Przepis na drożdżowe ciasto z budyniem i kruszonką
Zapraszam na pyszne ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką. To proste ciasto na drożdżach upieczone z ugotowanym budyniem smakuje doskonale z kubkiem herbaty, kawy albo chociażby mleka. Proste składniki dają nam pyszne typowo polskie ciasto, które zasmakuje każdemu!
Spis treści
Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką
Jeśli lubisz proste ciasta takie jak robiła babcia, to upiecz tą puszystą drożdżówkę z kruszonką i budyniem.
Ciasto drożdżowe z budyniem przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe:
składniki na nadzienie z budyniu do ciasta
składniki na kruszonkę do drożdżówki
- 100 g masła
- 125 g mąki pszennej ((niepełna szklanka) )
- 75 g cukru ((mniej więcej 1/3 szklanki) )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Wlej letnie mleko i dokładnie wymieszaj.50 g cukru, 1 łyżeczka cukru, 125 ml mleka
- Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
- W dużej misie umieść mąkę, jajka, cukier oraz olej.375 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 jajka, 50 g oleju
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
- W tym czasie przygotuj budyń – z 750 m odlej mniej więcej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj.750 ml mleka
- Do odlanego mleka wsyp budynie i cukier – dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do gotującego się mleka – energicznie wymieszaj.2 budynie, 4 łyżki cukru
- Gotowy budyń odstaw do przestudzenia – wierzch przykryj folią spożywczą, to nie utworzy się twarda skorupka.
- Ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko zagnieć.
- Formę do pieczenia o wielkości około 20-30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto drożdżowe i dokładnie rozprowadź.
- Na ciasto wyłóż ostudzony budyń.
- Z masła, cukru i mąki przygotuj kruszonkę – rozgniatając składniki palcami.100 g masła, 125 g mąki pszennej, 75 g cukru
- Posyp kruszonką wierzch ciasta.
- Piecz w 170 stopniach (opcja góra/dół) przez około 40 – 50 minut – aż ciasto będzie ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżówka z budyniem i kruszonką – uwagi
Ciasta drożdżowe to są niezaprzeczalnie moje ulubione ciasta.
Już od małego uwielbiałam ten niepowtarzalny smak i zapach – ba nawet raz spróbowałam jak smakują takie świeże drożdże.
Jak się pewnie domyślacie – ten jeden raz mi w zupełności wystarczył :)
Na szczęście smak świeżych drożdży mnie nie zniechęcił i dalej piekę ciasta drożdżowe.
W rezultacie tej miłości ilość drożdżówek na blogu ciągle przyrasta, a teraz dołącza do nich ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką.
Bułki drożdżowe z budyniem jadałam już wcześniej, ale jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić ciasto w takiej wersji.
Co najważniejsze – wreszcie mnie olśniło i ostatecznie oto jest – drożdżówka z budyniem :)
Na pewno będzie wam smakować, więc czym prędzej ruszajcie do roboty!
Jeśli boicie się robić ciasta drożdżowe i uważacie, że to jakaś fizyka kwantowa, to proszę was – spróbujcie sami.
To nie jest takie trudne. Szczególnie teraz, gdy miksery i roboty kuchenne tak ułatwiają nam życie.
Jak byłam nastolatką, nigdy sama nie robiłam ciast drożdżowych (chociaż jak wspominałam wyżej uwielbiałam je jeść) – po prostu w moich wątłych ramionkach nie było siły na ugniatanie ciasta drożdżowego. Po pięciu minutach miałam dość i już tylko jęczałam. Dlatego ciasto drożdżowe robiła zawsze moja mama (która nawiasem mówiąc potrafiła ubić białka na sztywno zwykłą trzepaczką i była w moich oczach prawdziwą bohaterką :D). Ja potem ochoczo przystępowałam do ich degustacji.
Potem prosiłam mojego chłopaka (przyszłego męża) o zagniatanie ciasta. Aż nastała era porządnego miksera!
Oj, to był przełom. Gdy nie musiałam sama wyrabiać ciasta, a mikser sam za mnie odwalał ciężką robotę, to zaczął się szał. Drożdżówka, za drożdżówką :)
Wy też wykorzystajcie do najcięższej pracy mikser i cieszcie się smakiem przepysznego, ciepłego ciasta drożdżowego.
Koniecznie upieczcie to ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką.
Ps. Koniecznie wypróbujcie również przepisy na bananową drożdżówkę odrywaną, orzechową drożdżówkę, albo na słynną babę drożdżową panettone.
Polecane przepisy na ciasta drożdżowe
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe ciasta drożdżowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy: