Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

ciasto drożdżowe z budyniem


Ciasta drożdżowe to są niezaprzeczalnie moje ulubione ciasta.

Już od małego uwielbiałam ten niepowtarzalny smak i zapach – ba nawet raz spróbowałam jak smakują takie świeże drożdże :)

Jak się pewnie domyślacie – ten jeden raz mi w zupełności wystarczył :)

Na szczęście smak świeżych drożdży mnie nie zniechęcił i dalej piekę ciasta drożdżowe.

W rezultacie tej miłości ilość drożdżówek na blogu ciągle przyrasta, a teraz dołącza do nich ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką.

Bułki drożdżowe z budyniem jadałam już wcześniej, ale jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić ciasto w takiej wersji.

Co najważniejsze – wreszcie mnie olśniło i ostatecznie oto jest – drożdżówka z budyniem :)

Na pewno będzie wam smakować, więc czym prędzej ruszajcie do roboty!

Jeśli boicie się robić ciasta drożdżowe i uważacie, że to jakaś fizyka kwantowa, to proszę was – spróbujcie sami.

To nie jest takie trudne. Szczególnie teraz, gdy miksery i roboty kuchenne tak ułatwiają nam życie.

Teraz trochę wspominek – ostrzegam ;)

Jak byłam nastolatką, nigdy sama nie robiłam ciast drożdżowych (chociaż jak wspominałam wyżej uwielbiałam je jeść) – po prostu w moich wątłych ramionkach nie było siły na ugniatanie ciasta drożdżowego. Po pięciu minutach miałam dość i już tylko jęczałam. Dlatego ciasto drożdżowe robiła zawsze moja mama (która nawiasem mówiąc potrafiła ubić białka na sztywno zwykłą trzepaczką i była w moich oczach prawdziwą bohaterką :D). Ja potem ochoczo przystępowałam do ich degustacji.

Potem prosiłam mojego chłopaka (przyszłego męża) o zagniatanie ciasta. Aż nastała era porządnego miksera!

Oj, to był przełom. Gdy nie musiałam sama wyrabiać ciasta, a mikser sam za mnie odwalał ciężką robotę, to zaczął się szał. Drożdżówka, za drożdżówką :)

Wy też wykorzystajcie do najcięższej pracy mikser i cieszcie się smakiem przepysznego, ciepłego ciasta drożdżowego z budyniem i kruszonką.

Ps. Koniecznie wypróbujcie również przepisy na bananową drożdżówkę odrywaną, orzechową drożdżówkę, albo na słynną babę drożdżową panettone.

ciasto drożdżowe z budyniem  drożdżówka z budyniem i kruszonką

przepis na proste ciasto drożdżowe z kruszonką  ciasto z budyniem i kruszonką

drożdżówka z budyniem i kruszonką  ciasto drożdżowe z bydyniem

Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką do druku

ciasto drożdżowe z budyniem

Ciasto drożdżowe z budyniem

Wypieki Beaty
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe pieczone z budyniem i kruszonką.
4.17 z 18 ocen
Czas przygotowania 2 godz 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 3 godz
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 223 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

warstwa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

kruszonka:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Wlej letnie mleko i dokładnie wymieszaj.
  • Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  • W dużej misie umieść mąkę, jajka, cukier oraz olej. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
  • W tym czasie przygotuj budyń - z 750 m odlej mniej więcej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj.
  • Do odlanego mleka wsyp budynie i cukier - dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do gotującego się mleka - energicznie wymieszaj.
  • Gotowy budyń odstaw do przestudzenia - wierzch przykryj folią spożywczą, to nie utworzy się twarda skorupka.
  • Ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko zagnieć.
  • Formę do pieczenia o wielkości około 20-30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasto drożdżowe i dokładnie rozprowadź.
  • Na ciasto wyłóż ostudzony budyń.
  • Z masła cukru i mąki przygotuj kruszonkę - rozgniatając składniki palcami.
  • Posyp kruszonką wierzch ciasta.
  • Piecz w 170 stopniach (opcja góra/dół) przez około 40 - 50 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 223kcalWeglowodany: 33gBiałko: 5gTłuszcz: 8gBłonnik: 0.7g
Słowa kluczowe budyń, drożdże, kruszonka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!