Ciasto drożdżowe z budyniem

Zaktualizowany: 2024 18 kwietnia
ciasto drożdżowe z budyniem

Przepis na drożdżowe ciasto z budyniem i kruszonką

Zapraszam na pyszne ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką. To proste ciasto na drożdżach upieczone z ugotowanym budyniem smakuje doskonale z kubkiem herbaty, kawy albo chociażby mleka. Proste składniki dają nam pyszne typowo polskie ciasto, które zasmakuje każdemu!

drożdżówka z budyniem i kruszonką

Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

Jeśli lubisz proste ciasta takie jak robiła babcia, to upiecz tą puszystą drożdżówkę z kruszonką i budyniem.

ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z budyniem przepis

Wypieki Beaty
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe pieczone z budyniem i kruszonką.
4.39 z 34 ocen
Czas przygotowania 2 hours 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 3 hours
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 223 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe:

składniki na nadzienie z budyniu do ciasta

  • 2 budynie ( śmietankowe lub waniliowe – opakowanie na pół litra mleka)
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

składniki na kruszonkę do drożdżówki

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

    Krok 1 – przygotuj rozczyn drożdżowy do ciasta

    • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Wlej letnie mleko i dokładnie wymieszaj.
      50 g cukru, 1 łyżeczka cukru, 125 ml mleka
    • Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.

    Krok 2 – wyrób ciasto drożdżowe

    • W dużej misie umieść mąkę, jajka, cukier oraz olej.
      375 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 jajka, 50 g oleju
    • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.

    Krok 3 – przygotuj budyń do ciasta

    • W tym czasie przygotuj budyń – z 750 m odlej mniej więcej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj.
      750 ml mleka
    • Do odlanego mleka wsyp budynie i cukier – dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do gotującego się mleka – energicznie wymieszaj.
      2 budynie, 4 łyżki cukru
    • Gotowy budyń odstaw do przestudzenia – wierzch przykryj folią spożywczą, to nie utworzy się twarda skorupka.

    Krok 4 – przygotuj ciasto z budyniem

    • Ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko zagnieć.
    • Formę do pieczenia o wielkości około 20-30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
    • Wyłóż ciasto drożdżowe i dokładnie rozprowadź.
    • Na ciasto wyłóż ostudzony budyń.

    Krok 5 – przygotuj kruszonkę na ciasto

    • Z masła, cukru i mąki przygotuj kruszonkę – rozgniatając składniki palcami.
      100 g masła, 125 g mąki pszennej, 75 g cukru
    • Posyp kruszonką wierzch ciasta.

    Krok 6 – upiecz drożdżówkę

    • Piecz ciasto drożdżowe w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół) przez około 40 – 50 minut – aż ciasto będzie ładnie rumiane.
    • Po upieczeniu ostudź.
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 1porcjaKalorie: 223kcalWeglowodany: 33gBiałko: 5gTłuszcz: 8gBłonnik: 0.7g
    Słowa kluczowe ciasto z budyniem, drożdżówka z budyniem
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    przepis na proste ciasto drożdżowe z kruszonką

    Drożdżówka z budyniem i kruszonką – uwagi

    Ciasta drożdżowe to są niezaprzeczalnie moje ulubione ciasta.

    Już od małego uwielbiałam ten niepowtarzalny smak i zapach – ba nawet raz spróbowałam jak smakują takie świeże drożdże.

    Jak się pewnie domyślacie – ten jeden raz mi w zupełności wystarczył :)

    Na szczęście smak świeżych drożdży mnie nie zniechęcił i dalej piekę ciasta drożdżowe.

    W rezultacie tej miłości ilość drożdżówek na blogu ciągle przyrasta, a teraz dołącza do nich ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką.

    Bułki drożdżowe z budyniem jadałam już wcześniej, ale jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić ciasto w takiej wersji.

    Co najważniejsze – wreszcie mnie olśniło i ostatecznie oto jest – drożdżówka z budyniem :)

    Na pewno będzie wam smakować, więc czym prędzej ruszajcie do roboty!

    Jeśli masz ochotę na ciasto drożdżowe z budyniem i owocami, to nie widzę problemu! Wystarczy, że na warstwę budyniu wyłożysz owoce i na koniec posypiesz ciasto kruszonką. Możesz tu użyć dowolne ulubione owoce – te większe pokrój na mniejsze kawałki.

    Jeśli boicie się robić ciasta drożdżowe i uważacie, że to jakaś fizyka kwantowa, to proszę was – spróbujcie sami.

    To nie jest takie trudne. Szczególnie teraz, gdy miksery i roboty kuchenne tak ułatwiają nam życie.

    ciasto z budyniem i kruszonką

    Jak byłam nastolatką, nigdy sama nie robiłam ciast drożdżowych (chociaż jak wspominałam wyżej uwielbiałam je jeść) – po prostu w moich wątłych ramionkach nie było siły na ugniatanie ciasta drożdżowego. Po pięciu minutach miałam dość i już tylko jęczałam. Dlatego ciasto drożdżowe robiła zawsze moja mama (która nawiasem mówiąc potrafiła ubić białka na sztywno zwykłą trzepaczką i była w moich oczach prawdziwą bohaterką :D). Ja potem ochoczo przystępowałam do ich degustacji.

    Potem prosiłam mojego chłopaka (przyszłego męża) o zagniatanie ciasta. Aż nastała era porządnego miksera!

    Oj, to był przełom. Gdy nie musiałam sama wyrabiać ciasta, a mikser sam za mnie odwalał ciężką robotę, to zaczął się szał. Drożdżówka, za drożdżówką :)

    Wy też wykorzystajcie do najcięższej pracy mikser i cieszcie się smakiem przepysznego, ciepłego ciasta drożdżowego.

    Koniecznie upieczcie to ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką.

    Ps. Koniecznie wypróbujcie również przepisy na bananową drożdżówkę odrywaną, orzechową drożdżówkę, albo na słynną babę drożdżową panettone.

    ciasto drożdżowe z bydyniem

    Przy okazji polecam mój profil na instagramie – gdzie moje przepisy możesz sobie wygodnie zapisać na później.

    ciasto drożdżowe z budyniem  drożdżówka z budyniem i kruszonką

    Polecane przepisy na ciasta drożdżowe

    Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe ciasta drożdżowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

    Opublikowano: 2018 19 października

    Podziel się przepisem

    12 komentarzy

    1. a365c13dd349eb681068904011b43bd3?s=54&d=mm&r=g
      Kornelia 2023 12 września w 17:05- Odpowiedz

      Witam czy z budyniem coś się stanie w piekarniku?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2023 12 września w 17:41- Odpowiedz

        Nie, będzie się zapiekać i tyle

    2. d1698b0709e769fa566d08234850ac9c?s=54&d=mm&r=g
      Jagoda 2020 4 lipca w 14:15- Odpowiedz

      Czy można dać na budyń jeszcze jakiś owoc np. malina albo truskawka?

    3. f0c0627079baf1ffd5270e050f2c25a7?s=54&d=mm&r=g
      Jadwiga 2020 3 maja w 10:56- Odpowiedz

      Komentarze „lubię ciasto drożdżowe ale tego nie robiłam”, albo „ kusząco wyglada „ są nie potrzebne i dla mnie bez sensu ponieważ żadna z pan nie robiła ciasta z tego przepisu i nie wie że w rozczynie drożdżowym nie ma mąki ( ja robiłam to ciasto i rozczyn wyszedł jak woda ) , po drugie proporcje kruszonki dają masło z mąką nie na odwrót. Jutro będę ponownie robić to ciasto ponieważ jest smaczne lecz uratowane przeze mnie, czyli do rozczynu dodam 3 łyżki mąki odejmie to od ogólnej ilości mąki, a do kruszonki dam 100 gr masła 200 gr mąki i 100 gr cukru. Przy ilości 125 gr mąki radzę dawać mniej masła 50-75 gr. Ale ciasto jest szybkie pyszne i puszyste i polecam ten przepis z lekką modyfikacją. I mam apel do komentujących komentujcie jeżeli zrobicie ciasto czy jakieś danie ponieważ głupi wpis ale pysznie wyglada nie jest wiarygodnym komentarzem, a ja jak widzę takie komentarze w przepisie po prostu z niego nie korzystam bo nie wiem jaki jest w praktyce.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2020 4 maja w 08:41- Odpowiedz

