Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką
Ciasta drożdżowe to są niezaprzeczalnie moje ulubione ciasta.
Już od małego uwielbiałam ten niepowtarzalny smak i zapach – ba nawet raz spróbowałam jak smakują takie świeże drożdże :)
Jak się pewnie domyślacie – ten jeden raz mi w zupełności wystarczył :)
Na szczęście smak świeżych drożdży mnie nie zniechęcił i dalej piekę ciasta drożdżowe.
W rezultacie tej miłości ilość drożdżówek na blogu ciągle przyrasta, a teraz dołącza do nich ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką.
Bułki drożdżowe z budyniem jadałam już wcześniej, ale jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić ciasto w takiej wersji.
Co najważniejsze – wreszcie mnie olśniło i ostatecznie oto jest – drożdżówka z budyniem :)
Na pewno będzie wam smakować, więc czym prędzej ruszajcie do roboty!
Jeśli boicie się robić ciasta drożdżowe i uważacie, że to jakaś fizyka kwantowa, to proszę was – spróbujcie sami.
To nie jest takie trudne. Szczególnie teraz, gdy miksery i roboty kuchenne tak ułatwiają nam życie.
Teraz trochę wspominek – ostrzegam ;)
Jak byłam nastolatką, nigdy sama nie robiłam ciast drożdżowych (chociaż jak wspominałam wyżej uwielbiałam je jeść) – po prostu w moich wątłych ramionkach nie było siły na ugniatanie ciasta drożdżowego. Po pięciu minutach miałam dość i już tylko jęczałam. Dlatego ciasto drożdżowe robiła zawsze moja mama (która nawiasem mówiąc potrafiła ubić białka na sztywno zwykłą trzepaczką i była w moich oczach prawdziwą bohaterką :D). Ja potem ochoczo przystępowałam do ich degustacji.
Potem prosiłam mojego chłopaka (przyszłego męża) o zagniatanie ciasta. Aż nastała era porządnego miksera!
Oj, to był przełom. Gdy nie musiałam sama wyrabiać ciasta, a mikser sam za mnie odwalał ciężką robotę, to zaczął się szał. Drożdżówka, za drożdżówką :)
Wy też wykorzystajcie do najcięższej pracy mikser i cieszcie się smakiem przepysznego, ciepłego ciasta drożdżowego.
Koniecznie upieczcie to ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką.
Ps. Koniecznie wypróbujcie również przepisy na bananową drożdżówkę odrywaną, orzechową drożdżówkę, albo na słynną babę drożdżową panettone.
Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką do druku

Ciasto drożdżowe z budyniem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
ciasto drożdżowe:
kruszonka:
- 100 g masła
- 125 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
- 75 g cukru (mniej więcej 1/3 szklanki)
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Wlej letnie mleko i dokładnie wymieszaj.
- Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
- W dużej misie umieść mąkę, jajka, cukier oraz olej. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
- W tym czasie przygotuj budyń - z 750 m odlej mniej więcej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj.
- Do odlanego mleka wsyp budynie i cukier - dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do gotującego się mleka - energicznie wymieszaj.
- Gotowy budyń odstaw do przestudzenia - wierzch przykryj folią spożywczą, to nie utworzy się twarda skorupka.
- Ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko zagnieć.
- Formę do pieczenia o wielkości około 20-30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto drożdżowe i dokładnie rozprowadź.
- Na ciasto wyłóż ostudzony budyń.
- Z masła cukru i mąki przygotuj kruszonkę - rozgniatając składniki palcami.
- Posyp kruszonką wierzch ciasta.
- Piecz w 170 stopniach (opcja góra/dół) przez około 40 - 50 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.