Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką
Ciasta drożdżowe to są niezaprzeczalnie moje ulubione ciasta.
Już od małego uwielbiałam ten niepowtarzalny smak i zapach – ba nawet raz spróbowałam jak smakują takie świeże drożdże :)
Jak się pewnie domyślacie – ten jeden raz mi w zupełności wystarczył :)
Na szczęście smak świeżych drożdży mnie nie zniechęcił i dalej piekę ciasta drożdżowe.
W rezultacie tej miłości ilość drożdżówek na blogu ciągle przyrasta, a teraz dołącza do nich ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką.
Bułki drożdżowe z budyniem jadałam już wcześniej, ale jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić ciasto w takiej wersji.
Co najważniejsze – wreszcie mnie olśniło i ostatecznie oto jest – drożdżówka z budyniem :)
Na pewno będzie wam smakować, więc czym prędzej ruszajcie do roboty!
Jeśli boicie się robić ciasta drożdżowe i uważacie, że to jakaś fizyka kwantowa, to proszę was – spróbujcie sami.
To nie jest takie trudne. Szczególnie teraz, gdy miksery i roboty kuchenne tak ułatwiają nam życie.
Teraz trochę wspominek – ostrzegam ;)
Jak byłam nastolatką, nigdy sama nie robiłam ciast drożdżowych (chociaż jak wspominałam wyżej uwielbiałam je jeść) – po prostu w moich wątłych ramionkach nie było siły na ugniatanie ciasta drożdżowego. Po pięciu minutach miałam dość i już tylko jęczałam. Dlatego ciasto drożdżowe robiła zawsze moja mama (która nawiasem mówiąc potrafiła ubić białka na sztywno zwykłą trzepaczką i była w moich oczach prawdziwą bohaterką :D). Ja potem ochoczo przystępowałam do ich degustacji.
Potem prosiłam mojego chłopaka (przyszłego męża) o zagniatanie ciasta. Aż nastała era porządnego miksera!
Oj, to był przełom. Gdy nie musiałam sama wyrabiać ciasta, a mikser sam za mnie odwalał ciężką robotę, to zaczął się szał. Drożdżówka, za drożdżówką :)
Wy też wykorzystajcie do najcięższej pracy mikser i cieszcie się smakiem przepysznego, ciepłego ciasta drożdżowego z budyniem i kruszonką.
Ps. Koniecznie wypróbujcie również przepisy na bananową drożdżówkę odrywaną, orzechową drożdżówkę, albo na słynną babę drożdżową panettone.






Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką do druku

Ciasto drożdżowe z budyniem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
ciasto drożdżowe:
- 375 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 50 g oleju (użyłam kokosowy)
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 125 ml mleka letniego
warstwa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 750 ml mleka
- 4 łyżki cukru
kruszonka:
- 100 g masła
- 125 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
- 75 g cukru (mniej więcej 1/3 szklanki)
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Wlej letnie mleko i dokładnie wymieszaj.
- Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
- W dużej misie umieść mąkę, jajka, cukier oraz olej. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
- W tym czasie przygotuj budyń - z 750 m odlej mniej więcej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj.
- Do odlanego mleka wsyp budynie i cukier - dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do gotującego się mleka - energicznie wymieszaj.
- Gotowy budyń odstaw do przestudzenia - wierzch przykryj folią spożywczą, to nie utworzy się twarda skorupka.
- Ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko zagnieć.
- Formę do pieczenia o wielkości około 20-30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto drożdżowe i dokładnie rozprowadź.
- Na ciasto wyłóż ostudzony budyń.
- Z masła cukru i mąki przygotuj kruszonkę - rozgniatając składniki palcami.
- Posyp kruszonką wierzch ciasta.
- Piecz w 170 stopniach (opcja góra/dół) przez około 40 - 50 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
Czy można dać na budyń jeszcze jakiś owoc np. malina albo truskawka?
Oczywiście :)
Komentarze „lubię ciasto drożdżowe ale tego nie robiłam”, albo „ kusząco wyglada „ są nie potrzebne i dla mnie bez sensu ponieważ żadna z pan nie robiła ciasta z tego przepisu i nie wie że w rozczynie drożdżowym nie ma mąki ( ja robiłam to ciasto i rozczyn wyszedł jak woda ) , po drugie proporcje kruszonki dają masło z mąką nie na odwrót. Jutro będę ponownie robić to ciasto ponieważ jest smaczne lecz uratowane przeze mnie, czyli do rozczynu dodam 3 łyżki mąki odejmie to od ogólnej ilości mąki, a do kruszonki dam 100 gr masła 200 gr mąki i 100 gr cukru. Przy ilości 125 gr mąki radzę dawać mniej masła 50-75 gr. Ale ciasto jest szybkie pyszne i puszyste i polecam ten przepis z lekką modyfikacją. I mam apel do komentujących komentujcie jeżeli zrobicie ciasto czy jakieś danie ponieważ głupi wpis ale pysznie wyglada nie jest wiarygodnym komentarzem, a ja jak widzę takie komentarze w przepisie po prostu z niego nie korzystam bo nie wiem jaki jest w praktyce.
Droga Jadwigo, co do rozczynu drożdżowego – drożdże do rośnięcia potrzebują cukru (czyli węglowodanów) – i sam cukier wystarcza do tego, żeby drożdże urosły, dodanie mąki ten proces przyspiesza, ale nie jest ona niezbędna do niego. Zresztą – jak piszesz sama – rozczyn ci wyszedł i ciasto wyrosło. Co do kruszonki, to lubię takie właśnie proporcje – mąki jest więcej niż masła – a nie jak piszesz na odwrót – ja lubię kruszonkę maślaną. Jeśli lubisz kruszonkę bardziej sypką i bardziej mączną, to oczywiście możesz robić ją ze swojej proporcji. Cieszę się, że ciasto ci mimo wszystko smakowało.
A dlaczego tę piękną, dekupażowaną, okrągłą deskę przykrywa gaza?
A dziękuję :) sama robiłam :) gaza przykrywa, bo wzór miał za duże „parcie na szkło” ;)
uwielbiam drożdżowe; muszę takie z budyniem spróbować. Piękne zdjęcia!
Koniecznie Iza
Kusząco wygląda, a ja drożdżowe ciasto po prostu uwielbiam :)
To tak jak ja :)