Przepis na panettone, włoską babkę drożdżową

ciasto drożdżowe panettone


Babka Panettone to bardzo popularna we Włoszech babka drożdżowa pieczona tradycyjnie w okresie bożonarodzeniowym.

Jej cechą charakterystyczną jest wysokość.

Ciasto piecze się w niezbyt wielkich w szerokości foremkach, tak aby ciasto wyrosło wysoko.

Przygotowanie typowej włoskiej panettone może być bardzo pracochłonne i czasochłonne, ale ja mam dla was znacznie uproszczoną i szybszą wersję.

Nigdy nie jadłam takiej prawdziwej włoskiej panettone (koniecznie muszę to nadrobić), więc nie mam odniesienia do jej smaku, ale myślę, że ta moja wersja na pewno wam zasmakuje :)

Jak zrobić drożdżową babkę panettone?

Jeśli nie macie specjalnej formy do tej babki (musi być wysoka), to się nic nie martwcie – ja też takiej nie mam – użyłam tortownicę o średnicy 18 cm (może też być taka 16 cm) i dodatkowo wyłożyłam jej boki papierem do pieczenia, tak aby wystawał z 5 cm ponad foremkę – to w zupełności wystarczyło.

Będziecie do niej potrzebować oczywiście drożdże, masło, rodzynki i rum do nich (tak, tak – rodzynki są moczone w rumie) oraz skórkę pomarańczową.

A i jeszcze jedno – piekłam ją na mące typ 00 – można ją spokojnie dostać w sklepach – zwykle ma napis mąka na pizzę ;)

W sumie tą babkę piekłam dwa razy – pierwszą zrobiłam z przepisu Madame Edith, ale była ona według mnie trochę zbyt krucha – chociaż pyszna i zjadłam do ostatniego okruszka.

Wam podaję przepis z drugiej babki – wyszła lżejsza i bardziej puszysta.

Chociaż przeglądając przepisy w sieci widziałam, że często ludzie robią ją na zwykłej mące – może następnym razem też tak zrobię i będę miała wtedy porównanie :)

Babkę przechowujcie zawiniętą w folię spożywczą. Nie trzymajcie jej w lodówce, bo będzie twarda – w cieście jest sporo masła.

Zapraszam również do przejrzenia innych przepisów na Boże Narodzenie – znajdziecie tam mnóstwo ciast, ciasteczek, deserów, ale również napoje, czy też pierogi :)

babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową

baba drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową

włoska babka drożdżowa z rodzynkami

włoska babka panettone

babka panettone

Babka panettone przepis do druku

babka panettone

Babka panettone

Wypieki Beaty
Przepis na słynną włoską babę drożdżową panettone pieczoną w okresie Bożego Narodzenia.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 6 godz
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 7 godz
Porcje 12
Kalorie 319 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na wysoką foremkę o średnicy 16-18 cm (zwykła foremkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał około 5 cm ponad rant foremki).

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Rodzynki włóż do rondelka i zalej rumem (możesz też zalać ciepłą wodą), podgrzej całość, tak aby rodzynki wchłonęły rum i napęczniały - ostudź.
  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj, dodaj letnie mleko - zamieszaj, przykryj ściereczką.
  • Odstaw drożdże na około 20 minut, aby zaczęły pracować.
  • W dużej misie zmiksuj masło razem z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.
  • Dodaj skórkę pomarańczową.
  • Dodaj pojedynczo po jednym jajku i po każdym wsyp 2-3 łyżki mąki.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i resztę mąki - wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut.
  • Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową - zagnieć do połączenia.
  • Formę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny - aż podwoi swoją objętość.
  • Przygotuj foremkę do pieczenia - wyłóż jej dno i boki papierem do pieczenia - tak aby papier wystawał około 5 cm ponad foremkę.
  • Wyrośnięte ciasto bardzo delikatnie zamieszaj i przełóż do foremki.
  • Przykryj wierzch folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 30-40 minut - tak aby napuszyło się i podrosło.
  • Piekarnik rozgrzej do 150 stopni (termoobieg).
  • Piecz babkę przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babkę dobrze wystudź.
  • Przechowuj ją zawiniętą w folię spożywczą.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 319kcalWeglowodany: 41.8gBiałko: 5.3gTłuszcz: 13.6gBłonnik: 1.7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

drożdżowa babka panettone