Ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką

 

ciasto drożdżowe z kruszonką

 

Ciasto drożdżowe to jest niezaprzeczalnie moje ulubione ciasto.

Już od małego uwielbiałam ten niepowtarzalny smak i zapach – ba nawet raz spróbowałam jak smakują takie świeże drożdże 🙂

Jak się pewnie domyślacie – ten jeden raz mi w zupełności wystarczył 🙂

Na szczęście smak świeżych drożdży mnie nie zniechęcił i dalej piekę ciasta drożdżowe.

W rezultacie tej miłości ilość drożdżówek na blogu ciągle przyrasta, a teraz dołącza do nich ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką.

Bułki drożdżowe z budyniem jadałam już wcześniej, ale jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić ciasto w takiej wersji.

Co najważniejsze – wreszcie mnie olśniło i ostatecznie oto jest – drożdżówka z budyniem 🙂

Na pewno będzie wam smakować, więc czym prędzej ruszajcie do roboty!

Jeśli boicie się robić ciasta drożdżowe i uważacie, że to jakaś fizyka kwantowa, to proszę was – spróbujcie sami. To nie jest takie trudne. Szczególnie teraz, gdy miksery i roboty kuchenne tak ułatwiają nam życie.

Teraz trochę wspominek – ostrzegam 😉

Jak byłam nastolatką, nigdy sama nie robiłam ciast drożdżowych (chociaż jak wspominałam wyżej uwielbiałam je jeść) – po prostu w moich wątłych ramionkach nie było siły na ugniatanie ciasta drożdżowego. Po pięciu minutach miałam dość i już tylko jęczałam. Dlatego ciasto drożdżowe robiła zawsze moja mama (która nawiasem mówiąc potrafiła ubić białka na sztywno zwykłą trzepaczką i była w moich oczach prawdziwą bohaterką :D). Ja potem ochoczo przystępowałam do ich degustacji.

Potem prosiłam mojego chłopaka (przyszłego męża) o zagniatanie ciasta. Aż nastała era porządnego miksera!

Oj, to był przełom. Gdy nie musiałam sama wyrabiać ciasta, a mikser sam za mnie odwalał ciężką robotę, to zaczął się szał. Drożdżówka, za drożdżówką 🙂

Wy też wykorzystajcie do najcięższej pracy mikser i cieszcie się smakiem przepysznego, ciepłego ciasta drożdżowego z budyniem i kruszonką.

Ps. Koniecznie wypróbujcie również przepisy na bananową drożdżówkę odrywaną, orzechową drożdżówkę, albo na słynną babę drożdżową panettone.

 

ciasto drożdżowe z budyniem  drożdżówka z budyniem i kruszonką
 

przepis na proste ciasto drożdżowe z kruszonką  ciasto z budyniem i kruszonką
 

drożdżówka z budyniem i kruszonką  ciasto drożdżowe z bydyniem
 

Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką do druku

Ciasto drożdżowe z budyniem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dużą foremkę o wielkości około 20-30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 50 g oleju (użyłam kokosowy)
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru do drożdży
  • 125 ml letniego mleka
warstwa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 750 ml mlek
  • 4 łyżki cukru
kruszonka:
  • 100 g masła
  • 125 g (niepełna szklanka) mąki pszennej
  • 75 g (mniej więcej ⅓ szklanki) cukru
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Wlej letnie mleko i dokładnie wymieszaj.
  2. Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  3. W dużej misie umieść mąkę, jajka, cukier oraz olej. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
  5. W tym czasie przygotuj budyń - z 750 m odlej mniej więcej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj.
  6. Do odlanego mleka wsyp budynie i cukier - dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do gotującego się mleka - energicznie wymieszaj.
  7. Gotowy budyń odstaw do przestudzenia - wierzch przykryj folią spożywczą, to nie utworzy się twarda skorupka.
  8. Ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko zagnieć.
  9. Formę do pieczenia o wielkości około 20-30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Wyłóż ciasto drożdżowe i dokładnie rozprowadź.
  11. Na ciasto wyłóż ostudzony budyń.
  12. Z masła cukru i mąki przygotuj kruszonkę - rozgniatając składniki palcami.
  13. Posyp kruszonką wierzch ciasta.
  14. Piecz w 170 stopniach (opcja góra/dół) przez około 40 - 50 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  15. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 223 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 33 g Błonnik: 0,7 g Białka: 5 g