Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto drożdżowe z budyniem

By |2018-10-13T19:56:46+00:002018 Październik 19th|Ciasta drożdżowe, Ciasta z kremem|

Ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

 

ciasto drożdżowe z kruszonką

 

Ciasto drożdżowe to jest niezaprzeczalnie moje ulubione ciasto.

Już od małego uwielbiałam ten niepowtarzalny smak i zapach – ba nawet raz spróbowałam jak smakują takie świeże drożdże 🙂 Jak się pewnie domyślacie – ten jeden raz mi w zupełności wystarczył 🙂

Na szczęście smak świeżych drożdży mnie nie zniechęcił i dalej piekę ciasta drożdżowe.

W rezultacie tej miłości ilość drożdżówek na blogu ciągle przyrasta, a teraz dołącza do nich ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką.

Bułki drożdżowe z budyniem jadałam już wcześniej, ale jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić ciasto w takiej wersji.

Co najważniejsze – wreszcie mnie olśniło i ostatecznie oto jest – drożdżówka z budyniem 🙂

Na pewno będzie wam smakować, więc czym prędzej ruszajcie do roboty!

Ps. Koniecznie wypróbujcie również przepisy na bananową drożdżówkę odrywaną, orzechową drożdżówkę, albo na słynną babę drożdżową panettone.

 

ciasto drożdżowe z budyniem  drożdżówka z budyniem i kruszonką
 

przepis na proste ciasto drożdżowe z kruszonką  ciasto z budyniem i kruszonką
 

drożdżówka z budyniem i kruszonką  ciasto drożdżowe z bydyniem
 

Przepis do druku

Ciasto drożdżowe z budyniem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dużą foremkę o wielkości około 20-30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 50 g oleju (użyłam kokosowy)
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru do drożdży
  • 125 ml letniego mleka
warstwa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 750 ml mlek
  • 4 łyżki cukru
kruszonka:
  • 100 g masła
  • 125 g (niepełna szklanka) mąki pszennej
  • 75 g (mniej więcej ⅓ szklanki) cukru
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Wlej letnie mleko i dokładnie wymieszaj.
  2. Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  3. W dużej misie umieść mąkę, jajka, cukier oraz olej. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
  5. W tym czasie przygotuj budyń - z 750 m odlej mniej więcej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj.
  6. Do odlanego mleka wsyp budynie i cukier - dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do gotującego się mleka - energicznie wymieszaj.
  7. Gotowy budyń odstaw do przestudzenia - wierzch przykryj folią spożywczą, to nie utworzy się twarda skorupka.
  8. Ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko zagnieć.
  9. Formę do pieczenia o wielkości około 20-30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Wyłóż ciasto drożdżowe i dokładnie rozprowadź.
  11. Na ciasto wyłóż ostudzony budyń.
  12. Z masła cukru i mąki przygotuj kruszonkę - rozgniatając składniki palcami.
  13. Posyp kruszonką wierzch ciasta.
  14. Piecz w 170 stopniach (opcja góra/dół) przez około 40 - 50 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  15. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 223 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 33 g Błonnik: 0,7 g Białka: 5 g

 

Reklama

4 komentarze

  1. iza 2018/10/19 at 08:45 - Reply

    uwielbiam drożdżowe; muszę takie z budyniem spróbować. Piękne zdjęcia!

  2. Aga 2018/10/19 at 08:44 - Reply

    Kusząco wygląda, a ja drożdżowe ciasto po prostu uwielbiam 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: