Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Babka panettone

Babka panettone

 

włoska babka panettone

 

Babka Panettone to bardzo popularna we Włoszech baba drożdżowa pieczona tradycyjnie w okresie bożonarodzeniowym.

Jej cechą charakterystyczną jest wysokość.

Ciasto piecze się w niezbyt wielkich w szerokości foremkach, tak aby ciasto wyrosło wysoko.

Przygotowanie typowej włoskiej panettone może być bardzo pracochłonne i czasochłonne, ale ja mam dla was znacznie uproszczoną i szybszą wersję.

Nigdy nie jadłam takiej prawdziwej włoskiej panettone (koniecznie muszę to nadrobić), więc nie mam odniesienia do jej smaku, ale myślę, że ta moja wersja na pewno wam zasmakuje 🙂

Jeśli nie macie specjalnej formy do tej babki (musi być wysoka), to się nic nie martwcie – ja też takiej nie mam – użyłam tortownicę o średnicy 18 cm (może też być taka 16 cm) i dodatkowo wyłożyłam jej boki papierem do pieczenia, tak aby wystawał z 5 cm ponad foremkę – to w zupełności wystarczyło.

W sumie tą babkę piekłam dwa razy – pierwszą zrobiłam z przepisu Madame Edith, ale była ona według mnie trochę zbyt krucha – chociaż pyszna i zjadłam do ostatniego okruszka.

Wam podaję przepis z drugiej babki – wyszła lżejsza i bardziej puszysta.

A i jeszcze jedno – piekłam ją na mące typ 00 – można ją spokojnie dostać w sklepach – zwykle ma napis mąka na pizzę 😉

Chociaż przeglądając przepisy w sieci widziałam, że często ludzie robią ją na zwykłej mące – może następnym razem też tak zrobię i będę miała wtedy porównanie 🙂

Babkę przechowujcie zawiniętą w folię spożywczą. Nie trzymajcie jej w lodówce, bo będzie twarda – w cieście jest sporo masła.

Zapraszam również do przejrzenia innych przepisów na Boże Narodzenie – znajdziecie tam mnóstwo ciast, ciasteczek, deserów, ale również napoje, czy też pierogi 🙂

 

babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową

 

baba drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową

 

włoska babka drożdżowa z rodzynkami

 

włoska babka panettone

 

babka panettone

 

Babka panettone
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na wysoką foremkę o średnicy 16-18 cm (zwykła foremkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał około 5 cm ponad rant foremki).
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • 250 g miękkiego cukru
  • 150 g cukru pudru
  • 5 dużych jajek - użyłam rozmiar L
  • 500 g mąki typ 00
  • 200 g rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z pomarańczy.
Wykonanie
  1. Rodzynki włóż do rondelka i zalej rumem (możesz też zalać ciepłą wodą), podgrzej całość, tak aby rodzynki wchłonęły rum i napęczniały - ostudź.
  2. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj, dodaj letnie mleko - zamieszaj, przykryj ściereczką.
  3. Odstaw drożdże na około 20 minut, aby zaczęły pracować.
  4. W dużej misie zmiksuj masło razem z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.
  5. Dodaj skórkę pomarańczową.
  6. Dodaj pojedynczo po jednym jajku i po każdym wsyp 2-3 łyżki mąki.
  7. Dodaj rozczyn drożdżowy i resztę mąki - wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut.
  8. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową - zagnieć do połączenia.
  9. Formę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny - aż podwoi swoją objętość.
  10. Przygotuj foremkę do pieczenia - wyłóż jej dno i boki papierem do pieczenia - tak aby papier wystawał około 5 cm ponad foremkę.
  11. Wyrośnięte ciasto bardzo delikatnie zamieszaj i przełóż do foremki.
  12. Przykryj wierzch folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 30-40 minut - tak aby napuszyło się i podrosło.
  13. Piekarnik rozgrzej do 150 stopni (termoobieg).
  14. Piecz babkę przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
  15. Po upieczeniu babkę dobrze wystudź.
  16. Przechowuj ją zawiniętą w folię spożywczą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 319 Tłuszcze: 13,6 g Węglowodany: 41,8 g Błonnik: 1,7 g Białka: 5,3 g

 

 

drożdżowa babka panettone

2017-12-01T18:05:53+00:00 Reklama

2 komentarze

  1. Czyli to jest ta babka co hurtowo ludzie ją kupują w Lidlu czy Biedrze 🙂 Nigdy jej nie jadłyśmy, bo nie kuszą nas kupne ciasta ale domowa wersja to co innego 😀

    • wypiekibeaty 2017/12/08 at 13:32 - Reply

      Ja się też na taką kupną nigdy nie skusiłam 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: