Dziś się Wam przedstawia drożdżówka ze śliwkami i kokosem, a dokładnie – z kremem kokosowym.
OMG jakie pyszne jest to ciacho – sama zjadłam większość – a dawno mi się nic takiego nie zdarzyło.
Zrzucam to na karb odstawienia od ciast drożdżowych (jakoś dawno żadnego nie piekłam i nie jadłam), a do tego ten kokosowy krem…..
Nie sądziłam, że połączenie śliwek i kokosu może tak pysznie smakować – po prostu nie da się zatrzymać na jednym kawałku, a przynajmniej ja nie potrafię ;)
A duet śliwki kokos tak mi przypadł do gustu, że następnego dnia przygotowała na śniadanie gofry z karmelizowanymi śliwkami i posypałam je masą wiórek kokosowych – to był strzał w 10 :)
Za ten wspaniały przepis muszę podziękować Kindze Paruzel – dzięki niej pewnie mi przybyło w talii, ale za to jak moje podniebienie było szczęśliwe :)
Nie zastanawiajcie się dłużej i szybko idźcie do kuchni i bierzcie się za pieczenie.

Drożdzówka ze śliwkami i kokosem
Składniki
ciasto drożdżowe:
- 375 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 20 g drożdży świeżych
- 125 ml mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
krem kokosowy:
- 4 żółtka
- 250 g mleka kokosowego
- 100 g cukru
- szczypta kardamonu
- 150 g wiórków kokosowych
kruszonka:
- 100 g masła
- 125 g mąki pszennej
- 125 g cukru
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki, dodaj letnie mleko, wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj jajko, cukier, rozpuszczone i ostudzone masło, sól, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około pół godziny (możesz wstawić miskę do piekarnika z ustawioną temperaturą na 30-35 stopni).
- W tym czasie przygotuj krem kokosowy.
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę.
- Dodaj mleczko kokosowe i dobrze wymieszaj, na koniec dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na wysypany mąką blat i ponownie zagnieć.
- Rozwałkuj ciasto na wielkość foremki (około 28/25 cm).
- Na wierzch ciasta wyłóż krem kokosowy, a następnie przekrojone śliwki (skórką do dołu).
- Zmieszaj razem składniki kruszonki i wysyp ją na wierzch śliwek.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.