ciasto drożdżowe z budyniem

Przepis na drożdżowe ciasto z budyniem i kruszonką

Zapraszam na pyszne ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką. To proste ciasto na drożdżach upieczone z ugotowanym budyniem smakuje doskonale z kubkiem herbaty, kawy albo chociażby mleka. Proste składniki dają nam pyszne typowo polskie ciasto, które zasmakuje każdemu!

drożdżówka z budyniem i kruszonką

Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

Jeśli lubisz proste ciasta takie jak robiła babcia, to upiecz tą puszystą drożdżówkę z kruszonką i budyniem.

ciasto drożdżowe z budyniem

Ciasto drożdżowe z budyniem przepis

Wypieki Beaty
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe pieczone z budyniem i kruszonką.
4.36 z 31 ocen
Czas przygotowania 2 hours 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 3 hours
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 223 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe:

składniki na nadzienie z budyniu do ciasta

  • 2 budynie ( śmietankowe lub waniliowe – opakowanie na pół litra mleka)
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

składniki na kruszonkę do drożdżówki

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Wlej letnie mleko i dokładnie wymieszaj.
    50 g cukru, 1 łyżeczka cukru, 125 ml mleka
  • Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  • W dużej misie umieść mąkę, jajka, cukier oraz olej.
    375 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 jajka, 50 g oleju
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
  • W tym czasie przygotuj budyń – z 750 m odlej mniej więcej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj.
    750 ml mleka
  • Do odlanego mleka wsyp budynie i cukier – dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do gotującego się mleka – energicznie wymieszaj.
    2 budynie, 4 łyżki cukru
  • Gotowy budyń odstaw do przestudzenia – wierzch przykryj folią spożywczą, to nie utworzy się twarda skorupka.
  • Ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko zagnieć.
  • Formę do pieczenia o wielkości około 20-30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasto drożdżowe i dokładnie rozprowadź.
  • Na ciasto wyłóż ostudzony budyń.
  • Z masła, cukru i mąki przygotuj kruszonkę – rozgniatając składniki palcami.
    100 g masła, 125 g mąki pszennej, 75 g cukru
  • Posyp kruszonką wierzch ciasta.
  • Piecz w 170 stopniach (opcja góra/dół) przez około 40 – 50 minut – aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 223kcalWeglowodany: 33gBiałko: 5gTłuszcz: 8gBłonnik: 0.7g
Słowa kluczowe ciasto z budyniem, drożdżówka z budyniem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
przepis na proste ciasto drożdżowe z kruszonką

Drożdżówka z budyniem i kruszonką – uwagi

Ciasta drożdżowe to są niezaprzeczalnie moje ulubione ciasta.

Już od małego uwielbiałam ten niepowtarzalny smak i zapach – ba nawet raz spróbowałam jak smakują takie świeże drożdże.

Jak się pewnie domyślacie – ten jeden raz mi w zupełności wystarczył :)

Na szczęście smak świeżych drożdży mnie nie zniechęcił i dalej piekę ciasta drożdżowe.

W rezultacie tej miłości ilość drożdżówek na blogu ciągle przyrasta, a teraz dołącza do nich ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką.

Bułki drożdżowe z budyniem jadałam już wcześniej, ale jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić ciasto w takiej wersji.

Co najważniejsze – wreszcie mnie olśniło i ostatecznie oto jest – drożdżówka z budyniem :)

Na pewno będzie wam smakować, więc czym prędzej ruszajcie do roboty!

Jeśli boicie się robić ciasta drożdżowe i uważacie, że to jakaś fizyka kwantowa, to proszę was – spróbujcie sami.

To nie jest takie trudne. Szczególnie teraz, gdy miksery i roboty kuchenne tak ułatwiają nam życie.

ciasto z budyniem i kruszonką

Jak byłam nastolatką, nigdy sama nie robiłam ciast drożdżowych (chociaż jak wspominałam wyżej uwielbiałam je jeść) – po prostu w moich wątłych ramionkach nie było siły na ugniatanie ciasta drożdżowego. Po pięciu minutach miałam dość i już tylko jęczałam. Dlatego ciasto drożdżowe robiła zawsze moja mama (która nawiasem mówiąc potrafiła ubić białka na sztywno zwykłą trzepaczką i była w moich oczach prawdziwą bohaterką :D). Ja potem ochoczo przystępowałam do ich degustacji.

Potem prosiłam mojego chłopaka (przyszłego męża) o zagniatanie ciasta. Aż nastała era porządnego miksera!

Oj, to był przełom. Gdy nie musiałam sama wyrabiać ciasta, a mikser sam za mnie odwalał ciężką robotę, to zaczął się szał. Drożdżówka, za drożdżówką :)

Wy też wykorzystajcie do najcięższej pracy mikser i cieszcie się smakiem przepysznego, ciepłego ciasta drożdżowego.

Koniecznie upieczcie to ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką.

Ps. Koniecznie wypróbujcie również przepisy na bananową drożdżówkę odrywaną, orzechową drożdżówkę, albo na słynną babę drożdżową panettone.

ciasto drożdżowe z bydyniem
ciasto drożdżowe z budyniem  drożdżówka z budyniem i kruszonką

Polecane przepisy na ciasta drożdżowe

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe ciasta drożdżowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy: