Dziś się Wam przedstawia drożdżówka ze śliwkami i kokosem, a dokładnie – z kremem kokosowym.

ciasto drożdżowe ze śliwkami_5

OMG jakie pyszne jest to ciacho – sama zjadłam większość – a dawno mi się nic takiego nie zdarzyło.

Zrzucam to na karb odstawienia od ciast drożdżowych (jakoś dawno żadnego nie piekłam i nie jadłam), a do tego ten kokosowy krem…..

Nie sądziłam, że połączenie śliwek i kokosu może tak pysznie smakować – po prostu nie da się zatrzymać na jednym kawałku, a przynajmniej ja nie potrafię ;)

A duet śliwki kokos tak mi przypadł do gustu, że następnego dnia przygotowała na śniadanie gofry z karmelizowanymi śliwkami i posypałam je masą wiórek kokosowych – to był strzał w 10 :)

Za ten wspaniały przepis muszę podziękować Kindze Paruzel – dzięki niej pewnie mi przybyło w talii, ale za to jak moje podniebienie było szczęśliwe :)

Nie zastanawiajcie się dłużej i szybko idźcie do kuchni i bierzcie się za pieczenie.

ciasto drożdżowe ze śliwkami_2

ciasto drożdżowe ze śliwkami_3

ciasto drożdżowe ze śliwkami_6

ciasto drożdżowe ze śliwkami_7

ciasto drożdżowe ze śliwkami_9

Drożdzówka ze śliwkami i kokosem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

krem kokosowy:

kruszonka:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki, dodaj letnie mleko, wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
  • Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj jajko, cukier, rozpuszczone i ostudzone masło, sól, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około pół godziny (możesz wstawić miskę do piekarnika z ustawioną temperaturą na 30-35 stopni).
  • W tym czasie przygotuj krem kokosowy.
  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę.
  • Dodaj mleczko kokosowe i dobrze wymieszaj, na koniec dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na wysypany mąką blat i ponownie zagnieć.
  • Rozwałkuj ciasto na wielkość foremki (około 28/25 cm).
  • Na wierzch ciasta wyłóż krem kokosowy, a następnie przekrojone śliwki (skórką do dołu).
  • Zmieszaj razem składniki kruszonki i wysyp ją na wierzch śliwek.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!