        Droga Jadwigo, co do rozczynu drożdżowego – drożdże do rośnięcia potrzebują cukru (czyli węglowodanów) – i sam cukier wystarcza do tego, żeby drożdże urosły, dodanie mąki ten proces przyspiesza, ale nie jest ona niezbędna do niego. Zresztą – jak piszesz sama – rozczyn ci wyszedł i ciasto wyrosło. Co do kruszonki, to lubię takie właśnie proporcje – mąki jest więcej niż masła – a nie jak piszesz na odwrót – ja lubię kruszonkę maślaną. Jeśli lubisz kruszonkę bardziej sypką i bardziej mączną, to oczywiście możesz robić ją ze swojej proporcji. Cieszę się, że ciasto ci mimo wszystko smakowało.

    4. 31a6375468fcf42a75830e3276191d4f?s=54&d=mm&r=g
      Iza 2019 17 marca w 10:01- Odpowiedz

      A dlaczego tę piękną, dekupażowaną, okrągłą deskę przykrywa gaza?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2019 17 marca w 11:29- Odpowiedz

        A dziękuję :) sama robiłam :) gaza przykrywa, bo wzór miał za duże „parcie na szkło” ;)

    5. 508a13156be2975f907236639d68011e?s=54&d=mm&r=g
      iza 2018 19 października w 08:45- Odpowiedz

      uwielbiam drożdżowe; muszę takie z budyniem spróbować. Piękne zdjęcia!

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2018 19 października w 19:29- Odpowiedz

        Koniecznie Iza

    6. 9d0c44db2ceb7e1e7b047217e82da88d?s=54&d=mm&r=g
      Aga 2018 19 października w 08:44- Odpowiedz

      Kusząco wygląda, a ja drożdżowe ciasto po prostu uwielbiam :)

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2018 19 października w 19:29- Odpowiedz

        To tak jak ja :)

    Zostaw komentarz

    Ocena Przepisu




    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Polecane przepisy

    Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem

    Dziś u mnie na blogu drożdżówka z budyniem i kruszonką. To pyszne i proste ciasto drożdżowe pieczone z budyniem i kruszonką smakuje wybornie. Przy pieczeniu po całym domu roznosi  się obezwładniający zapach pieczonego ciasta drożdżowego, tak że wszyscy domownicy stoją pod piekarnikiem i czekają kiedy będzie gotowe :) Na szczęcie do tej drożdżówki można się już dobrać po lekkim ostudzeniu. Dajcie jej chwilę odetchnąć i ukrójcie sobie kawałek jeszcze ciepłej i pachnącej drożdżówki z budyniem i zjedzcie ją z kubkiem kawy lub herbaty. Gwarantuję wam, że to będzie doskonały deser!

    Drożdżowe ciasto z kruszonką i budyniem

    Zobaczcie mój dokładny przepis na ciasto drożdżowe i sprawdźcie jak zrobić ciasto z budyniem. Ciasto drożdżowe na dużą blachę wychodzi wspaniale puszyste i pyszne. Zapieczony budyń do tego pyszna i słodka kruszonką tworzą idealne ciasto drożdżowe. Każdy wielbiciel ciast drożdżowych i drożdżówek pokocha to proste drożdżowe ciasto z budyniem. Z budyniem ciasto najlepiej przygotować w weekend kiedy macie trochę więcej czasu. Bo jak wszystkie ciasta drożdżowe, także i to potrzebuje czasu na wyrastanie. To gwarantuje wam pięknie puszyste ciasto drożdżowe. Ja swoją drożdżówkę upiekłam z budyniem waniliowym, ale jeśli macie ochotę, to możecie wypróbować budynie o innych smakach. Fajny będzie tu budyń czekoladowy, albo jakiś owocowy - to już zależy od was. Bierzcie się więc do pracy i przygotujcie ciasto drożdżowe z budyniem na weekend do kawki :) Cała rodzina będzie wam wdzięczna. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.