ciasto drożdżowe panettone

Przepis na babkę panettone, włoską babkę drożdżową

Na to Boże Narodzenie przygotujcie razem ze mną pyszną i aromatyczną babkę drożdżową. Włoska babka panettone to bardzo wysokie ciasto drożdżowe pieczone w okresie świątecznym. W sklepach możecie kupić gotową babkę, ale jeszcze lepiej zrobić ją samodzielnie w domu. Dodajcie do ciasta drożdżowego sporo soczystych rodzynek moczonych w rumie oraz skórkę pomarańczową, a będzie smakowała niebiańsko :)

baba drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową

Babka panettone przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta drożdżowe i możesz je jeść również w święta, to koniecznie przygotują tą tradycyjną włoską babkę drożdżową.

babka panettone

Babka panettone przepis

Wypieki Beaty
Przepis na słynną włoską babę drożdżową panettone pieczoną w okresie Bożego Narodzenia.
4.93 z 13 ocen
Czas przygotowania 6 hours
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 7 hours
Porcje 12
Kalorie 319 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na wysoką foremkę o średnicy 16-18 cm (zwykła foremkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał około 5 cm ponad rant foremki).
Składniki

składniki na drożdżową babkę panettone

Instrukcja
 

Jak zrobić włoską babkę panettone

  • Rodzynki włóż do rondelka i zalej rumem (możesz też zalać ciepłą wodą), podgrzej całość, tak aby rodzynki wchłonęły rum i napęczniały – ostudź.
    200 g rodzynek, 100 ml rumu
  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj, dodaj letnie mleko – zamieszaj, przykryj ściereczką.
    30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 125 ml mleka
  • Odstaw drożdże na około 20 minut, aby zaczęły pracować.
  • W dużej misie zmiksuj masło razem z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.
    250 g masła, 150 g cukru pudru
  • Dodaj skórkę pomarańczową.
    skórka starta z pomarańczy
  • Dodaj pojedynczo po jednym jajku i po każdym wsyp 2-3 łyżki mąki.
    5 jajek
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i resztę mąki – wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut.
    500 g mąki pszennej
  • Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową – zagnieć do połączenia.
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Formę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny – aż podwoi swoją objętość.
  • Przygotuj foremkę do pieczenia – wyłóż jej dno i boki papierem do pieczenia – tak aby papier wystawał około 5 cm ponad foremkę.
  • Wyrośnięte ciasto bardzo delikatnie zamieszaj i przełóż do foremki.
  • Przykryj wierzch folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 30-40 minut – tak aby napuszyło się i podrosło.
  • Piekarnik rozgrzej do 150 stopni (termoobieg).
  • Piecz babkę przez około 50-60 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babkę dobrze wystudź.
  • Przechowuj ją zawiniętą w folię spożywczą.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 319kcalWeglowodany: 41.8gBiałko: 5.3gTłuszcz: 13.6gBłonnik: 1.7g
Słowa kluczowe babka drożdżowa z rodzynkami, włoska babka drożdżowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową

Włoska babka panettone – uwagi

Babka Panettone to bardzo popularna we Włoszech babka drożdżowa pieczona tradycyjnie w okresie bożonarodzeniowym.

Jej cechą charakterystyczną jest wysokość.

Ciasto piecze się w niezbyt wielkich w szerokości foremkach, tak aby ciasto wyrosło wysoko.

Przygotowanie typowej włoskiej panettone może być bardzo pracochłonne i czasochłonne, ale ja mam dla was znacznie uproszczoną i szybszą wersję.

Nigdy nie jadłam takiej prawdziwej włoskiej panettone (koniecznie muszę to nadrobić), więc nie mam odniesienia do jej smaku, ale myślę, że ta moja wersja na pewno wam zasmakuje :)

włoska babka drożdżowa z rodzynkami

Jak zrobić drożdżową babkę panettone – wskazówki

Jeśli nie macie specjalnej formy do tej babki (musi być wysoka), to się nic nie martwcie – ja też takiej nie mam – użyłam tortownicę o średnicy 18 cm (może też być taka 16 cm) i dodatkowo wyłożyłam jej boki papierem do pieczenia, tak aby wystawał z 5 cm ponad foremkę – to w zupełności wystarczyło.

Będziecie do niej potrzebować oczywiście drożdże, masło, rodzynki i rum do nich (tak, tak – rodzynki są moczone w rumie) oraz skórkę pomarańczową.

A i jeszcze jedno – piekłam ją na mące typ 00 – można ją spokojnie dostać w sklepach – zwykle ma napis mąka na pizzę ;)

W sumie tą babkę piekłam dwa razy – pierwszą zrobiłam z przepisu Madame Edith, ale ta babka panettone była  według mnie trochę zbyt krucha – chociaż pyszna i zjadłam do ostatniego okruszka.

Wam podaję przepis z drugiej babki – wyszła lżejsza i bardziej puszysta.

Chociaż przeglądając przepisy w sieci widziałam, że często ludzie robią ją na zwykłej mące – może następnym razem też tak zrobię i będę miała wtedy porównanie :)

Babkę panettone przechowujcie zawiniętą w folię spożywczą. Nie trzymajcie jej w lodówce, bo będzie twarda – w cieście jest sporo masła.

Zapraszam również do przejrzenia innych przepisów na Boże Narodzenie – znajdziecie tam mnóstwo ciast, ciasteczek, deserów, ale również napoje, czy też pierogi :)

włoska babka panettone
babka panettone
drożdżowa babka panettone

Polecane przepisy na babki idealne na święta

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne babki idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy: