto ucierane
  • W tym czasie przesiej przez sito mąkę z proszkiem i kakao.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 g gorzkiego kakao
    przesiewanie mąki z kakao do ciasta ucieranego
  • Do zmiksowanego masła dodaj ostudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
    dodawanie rozpuszczonej czekolady do ucieranego ciasta czekoladowego
  • Dodaj żółtka i zmiksuj na niskich obrotach do połączenia.
    5 żółtek
    dodawania żółtek do ciasta ucieranego
  • Wsyp porcjami mąkę zmiksuj krótko na niskich obrotach – tylko do połączenia składników.
    dodawanie mąki do ciasta ucieranego
  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli na gęstą i białą pianę.
    5 białek
    jak ubić pianę z białek do ciasta
  • Dodaj białka w dwóch porcjach do ciasta czekoladowego i wymieszaj łyżką.
    jak dodać pianę z białek do ciasta
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki – ja ją wyłożyłam papierem do pieczenia.
    wykładanie ciasta czekoladowego do foremki do pieczenia
  • Na wierzchu ułóż pokrojone śliwki skórką do dołu.
    ok 600 g śliwek
    śliwki do ciasta czekoladowego
  • Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź na kratce.

Jak zrobić sos czekoladowy do ciasta

  • W rondelku podgrzej kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę.
    100 ml śmietany kremówki, 50 g gorzkiej czekolady
    jak zrobić sos czekoladowy do ciasta
  • Wymieszaj dokładnie sos, aż będzie jednolity.
  • Jeśli wolisz słodsze sosy, to możesz go dodatkowo dosłodzić cukrem pudrem.
    cukier puder
  • Sosem polej ciasto.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 272kcalWeglowodany: 31gBiałko: 5gTłuszcz: 14g
Słowa kluczowe ciasto ze śliwkami, ucierane ciasto czekoladowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ucierane ciasto pieczone ze śliwkami

Ucierane ciasto czekoladowe ze śliwkami – uwagi

Ostatnio, korzystając z bogactwa polskich śliwek upiekłam rodzince takie pyszne ciasto czekoladowe.

To ucierane ciasto, więc miękkie masło zmiksowałam tu z cukrem na puszystą i bardzo jasną masę i dopiero wtedy zaczęłam dodawać do niego inne składniki.

puszyste czekoladowe ciasto ze śliwkami

Jakie składniki są potrzebne do ciasta czekoladowego?

  • masło – używamy tu masła extra – 82% tłuszczu, do tego masło musi być miękkie, w temperaturze pokojowej. Dlatego warto je wcześniej wyjąć z lodówki.
  • czekolada – dla mocnego czekoladowego smaku polecam tu czekoladę gorzką o dobrej jakości
  • cukier – ja lubię ciasta ucierane przygotowywać na cukrze pudrze, masło ładniej się na nim ubija i ma lepszą strukturę
  • kakao – poza czekoladą do ciasta dodałam jeszcze trochę gorzkiego kakao, aby smak był jeszcze bardziej instensywny
  • śliwki – możecie tu użyć dowolne śliwki, te większe pokrójcie na mniejsze kawałki, tak aby nie były zbyt ciężkie
  • śmietana kremówka – do sosu czekoladowego będziecie potrzebować śmietanę kremówkę, ja użyłam tu płynną śmietankę 30%
ciasto czekoladowe ze śliwkami i polewą czekoladową

Jak zrobić ucierane ciasto czekoladowe, aby było puszyste?

Aby ciasto ucierane było puszyste i lekkie po upieczeniu musicie zwrócić uwagę na kilka elementów.

Po pierwsze – ucieranie masła – masło ucieramy długo – aż cukier się dobrze rozpuści, a masa maślana widocznie zwiększy swoją objętość i nabierze bladego jasnego koloru. Masło możecie ubijać nawet z 10 minut. Przy użyciu cukru pudru masło ubija się szybciej.

Po drugie – mąkę, proszek do pieczenia i gorzkie kakao dobrze jest przesiać przez sitko. To ją napowietrzy i będzie lżejsza po dodaniu do masła.

Po trzecie – gdy dodajecie mąkę do ubitego masła, to miksujecie ją na niskich obrotach i krótko – tylko do połączenia składników.

Po czwarte – piana z białek. W tym cieście ucieranym białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam w dwóch porcjach do ciasta. Pianę mieszamy z ciastem już tylko łyżką wtłaczając ją do ciasta. Piana z białek dodaje ucieranemu ciastu dodatkowej puszystości i lekkości.

Po piąte – nie otwieramy piekarnika po włożeniu ciasta do pieczenia aż do końca czasu. Dopiero pod koniec pieczenia możesz sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone, czy też potrzebuje trochę więcej czasu.

ucierane ciasto czekoladowe z sosem czekoladowym

Czym zastąpić śliwki w cieście czekoladowym?

Jeśli nie przepadasz za śliwkami, albo ich nie masz, to możesz użyć inne owoce. Świetnie się tu sprawdzą gruszki – pokrojone w plasterki, albo maliny, czy też borówki. Możesz też tu użyć owocowe z kompotu czy też owoce z puszki.

Niezależnie od użytych owoców, to ciasto czekoladowe z sosem czekoladowym będzie smakować obłędnie!

A jeśli lubisz ciasta czekoladowe, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta z czekoladą.

Polecam Ci również mojego e-booka – „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziesz same czekoladowe słodkości. E-booka możesz zobaczyć w moim sklepie.

czekoladowe wypieki beaty ebook

KUP TUTAJ

ucierane ciasto czekoladowe z owocami
puszyste ciasto czekoladowe ze śliwkami

Polecane przepisy na ciasta ze śliwkami

Jeśli uwielbiasz śliwki i cista ze śliwkami, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy na słodkie wypieki z tymi pysznymi owocami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2023 4 września

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na ucierane ciasto czekoladowe

Zapraszam na pyszne, mocno czekoladowe i super puszyste ucierane ciasto czekoladowe ze śliwkami. Do swojego ciasta dodałam na wierzch sporo pokrojonych śliwek, które dodały mu smaku, ale również fajnej tekstury. Śliwki po upieczeniu fajnie zmiękły i stały się bardziej aromatyczne. Ciasto przed podaniem polałam sosem czekoladowym, który dodatkowo podkreślił czekoladowy smak ciasta i fajnie otulił śliwki w cieście. Tak powstało ciasto czekośliwka :) Śliwki w czekoladzie na czekoladowym cieście to połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Koniecznie musisz tego spróbować! Zobacz mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku i dokładnie opisanymi etapami przygotowania. Zobacz moje wskazówki jak przygotować ucierane ciasto czekoladowe, aby było puszyste i nie miało zakalca. Wypróbuj ten przepis na czekoladowe ciasto ze śliwkami i daj znać w komentarzu jak ci smakowało.

Ciasto śliwka w czekoladzie przepis

Jeśli nie masz śliwek, to zastąp je innymi dostępnymi aktualnie owocami. Możesz też użyć do ciasta owoce z kompotu albo z puszki. Pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż na wierzchu ciasta. Sosem czekoladowym możesz też polać od razu całe ciasto tworząc fantazyjne wzory.