Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Babka panettone przepis
Wypieki Beaty
Przepis na słynną włoską babę drożdżową panettone pieczoną w okresie Bożego Narodzenia.
4.93
z
13
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
6
godziny
godzin
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
7
godziny
godzin
Rodzaj
Boże Narodzenie
,
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
12
Calories
319
kcal
Wyposażenie
Przepis na wysoką foremkę o średnicy 16-18 cm (zwykła foremkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał około 5 cm ponad rant foremki).
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na drożdżową babkę panettone
30
g
drożdży
(świeżych )
1
łyżeczka
cukru
( do drożdży)
125
ml
mleka
(letniego )
250
g
masła
(miękkiego )
150
g
cukru pudru
(- 1 szklanka)
5
jajek
(- użyłam rozmiar L)
500
g
mąki pszennej
( typ 00)
200
g
rodzynek
100
ml
rumu
100
g
kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka starta z pomarańczy
Instrukcja
Jak zrobić włoską babkę panettone
Rodzynki włóż do rondelka i zalej rumem (możesz też zalać ciepłą wodą), podgrzej całość, tak aby rodzynki wchłonęły rum i napęczniały - ostudź.
200 g rodzynek,
100 ml rumu
Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj, dodaj letnie mleko - zamieszaj, przykryj ściereczką.
30 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
125 ml mleka
Odstaw drożdże na około 20 minut, aby zaczęły pracować.
W dużej misie zmiksuj masło razem z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.
250 g masła,
150 g cukru pudru
Dodaj skórkę pomarańczową.
skórka starta z pomarańczy
Dodaj pojedynczo po jednym jajku i po każdym wsyp 2-3 łyżki mąki.
5 jajek
Dodaj rozczyn drożdżowy i resztę mąki - wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut.
500 g mąki pszennej
Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową - zagnieć do połączenia.
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Formę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny - aż podwoi swoją objętość.
Przygotuj foremkę do pieczenia - wyłóż jej dno i boki papierem do pieczenia - tak aby papier wystawał około 5 cm ponad foremkę.
Wyrośnięte ciasto bardzo delikatnie zamieszaj i przełóż do foremki.
Przykryj wierzch folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 30-40 minut - tak aby napuszyło się i podrosło.
Piekarnik rozgrzej do 150 stopni (termoobieg).
Piecz babkę przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę dobrze wystudź.
Przechowuj ją zawiniętą w folię spożywczą.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
319
kcal
Weglowodany:
41.8
g
Protein:
5.3
g
Tłuszcz:
13.6
g
Błonnik:
1.7
g
Słowo kluczowe
babka drożdżowa z rodzynkami, włoska babka drożdżowa
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!